1 ден от София  Археологически

Село Чавдар – миг в праисторията и поглед в бъдещето

Село Чавдар и археологически парк "Тополница"
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Село Чавдар и чавдарското неолитно селище било разположено на брега на река Тополница, сред малка живописна долина… най-ранната неолитна култура в Софийското поле и в Подбалканската котловина изиграла огромна роля в изграждане то на праисторическата периодизация.

Почивният петък предложи едно слънчево утро, което премина в облачен ден и завърши като доста дъждовна вечер. Въпреки не дотам отличните атмосферни условия успяхме да направим чудесна разходка в полите на Стара Планина. Отправихме се по Подбалканския път в посока Златица-Пирдоп. Първата спирка бе в село Чавдар и посещение на археологически парк “Тополница”, последвана от разходка до Еленската базилика до град Пирдоп, язовир Душанци и водопад “Пеперудата”. За тях, обаче в следващата статия.

На самия Подбалкански път, малко преди село Челопеч ще видите голяма кафява табела “Неолитно селище Чавдар” във ваше дясно и оттам след около 3 км ще стигнете до село Чавдар.

Село Чавдар

Село Чавдар и Археологически комплекс Тополница

Село Чавдар в цялата си прелест

Село Чавдар е част от община Чавдар и се явява единственото населено място в цялата община. Това е и най-малката обшина в България в подножието на Стара планина. До 1899г. носи името Коланларе (от турски език “място с много коне, конско пасище”). След това то е преименувано по името на водача на Либералната партия, управляваща тогава д-р Васил радославов-Радославово. През 1946г. е преименувано в Чавдар и това име носи и до днес. Не малко селце (малко над 1000 души), изключително подредено, с добра инфраструктура, прекрасен център и модерен, европейски изглед.

Село Чавдар и Тополница

Археологически парк “Тополница” – Добре дошли!

Успешно и правилно усвоени средства Програма за развитие на селските райони 2007–2013. Очевидно има как парите да отиват по предназначение, а не в нечий джоб. Преминахме през цялото село, удивлявайки се на светещите му тротоари, улици, център и спретнати детски площадки и започнахме да се изкачваме към хълма “Света Петка”. Навсякъде има знаци и табели, шанс да се объркате-нулев. Ето, че няколко минути след края на село Чавдар пристигнахме на желаното място “Археологически парк “Тополница”.

Село Чавдар

Музеят…

Погледът ми веднага бе прикован от модерната сграда на археологически музей, под който са разположени и неолитните жилища. Отдясно на комплекса има голям ресторант, в близост до него заслон и голям детски център със сензорна градина и много забавления за най-малките. Паркингът пред комплекса бе пълен, тъй като в ресторанта явно предстоеше някакъв празник. Като посетители на археологическия парк, първо минахме през музея, откъдето купихме билети и заплатихме такса 2 лв за заснемане със снимачна техника, и оттам започна разходката из праисторията….

Село Чавдар

Тъкачен стан (копие) от преди няколко хилядолетия…

Някога преди… VII-VI хилядолетие пр. Хр.

Неолитното селище при река Тополница в близост до село Чавдар е открито съвсем случайно. То е наследник на най-древното население, обитавало района на Средногорието, доказателство, за което са проведените разкопки на селищната могила и резултатите от тях. Това се е случило при подготовка на една овощна градина за засаждане в далечната 1967 г. Спасителните ахеологически разкопки се извършват в периода 1968-1980г (с една година прекъсване), като ръководител на теренните проучвания е професор Георги Георгиев, а негов помощник е ст.н.с. Кънчо Кънчев.

Село Чавдар

Неолитна работилница

Неолитизацията настъпва през 7-6 хилядолетие пр. Хр. Носител на тази култура е население, което чрез инфилтрация и миграция обхваща първо най-югозиточните части на Балканския полуостров и постепенно за няколко столетия неолитизацията обхваща цяла Европа. Предпочитаните места за заселване са плодородните територии, в близост до водоизточници на течаща питейна вода. Заселниците са се съобразявали  с валежния и ветровия режим, както и с оттока на поройни и придошли води.

Село Чавдар, Тополница

Ето как са изглеждали най-вероятно и жилищата на обитателите на селищната могила

В работата върху селищната могила се включват учени-археолози от Великобритания и с тяхно участие е извършено стратиграфско сондиране на терена, което от своя страна доказва съществуването на седем културни пласта. В експозиционнта зала на археологическия парк с помощта на табла, витрини и по желание екскурзоводна беседа се разказва подробно историята на разкритите седем културни пласта в селищната могила, най-ранният от които се нарича “Чавдар I” и е една от най-старите култури в Югоизточна Европа.

Село Чавдар

Част от интериора на неолитните къщички

Там е изложен и макет на неолитен стан. Ще видите невероятна рисувана керамика с геометрични мотиви. Интересното е, че тук се среща както бяла украса върху червена полирана поврхност, така и украса, изпълнена с тъмни бои (тъмнокафява, виненочервена) отново върху същата червена основа. Тук, в село Чавдар тези два вида рисувана керамика са открити едновременно, геометричните мотиви, на която са съпътствани и от бели точки. Изключително внимание заслужават антропоморфните съдове, открити тук.Археологическият парк “Тополница”

Археологическият парк “Тополница” разполага с пет неолитни къщички ( в три, от които имате възможност да нощувате в напълно естествена обстановка). Къщичките са построени от преплетени колове, обмазани с глина и разполагат с огнище, пещ, зърнохранилище, маса и столове. Всяка от 5-те къщи има свое наименование.

Село Чавдар

Малка спретната къщурка…

Селището разкрито до река Тополница в Село Чавдар е било обградено с насипен вал и ров, които го защитавали от север, изток и запад. От юг естествена преграда се явявала реката. Жилищата са били едноделни, с четириъгълен план и застроена площ от около 30 кв.м. Всичко това се реконструира в наши дни на базата на откритите дупки от колове в земята. Имали са сравнително лека конструкция от стени, направени от преплетени колове, измазани двукратно с глина, примесена със слама. Нерядко в ъглите на жилището, коловете са били укрепяни с натрупване на камъни. Подът е бил от трамбована глина. Всяко жилище е разполагало със глинена засводена пещ, огнище и питос (зърнохранилище), вкопано в земята. Точни техни копия, ще видите и в къщичките от комплекса.

За любителите на силните изживявания…

Село Чавдар

Ако решите да пренощувате в археологическия парк … ето къде ще се случи това:)

За любителите на по-нестандартните изживявания в 3 от къщичките има легла-нарове, разположени на импровизиран втори етаж, до които се стига посредством дървена стълба. Срещу символична сума, може да останете и да нощувате сред тази неолитна атмосфера.
Във всяка от къщичките имаше и ниска дървена масичка с няколко столчета, а върху тях имаше животински кожи. Няма да коментирам от какво животно са, ще оставя да прецените сами по снимките.

Зелено, красиво и подредено…

Между самите къщички има прекрасни цветни алеи и калдъръмени пътечки.

Село Чавдар

Храм “Света Петка”-покровителка на село Чавдар

На върха на хълма, над археологическия парк се намира е едноименния параклис Света Петка, който гордо се издига и доминира над цялата околност и над самото село Чавдар. Красивият параклис е ограден с ограда от ковано желязо, има камбанария.

Село Чавдар

Храм “Света Петка”

Отворен е всеки ден между 10:00 и 16:00. Построена е през 2008 г, а на това място още преди 120 години е поставен първият камък, с който е била почитана Света Петка-покровителка на село Чавдар. Свещи може да закупите от археологическия музей. Мястото не е никак случайно избрано. Гледката разкриваща се от хълма към село Чавдар и Стара планина определено е главозамайваща и спираща дъха.

Село Чавдар

Красивият двор на храма

Както по-рано написах, помислено е и за най-малките. Красив детски парк-градина с различни атракциони очаква малчуганите.

Какви невероятни забележителности около София има само, нали?

Посетете още!

  • Природен феномен “Казаните” – природна забележителност в дола “Беререй”. “Казаните”  са пет водопада, разположени между няколко скали. За да стигнете към тях трябва да поемете към местността “Бостанлъка”. За съжаление, не успях да стигна дотам заради бързо променящите се атмосферни условия (заваля силен дъжд), но пък си оставих нещо, за да се върна отново 🙂

Ако все още се чудите накъде да поемете през идния уикенд, не го мислете. Грабвайте раниците и право към село Чавдар, отстоящо само на 70 км от София.

Полезна информация

Къде се намира: село Чавдар, обл. Софийска ~70 км от София, ~ 1 час път

Вход за комплекса: 2 лв-възрастни, 3 лв-семеен билет , 1 лв-пенсионери и ученици

Работно време: 10:00-18:00 без почивен ден

Време, необходимо за разглеждане на обекта: ~30-40 мин

Не забравяйте: Доброто настроение и фотоапаратите

Село Чавдар

Поглед към археологически парк “Тополница”, село Чавдар

И смятам, че е уместно да завърша със следните думи, чийто автор е доктор Васил Радославов “Ако има рай на Земята – това е България, ако има рай в България – той се намира тук, в село Чавдар”.

Село Чавдар
  • Локация
  • Достъпност
  • Цена
  • Състояние
5

Резюме

Село Чавдар е едно от най-красивите и поддържани селца в България, които съм посещавала. Неолитното селище там е страхотна атракция за всеки посетител.

Sending
User Review
4.5 (6 votes)

7 коментара

Остави коментар

В момента потребител разглежда: