Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 Археологически

Казанлъшка гробница – шедьовър в тракийското изкуство

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Почивните дни около Гергьовден бяхме определили за обиколка на Долината на тракийските владетели. Освен, че успяхме да посетим голям брой гробници и подмогилни храмове, също така открихме едно ново интересно място – Мегалита над Бузовград. В днешната статия ще ви разкажа за може би най-впечатляващата гробница, от всички, които съм посещавала някога – Казанлъшка гробница.

Казанлъшка гробница – шедьовър в тракийското изкуство

Няколко пъти съм посещавала Казанлъшката гробница, но чак сега сядам да пиша за нея. В университета сме я разглеждали в най-малки детайли-архитектура, орнаментална украса, предположения за произхода на майсторите, които са я строили и изрисували, предположения за останките намерени в нея…

Казанлъшка гробница

По стълбите в парк Тюлбето

Винаги това е будело голям интерес в мен, така, че ще ви запозная с всичко, което зная за Казанлъшката гробница.

Къде се намира Казанлъшката гробница?

Тя се намира в град Казанлък, в парк Тюлбето. Името на парка идва от турската гробница Тюрбе, която се намира непосредствено до тракийската гробница.

Казанлъшка гробница

Гробницата оригинал

Откриването на гробницата

Знаете ли, че: Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април 1944г. по време на изкопни работи на противосамолетно убежище.

Изградена е на нивото на околния терен и е ориентирана в посока север-юг с вход от юг. Могилата, под която е открита гробницата имала вид на естествен завършек на околния хълмист терен. Висока 7 м, с диаметър на основата 40 м. По време на изкопните работи, войниците попаднали на каменна иззидана стена, която събудила любопитството им  и това ги накарало да я разбият.

Казанлъшка гроница

Гробницата копие

През ниския и тесен коридор, който се открил пред тях, е се оказали в кръгло засводено помещение. Убедени, че са открили нещо важно, те извикали на място археолог, който потвърдил предположенията им. Така била открита Казанлъшката гробница, част от 100-те национални туристически обекта, както и първият български обект, влязъл в Списъка на световното културно наследство на Юнеско.

Архитектура и устройство на гробницата

Казанлъшка гробница се състои от коридор, правоъгълна предгробна камера и куполно кръгло помещение-същинската гробна камера. Подобен тип гробници са открити в Тракия, Русия, Мала Азия. Гробницата е изградена от тухли, които в коридора имат правоъгълна форма, споени с вар и пясък, а в гробната камера са с трапецовидна форма и са свързани помежду си с хоросан.Гробницата е обгърната от каменна риза, от която пред входа на коридора се открояват два успоредни зида и се оформя предверие с размери 2,60 на 1,84 м.

Украса на гробницата – световноизвестните стенописи

Огромната си популярност, Казанлъшка гробница дължи на своите уникални стенописи, характерни за ранноелинистическата епоха. Едни от-най-добре запазените образци от своето време.

Стените на коридора и гробната камера за покрити с изящни и искрящи цветове и сцени, представящи отделни моменти от земния, военния и задгробния живот на положените в нея мъж и жена.

Казанлъшка гробница

Царската двойка

Използвани са 4 основни цвята: черен, жълт, бял и червени, съчетани по особено великолепен начин. В украсата на гробницата е използваната така наречената енкаустична техника, която дава този блестящ и почти огледален блясък.

В предверието стените са измазани с глина. На източния фриз на коридора е изобразена сцена на с войници -пеша и на кон, сблъсък между две неприятелски войски. В центъра на изображението се виждат двама войни изправени едни срещу друг, държащи по един крив нож и копия в ръцете си.

Казанлъшка гробница

Процесията

В срещуположния западен фриз, сцената е подобна на изображението от източния , но този път единия войн е коленичил пред другия. Според изследователите тази сцена изобразява историческо събитие от живота на погребания в гробницата владетел, но може и да се приеме като митична сцена, представяща войнското достойнство на погребания.

Най-интересна е безспорно живописта в куполното помещение, която е разделена в няколко хоризонтални фриза, основният от които представя „Погребално угощение“.

Централния фриз представя седнали мъж и жена, край малка масичка с храна, а около тях са наредени няколко прислужници, носещи различни дарове, ратаи, коняри, свирачи. Една от прислужниците е значително по-висока на ръст от останалите, носеща поднос с плодове се интерпретира като Богинята-Майка, която посреща починалите в отвъдното царство.

Казанлъшка гробница

Най-горният фигурален фриз с ключовия камък

Според Людмила Живкова, ръцете на съпрузите, които са сплетени въплъщават идеята за прощаване и раздяла с мъртвия, а според проф. Иван Маразов те са знак за брачен ритуал, свещен брак в отвъдното.

Под този фриз пък има пояс с розети и букрании (бичи глави).

В най-горната част, около центъра на купола на Казанлъшка гробница са представени три полета, изобразяващи по една препускаща колесница.

Стенописите в Казанлъшката гробница са най-запазените такива и представят по уникален начин културата и изкуството на траките. Благодарение на тях учените имат възможността да придобият и представа за ритуалите и вярванията на първите обитатели на Балканите!

Какво е намерено в гробницата?

В гробницата са намерени незначителен брой предмети, вероятно е ограбено още в древността. На пода са намерени амфора, човешки кости, останки от дърво, железни гвоздеи. Костите са анализирани и става ясно, че са на мъж и жена. Предполага се, че изгнилото дърво е от дървена скара или ковчеже, в което те били положени.

Казанлъшка гробница

Входът

Гробницата днес

Както всички знаем, днес оригиналната гробница е затворена за посещения, с цел запазване на оригиналните стенописи и мазилка възможно най-дълго време.  Гробницата, която всички ние посещаваме е точно копие на оригинала в мащаб 1:1. Допреди няколко години е било позволено влизането и в Оригинала, над който е изградена специална защитна постройка, но при определени условия, за определено време… Днес, поради невъзможността да бъде направена реставрация на оригиналните мазилки, тя е запечатана и не се допускат посетители. Повярвайте ми, три пъти съм посещавала Казанлъшка гробница (копието) и ако не знаех, че това е копие, дори не бих предположила, че има оригинал. Всичко е 1:1. Тя е проект на архитект Младен Панчев. Художниците-автори на стенописите са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.

Две много любезни дами посрещат посетителите, изнасят кратка лекция, отговарят на всички любопитни въпроси.

В края ще споделя малко полезна информация:

За посещение си отделете:

0:40 часа


10% Complete


Казанлъшката гробница е подходяща за:

         


Кога да се посети:

      


В района може да разгледате още:

  • Долината на тракийските царе
  • Старосел
  • Паметникът на Шипка
  • Музеят на розата

 

Местоположение на Казанлъшка гробница:

парк Тюлбето, Казанлък


Паркинг:

ул. “Генерал Радецки” №48


Работно време:

Казанлъшка гробница-копие:

09.00 – 17.30 ч., без почивни дни (летен сезон),

09.00 – 17.00 ч., без почивни дни (зимен сезон)*


Цена:

8 лв за възрастни


Телефон:

0431 64750

* летен сезон: април-октомври; зимен сезон: октомври-април

<pre>

</pre>

Казанлъшка гробница - шедьовър в тракийското изкуство
  • Местоположение
  • Достъпност и ценови клас
  • Качество на туристическата услуга
5

Резюме

Ако все още не сте посещавали Казанлъшката гробница, съветвам ви да го направите. Да се докоснеш до този изключителен шедьовър е едно вълшебно преживяване.

Sending
User Review
5 (2 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

2 коментара

  • Преди един месец бяхме в Казанлъшката гробница. Това е място, което всеки трябва да посети! Архитектурата, изкуството, цялостното усещане, всичко е уникално. Поздравление за статията, блогът Ви е страхотен 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: