Археологически

Казанлъшка гробница – шедьовър в тракийското изкуство

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Почивните дни около Гергьовден бяхме определили за обиколка на Долината на тракийските владетели. Освен, че успяхме да посетим голям брой гробници и подмогилни храмове, също така открихме едно ново интересно място – Мегалита над Бузовград. В днешната статия ще ви разкажа за може би най-впечатляващата гробница, от всички, които съм посещавала някога – Казанлъшка гробница.

Казанлъшка гробница – шедьовър в тракийското изкуство

Няколко пъти съм посещавала Казанлъшката гробница, но чак сега сядам да пиша за нея. В университета сме я разглеждали в най-малки детайли-архитектура, орнаментална украса, предположения за произхода на майсторите, които са я строили и изрисували, предположения за останките намерени в нея…

Казанлъшка гробница

По стълбите в парк Тюлбето

Винаги това е будело голям интерес в мен, така, че ще ви запозная с всичко, което зная за Казанлъшката гробница.

Къде се намира Казанлъшката гробница?

Тя се намира в град Казанлък, в парк Тюлбето. Името на парка идва от турската гробница Тюрбе, която се намира непосредствено до тракийската гробница.

Казанлъшка гробница

Гробницата оригинал

Откриването на гробницата

Знаете ли, че: Казанлъшката гробница е открита случайно на 19 април 1944г. по време на изкопни работи на противосамолетно убежище.

Изградена е на нивото на околния терен и е ориентирана в посока север-юг с вход от юг. Могилата, под която е открита гробницата имала вид на естествен завършек на околния хълмист терен. Висока 7 м, с диаметър на основата 40 м. По време на изкопните работи, войниците попаднали на каменна иззидана стена, която събудила любопитството им  и това ги накарало да я разбият.

Казанлъшка гроница

Гробницата копие

През ниския и тесен коридор, който се открил пред тях, е се оказали в кръгло засводено помещение. Убедени, че са открили нещо важно, те извикали на място археолог, който потвърдил предположенията им. Така била открита Казанлъшката гробница, част от 100-те национални туристически обекта, както и първият български обект, влязъл в Списъка на световното културно наследство на Юнеско.

Архитектура и устройство на гробницата

Казанлъшка гробница се състои от коридор, правоъгълна предгробна камера и куполно кръгло помещение-същинската гробна камера. Подобен тип гробници са открити в Тракия, Русия, Мала Азия. Гробницата е изградена от тухли, които в коридора имат правоъгълна форма, споени с вар и пясък, а в гробната камера са с трапецовидна форма и са свързани помежду си с хоросан.Гробницата е обгърната от каменна риза, от която пред входа на коридора се открояват два успоредни зида и се оформя предверие с размери 2,60 на 1,84 м.

Украса на гробницата – световноизвестните стенописи

Огромната си популярност, Казанлъшка гробница дължи на своите уникални стенописи, характерни за ранноелинистическата епоха. Едни от-най-добре запазените образци от своето време.

Стените на коридора и гробната камера за покрити с изящни и искрящи цветове и сцени, представящи отделни моменти от земния, военния и задгробния живот на положените в нея мъж и жена.

Казанлъшка гробница

Царската двойка

Използвани са 4 основни цвята: черен, жълт, бял и червени, съчетани по особено великолепен начин. В украсата на гробницата е използваната така наречената енкаустична техника, която дава този блестящ и почти огледален блясък.

В предверието стените са измазани с глина. На източния фриз на коридора е изобразена сцена на с войници -пеша и на кон, сблъсък между две неприятелски войски. В центъра на изображението се виждат двама войни изправени едни срещу друг, държащи по един крив нож и копия в ръцете си.

Казанлъшка гробница

Процесията

В срещуположния западен фриз, сцената е подобна на изображението от източния , но този път единия войн е коленичил пред другия. Според изследователите тази сцена изобразява историческо събитие от живота на погребания в гробницата владетел, но може и да се приеме като митична сцена, представяща войнското достойнство на погребания.

Най-интересна е безспорно живописта в куполното помещение, която е разделена в няколко хоризонтални фриза, основният от които представя „Погребално угощение“.

Централния фриз представя седнали мъж и жена, край малка масичка с храна, а около тях са наредени няколко прислужници, носещи различни дарове, ратаи, коняри, свирачи. Една от прислужниците е значително по-висока на ръст от останалите, носеща поднос с плодове се интерпретира като Богинята-Майка, която посреща починалите в отвъдното царство.

Казанлъшка гробница

Най-горният фигурален фриз с ключовия камък

Според Людмила Живкова, ръцете на съпрузите, които са сплетени въплъщават идеята за прощаване и раздяла с мъртвия, а според проф. Иван Маразов те са знак за брачен ритуал, свещен брак в отвъдното.

Под този фриз пък има пояс с розети и букрании (бичи глави).

В най-горната част, около центъра на купола на Казанлъшка гробница са представени три полета, изобразяващи по една препускаща колесница.

Стенописите в Казанлъшката гробница са най-запазените такива и представят по уникален начин културата и изкуството на траките. Благодарение на тях учените имат възможността да придобият и представа за ритуалите и вярванията на първите обитатели на Балканите!

Какво е намерено в гробницата?

В гробницата са намерени незначителен брой предмети, вероятно е ограбено още в древността. На пода са намерени амфора, човешки кости, останки от дърво, железни гвоздеи. Костите са анализирани и става ясно, че са на мъж и жена. Предполага се, че изгнилото дърво е от дървена скара или ковчеже, в което те били положени.

Казанлъшка гробница

Входът

Гробницата днес

Както всички знаем, днес оригиналната гробница е затворена за посещения, с цел запазване на оригиналните стенописи и мазилка възможно най-дълго време.  Гробницата, която всички ние посещаваме е точно копие на оригинала в мащаб 1:1. Допреди няколко години е било позволено влизането и в Оригинала, над който е изградена специална защитна постройка, но при определени условия, за определено време… Днес, поради невъзможността да бъде направена реставрация на оригиналните мазилки, тя е запечатана и не се допускат посетители. Повярвайте ми, три пъти съм посещавала Казанлъшка гробница (копието) и ако не знаех, че това е копие, дори не бих предположила, че има оригинал. Всичко е 1:1. Тя е проект на архитект Младен Панчев. Художниците-автори на стенописите са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.

Две много любезни дами посрещат посетителите, изнасят кратка лекция, отговарят на всички любопитни въпроси.

В края ще споделя малко полезна информация:

За посещение си отделете:

0:40 часа


10% Complete


Казанлъшката гробница е подходяща за:

         


Кога да се посети:

      


В района може да разгледате още:

  • Долината на тракийските царе
  • Старосел
  • Паметникът на Шипка
  • Музеят на розата

 

Местоположение на Казанлъшка гробница:

парк Тюлбето, Казанлък


Паркинг:

ул. “Генерал Радецки” №48


Работно време:

Казанлъшка гробница-копие:

09.00 – 17.30 ч., без почивни дни (летен сезон),

09.00 – 17.00 ч., без почивни дни (зимен сезон)*


Цена:

8 лв за възрастни


Телефон:

0431 64750

* летен сезон: април-октомври; зимен сезон: октомври-април

<pre>

</pre>

Казанлъшка гробница - шедьовър в тракийското изкуство
  • Местоположение
  • Достъпност и ценови клас
  • Качество на туристическата услуга
5

Резюме

Ако все още не сте посещавали Казанлъшката гробница, съветвам ви да го направите. Да се докоснеш до този изключителен шедьовър е едно вълшебно преживяване.

Sending
User Review
5 (2 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

2 коментара

  • Преди един месец бяхме в Казанлъшката гробница. Това е място, което всеки трябва да посети! Архитектурата, изкуството, цялостното усещане, всичко е уникално. Поздравление за статията, блогът Ви е страхотен 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: