Травел блогъри

Разходка до каньон Матка – Македония

Разходка до Каньон Матка
Теди Стайкова
Написано от Теди Стайкова

Винаги, когато дойде пролетта и времето се затопли ме обзема туристическият ми дух,който не ми позволява уикендите да си остана в София и да се блъскам в пренаселените паркове, потейки се и пиейки тонове кафе или бира.

Един слънчев юнски ден решихме, че ще посетим този каньон за ден, без преспиване в Македония. Въпреки че около него има още какво да се види и опцията с нощувка остана за следващия път. Но, ако решите и вие да разгледате каньона и да се завърнете в България на същия ден, си предвидете тръгване в 7 сутринта /най-късно/ и се настройте, че ще се приберете към 24 часа.

Пътят до Каньон Матка

Пътят до там отнема около 4 часа /което не включва чакането на границата/, минава се границата на Гюешево. Имаше около 15 коли и един рейс и се наложи да чакаме около час, понеже работеше само едно гише.

Матка

На разходка с лодка

Няма нищо по-различно от нашите села в македонските, освен, че са доста разхвърляни – тук три къщи, там пет. Същата гледка, симпатични стада крави и овце. Пътищата им се конкурират по дупки с нашите, на две места на магистралата има такси, които са около 2-3 лв. Трябва да имате достатъчно денари, понеже не са толкова либерални по отношение на чуждата валута, както сърбите.

Каньонът

Общо-взето следвахме gps и на 1-2 места питахме местните,които са доста учтиви. Пътят до каньона е тесен, но теренът е поносим. Паркингът е много малък, така че се спира на пътя и се върви около 10 минути. Първо минавате покрай църква от 13 век. След това покрай два ресторанта, които се оказаха убийствено скъпи и нямаше почти нищо за ядене. Върви се по тясна, калдаръмена пътечка, гледката, когато стигнете е много красива. Прилича на хибрид между Триградското Ждрело и Панчарево. Разходката е много приятна, след около 10 минути стигате до лодките, които предлагат разходка, цената е около 7 лв. на човек. Малко паянтови са лодките и возенето е леко екстремно за хора с морска болест, но си заслужава. По-надолу може да наемете и каяк, с който да се разходите.

Матка

Матка

Лодкарят ни каза, че, ако вървим по пътеката около 40 мин. Ще стигнем до пещери, които могат да се разгледат с друга лодка. Пътечката не е много стръмна, но е доста тясна и на места не е обезопасена, но разходката е приятна, сред зеленина и тук-таме гущери. За съжаление след около 40 мин. стигнахме до участък, където имаше срутване на скали, можеше да се мине с риск от падане от 20 метра и преценихме, че ще продължим следващия път. Определено ще се върна, защото е красиво и нямаше чак толкова тълпи от туристи, въпреки че е на около 15 км от Скопие.

Интересно: Каньонът Матка е известен и с името Света гора заради големият брой средновековни църкви и манастири – „Св. Андрей“, „Св. Богородица“, „Св. Никола Шишевски“, има останки от „Св. Неделя“ и новопостроените „Св. Йоан Златоуст“, „Св. Петка“, „Св. Троица“, „Св. Спас“.В миналото за защита на църквите и манастирите в пролома е изградена крепостта Марков град.

На връщане минахме през Скопие, за да обядваме, в препоръчана ни от македонец механа, която не ни разочарова. Нямаше време за обстойна обиколка на Скопие. За последно бях преди 4-5г. и ми направи впечатление, че грандиозните статуи в центъра са се умножили.

Матка

В плана ни влизаше и посещение на Милениумски кръст, но не ни стигна времето. Така че, ако сте само за ден, си набележете или Скопие и кръста, или каньона. Което й да изберете, няма да съжалявате.

Каньон Матка е подходящ за:

            


Кога да се посети:

             


 

Коя е Теодора Стайкова?

Матка

На разходка с лодка

Казвам се Теодора Стайкова. От София,работя,омъжена съм, с дете,хобито са ми народни танци и пътешествията. Обичам българското и ходя по фестивали,където мога да науча нещо ново,обичам спонтанните трипове с приятели.

 

Разходка до каньон Матка – Македония
  • Локация
  • Информационни табла
  • Ценови клас
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Теди Стайкова

Теди Стайкова

1 Коментар

  • Здравейте! Каньонът наистина изглежда много красив! Може ли да споделите долу горе колко трае разходката с лодка? Един ден дали стига за разглеждане на каньона + кратка разходка и хапване в Скопие? И също, ако може името на механата 😀

Остави коментар

В момента потребител разглежда: