Приключения Травел блогъри

С Каварна в сърцето

Каварна
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Винаги съм обичала морето. Може би, защото е далеч от София и не ходя много често в тази посока, освен през лятото, може би защото съм водна зодия или поради някаква друга причина, но то винаги ме е привиличало силно…

Каварна… нямам търпение да ви разкажа за поредното приключение, което заедно с травъл блогърите от Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии – АСТОМ направихме. Поканата дойде от Каварна. Инициатор бе Галин Георгиев-управител на туристическа фирма, предлагаща атрактивни и запомнящи се активности по Северното Черноморие (морски каякинг), подкрепен от туристическо сдружение Каварна, представлявано от Дарина Аргирова, Милена Димитрoва-ръководител на Туристическия информационен център, Красимир Митев-собственик на къща за гости “Левана” в село Българево.

Каварна

Арката при Тюленово

Три прекрасни дни, кой от кой по-пищен и пъстър откъм програма и емоции. Нашите домакини се бяха погрижили за абсолютно всичко-от това къде ще бъдем настатнени, през това какво ще посетим, къде ще хапваме, какви невероятни моменти ще преживеем, бяха помислили  наистина за всичко.

Голямото пътуване

Четвъртък вечер всички заедно потеглихме към село Българево, отстоящо само на 8 км от Каварна. Потеглихме с 1 кола и 1 комфортен бус, любезно предоставен на Асоциацията за нейните пътувания от Val Rent-a-Car. И така 11 блогъри, 11 приятели, 11 жадни за приключения и емоции хора…

Каварна

Заедно! Ето това е ключовата дума в нашите отношения!

Пътувахме има няма 5-6 часа. Пристигнахме късно през нощта в четвъртък срещу петък. Настанихме се в къща за гости “Левана”. Любезният ни домакин Краси ни посрещна с широка усмивка, макар да беше 2 след полунощ. Разведе ни из комплекса, показа ни стаите, голямата трапезария, която в следващите няколко дни щеше да се превърне в базов лагер всяка сутрин за подготовка на дневните разходки и приключения. Краси, заедно със своята майка е превърнал имота на своето семейство в приятна и уютна къща, представяща типичната добруджанска архитектура.

Каварна

Три думи: уют, атмосфера и отношение

Изморени, но заредени с нетърпение какво ни очаква на следващия ден се отдадохме за заслужена почивка.

Петък 13-ти

Точно в 9.00 се събрахме на закуска в трапезарията. Тъкмо тогава се запознахме с Галин-усмихнат млад мъж, управител на малка туристическа фирма, оперираща по Северното Черноморие, северно от Балчик. Лъчезарен и изключително мил човек, който умее да те предразположи да се почувстваш уютно и комфортно в неговата компания, макар да го познаваш само от час. Запознахме се и с Дарина Аргирова-председател на Туристическо сдружение Каварна и Милена Димитроваръководител на Туристическия информационен център в град Каварна. Две дами, които бдяха над нас във всеки един момент, имаха изключително отношение към всички ни и бяха подготвили богата програма, която още тогава побързаха да споделят с нас. Дарина и Милена работят всеотдайно в името на това да разработят и популяризират туризма в община Каварна. Ясно осъзнали нуждата от взаимна работа между всички институции, бизнеса и хора като нас, те  заедно с Галин и Краси неуморно работят в насоката Каварна да се превърне в още по-примамлива и атрактивна дестинация, каквато всъщност е! Стремят към изграждане на една стабилна дългосрочна линия на развитие на община Каварна.

Каварна

Калиакра

В Ден 1 от програмата се предвиждаше обиколка на нос Калиакра, разходка до археологически резерват Яйлата, посещение на исторически център Онгъла, село Българево,  залез над нос Чиракман….. И разбира се всичо това бе изпълнено. Повече за всяко от посетените места ще  намерите в отделни статии, посветени на всеки от обектите.

Калиакра

Калиакра-една сбъдната мечта!

Вечерта прекарахме в Семеен хотел Central. Наредена бе богата трапеза, а каква страхотна изненада очакваше нашия рожденник – Тодор. Там се запознахме и с Виктор Славчев, който е зам.председател на сдружението. След прекрасната вечеря се прибрахме  да си починем и да се подготвим за съботните приключения, които ни очакваха.

Каварна

Нашият рожденник Тошко и специалната му изненада

Съботен ден насред морската шир

Денят според всички прогнози предвещаваше чудесно време за морски каякинг. Е така се и случи. Голям късмет извадихме. Слънчице, лек ветрец и спокойно море.

След закуска всички задружно, въоръжени с широки усмивки и добро настроение в големи количества се отправихме към плаж Болата, където Галин и Краси ни очакваха.

Каварна

Ние и Капитанът

Приготвени бяха 6 каяка и една моторна лодка. Ще загатна отвъд краткия обзор и ще ви споделя, че наистина не съм и подозирала колко велико е усещането да управляваш каяк, да си сред морската шир, да разчиташ единствено на себе си. Страхотен адреаналин имаше и по време на разходката с лодката. За цялото морско изживяване ще прочетете в отделна статия, посветена на каяк тура около нос Калиакра.

Каварна

Горе греблата!

След приключване на екстремния ден се отправихме на кратка заслужена почивка. Оттам отидохме в къща за гости “Наш дом”, Каварна. Любезните ни домакини отново се бяха постарали много. Прясна риба, вкусни зеленчуци, студени напитки, много наздравици  и сладки приказки. В същата къща бяха отседнали участници от ежегодния общобългарски фестивал, който се провежда тук, в Каварна “С България в сърцето”. Успях да ги издебна преди да заминат към Фестивала, провеждащ се на открита сцена в центъра на Каварна. За 13-та поредна година, българи от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Македония и България представят богата фолклорна програма.

Каварна

Българи от Украйна-колко красиви и пъстри са 🙂

За съжаление, времето не бе благоприятно и заваля проливен дъжд. Всички участници се преместиха в концертната зала, до която бе и откритата сцена. Музика, песни, танци-тези хора определно пазят и съхраняват българския фолклор. И докато България живее в сърцата на българите извън пределите на страната ни, нищо не е загубено. България ще пребъде! Наистина много умилително и съкровенно изживяване. Невероятни деца, младежи и по-възрастни участници – българи, живеещи в други страни, носещи България в сърцата си.

Вечерта бяхме гости в механа”Свети Георги”, Каварна.

Каварна

Механа “Свети Георги”

Домакините бяха изключително любезни и отново всичко беше на “6”. Вкусни разядки и изкущаващи храни, по вкуса на всички ни. А какъв купон се заформи. В заведението имаше украински младежи, участници във фестивала по-рано през деня. Свалям шапка на тези млади хора. Как танцуваха само. Но и ние, разбира се отсрамихме България с няколко традиционни български хора. Такъв купон завихрихме заедно всички… Държа да спомена, че храната, сервизът, DJ-ят бяха наистина на ниво. Собственичката на заведението през цялото време бе около нас и следеше дали някой има нужда от нещо. Атмосфера-неописуема. Приятно уморени от деня, изпълнен с емоции се отправихме към село Българево за да отпочинем. Най-ранобудните от нас, яхнаха колелата, които Краси ни предостави любезно, и малко преди изгрев заминаха към скалите над плаж Болата за да посрещнат изгрева. Съжалявам, че не бях между тях, просто не успях да стана толкова рано. Но следващият път, а такъв със сигурност ще има, живот и здраве, ще бъда измежду най-ранобудните за изгрева.

Довиждане, Каварна! Не ме забравяй, ще се върна!

На сутринта всички се събрахме в голямата и уютна трапезария. Сладки приказки, размяна на флашки със снимки, вкусна закуска и взаимни благодарности, заедно с Краси, Галин, Дарина и Милена си обещахме, че ще се видим отново. Последва обща снимка за спомен и стягане на багажа. След като се сбогувахме с нашия любезен домакин Краси, всички заедно се отправихме към Каварна за посещение на новия и спретнат офис на Туристическия информационен център. Стискам палци, а и съм сигурна, че центърът ще има много посетители, които на място ще бъдат информирани и насочвани към най-интересните места в и около Каварна.

Каварна къща за гости Левана

Обичам ви, приятели!

Моето желание и лична цел е да подмпомагам хора като Дарина, Милена, Галин и Краси, както и всички онези хора, които направиха престоя ни неповторим, с каквото мога. Ние, блогърите можем да помагаме много. Остава това да бъде разбрано правилно от всички засегнати в сферата на туризма.

Каварна

Довиждане, Каварна! Очаквай ме отново 🙂

Големи благодарности на всички за това незабравимо преживяване, защото именно ТЕ-нашите домакини го превърнаха в такова!

 

Map not available!

10 коментара

Остави коментар

В момента потребител разглежда: