Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни

18 невероятни места в Северна България

Забележителности в България
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Разходката из Северна България ме отведе до много популярни и в същото време не токова познати места. Места, които се надявам да бъдат център на доста по-голям туристически инетерес за в бъдеще!

6 дни, 1420 км, 18 забележителности, които съм групирала в групи по няколко поради териториалната им близост.

Цяла седмица, изпълнена с нови места, с нови предизвикателства, с нови върхове за покоряване. В края на лятното си пътешествеие съм готова да ви разкажа за него накратко, а скоро и за всеки един от посетените обекти в конкретика и подробности.

1. Крепост Мисионис

Мисионис

На прага на крепост Мисионис, близо до Търговище

Крепостта Мисионис или по-известна днес като Крумово кале се намира на 7 км от град Търговище. Укреплението е построено в края на V в. като част от старопланинската отбранителна линия на Византия срещу варварските племена от север. По-късно върху останките от византийската крепост  постепенно през IX в. се въздига българско селище, а отбранителните съоръжения са издигнати наново. Интересно местно предание разказва, че твърдината е свързана с победата на хан Крум над император Никифор I Геник през юли 811 г. По време на Второто българско царство крепостта започва да играе важна роля в отбраната на старопрестолния Велико Търново.  Тук ще видите доста добре запазена базилика, болярски жилища, голямо водохранилище, както и крепостната порта с прилежащите и кули.

?Местоположение: на 7 км от Търговище, близо до село Пролаз

?Достъп: с кола до паркинга и пеша след това

Необходимо време: Разходката до крепостта и обратно продължава около 1 час и 30 минути в зависимост от темпото.

?Вход: Няма

2. Крепост Овеч

Крепост Овеч

По моста на крепостта Овеч над Провадия

Над днешния град Провадия върху високо възвишение се намира средновековната крепост Овеч. Византийците я наричали Проват или Проватон (“Овча крепост”), българите Овеч, турците Таш Хисар (“Каменна крепост”).

Мястото е населявано още от времето на траките, но първото укрепление е изградено от византийците през IV в. Най-големият разцвет крепостта преживява по времето на Второто Българско царство, когато тя е част от важната втора отбранителна линия за отбрана срещу византийците в посока средновековните български столици. През XIII-XIV в. Овеч се превръща в мощен административен и военен център с постоянно население. Сред ценните находки са и два надписа на хан Омуртаг от времето на неговите походи срещу франки и маджари. Впечатляващата гледка от крепостта към Провадийското плато няма да ви остави равнодушни. До самата крепост се стига по новоизградена екопътека, в чийто край се издига вита стълба със 110 стъпала.

?Местоположение: над град Провадия

?Достъп: С автомобил до началото на екопътеката или пеша от центъра на града

Необходимо време: В зависимост от темпото около 1 час и 30 минути трае цялата разходка

?Вход: 2 лв

3. Петрич кале

Белослав и крепостта Петрич кале

Стълбите до крепостта Петрич Кале, а в далечината град Белослав

Крепостта Петрич кале е изградена върху високо около 100 метра скално възвишение.  Намира се над село Разделна, като за да стигнете до нея трябва да излезете от селото и с питане да ви упътят за маршрута. Крепостта датира от VVI в., по-късно е разрушена и възстановена едва през XI-XII в. Петрич кале е разполагал с две крепостни стени, ров и щерни. По време на aрхеологическите разкопки са намерени множество върхове на стрели, пръстени, накити, много железни предмети. Най-интересното за мен бе потерната с изсечени в скалата каменни стъпала, по които се е достигало до северното подножие на хълма. Сега в този процеп има дървено стълбище, което извежда към красива, макар и нестабилна панорамна площадка, гледаща към близко разположения Белослав. На върха на скалния нос има и голям метален кръст, който нощем осветява местността.

?Местоположение: над село Разделна

?Достъп: С автомобил до подножието на хълма и оттам по горска пътека пеша

Необходимо време: 30 мин спокойно ходене в посока, и около 30 мин за разглеждане на останките от крепостта

4. Балчик – Ботаническа градина

Балчик

В Ботаническата градина на Балчик

Една от трите университетски ботанически градини на Софийския университет се намира в Балчик, останалите две са във Варна и София. Мястото е избрано неслучайно. Благодарение на мекия климат, целогодишно, тук могат да се наблюдават над 3000 вида растения от цял свят. Сред дървесните видове интересни бяха бонбоненото дърво, древно гинко, книжно дърво и много други. Розариумът разположен в най-ниската час на градината пък разпръсква аромат из цялата околност. Различни водни съоръжения допринасят за екзотичното излъчване на Ботаническата градина. Лятно време цялата експозиция от кактуси и сукуленти са изложени на открито. Красиви водни лилии в малки водни басейни пък радват посетителите. В самия край на Ботаническата градина е и Дворецът на румънската кралица Мария. Тук тя е идвала предимно сама, обичала е спокойствието и го е използвала за да пише стихове и да рисува. Тук се намира и Винарната на кралицата – ако сте любители на винените напитки има безплатни дегустации.

?Местоположение: В град Балчик, ул.Акад. Даки Йорданов

?Достъп: с кола, която паркирате на обозначените за целта места

Необходмо време: Около час

?Вход: Ботаническа градина 8 лв. възрастни/ 3 лв.учащи, пенсионери / Дворец на кралица Мария -6 лв

5. Марцианопол

Марцианопол, Девня

По улиците на Марцианопол, пред Музея на мозайките в Девня

Aнтичният град Марцианопол е разположен в северозападната част на Девненската долина, на територията на днешния град Девня. В древността тук е имало тракийско селище, върху което е по-късно е основан град Марцианопол от император Марк Улпий Траян в началото на II в.  Първоначално градът е принадлежал към провинция Тракия с главен център Филипопол, а по-късно към провинция Долна Мизия с главен град Томи. Интересен за посещения е и Музеят на мозайките, който е построен върху античните основи на сграда с мозайки, които с изложени in-situ (in-situ: археологически обекти или експонати изложени на мястото, на което са намерени). Около музея са открити голяма част от жилищните сгради, както и част от градските улици. В самия музей пък са изложени римски и ранновизантийски мозайки, изработени в класическа техника от малки тесари-кубчета от мрамор, печена глина, цветно стъкло. Основните сцени върху тях са взети от гръко-римската митология. Музеят е един от най-големите подобни в Европа и заслужава вниманието ви.

?Местоположение: Град Девня, бул. Съединение 73 (Музей на мозайките)

?Достъп: с кола, паркинг пред самия музей

Необходимо време: 30 мин

?Вход: 4 лв. възрастни/ 2лв. учащи

f0bf790c80ad0689e14882c149e3604f6bb59d2ba9c5a8bbbdpimgpsh_fullsize_distr

27 коментара

 • Уникална колекция на още по-уникални места в България.
  Нямам търпение да прочета повече за Мисионис и Петрич кале, не ги бях чувала. За Патлейна също ми стана много интересно

  • Благодаря, Елица! Съвсем скоро ще разкажа за всяко едно от посетените местенца. Ще издам, че Патлейна наистина е вълшебна, грабна сърцето ми!

 • Юленце, прекрасна колекция. Като северняк, ме е срам дори да кажа колко съм посетил.

  Със сигурност ще се върна към нея 🙂

  Мога да предложа 2 места от Плевен. Едното е Музеят на виното, който е вкопан в пещера и е уникален за целия Балкански полуостров. Друго място, също уникално за Балканите, е Панорамата.

  Поздрави,
  Светльо

   • Ако трябва да сме съвсем точни, манастирът не е нито Бесарабовски, нито Бесарбовски, а Басарбовски. Името на селото е Басарбово.

  • Манастирът не е нито БесарАбовски, нито Бесарбовски, а е Басарбовски. И е правилно написан от Юлия Вукова.

 • Много искам да прочеа повече за Аула на Омуртаг. Не бях чувал за това място до сега.

 • Супер обзор на една от най-богатите на история части на България. Ще напишете ли нещо повече за крепостта в Червен?

 • Колекцията Ви е чудесна,бихте ли желала да я допълните с крепостта Царевец,хълма Трапезица и римското селище Никополис Ад Иструм? Благодаря Ви!

 • Браво за великолепно представената информация. Ясно, точно и подредено. Ще го ползвам при следващата си екскурзия.

 • Много хубаво пътешествие сте направили! На някои от обектите съм ходил, други не съм ги чувал и ми беше интерeсно да прочета за тях. Браво!

 • А Белоградчишките скали, крепостта Рациария край с. Арчар, античния Улпия Ескус в покрайнините на с. Гиген – Плевенско, Никополската крепост? С това ли се изчерпват невероятните места на Северна България??

  • Цветомир, местата в Северна България са твърде много за да бъдат вписани в една статия. Ако сте прочел началото на статията, ще ви стане ясно, че тези 18 места, аз посетих в рамките на няколко дни и са част от няколкодневна екскурзия, за която разказвам! А и кой твърди, че това са всички невероятни места в България?!

 • Поздравления за пътеводителят!! Определено си заслужава да го продължите!!
  Бих искал да споделя нещо за Овеч. Платото освен, че предлага много минало и красиви гледки е енергийно место, подходящо за занимания по слънцегледство. По-специално за изпращане на Райко. Качвайки се по пътеката от издълбани стълби в скалите от страната, която се достига с автомобил не от към града, попадате горе долу в средата на старините. В лево се простира по-късата част на платото, десно е по-дългата, която се достига по дървен мост и се слива с околният пейзаж. Върху самото плато ще видите не високи хълмове. Единият е в лево, другият в десно. За заниманията със слънцегледство е важен онзи хълм в десно. На него има ниска кула построена в наши дни. Именно на тази част на хълмът е местото с бликаща енергия и подходящо за слънцегледство. Там на близо има и места за зареждане от Земята. Особено са подходящи за жени. Това е местото, което съм избрал за събор на хора да се учат на слънцеглрдство и за синхронизиране на мисли, насочени към вселената.
  Нека да допълня още неща. Погледнато от същата отправна точка в десно, но в далечината се достига до скални ниши, с гледка към града. До тех има направен мост, който обаче е преграден, а на входа на самите ниши са поставени решетки. Все пак може да се стигне до там и да се разгледа.

 • Юлия Вукова,поздравявам ви за 18 невероятни места в Северна България.През последните няколко години със съпруга ми доста пътешестваме и все се оказва,че има още много за гледане на територията на малката геогравска теритотия на прекрасната ни Родина.Само малка корекция номер 16 се повтаря 2 пъти т.е. местата са 19 на брой.Препоръчително е Ивановски скални манастири и Крепостта Червен да се посетят на едно пътуване.Може да се добави и Басарбовски скален манастир,а защо да не прибавим и пещера “Орлова чука”а може и манастира “Св.Марина”село КаранВърбовка.Това бе мойто предложение до тук.Ето за кои ме светнахте вие:Крепост Мисионис,Петрич Кале,Марцианопол,Църквата в Патлейна,Пещерите около Мадарският конник и Античната вила,Аул на хан Омуртаг.Сега моите предложения за вас като списъкът съвсем не е изчерпателен има още много.Ще започна от изток на запад:Крепост Ковачевско Кале до гр.Попово,Крепост Хоталич край Севлиево/много си струва но трябва да се отдели повече време с подходящи обувки и вода и нещо за похапване/,Еменски каньон,Хотнишки водопад и екопътека и още много други места.Особено край Велико Търново има толкова много за гледане.Пожелавам ви много здраве и огромно желание за пътешествия.

  • Благодаря, Донка! Правилно сте забелязали 🙂
   Много хубави предложения сте дала-включени са в списъка за догодина:) Особено много искам да посетя Ковачевското кале 🙂
   Продължавайте да пътешествате и да опознавате България!
   Благодаря ви!

  • Пропускате град Бяла, първата столица на освободената от турско робство България, с музей Освободителна война, часовниковата кула, църквата и моста на Колю Фичето. И по-скоро заглавието да е в “Североизточна България”, нямате представа какво имате да видите на северозапад.

   • Статията е озаглавена “Северна България”, тъй като по време на тази екскурзия пропътувах разстоянието от Балчик на изток… до Ловеч на запад. Отделни статии имам за местата в Северозападна България 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: