Приключения

Морски приключения около Каварна

Каварна
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Да, навярно всички сте чували за каякинг по реки, язовири, но чували ли сте за морски каяк тур? И по-точно около Каварна? Е, да това е факт и може да го откриете в Каварна, а човекът който ще ви разведе покрай морския бряг около Калиакра е Галин Георгиев. А, ако решите да обходите морските брегове около Каварна с лодка, човекът който може да ви помогне е Красимир Митев. Ще започна с разказа си за това чудесно изживяване като първо ви представя Галин и Краси.

Галин Георгиев е млад и предприемчив  каварненец, занимаващ се с туризъм и морски каякинг от няколко години. Във Фейсбук може да го намерите като Trip Kavarna. Заедно с групата травъл блогъри имахме изключително големия късмет да прекараме един ден с него в каяк тур около Каварна. Освен каякинга, фотографията той е член на Сдружение за екология и устойчиво развитие Гетия Понтика.

Каварна

Галин ни показва тънкостите в гребането

Красимир Митев, по професия е морски капитан, а към настоящия момент е собственик на Kъща за гости”Левана”. Мястото, в което бяхме настанени. Място, което освен негов дом е и място, в което посреща гости и приятели от близо и далеч. Място, което те пленява, място, което оставя следа в теб и те кара да се връщаш отново, и отново. За гостоприемството… то е безкрайно.

Каварна и разходка с лодка

Краси ни отведе на незабравима разходка с лодка

Майска събота

Денят бе слънчев и не много ветровит. Всички прогнози предвещаваха перфектното време за това, което предстоеше да ни се случи. Галин бе пристигнал по-рано от нас в защитена местност “Болата”, която е отправна точка за приключенията с каяк и заедно с Краси Митев бе разтоварил и подготвил екипировката.  Краси от своя страна бе докарал и моторната лодка, с която щеше да ни разходи покрай бреговете на Калиакра и околността. Очакваха ни с нетърпение. Галин ни проведе кратък, но доста полезен и изчерпателен курс-подготовка за гребането с каяк. Разкри ни тънкостите на плаването с този тип плавателен съд в морето.

Каварна

Нашите приятели-каяците са строени и готови да ни отведат на морско приключение

След като бяхме инструктирани, един по един бяхме оборудвани със спасителна жилетка и нещо подобно на пола-шприцка, което всъщност ни предпазва от намокряне от кръста надолу. Той не позволява пълненето на водата в самия каяк. В него има малка седалка, на която се седи и стопери на краката, които ги държат леко свити, така че да имаме опора, а не да стоим излегнати. Хвата на греблото е с двете ръце, на равно разстояние от центъра на глеблото, така че ръката от рамото до китката да образува прав ъгъл спрямо греблото.

Каварна

Първи тренировки с греблото и каяка

Облеклото-на който каквото му е удобно. Аз лично бих ви посъветвала да изберете бански или някакви къси панталонки, защото така или иначе ще се понамокрите малко. В горната част на тялото, бих ви дала съвет да сте с някаква ветровка или дълъг ръкав, тъй като аз реших че ще хващам тен, докато сме в морето..и малко поизгорях на ръкави 🙂 Краката най-удобно е да са боси.

Отношението към каяка е много важно!

Няколко много важни правила относно отношението към самия каяк:

  1. Каякът не се влачи по пясъка, а се пренася. Той е лек, изработен от стъклопласт и лесно може да се повреди, ако се драска в пясък, камъни и тн.
  2. Докато сме във водата хубаво и препоръчително е да се избягва ефекта на “блъскащи” колички, именно по същата причина.

След възможноста всеки да направи свободна тренировка под вещия поглед на Галин около самия плаж Болата, за да можем да усетим каяка и греблото, усещането ни във водата, се разделихме на две групи. Едната потегли с  каяците в посока юг към нос Калиакра, а другата група се качи в лодката при Краси.

Каварна

Капитан Краси ни показва красотите на черноморксия бряг

Аз бях от втората група, тъй като ми трябваше още малко престрашаване да се кача в каяка и да се отдалеча от брега.

Ако се чудите какво представлява “разходка с лодка” ще го обясня така… морска шир, свобода, аромат на море, водни пръски, вятър в косите и приятни емоции в чудесна компания. Краси по професия е капитан на кораб. Завършил е военноморското училище във Варна. Нашият капитан ни разходи с лодката от плаж Болата до нос Калиакра, оттам обърнахме посоката и се отправихме на север към Русалка. Плавахме покрай самия бряг и имахме невероятната възможност да видим моркия бряг откъм морето. 70-метровите скали на нос Калиакра, арката, параклиса Свети Никола… нос Калиакра от всички страни с две думи.

Калиакра

Потъналият кораб

Преминахме съвсеми близо до брега и наблюдавахме десетки корморани, гларуси, чайки, които пък съвсем без страх даже позираха пред фотоапаратите ни. На места водата бе издълбала ниши и пещери в самата скала, които допълнително даваха страхотен чар на крайбрежните скали. Контрастът между ярко синьото небе, зеленината над скалите, наситения цвят на морската вода, скалите и железните отлагания в тях, които допълнително обогатяват цветовете, правят цялостния пейзаж наистина труден за описване с думи, камо ли с четка и бои, или чрез снимка.

Тюленовата пещера

Най-впечатляващото за мен бе моментът, в който влязохме в Тюленовата пещера. Пожелавам на всеки да изпита това усещане! За съжаление снимките оттам не са добри. А и предпочетох да запечатам с поглед вичко, което видях там. Вътре бе сравнително тъмно. Светлината, която се прокрадваше обаче бе напълно достатъчна за да разкрие пред нас гледката към гнездящи корморани, които зорко пазеха своите малки бебета. Малки рибки, подксачаха по повърхността на водата. Е, за жалост тюлени нямаше. Отношението на хората като цяло е заличило тяхната популация и наличие в района на Каварна.

нос Каварна

Поглед от лодката към нос Калиакра

Изненадата на капитана

След излизането ни от Тюленовата пещера, последва и изненадата на капитан Краси. След въпроса “Как сте пасажери, добре ли се чувствате?” и положителен отговор от наша страна, последва и голямата изненада. Краси първо извади един лайм, после един нож, после няколко чашки, и накрая ром и кола.

Каварна

Всеки капитан има своите тайни!

Майсторски направените леко алкохолни напитки и наздравиците повдигнаха още повече настроението, което цареше в нашата лодка. След сладки приказки и разказите на Краси за живота му и всичко онова, които е сътворил с двете си ръце, заедно с неговата майка (а то не е малко) потеглихме с доста по-висока скорост по вълните към местността Зеленка и Калните водопади, където предстоеше да разменим плавателните съдове с останалата част от групата. Адреналин в морето, вятър в косите, усмивки и радостни викове съпътстваха плаването ни.

Каварна

Добре уловен момент!

Смяна на плавателните съдове

Пристигнахме на каменния брях в местността Зеленка и след кратка почивка, снимки и усмивки, аз и групата ми от лодката се качихме на каяците, а другите пък скочиха в лодката на Краси и отпрашиха напред.

Нос калиакра и каякинг

Нашите приятели за кратко време вече имаха и съчетание

Да ви кажа честно, първоначално малко ме беше страх и изпитвах дискомфорт, тъй като не умея да плувам добре и естествено мисълта, че мога да се обърна с каяка ме побъркваше. Но след като видях, че няма нищо страшно, че мога да се справя стига да спазвам няколко лесни стъпки, които ни бяха дадени, се отпуснах и буквално отпраших смело напред.

Каварна

Местност Зеленка и калните водопади зад нас

Галин караше с всеки един по-отделно и внимателно ни обясняваше кое как трябва да се случи, за да се получи. И да ви кажа на всички ни се получаваше повече от добре. Особено като се има в предвид, че почти всички бяхме напълно начинаещи.

Каварна

Последни приготовления и смяна на греблата 🙂

Отпуснахме се и до такава степен гребането се превърна в удоволствие, че през цялото време си говорехме, шегувахме се и забавлението беше пълно. Преди да стигнем самия нос Калиакра и да го заобиколим, морето беше малко по-бурно и се образуваха приятни вълни, които ние преодолявахме, бих казала с лекота.

Каварна

Минути за фотосесия

На места, карахме съвсем близо до брега за да се насладим на невероятните пейзажи, а на моменти се отдалечавахме за да може съзнанието ни да обхване това, което вижда и погледът ни напълно да “погълне” гледките наоколо. След като заобиколихме Калиакра, морето стана доста по-спокойно и придвижването стана по-бързо. А и ние вече бяхме свикнали с “превозното средство” и се чувствахме комфортно и  стабилни. Разбира се, целият тур се заснемаше от Галин. Правеше снимки, клипчета. Увековечаваше всеки един момент.

Калиакра

Чувство-неопсуемо, емоция-неизмерима. Галин помагаше на всеки един от нас да се превърне за кратко време в умел каякар

След около 6 км плаване и около час и 40 минути времетраене достигнахме до Болата. Там внимателно изтеглихме каяците и подготвихме последната група за каяк тур.

След като всички изживяхме един прекрасен ден в компанията на Краси и Галин, част от нас помогнаха за грижливото почистване на каяците със сладководна вода и транспортирането им обратно.

Е, ако разказът ми е успял да запали искрицата на любопитството и копнежът да опитате това изключително изживяване, Краси и Галин са точните хора.

Забравете страха. Той е излишен. Оставете място на адреналина и удоволствието от това да плаваш в морето покрай скални пещери, стръмни скали, да наблюдаваш богатия свят на птиците по брега, да усещаш пръските от водата по себе си.

Какво ще ви е необходимо за каяк тура:

  • настроение и готовност за морски приключения

Какво облекло да носите:

  • бански, къси панталони, шапка, слънчеви очила, ветровка, отворени обувки

Какво включва каяк тура:

  • Инструктор, който ще бъде с вас през цялото време
  • Обучение/инструктаж – първо на сушата, после във водата до самия бряг, както и през цялото време
  • Екипировка и оборудване: спасителна жилетка и шприцка(spraydeck)-нещо като пола, от непромукаем плат, която не позволява влизането на вода в каяка; едноместен каяк, гребла

Ако вече сте стегнали раниците и сте готови за морски приключения в Каварна и региона, вече знаете към кого да се обърнете 🙂

Желая ви свежи летни моменти с Галин от Trip Kavarna и Краси от Къща за гости “Левана. Посетите ли Каварна, обезателно си дайте шанс да преживеете незабравими морски приключения.

 

5 коментара

Остави коментар

В момента потребител разглежда: