Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
  Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни

18 невероятни места в Северна България

Забележителности в България
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Разходката из Северна България ме отведе до много популярни и в същото време не токова познати места. Места, които се надявам да бъдат център на доста по-голям туристически инетерес за в бъдеще!

6 дни, 1420 км, 18 забележителности, които съм групирала в групи по няколко поради териториалната им близост.

Цяла седмица, изпълнена с нови места, с нови предизвикателства, с нови върхове за покоряване. В края на лятното си пътешествеие съм готова да ви разкажа за него накратко, а скоро и за всеки един от посетените обекти в конкретика и подробности.

1. Крепост Мисионис

Мисионис

На прага на крепост Мисионис, близо до Търговище

Крепостта Мисионис или по-известна днес като Крумово кале се намира на 7 км от град Търговище. Укреплението е построено в края на V в. като част от старопланинската отбранителна линия на Византия срещу варварските племена от север. По-късно върху останките от византийската крепост  постепенно през IX в. се въздига българско селище, а отбранителните съоръжения са издигнати наново. Интересно местно предание разказва, че твърдината е свързана с победата на хан Крум над император Никифор I Геник през юли 811 г. По време на Второто българско царство крепостта започва да играе важна роля в отбраната на старопрестолния Велико Търново.  Тук ще видите доста добре запазена базилика, болярски жилища, голямо водохранилище, както и крепостната порта с прилежащите и кули.

?Местоположение: на 7 км от Търговище, близо до село Пролаз

?Достъп: с кола до паркинга и пеша след това

Необходимо време: Разходката до крепостта и обратно продължава около 1 час и 30 минути в зависимост от темпото.

?Вход: Няма

2. Крепост Овеч

Крепост Овеч

По моста на крепостта Овеч над Провадия

Над днешния град Провадия върху високо възвишение се намира средновековната крепост Овеч. Византийците я наричали Проват или Проватон (“Овча крепост”), българите Овеч, турците Таш Хисар (“Каменна крепост”).

Мястото е населявано още от времето на траките, но първото укрепление е изградено от византийците през IV в. Най-големият разцвет крепостта преживява по времето на Второто Българско царство, когато тя е част от важната втора отбранителна линия за отбрана срещу византийците в посока средновековните български столици. През XIII-XIV в. Овеч се превръща в мощен административен и военен център с постоянно население. Сред ценните находки са и два надписа на хан Омуртаг от времето на неговите походи срещу франки и маджари. Впечатляващата гледка от крепостта към Провадийското плато няма да ви остави равнодушни. До самата крепост се стига по новоизградена екопътека, в чийто край се издига вита стълба със 110 стъпала.

?Местоположение: над град Провадия

?Достъп: С автомобил до началото на екопътеката или пеша от центъра на града

Необходимо време: В зависимост от темпото около 1 час и 30 минути трае цялата разходка

?Вход: 2 лв

3. Петрич кале

Белослав и крепостта Петрич кале

Стълбите до крепостта Петрич Кале, а в далечината град Белослав

Крепостта Петрич кале е изградена върху високо около 100 метра скално възвишение.  Намира се над село Разделна, като за да стигнете до нея трябва да излезете от селото и с питане да ви упътят за маршрута. Крепостта датира от VVI в., по-късно е разрушена и възстановена едва през XI-XII в. Петрич кале е разполагал с две крепостни стени, ров и щерни. По време на aрхеологическите разкопки са намерени множество върхове на стрели, пръстени, накити, много железни предмети. Най-интересното за мен бе потерната с изсечени в скалата каменни стъпала, по които се е достигало до северното подножие на хълма. Сега в този процеп има дървено стълбище, което извежда към красива, макар и нестабилна панорамна площадка, гледаща към близко разположения Белослав. На върха на скалния нос има и голям метален кръст, който нощем осветява местността.

?Местоположение: над село Разделна

?Достъп: С автомобил до подножието на хълма и оттам по горска пътека пеша

Необходимо време: 30 мин спокойно ходене в посока, и около 30 мин за разглеждане на останките от крепостта

4. Балчик – Ботаническа градина

Балчик

В Ботаническата градина на Балчик

Една от трите университетски ботанически градини на Софийския университет се намира в Балчик, останалите две са във Варна и София. Мястото е избрано неслучайно. Благодарение на мекия климат, целогодишно, тук могат да се наблюдават над 3000 вида растения от цял свят. Сред дървесните видове интересни бяха бонбоненото дърво, древно гинко, книжно дърво и много други. Розариумът разположен в най-ниската час на градината пък разпръсква аромат из цялата околност. Различни водни съоръжения допринасят за екзотичното излъчване на Ботаническата градина. Лятно време цялата експозиция от кактуси и сукуленти са изложени на открито. Красиви водни лилии в малки водни басейни пък радват посетителите. В самия край на Ботаническата градина е и Дворецът на румънската кралица Мария. Тук тя е идвала предимно сама, обичала е спокойствието и го е използвала за да пише стихове и да рисува. Тук се намира и Винарната на кралицата – ако сте любители на винените напитки има безплатни дегустации.

?Местоположение: В град Балчик, ул.Акад. Даки Йорданов

?Достъп: с кола, която паркирате на обозначените за целта места

Необходмо време: Около час

?Вход: Ботаническа градина 8 лв. възрастни/ 3 лв.учащи, пенсионери / Дворец на кралица Мария -6 лв

5. Марцианопол

Марцианопол, Девня

По улиците на Марцианопол, пред Музея на мозайките в Девня

Aнтичният град Марцианопол е разположен в северозападната част на Девненската долина, на територията на днешния град Девня. В древността тук е имало тракийско селище, върху което е по-късно е основан град Марцианопол от император Марк Улпий Траян в началото на II в.  Първоначално градът е принадлежал към провинция Тракия с главен център Филипопол, а по-късно към провинция Долна Мизия с главен град Томи. Интересен за посещения е и Музеят на мозайките, който е построен върху античните основи на сграда с мозайки, които с изложени in-situ (in-situ: археологически обекти или експонати изложени на мястото, на което са намерени). Около музея са открити голяма част от жилищните сгради, както и част от градските улици. В самия музей пък са изложени римски и ранновизантийски мозайки, изработени в класическа техника от малки тесари-кубчета от мрамор, печена глина, цветно стъкло. Основните сцени върху тях са взети от гръко-римската митология. Музеят е един от най-големите подобни в Европа и заслужава вниманието ви.

?Местоположение: Град Девня, бул. Съединение 73 (Музей на мозайките)

?Достъп: с кола, паркинг пред самия музей

Необходимо време: 30 мин

?Вход: 4 лв. възрастни/ 2лв. учащи

f0bf790c80ad0689e14882c149e3604f6bb59d2ba9c5a8bbbdpimgpsh_fullsize_distr

27 коментара

 • Уникална колекция на още по-уникални места в България.
  Нямам търпение да прочета повече за Мисионис и Петрич кале, не ги бях чувала. За Патлейна също ми стана много интересно

  • Благодаря, Елица! Съвсем скоро ще разкажа за всяко едно от посетените местенца. Ще издам, че Патлейна наистина е вълшебна, грабна сърцето ми!

 • Юленце, прекрасна колекция. Като северняк, ме е срам дори да кажа колко съм посетил.

  Със сигурност ще се върна към нея 🙂

  Мога да предложа 2 места от Плевен. Едното е Музеят на виното, който е вкопан в пещера и е уникален за целия Балкански полуостров. Друго място, също уникално за Балканите, е Панорамата.

  Поздрави,
  Светльо

   • Ако трябва да сме съвсем точни, манастирът не е нито Бесарабовски, нито Бесарбовски, а Басарбовски. Името на селото е Басарбово.

  • Манастирът не е нито БесарАбовски, нито Бесарбовски, а е Басарбовски. И е правилно написан от Юлия Вукова.

 • Много искам да прочеа повече за Аула на Омуртаг. Не бях чувал за това място до сега.

 • Супер обзор на една от най-богатите на история части на България. Ще напишете ли нещо повече за крепостта в Червен?

 • Колекцията Ви е чудесна,бихте ли желала да я допълните с крепостта Царевец,хълма Трапезица и римското селище Никополис Ад Иструм? Благодаря Ви!

 • Браво за великолепно представената информация. Ясно, точно и подредено. Ще го ползвам при следващата си екскурзия.

 • Много хубаво пътешествие сте направили! На някои от обектите съм ходил, други не съм ги чувал и ми беше интерeсно да прочета за тях. Браво!

 • А Белоградчишките скали, крепостта Рациария край с. Арчар, античния Улпия Ескус в покрайнините на с. Гиген – Плевенско, Никополската крепост? С това ли се изчерпват невероятните места на Северна България??

  • Цветомир, местата в Северна България са твърде много за да бъдат вписани в една статия. Ако сте прочел началото на статията, ще ви стане ясно, че тези 18 места, аз посетих в рамките на няколко дни и са част от няколкодневна екскурзия, за която разказвам! А и кой твърди, че това са всички невероятни места в България?!

 • Поздравления за пътеводителят!! Определено си заслужава да го продължите!!
  Бих искал да споделя нещо за Овеч. Платото освен, че предлага много минало и красиви гледки е енергийно место, подходящо за занимания по слънцегледство. По-специално за изпращане на Райко. Качвайки се по пътеката от издълбани стълби в скалите от страната, която се достига с автомобил не от към града, попадате горе долу в средата на старините. В лево се простира по-късата част на платото, десно е по-дългата, която се достига по дървен мост и се слива с околният пейзаж. Върху самото плато ще видите не високи хълмове. Единият е в лево, другият в десно. За заниманията със слънцегледство е важен онзи хълм в десно. На него има ниска кула построена в наши дни. Именно на тази част на хълмът е местото с бликаща енергия и подходящо за слънцегледство. Там на близо има и места за зареждане от Земята. Особено са подходящи за жени. Това е местото, което съм избрал за събор на хора да се учат на слънцеглрдство и за синхронизиране на мисли, насочени към вселената.
  Нека да допълня още неща. Погледнато от същата отправна точка в десно, но в далечината се достига до скални ниши, с гледка към града. До тех има направен мост, който обаче е преграден, а на входа на самите ниши са поставени решетки. Все пак може да се стигне до там и да се разгледа.

 • Юлия Вукова,поздравявам ви за 18 невероятни места в Северна България.През последните няколко години със съпруга ми доста пътешестваме и все се оказва,че има още много за гледане на територията на малката геогравска теритотия на прекрасната ни Родина.Само малка корекция номер 16 се повтаря 2 пъти т.е. местата са 19 на брой.Препоръчително е Ивановски скални манастири и Крепостта Червен да се посетят на едно пътуване.Може да се добави и Басарбовски скален манастир,а защо да не прибавим и пещера “Орлова чука”а може и манастира “Св.Марина”село КаранВърбовка.Това бе мойто предложение до тук.Ето за кои ме светнахте вие:Крепост Мисионис,Петрич Кале,Марцианопол,Църквата в Патлейна,Пещерите около Мадарският конник и Античната вила,Аул на хан Омуртаг.Сега моите предложения за вас като списъкът съвсем не е изчерпателен има още много.Ще започна от изток на запад:Крепост Ковачевско Кале до гр.Попово,Крепост Хоталич край Севлиево/много си струва но трябва да се отдели повече време с подходящи обувки и вода и нещо за похапване/,Еменски каньон,Хотнишки водопад и екопътека и още много други места.Особено край Велико Търново има толкова много за гледане.Пожелавам ви много здраве и огромно желание за пътешествия.

  • Благодаря, Донка! Правилно сте забелязали 🙂
   Много хубави предложения сте дала-включени са в списъка за догодина:) Особено много искам да посетя Ковачевското кале 🙂
   Продължавайте да пътешествате и да опознавате България!
   Благодаря ви!

  • Пропускате град Бяла, първата столица на освободената от турско робство България, с музей Освободителна война, часовниковата кула, църквата и моста на Колю Фичето. И по-скоро заглавието да е в “Североизточна България”, нямате представа какво имате да видите на северозапад.

   • Статията е озаглавена “Северна България”, тъй като по време на тази екскурзия пропътувах разстоянието от Балчик на изток… до Ловеч на запад. Отделни статии имам за местата в Северозападна България 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: