Травел блогъри

Тайланд – страна на божественото и на човешкото

Антония Николова
Написано от Антония Николова

Днес ще ви разкажа за Тайланд, любимата ми страна в Далечния Изток, страна на цветове, миризми, контрасти и 24-часов ритъм. Като стюардеса летях много пъти до столицата Банкок, колоритен мегаполис с многообразие от небостъргачи и многолюдни пазари, град на кралски дворци, на будистки храмове, но и на нищета като наколните жилища по река Чао Прая или просяците по ъглите. Истинската екзотика на Тайланд се усеща, когато се разходиш по островите на тази удивителна страна, когато се качиш на слон в Чанг Май на север или опиташ нещо екзотично като печен скакалец.

Тайланд

Роял Палас

Едно двуседмично пътешествие

Пътуването, за което ще ви разкажа, беше през август 2012, когато с майка ми предприехме двуседмично пътуване до Тайланд. Пътувахме от София до Абу Даби, а после до Банкок повече от 12 часа.Поради голямото разстояние между летището и центъра на Банкок, бях организирала трансфер от летището до хотела, което е препоръчително в такива мегаполиси.Отседнахме в малък, но чист хотел в центъра на Банкок, в близост до Сиам Скуер ( площад), който е стратегическо място за разходки поради близостта на метрото до хотела. В Банкок има чудесно развито метро, което е удобно за стигане до отдалечени места в 30 градусовата жега и влага.

Тайланд

Статуята на Буда

Какво да видим?

Най-важните места, които трябва да се видят в Банкок са Кралския дворец, Изумрудения Буда, Полегналия Буда, Къщата на Томпсън, Пазара Чатучак, който е един от най-големите открити пазари в света, река Чао Прая и храмовете по брега й, модерните молове Токио, Сиам и Асок, както и да се опита уникалната тайландска храна. След като се върнах в България, установих че липсват истински тайландски ресторанти в София. Няма нищо по-вкусно от пикантна супа Том Ям с лимонена трева, къри и скариди и порция нудъли с пиле или морска храна. Храна в Тайланд има в изобилие, от сергиите по улиците, където се готви всичко пред теб за няколко бата, през модерните молове с разнообразието на международния вкус, до елегантните традиционни тайландски, японски и китайски ресторанти.

Тайланд

Буда

За да разгледаме Големия дворец бях организирала тур с агенция, което не е много препоръчително, защото от агенцията те занимават с допълнителни посещения, които са досадни и излишни като тур на фабрика за костюми при 35 градусова жега…

 Любопитно: Тайланд е родината на сиамските котки. Една от най-аристократичните породи води началото си именно от Тайланд, чието старо име е Сиам.В миналото тя е била почитано като свеюенно животно и е била притежавана само от будистки монаси и кралски особи. 

Кралският или Големият ндворец е уникален комплекс от сгради, статуи и пагоди, които изразяват величието на империята Сиам. Кралят на Тайланд не обитава двореца, той е отворен за туристи, но основно външните пространства, поради безценните декорации в някои сгради. Големият дворец заема простраство от 10 хектара и е заобиколен от бяла стена, зад която се крие внушително многообразие от архитектурни паметници. Храмът на Изумрудения Буда се намира в този комплекс и макар че статуята на Буда не е най-голямата в града, тя е най-ценна. Навсякъде прелива от кралските цветове златно, червено и зелено.

Тайланд

Река Чао Прая

Банкок или Градът на Ангелите

Банкок или Градът на Ангелите според местните жители, се разпростира по река Чао Прая. Пътешествие с туристическо корабче е един от евтините и лесни начини за разглеждане на този колоритен град. По поречието се наблюдават красиви храмове, Големия дворец, наколни жилища, митницата и известните плаващи пазари. Ако ви се ходи на пазар, където се намира всичко от хранителни стоки, растения, семена, до платове, дрехи, сувенири и какво ли още не, Чатучак е вашето място. Той е отворен през уикенда и има над 10 000 сергии с различни артикули, като пазаренето е част от удоволствието. Имитациите на маркови чанти и дрехи също е много разпространено в Тайланд, като има по-скъпи копия толкова добре изработени,че дори и опитни продавачи не могат да намерят разликите.

Тайланд

Красива тайландка

Има още стотици забележителности в Банкок, но за това би било нужно да се напише книга, а препоръчвам живото приключение, което не може да се опише…
Следващият път ще ви разкажа за островите на Тайланд и красивия град в джунглата Чанг Май.

Коя е Антония Николова?

Антония Николова

Казвам се Антония и няколко години работих като стюардеса за една близкоизточна авиолиния. Пътуванията са ми страст още от дете и съм благодарна, че имах шанса да се докосна до много интересни и екзотични места по света.

 

Заглавна снимка: inlife.bg

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Тайланд – страна на божественото и на човешкото
  • Дестинация
  • Локация
  • Забележителности
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Антония Николова

Антония Николова

1 Коментар

  • Благодаря ти, Тони!
    И аз работя в областта на авиацията и като теб съм пристрастен към пътуванията. Докато четях блога ти ми идваше да стегна багажа и черта на изток.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: