Археологически  Природни

12 места, които ни карат да бъдем горди, че живеем в България!

12 места, които ни карат да бъдем горди, че живеем в България
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

През изминалата година имах възможността и удоволствието да посетя изключително много места, както в България, така и в Европа и реших да направя една равносметка на това, което успя да ме направи изключително горда, че живея в нашата прекрасна родина. Много често чувам хора да говорят негативно за България, че сме последна дупка на кавала и други подобни, но много малко от тях познават нашата страна истински. Обременена с голямата ми страст – Археологията и любовта ми към пътуването реших да съставя скромен списък на няколко места, които всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си и да бъде горд, че те са свързани с нашата история! И отново повтарям това е само една много малка част!

1. Плиска

Плиска

Плиска

Плиска е едно от местата, които задължително абсолютно всеки българин трябва да посети минимум един път в живота. Това е мястото, от което започва нашата държавност и мястото, което ни е обединило като народ преди повече от 1300 години. Плиска е символа на една от най-могъщите държави в Средновековието и е поставила основите на последващите велики моменти в историята на България. Градът е огромен и в момента е археологически резерват с много запазени в основи постройки. Хубавото е, че разкопките продължават всяка година и непрекъснато излизат нови и нови неща.

2. Преслав

Преслав

Преслав

Преслав не може да бъде на второ място, но все пак съм сигурна, че в този списък няма първи и втори места. Втората столица на нашата държава отвъд Дунав е мястото, което е поставило началото на истинската ни народност, на книжовността и азбуката каквато я познаваме днес. Това е било мястото на просвета и центъра на най-могъщата българска държава, която много историци наричат дори империя. Защо? Защото по времето на цар Симеон, например в територията на българската държава са съжителствали много повече народности, което е и една от дефинициите на империя.

3. Велико Търново

Велико Търново

Велико Търново. Източник на снимката: my-bulgaria.weebly.com

Продължаваме на тема столици и идва ред на най-могъщата столица на България по време на Втората Българска Държава – град Велико Търново. Градът днес е запазил своята локация, за разлика от Плиска и Преслав и хълмът Царевец се намира в центъра му, което го прави една от най-посещаваните дестинации в България. Малките калдъръмени улички и уникалните гледки допринасят за изяществото му. Търново е едно от любимите ми места и дори в университета обожавах да чета и уча историята на България, именно когато Търново е била столица.

4. Мадара

Мадара

Мадара

Мадара според мен е един от най-запомнящите се символи на нашата родина. Мадарският конник е място, което ако посетиш веднъж със сигурност ще се завърнеш. Паметникът е един от най-значимите, а според някои изследователи и най-значимият култов и религиозен център преди България да приеме Християнството. Мадара притежава една от онези енергии, които никой не може да опише, само може да почувства – Отидете, почувствайте я!

5. Патлейна

Патлейна

Патлейна

Едно малко известно манастирче (в момента), което се намира близо до Преслав. От него е запазена основната църква, дори е доста запазена, както и най-важната част – монашеските работилници. Това е било мястото, където в Златния век са се изработвали най-красивите керамични икони, смея да твърдя в Европа. Място, което дори е дало нова вълна в изкуството с така наречената – Преславска рисувана керамика. Виден пример за майсторството на монасите е градът Преслав, който е използвал техния талант и сръчност при изработката и украсата на най-значимите сгради. Иконата на Теодор Стратилат е друго живо и до днес доказателство за величието на творческия гении на монасите от Патлейна.

6. Шипка

Шипка

Шипка. Източник на снимката: shipkamuseum.org

Когато правиш класация за места, които могат да те накарат да си горд, че си българин, няма как да пропуснеш връх Шипка. Това е мястото, което е символ на героизма на българина. Място, което се е прочуло със саможертвата и великия родолюбив дух на българския опълченец. Инетересен факт, е че всяка година честванията на 3ти Март се провеждат именно там, но боевете са се състояли през месец Август, когато също трябва да посетим паметника и да отдадем почит на геройски загиналите за нашата свобода. През август също се организира голяма възстановка на Шипченската епопея.

7. Гробницата в Казанлък

Казанлъшка гробница

Казанлъшка гробница

Казанлъшката гробница е един от най-известните извън България паметници на ЮНЕСКО. Тя е толкова добре запазена, че в нея можем да видим рисунки и стенописи на хиляди години, които са непокътнати. Самите те разказват славни истории за тракийски царе и техния живот и буквално ни пренасят в една епоха, която въплъщава в себе си мистиката на траките. Гробницата днес е отворена за посетители, но с цел да се запази в добро състояние е изградена напълно еднакво нейно копие, което можем да посетим в работното време на музея в Казанлък.

8. Батак

Батак

Батак

Батак е едно от най-зловещите и кървави събития в българската история. Клането в Батак е символ за любовта и непреклонността на българските жени. Майки, които са готови на всичко, но не и да предадат вярата и родината си. Църквата, в която те са били затворени и в последствие избити е едно от най-значимите места на които съм била. На места можете дори да видите следите от кръвта по стените, а костницата е място, на което всеки от нас трябва да склони глава пред героизма им.

9. Каранановска селищна могила

Карановкса селищна могила

Тракийската колесница от Караново

Карановската селищна могила е една от най-големите такива в България и източна Европа. Тя е и най-значимата, защото след проучването на селищните платове се оформя, така наречената Карановска хронологична система, която обхваща над 3000 години продължителност на живота там. Могилата е висока над 13 метра, а диаметърът и е около 250 метра. Разположена е близо до гр. Нова Загора, а през 2008 година наблизо беше открита друга могила с погребална камера и уникална за траките колесница положена в могилата заедно с конете. Определено е място, което дава значителна информация за развитието на една от първите култури в Европа, а именно Карановската. Много историци и археолози твърдят, че Карановската култура дава началото на преселението на хора из Източна Европа, а по-късно и Западна.

10. Варненският некропол

Казанлъшка гробница

Казанлъшка гробница

Варненският некропол най-вероятно не говори много на повечето от вас, но това е едно от най-големите археологически открития на миналия век. Това е мястото, където е открито най-старото в света технологично обработено от човек злато. Да, точно така, в света! На територията на България може да видите злато на над 6000 години! Можете ли да си представите, че тогава хората са започнали да обработват скъпоценният метал, който и до днес е един от най-скъпите и ценни такива.

11. Ловешката крепост

Ловешката крепост

Ловешката крепост

Ловешката крепост е популярна поради  не едно и две исторически събития, но това, което оставя ярък спомен в историята е подписаният Ловешки мирен договор, с който Византия признава независимостта на Второто Българско царство, което е възстановено след 167-годишно византийско владичество. Именно тогава през 1187-ма година, след няколко месечна обсада на крепостта от войските на византийския император Исак II Ангел, българската войска, начело с Асен и Петър печелят победа.

А знаете ли, че именно до крепостта се намира и най-големият паметник на Левски в България? Издигнат през 1965г., той е един от символите на града и е част от герба на Ловеч в продължение на половин век.

12. Долината на Розите и тракийските царе

Долината на тракийските ръце

Долината на тракийските ръце

Имаме поредна причина да бъдем горди. Тази културно-историческа дестинация събира две от богатствата на България – нейното красиво и ароматно лице и богатствата, които сме наследили от тракийските царе. Ако посетите Розовата долина, тъкмо в края на май и началото на юни, тогава е Празникът на розата, когато е и цъфтежът на казанлъшката маслодайна роза. Гробниците от своя страна са удивителни в своята запазеност и пищност.

Още невероятни исторически забележителности в България могат да бъдат изброени. Събрах малка част от тях, с които със сигурност и вас ще накарам да изпитате доза гордост.

12 места, които ни карат да бъдем горди, че живеем в България!
  • Инфраструктура до обектите
  • Работно време и ценови клас
  • Значимост
  • Указателни табели до обектите
5

Остави коментар

В момента потребител разглежда: