Археологически

Шуменската крепост – Оттук започва България

Шуменската крепост
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Поредният град от обиколката на Северна България. Ето вече сме в Шумен. За първи път посещавам този град. Влизайки в града го прекосихме целия и в далечината върху отсрещен хълм съзряхме развяващото се българско знаме. Бяхме сигурни, че именно тя е търсената от нас Шуменска крепост. GPS-ът го потвърди. Напред към нея-Шуменската крепост.

Шуменска крепост

Входът на крепостта

Разположение на Шуменската крепост

Крепостта се намира на около 3 км западно от град Шумен, в местността Хисарлъка. До Шуменската крепост се стига по добре поддържан асфалтов път. Построена е върху скалист хълм и може да бъде видяна от всяка точка на града. Внушителна и запомняща се гледка. След като слязохме от колата се отправихме към информационния център, откъдето закупихме билети.

Шуменска крепост

Покрай стената към крепостната кула

Не се притеснявайте – Шуменската крепост работи целогодишно без почивен ден. През лятото от 09-19.00, а през зимата от 09:00-17:00 (все пак е зима и се стъмва по-рано). На място бихте могли да вземете екскурзовод, който да ви покаже най-интересните места от крепостта, както и да чуете нейната история, такава каквато е.

Шуменска крепост

Оттук гледката е феноменална

В самото начало на крепостта има и малка будка, от която може да вземете печат, ако събирате такива за 100-те национални туристически обекта, да си закупите картичка или магнитче. Там се продават и билетчета за крепостта, които са на повече от символични цени.

Кратка история на крепостта

Първите редовни археологически разкопки започват през 50-те години под ръководството на Вера Антонова и в продължение на 30 години се доказва съществуването на значително укрепено поселение още от V-II век.

Шуменска крепост

Кулата

Следващият етап, в който това място се обитава е през римската епоха II-IV век, когато укреплението се превръща в стратегически пост на пътя Византия-Одесос. През V-VI век по времето на император Юстиниан Велики укрепеното поселение израства до важен охранителен пункт на Стара планина. По стечение на обстоятелствата животът тук прекъсва за кратко и се възстановява през ранното средновековие VIII-IX век, когато отново добива по-ранните си стратегически позиции.

Шуменска крепост

Цитаделата

Като най-значим период от развитието на Шуменската крепост може да се определи времето на късното средновековие (XII-XIV век). Тогава тя се нарежда сред най-важните градски центрове на Второто българско царство. Според някои изследователи крепостта е имала функции близки до тези на столичните центрове. Тогава се изгражда и една много по-сериозна фортификация, която включва външно укрепление, което се е състояло от три крепостни стени и малко вътрешно укрепление-цитадела.

Шуменската крепост

Една от църквите извън крепостни стени, заснета от кулата

Изключително плътно застроен вътрешен град. Цялостното градоустройство е подчинено и съобразено спрямо ограничената територия. Няколко големи улица тръгват от входовете на крепостта и отвеждат до най-важните обществени сгради. Няколко по-малки пък свързват останалите сгради в шесте оформени квартала.

Шуменската крепост

Поглед към вътрешния град

В района са открити 6 християнски храма, а извън крепостните стени са намерени още четири. Всички те са богато декорирани с изящно изработени капители, колони, корнизи, фризове.

По време на Второто Българско царство градът процъфтява, разраства се икономически и се превръща в сериозен производствен център, като това се потвърждава от многобройния и разнообразен материал по време на дългогодишните проучвания.

Шуменска крепост

Крепостта

Изключително значим център, както в икономическо, така и в стратегическо и културно значение отреждат на Шуменската крепост достойно място в историческото развитие на Европейския югоизток през всички исторически епохи.

Залезът на крепостта настъпва през 1388 г., когато е превзета от Али паша, а окончателно унищожена през 1444 г. при сблъсъка на турския гарнизон, охраняващ я и войските на Владислав III Ягело, начело на кръстоносците.

Шуменска крепост

Панорамната площадка към Шумен

В годините след това животът продължава в низината под крепостта, където се намира днес град Шумен.

В наши дни

Шуменската крепост днес е възродена като популярна туристическа дестинация. Място, което може да посетите през всеки един сезон, тъй като музеят на открито работи целогодишно. Влизайки пред портата на крепостта ще се озовете в един отминал свят на величие, доблест и победи. Добре устроена инфраструктура помага за бързото и лесно ориентиране сред обектите на крепостта. Рампи и пътеки обхождат цялата крепост. Най-впечатляващи за мен бяха две места в крепостта.

Шуменска крепост

Едно наистина невероятно място, напоено с много история, доблест и сила!

Едното беше една панорамна площадка с развяващо се знаме с изглед към целия град Шумен. Има и пейки, на които може да поседнете и да се полюбувате на красивата гледка. Другото място бе една от крепостните кули, възстановена във височина. Изкачвайки се на нея, пред нас се откри невероятната гледка към цялата крепост. Изключително интересно бе, поглеждайки вляво и надолу, извън стените на крепостта се виждат основите на голяма базилика.

Работно време:

9.00 – 19.00 (април – октомври)
9.00 – 17.00 (ноември – март)
Без почивен ден

Вход: 3 лв редовен билет// 1 лев за ученици и студенти

 

Шуменската крепост - Оттук започва България
  • Инфраструктура до самия обект
  • Инфраструктура в самата крепост
  • Описателни табели
  • Съотношение цена-услуга
5

Резюме

Шуменската крепост определено е едно изключително място, свързано със славната история на България, което всеки от нас тряба да посети.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: