Природни

Побитите камъни-един невероятен природен феномен

Побитите камъни
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

В ден 4-ти от лятната ни екскурзия в Северна България се отправихме от Балчик към Девня, като първата ни спирка бе определена отдавна-природният феномен Побитите камъни. Много съм слушала и чела за това място. И ето как всяко едно нещо в живота си има точно определен момент за да се случи. Денят беше повече от слънчев, планът за изпълнение бе дълъг и така се отправихме към Побитите камъни.

Къде се намират Побитите камъни?

Побитите камъни

Побитите камъни

Природният феномен, известен още с името „Дикилиташ“ (използвано до 29 юни 1942) се намира на около 20 км. от град Варна и на няколко от Белослав. Карайки по автомагистрала Хемус следете за табели, сочещи към селата Слънчево и Тополи. Отклонявайки се вдясно от магистралата, след около 200 метра ще видите табела, сочеща надясно за село Слънчево и наляво за село Тополи и Побити каммъни. След около 4 км ще пристигнете и на самия паркинг към природния обект. Към самия обект има малък туристическо-информационен център, където любезна служителка ни разказа доста за обекта, за теориите, свързани с произхода на каменните колони, показа ни снимки, разказа ни за това, че Побити камъни неведнъж е служил за филмов декор на холивудски продукции. Оттук всъщност започна нашата разходка.

Природният феномен Побити камъни

Чудноватата забележителност Побитите камъни представлява ансамбъл от каменни колони, с височина до 10 м, кухи или плътни цилиндри, конуси, различни скални блокове и голям брой каменни късове, разпилени из целия комплекс. Навсякъде около тях има много фин почти бял пясък. Пясък, много по-ситен от този, който съм виждала по Черноморското крайбрежие.

Природният феномен „Побитите камъни“ е известен отдавна, но са документирани едва в началото на XIX в. През 2002 г. са обявени за природна забележителност.

Побитите камъни

Заобикаляща красота

Доста се чудихме и маехме как точно са се образували. Коя от многото теории е истинска и достоверна. От хилядолетия природата е извайвала причудливите каменни форми и ги е превърнала във впечатляващи скулптурни шедьоври. Вглеждайки се в тях разпознахме хора, животни, митични същества В общи линии, ако имате богата фантазия ще видите какво ли не.

Най-популярният и атрактивен за туристите ансамбъл „Дикилиташка група“ се състои от над 300  различни по големина и форма колони, разпръснати на площ от 7 кв.км. Хилядолетната работа на природата ни е завещала днес впечатляващи скулптури. Някои от колоните са цели, други са пречупени на две или три части, има такива, които лежат на земята, сякаш са извадени от местата си, трети образуват впечатляващи скулптурни групи.

Побитите камъни

Обърнете внимание на ситния пясък

„Страшимировската група” също е много впечатляваща. Разполага се на юг от Дикилиташката, до с. Страшимирово, откъдето идва и името и. Съставена е от няколко близки един до друг ансамбъла с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях достигат до 9 м в диаметър.

Групите „Слънчево” и „Баново” се намират в околностите на едноименните села. Една каменна скулптура наподобява замръзнал фонтан, в съседство лежи каменен блок, наподобяващ лъв с диаметър в основата над 12 м, на друго място се виждат колосални гъби.

Останалите групи са разположени около гр. Белослав и също си заслужава да бъдат разгледани. Ние обаче се съсредоточихме основно около Дикилиташката скална група.

Теории за произхода

Според най-разпространената теория Побитите камъни са се образували преди около 50 милиона години, когато местността е била морско дъно.  Оттеглянето на водата довело до отлагане на неорганични материали, които ерозирали  и придобили днешните си интересни форми. Не един и двама са учените, които се опитвали да разгадаят тази тайна, свързана с произхода на природния феномен. Скалните блокове са изградени от светлосив варовик с карбонатно съдържание. И по този начин днес имаме такова природно богатство. Интересен факт е, че това се води и единствената пустинна област в България.

Побитите камъни

Причудливи форми насред пясъчна пустиня

Оригинално е твърдението на Грузинския геолог Лео Давиташвили и преподавателят в Софийския университет Красимира Захариева, според които каменните колони имат палеобиологичен характер, тоест в образуването им са взели участие някои растителни видове-гигантски водорасли или някои дървесни видове. Около големи тропически дървета се образували инкрустационни, постепенно нарастващи конкреции. С времето, след като растението изгние, то оставя кухина, каквато имат много от колоните днес. Приведени са множество доказателства, подкрепящи тази теория.

Знаете ли, че?

В рамките на природния резерват се намира единственото находище в България на растението „песъчарка“. Този растителен вид е обявен за застрашен от изчезване и се намира под закрилата на закона в световен мащаб. Природната забележителност е местообитание на още няколко световнозастрашени растения. Малките скални пещери, образувани в основата на колоните са дом на животински видове, обичащи открити и сухи местообитания.

Побитите камъни

Побитите камъни

Както споменах по-рано, Побитите камъни са ставали декор на филми от съвременното българско и световно кино. Сред тях са „Осъдени души“, „Оцеола“ и „Версенженторикс“.

Потърсете…

От информационния център ни обърнаха внимание да потърсим „Кръгът на желанията“ и „Сърцето. Първото лесно го намерихме. Кръгът на желанията представлява кръг от по-малки камъни, ограждащи пространство, в което се разполагат няколко различни по големина каменни колони.Според легендата, ако застанеш в този кръг и изречеш желанията си, дори и на ум, те ще се сбъднат… Да видим, моите ще се сбъднат ли.

Побитите камъни

Кръгът на желанията

Камъкът със сърцето също намерихме без проблеми, след подробните описания ан жената от информационния център. Кога и как се е образувало, никой не знае. Но, определено сърце се вижда. През летните дни, в обедните часове слънчевите лъчи минават през сърцето и отразяват формата му в пясъка. Това не е ли знак, че наистина любовта е навсякъде около нас. Дори природата ни го напомня.

Побитите камъни

Потърсете сърцето…

Полезна информация

?Местоположение: в близост до село Слънчево, на няколко км. от Белослав

?Достъп: с кола, паркинг до самия обект

Необходимо време: 20 мин ( ако не решите да обходите всичките 7 кв.км)

?Вход: 3 лв. възрастни/ 1 лв. учащи

Map not available!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: