Археологически  Екопътеки  Природни По света

19 невероятни места, които посетих през 2016 година

Крепостта Мисионис

Мисионис

Мисионис

Приказно място по пътя към Варна, недалеч от Търговище. Крепостта възниква в началото на V в като част отбранителната византийска линия  на Стара планина. От края на VII до края на  X в тук се развива раннобългарско селище, известно днес под името Крумово кале. Крепостта е извесна още с името Крумово кале. Според преданието, името на крепостта се свърза с победата на хан Крум през 811 г над император Никифор Геник.

Крушунските водопади

Крушунски водопади

Крушунски водопади

Крушунските водопади са най-голямата травертинова каскада в България. Разположено в изключително карстова област, село Крушуна попада в източния край на Деветашкото плато. Именно там се намира и местността „Маарата“, в която попадат и водопадите. Буквално преведена думата „Маара“ означава „пещера“.  В района на Деветашкото плато са известни над 30 пещери, като особено известни са 4 от тях, които са и сред най-дългите пещери в България.

Яйлата

Каварна

Яйлата

Археологически резрват Яйлата представлява висока приморска тераса, явяваща се естествен завършек на обширна степ, започваща от Средна Азия и минаваща през Русия и завършваща именно тук. На територията на резервата се намират многобройни паметници, принадлежащи към различни исторически епохи – от VI хил. пр. н.е. до средата на XIв.

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Панега Геопарк Искър-Панега се намира само на час от София, малко преди входа на град Луковит. Паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-вълнуваща. Горещо препоръчвам Геопарк Искър-Панега, изключително подходящ маршрут за еднодневно бягство от ежедневния градски ритъм. Разстоянието е около 6 км в двете посоки според GPS-a.

Село Косово

Село Косово

Село Косово

Малко бижу в сърцето на Родопите. Ако искате да се потопите в автентична родопска архитектура. Красива природа, лъкатушещи пътеки над селцето, които ни отвеждат до панорамни хълмове, от където дъхът спира. Когато посетих селото разбрах, че постоянните жители са на 9 на брой, но пък гости има целогодишно. Има няколко интересни църкви с интересна история, посетете ги.

Флоренция и Пиза

Флоренция

Флоренция

Първата екскурзия извън България за 2016. Април бе месецът, в който посетих ренесансова Флоренция, след това и Пиза. Като човек, който обожава Италия и грабещ с пълни шепи при всяко едно поещение на Ботуша, мога да заявя, че Пиза е един очарователен малък град. И обезателно се качете на Наклонената кула, усещането е невероятно. Флоренция…град, белязан от Ренесанса. Дуомото, Галерия Уфици, Палацо Пити и Палацо Векио, Понте Векио…. приказно!

Загреб

Загреб

Загреб

Ако посетиш Загреб, ще останеш очарован от магията на малките тесни калдъръмени улички на Горний град, катедралите, фенерите, а в същото време ще бъдеш завладян от усещането за един модерен и кипящ от живот европейски град. А вкусът, с който ще запомня Загреб се нарича щрукли. Щруклите са невероятно вкусно нещо. Бих ги определила като нещо средно между баница и лазаня. Но да се спрем на определението „хърватска баница“.

Румъния

Замък Пелеш

Замък Пелеш

Замъци, замъци и пак замъци. В началото на есента посетих северната ни съседка Румъния. Екскурзията ни протече в рамките на 3 дни като във всеки от тях бяхме на различно място.  Приказните палати – Замъка Пелеш, Замъка в Бран и Крепостта Ръшнов, които  ви представих в статията за замъците на Румъния.

Барселона

Барселона

Барселона

Последната екскурзия за 2016 година. посетих слънчева Барселона през ноември. Видях доста забележителни места, други не ме впечатлиха толкова много, но все пак мога за заявя, че това е един красив млад град.

 

С пожелание към вас и към мен самата и през идната година да продължаваме да пътуваме и да опознаваме родината и света.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: