Травел блогъри

Интересни факти и легенди за Фонтан ди Треви

Фонтан ди Треви
Джорджа де Марки
Написано от Джорджа де Марки

Днешната статия е подготвена от една красива пътешественичка блогър Джорджа де Марки, автор на блога saveti.bg.  Тя прие да поканата ми да бъде гост-автор и да ни разкаже за любимия на всички ни Фонтан ди Треви.

“И само фонтаните са достатъчни, за да оправдаят едно пътуване до Рим” – това е фраза на английския поет Пърси Б. Шели. И има право.

Фонтаните в италианската столица са много, и повечето заслужават да бъдат посетени: фонтанът Грозната лодка на площад Испания, фонтанът на Четирите реки на площад Навона, фонтанът Тритон и още много, но нито един не може да се мери с Фонтана ди Треви.

Фонтанът ди Треви е най-големият фонтан в Рим, но въпреки големината му, не е чак толкова лесно да бъде намерен (ако не ползваме навигация), тъй като „се крие“ сред сградите на площад Треви.

Всъщност наименованието идва именно от местоположението му: в буквален превод tre vie означава „три улици“, които се срещат в кръстопът и водят към площада.

Треви несъмнено е една от най-известните и посещавани забележителности във Вечния град, символ на Рим, а сега ще се „разходим“ из не чак толкова познати факти и легенди за него.

Легендата за Фонтана ди Треви и 3-те монети

Казва се, че който хвърли монетка с дясната си ръка във фонтана с гръб към него, си гарантира, че един ден ще се върне в италианската столица. Ако вместо една, хвърлите две монетки, ще намерите любовта, а ако метнете три, ви чака брак (или пък развод, ако вече сте женени 😀 ).

А от къде идва всъщност това поверие?

Както при всички чешми и кладенци от древността, а и според местна легенда, този фонтан се е считал за свещен и за естествен извор, и хората са принасяли жертви на божествата, като хвърляли по нещо ценно във водата. Оттук произлиза и този обичай.

Любопитно: През Средновековието фонтаните са били използвани за лична употреба на населението. Хората в Рим са използвали “Ди Треви” като естествен извор, от който да се снабдяват с прясна питейна вода. Първият фонтан “Треви” е проектиран през 1453 г. и повече от 100 години от него хората са пиели чиста вода. . .

Хората вярват в такива поверия, а доказателство за това са приходите, събирани от фонтана, които достигат стойност около един милион евро годишно.

фонтан ди треви

Случвало се е да се събират и 3000 евро за един ден! Сигурно ще се запитате – къде отиват всички тези средства? От 2007 г. парите, събирани във фонтана ди Треви, се даряват за благотворителност на Каритас (известна италианска организация) и други благотворителни организации.

Както се досещате, има повече от един случай, в който са хващани хора, които се опитват да откраднат монетите от фонтана.

Ако ви е много горещо, също не си помисляйте да се разхладите във водите на Фонтана, тъй като може да ви посрещнат с глоба до 500 евро, от която вероятно бързо ще се стоплите пак.

Още легенди за Треви

Но за фонтана ди Треви се носят много други легенди, натрупани в почти два века и половина история (открит е през 1761 г.).

Една от тези легенди се отнася до Никола Салви, архитектът, проектирал фонтана.

Интересно е да споменем, че Салви е бил философ и поет и не е притежавал опит като архитект. За съжаление умира преди фонтанът да бъде напълно завършен.

фонтан ди треви

Но да се върнем към легендата. Говори се, че скулптурата във формата на ваза е поставена от Салви на мястото й по конкретна причина.

Архитектът не се разбирал с бръснаря, който имал бръснарница отсреща. Бръснарят го тормозел с постоянни критики и отрицателни коментари за работата му по фонтана. Щяло да изглежда по-добре по друг начин, това не така, онова иначе… Накрая Салви поставил вазата точно пред изгледа му, за да не може повече да вижда какво се случва и да коментира.

Легенди за влюбените

Другите две легенди се отнасят за влюбените двойки. Всички момичета, чийто любим човек напускал за военна служба или по работа, са искали възлюбения им да изпие чаша вода от фонтана и впоследствие да я счупи в знак на вечна любов.

Друг по-прост и преди всичко по-здравословен начин да обещаете вечна любов е да пиете от Фонтанчето на влюбените, което се намира от дясната страна на Треви, до вазата, която споменахме по-рано. Достатъчно е двамата влюбени да пият заедно от него, за да си останат верни за цял живот (или поне така гласи поверието).

Нека завършим с един любопитен факт – за разлика от повечето други фонтани и статуи в Рим, до Треви не се доближават птици, които както се досещате, замърсяват доста. Това е така, поради простата причина, че през него преминава ток. Генерира съвсем леки електрически заряд, който плаши птиците, без да им вреди.

Още една разлика от останалите фонтани е, че към водата в Треви се прибавя голямо количество сол, която предпазва мрамора от съдържащия се във водата варовик.

А вие сещате ли се за друга интересна легенда за Фонтана ди Треви?

 

Аз съм Автора

Джорджа де Марки

Джорджа де Марки

1 Коментар

  • Не знаех някои от нещата, а ми бяха много интересни. Надявам се скоро да го посетя.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: