Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 Археологически  Природни

12 места, които ни карат да бъдем горди, че живеем в България!

12 места, които ни карат да бъдем горди, че живеем в България
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

През изминалата година имах възможността и удоволствието да посетя изключително много места, както в България, така и в Европа и реших да направя една равносметка на това, което успя да ме направи изключително горда, че живея в нашата прекрасна родина. Много често чувам хора да говорят негативно за България, че сме последна дупка на кавала и други подобни, но много малко от тях познават нашата страна истински. Обременена с голямата ми страст – Археологията и любовта ми към пътуването реших да съставя скромен списък на няколко места, които всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си и да бъде горд, че те са свързани с нашата история! И отново повтарям това е само една много малка част!

1. Плиска

Плиска

Плиска

Плиска е едно от местата, които задължително абсолютно всеки българин трябва да посети минимум един път в живота. Това е мястото, от което започва нашата държавност и мястото, което ни е обединило като народ преди повече от 1300 години. Плиска е символа на една от най-могъщите държави в Средновековието и е поставила основите на последващите велики моменти в историята на България. Градът е огромен и в момента е археологически резерват с много запазени в основи постройки. Хубавото е, че разкопките продължават всяка година и непрекъснато излизат нови и нови неща.

2. Преслав

Преслав

Преслав

Преслав не може да бъде на второ място, но все пак съм сигурна, че в този списък няма първи и втори места. Втората столица на нашата държава отвъд Дунав е мястото, което е поставило началото на истинската ни народност, на книжовността и азбуката каквато я познаваме днес. Това е било мястото на просвета и центъра на най-могъщата българска държава, която много историци наричат дори империя. Защо? Защото по времето на цар Симеон, например в територията на българската държава са съжителствали много повече народности, което е и една от дефинициите на империя.

3. Велико Търново

Велико Търново

Велико Търново. Източник на снимката: my-bulgaria.weebly.com

Продължаваме на тема столици и идва ред на най-могъщата столица на България по време на Втората Българска Държава – град Велико Търново. Градът днес е запазил своята локация, за разлика от Плиска и Преслав и хълмът Царевец се намира в центъра му, което го прави една от най-посещаваните дестинации в България. Малките калдъръмени улички и уникалните гледки допринасят за изяществото му. Търново е едно от любимите ми места и дори в университета обожавах да чета и уча историята на България, именно когато Търново е била столица.

4. Мадара

Мадара

Мадара

Мадара според мен е един от най-запомнящите се символи на нашата родина. Мадарският конник е място, което ако посетиш веднъж със сигурност ще се завърнеш. Паметникът е един от най-значимите, а според някои изследователи и най-значимият култов и религиозен център преди България да приеме Християнството. Мадара притежава една от онези енергии, които никой не може да опише, само може да почувства – Отидете, почувствайте я!

5. Патлейна

Патлейна

Патлейна

Едно малко известно манастирче (в момента), което се намира близо до Преслав. От него е запазена основната църква, дори е доста запазена, както и най-важната част – монашеските работилници. Това е било мястото, където в Златния век са се изработвали най-красивите керамични икони, смея да твърдя в Европа. Място, което дори е дало нова вълна в изкуството с така наречената – Преславска рисувана керамика. Виден пример за майсторството на монасите е градът Преслав, който е използвал техния талант и сръчност при изработката и украсата на най-значимите сгради. Иконата на Теодор Стратилат е друго живо и до днес доказателство за величието на творческия гении на монасите от Патлейна.

6. Шипка

Шипка

Шипка. Източник на снимката: shipkamuseum.org

Когато правиш класация за места, които могат да те накарат да си горд, че си българин, няма как да пропуснеш връх Шипка. Това е мястото, което е символ на героизма на българина. Място, което се е прочуло със саможертвата и великия родолюбив дух на българския опълченец. Инетересен факт, е че всяка година честванията на 3ти Март се провеждат именно там, но боевете са се състояли през месец Август, когато също трябва да посетим паметника и да отдадем почит на геройски загиналите за нашата свобода. През август също се организира голяма възстановка на Шипченската епопея.

7. Гробницата в Казанлък

Казанлъшка гробница

Казанлъшка гробница

Казанлъшката гробница е един от най-известните извън България паметници на ЮНЕСКО. Тя е толкова добре запазена, че в нея можем да видим рисунки и стенописи на хиляди години, които са непокътнати. Самите те разказват славни истории за тракийски царе и техния живот и буквално ни пренасят в една епоха, която въплъщава в себе си мистиката на траките. Гробницата днес е отворена за посетители, но с цел да се запази в добро състояние е изградена напълно еднакво нейно копие, което можем да посетим в работното време на музея в Казанлък.

8. Батак

Батак

Батак

Батак е едно от най-зловещите и кървави събития в българската история. Клането в Батак е символ за любовта и непреклонността на българските жени. Майки, които са готови на всичко, но не и да предадат вярата и родината си. Църквата, в която те са били затворени и в последствие избити е едно от най-значимите места на които съм била. На места можете дори да видите следите от кръвта по стените, а костницата е място, на което всеки от нас трябва да склони глава пред героизма им.

9. Каранановска селищна могила

Карановкса селищна могила

Тракийската колесница от Караново

Карановската селищна могила е една от най-големите такива в България и източна Европа. Тя е и най-значимата, защото след проучването на селищните платове се оформя, така наречената Карановска хронологична система, която обхваща над 3000 години продължителност на живота там. Могилата е висока над 13 метра, а диаметърът и е около 250 метра. Разположена е близо до гр. Нова Загора, а през 2008 година наблизо беше открита друга могила с погребална камера и уникална за траките колесница положена в могилата заедно с конете. Определено е място, което дава значителна информация за развитието на една от първите култури в Европа, а именно Карановската. Много историци и археолози твърдят, че Карановската култура дава началото на преселението на хора из Източна Европа, а по-късно и Западна.

10. Варненският некропол

Казанлъшка гробница

Казанлъшка гробница

Варненският некропол най-вероятно не говори много на повечето от вас, но това е едно от най-големите археологически открития на миналия век. Това е мястото, където е открито най-старото в света технологично обработено от човек злато. Да, точно така, в света! На територията на България може да видите злато на над 6000 години! Можете ли да си представите, че тогава хората са започнали да обработват скъпоценният метал, който и до днес е един от най-скъпите и ценни такива.

11. Ловешката крепост

Ловешката крепост

Ловешката крепост

Ловешката крепост е популярна поради  не едно и две исторически събития, но това, което оставя ярък спомен в историята е подписаният Ловешки мирен договор, с който Византия признава независимостта на Второто Българско царство, което е възстановено след 167-годишно византийско владичество. Именно тогава през 1187-ма година, след няколко месечна обсада на крепостта от войските на византийския император Исак II Ангел, българската войска, начело с Асен и Петър печелят победа.

А знаете ли, че именно до крепостта се намира и най-големият паметник на Левски в България? Издигнат през 1965г., той е един от символите на града и е част от герба на Ловеч в продължение на половин век.

12. Долината на Розите и тракийските царе

Долината на тракийските ръце

Долината на тракийските ръце

Имаме поредна причина да бъдем горди. Тази културно-историческа дестинация събира две от богатствата на България – нейното красиво и ароматно лице и богатствата, които сме наследили от тракийските царе. Ако посетите Розовата долина, тъкмо в края на май и началото на юни, тогава е Празникът на розата, когато е и цъфтежът на казанлъшката маслодайна роза. Гробниците от своя страна са удивителни в своята запазеност и пищност.

Още невероятни исторически забележителности в България могат да бъдат изброени. Събрах малка част от тях, с които със сигурност и вас ще накарам да изпитате доза гордост.

12 места, които ни карат да бъдем горди, че живеем в България!
  • Инфраструктура до обектите
  • Работно време и ценови клас
  • Значимост
  • Указателни табели до обектите
5

Остави коментар

В момента потребител разглежда: