Археологически

Крепост Вишеград и гледка, в които ще се влюбиш

крепост вишеград
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Крепост Вишеград бе първата забележителност, която бяхме набелязали от нашето юнско приключение из Източни Родопи.

Веднага след като пристигнахме и се настанихме в хотела, бързо се организирахме, приготвихме децата и цялата компания вече пътувахме към крепост Вишеград.

По предварителни мои проучвания крепостта  или по-скоро подходът към нея се намираше някъде в края на едноименното село Вишеград. Бях прочела, че в самия края на селото се намира бунището, където ние се предполагаше да оставим колите и да продължим около 5 мин пеша нагоре. Но нека започна отначало с малко повече информация за пътя.

Как се стига до крепост Вишеград?

От град Кърджали поехме на юг в посока към Момчилград. След като излязохме от града след около 5 мин видяхме отбивката за село Глугар наляво и се отбихме в тази посока. От тук следихме табелите за село Вишеград, като междувременно бяхме пуснали и GPS. ОТ Кърджали до село Вишеград са около 12 км, които се изминават за 15-на – 20 минути.

Стигайки до селото започнахме да следим точката, която навигацията ни посочваше като крайна цел. Е, стигнахме наистина до края на селото и по нищо не личеше, че сме на прав път. Виждахме високият хълм над нас, на който би трябвало да е крепостта, но толкова. Попитахме двама човека, работещи на един строеж да ни упътят. Оказа се, че сме поели по обратната посока и тръгнахме назад към центъра на село Вишеград. Стигнахме до последните къщи, паркирахме колите. Така, като казвам “паркирахме колите” не си мислете, че има паркинг или нещо подобно. На места дори няма асфалт. Беше кал до ушите, но това не ни попречи. И точно след 4-5 минути стигнахме до стените на крепостта.

Крепост вишеград

Тук оставихме колите

Крепост Вишеград – от Античността – през Средновековието –  до наши дни

Малко, да кажа почти нищо не знаех за тази крепост освен това къде се намира и че е съществувала през Античността и Средновековието.

Повече за крепостта

Крепостта Вишеград се разполага на изявен връх, на десния бряг на река Арда, в местността Хисар юстю (Горната крепост). Стените, които всеки може да види днес, преизползват основите на една по-ранна крепост от античността. Разкрити са няколко основи на землянки, както и на пещи. По време на разкопките са намерени хромелни камъни, фрагменти от глинени съдове, железни елементи от оръдия на труда и въоръжението.

Крепост вишеград

Крепост Вишеград

Най-раннити открити материали са от времето на прехода между бронзовата и старожелязната епоха.

Средновековната крепост е построена вероятно в периода между 12-13 в. Тя е малка, 0,56 дка. Южната й стена е с дължина 75 метра, със запазена височина до 7 м. Има две вътрешни правоъгълни кули. Едната е в източния край на крепостта, другата в средата на южната стена. В западната половина на северната й стена е запазена външна каменна стълба. Въпреки непристъпния скален склон, на който е разположена крепостта, откъм Север е изградена нова стена, с която крепостта става затворена от всички страни.

Крепост Вишеград

Малкият ми красив и пътешестващ модел

 Легендите разказват: че някога едно ловджийско куче, което по време на лов влязло в една дупка и след три дни било намерено на 3 часа път в северна посока от крепостта. Ловците влезли в прохода и установили, че вътре мотаг да се движат съвсем прави и свободно двама души.
.

Крепостта е охранявала разклонение на пътя от Адрианопол до Филипопол към вътрешността на Родопите по долината на река Върбица. Според проучвателите тук е резидирал управителят на областта Ахридос. Според историческите сведения именно оттук е минал пътят на отряда на кръстоносците, воден от маршал Жофруа дьо Вилардуен. А на левия бряг на река Арда, под стените на крепостта Мнеакос (Моняк, Монек) се е намирал лагерът, в който е избран Анри – вторият император на Латинската империя.

Крепост вишеград

И от друг ъгъл

В началото на 13 век Източните Родопи и по-точно районът около Кърджали стават основна арена на военните действия с Латинската империя.

Случайна, но много интересна среща

крепост вишеград

Моите любими хора

Знаете ли, какво нещо е съдбата. Докато си правехме снимки по склоновете около крепостта и приканяхме децата да застанат за снимка, една дама, която бе дошла с един фотограф ни заговори. Оказа, че това бе директорът на Регионални исторически музей в Кърджали г-жа Даниела Коджаманова. Веднага се заговорихме с нея, започнахме да й задаваме въпроси, свързани с историята както на крепостта, но и на крепостите, които предстоеше да посетим в следващите дни. И двамата с фотографа (който правеше снимки на крепостта) бяха много учтиви и сладкодумни и ни дадоха съвети кое кога да посетим.

Крепост вишеград

Гледка към крепостта Моняк и мостът към Лисиците

Като археолози, макар и непрактикуващи тази вълнуваща наука и професия за нас всяка подобна среща е изключително емоционална, надъхваща и в следващия момент ни действа малко носталгично, че не продължихме по този път.

Имахме идея да останем и да посрещнем залеза тук, но оставаха повече от два часа и решихме, че времето е достатъчно хубаво за да посетим още някое от заплануваните места в близост. Оттук поехме към Каменните гъби, които се намират на север – североизток от Кърджали.

Каменните гъби

Каменните гъби

В заключение ще споделя, че гледката от крепостта Вишеград е наистина невероятна. Поглеждайки надясно на отсрещния хълм се вижда крепостта Моняк, под нея мостът към село Лисиците. Вляво е разположен град Кърджали и се вижда и едноименният язовир Кърджали. А направо се разгръщат меките заоблени гънки на Източни Родопи. Гледка, спираща дъха.

крепост вишеград

Прекрасна седмица, изпъстрена с много интересни места, които  предстоеше да посетим – Дяволският мост, Перперикон, крепостта Моняк, Каменните гъби и още.

 

В края на статията ще споделя малко полезна информация:

За посещение си отделете:

00:30 часа


10% Complete


Крепост Вишеград е подходящ за:

         


Кога да се посети:

     


В района може да разгледате още:

  • Крепос Моняк
  • Мостът към село Лисиците

 

Местоположение на крепост Вишеград:

На 12 км от Кърджали, непосредствено до село Вишеград


Цена: Няма


Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: