По света

Фоторазходка из забележителностите на Пиза

Пиза
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Винаги така се случва, че когато избирам коя да е следващата дестинация за екскурзия в чужбина, някак винаги нещо ме влече към Италия. Неотдавна ви разказах за екскурзията до Флоренция, по време на която видяхме не малко неща. Всъщност първия ден от тази 3 дневна екскурзия в Италия бе отреден за Пиза, където кацнахме.

Пиза

Пиза и река Арно

Няколко думи за Пиза

Пиза е град в Централна Италия, разположен в регион Тоскана. Пиза притежава богата история, както и едни от на-значимите кулурно-исторически забележителности в цяла Европа. По време на Римската империя, Пиза действа като важен търговски център. Когато градът е бил по опасност, оттук са потегляли римските кораби срещу различни народи, с цел опазване доминацията в Средиземноморието. През Средновековието, Пиза  обект на различни военни конфликти, които завършват победоносно и донасят много слава и богатство на града. Именно тогава градът се разраства, тогава е построена и така известната Наклонена кула, Дуомото, Баптистерия, както и останалата час от площада на чудесата, които днес събират стотици хиляди туристи. Градът запада в средата на 13 век, след тежко поражение от генуезците. В началото на 16 век флорентинците превземат града и така слагат край на неговата независимост.

Пиза

Келнер пред заведение

По време на Втората световна война градът претърпява много разрушения, но правителството от своя страна влага много средства и усилия за да възстанови и опази това културно-историческо и архитектурно богатство, на което днес всички ние можем да се  радваме.

Ciao, Pisa!

Изключително удобно за нас бе да кацнем в Пиза, да пренощуваме в малкото градче, на сутринта да го разгледаме и тогава да се отправим към ренесансова Флоренция.

В този разказа смятам да ви пренеса в Пиза посредством повече снимки и по-малко текст.

Пиза

Здравей, Пиза!

Бяхме по-голяма група от обикновено. Заедно с моите приятели, бяхме резервирали стаи в малък хотел, разположени буквално на 5 минути от Площада на чудесата, където се намира и прочутата наклонена кула.

Кацнахме на летището в късния следобяд. Оттам с автобусче на местна транспортна компания стигнахме до самата Пиза. Пътуването със самолета бе около час и 30 минути, транспортирането от летището до Пиза-около 15 мин.

Пиза

Писа отвисоко

За да опознаем по-добре града, имайки в предвид малкото време, с което разполагахме в Пиза, решихме, че ще изминем разстоянието от автогарата до хотела пеша-около 2 км. С куфарите преминахме през няколко централни улици, прекосихме моста над река Арно, която също, както знаете  минава и през Флоренция и не след дълго се озовахме пред малкото спретнато хотелче. Настанихме се и нетърпеливи се отправихме към площада на чудесата, макар че вече беше леко сумрачно. Със всяка изминала крачка се приближавахме все по-близко и пред нас изникна наклонената снага на кулата. Тази прочута кула!

Piazza dei miracoli или Площада на чудесата

Това може би е най-прочутият площад, да не казвам в цял свят, но със сигурност, който аз съм посещавала. Именно тук се намира е Наклонената кула- за едни невероятно архитектурно чудо, за други-човешка грешка…Едно е безспорно и няма как да бъде отречено-Кулата в Пиза привлича ежегодно милиони туристи.

Пиза

Площадът

Наклонената кула

Пиза

Кулата и небесата

Нейното изграждане започва през 1173 г. Последният етаж е завършен през 1319 година. Камбанарията е добавена през 1372 г. Строена е с прекъсвания в продължение на 200 години. След първите три етажа, почвата под кулата поддава и тя се накланя. След известно време са построени още три етажа. Както може би се досещате, кулата не се изправя… И така стотици опити на видни архитекти, инженери, математици, които с различни прийоми и опити се успели да изправят кулата. 1994 година, отклонението на кулата станало толкова голямо че кулата е затворена за посетители. И така до момента, в който британски учен-инженер се намесва и спомага за укрепване на кулата. Взема почва изпод здравата част на кулата и я поставя под тази, която е пропаднала. Тези спасителни дейности продължили до 2001 г, в резултат на което, кулата е изправена с цели 13 градуса.

Пиза

Наклонената кула

Билетът се купува предварително с час, тъй като с едопускат определен брой хора на всеки половин час.

Интересно: Наклонената кула в Пиза е всъщност камбанарията към близко разположената катедрала

 

Катедралата Дуомо “Успение Богородично“

Разполага се в централната част на Площада на чудесата. Погледната отгоре има формата на кръст. Нейното строителство започва през 1063 г. и е осветена през 1118 г. През отделните етапи от нейното съществуване тя  претърпява редица реконструкции. Това е и една от малкото двукороабни италиански църкви. В катедралата има малък параклис, посветен на светеца-патрон на града Сан Раниери. Под олтара на параклиса е поставена и ураната с тленните останка на светеца. Всяка година на 17 юни, когато се отбелязва годишнината от смъртта му, урната се отваря за поклонение. Обърнете внимание и на бронзовата лампа, известна като „лампата на Галилей“, разположена в средата на Дуомото.

Пиза

Дуомото

Баптистерий „Свети Йоан“

Намира се в западната част на площада. Нейното строителство започва през 1153 г и по подобие на Наклонената кула то продължава около 200 години. Архитектурата на баптистерия е в типичния романски стил с колони и арки, макар че във височина се долавя полъха на готската архитектура. Арките се изострят и създават усещането за издълженост на постройката. В Баптистерия не успях да вляза, тъй като както вече ви споделих всичко бе под час, но пък го разгледах отвън. Над главния вход има пано със сцени от живота на Свети Йоан Кръстител.

Пиза

Баптистерият

Интересно: Знаете ли, че Баптистерият, също по подобие на Наклонената кула е построен върху нестабилна почва и отклонението при него е по-малко градус и трудно може да бъде забелязано.

Кампосанто-покритото гробище

Кампосанто заема най-северната част на Площада на чудесата. Представлява добре поддържана тревна площ с правоъгълна форма, оградена с покрит порик. Коридрите, около това правоъгълно пространство са изпълнение с погребални паметници. И макар, че по време на Втората световна война, много от тях да са безвъвзвратно унищожени, цели 84 оцеляват.

Пиза

Музеят

 

В превод „кампосанто“ означава „свещена земя, място“. Наречено е така, защото след 4-ия Кръстоносен поход, рицарите донесли тук пръст от Голгота.

В следващите векове тук са били полагани телата на знатните пизанци.

Музео дел’Опера дел Дуомо

В този модерен и богат музей са изложени различни скулптури, скици, рисунки, както и много други интересни предмети, свързани с историята и развитието на града. За него ще трябва да закупите отделен билет, тъй като той не е включен в общи я билет.

Полезна информация:

Когато дойде време да купувате билети за различните обекти на Площада на чудесата , хубаво е да знаете няколко неща.

Влизането в Дуомото е напълно безплатно, просто трябва да вземете своя безплатен билет от касите. Колкото до другите забележителности, може да закупите или отделни билети или да комбинирате 2,3 4 забележителности.

Влизането в самата кула става с предварително закупен билет с час. Часовете за влизане са на всеки 30 минути. Цената му е 18 евро.

Която и да е от другите забележителности Кампосанто, Баптистерия, Синопие музей, входният билет струва 5 евро. За две забележителносто заплащате 7 евро, а за 3 – 8 евро. Отново да споделя, че влизането в Катедралата на Пиза не е обвързано с покупка на билет. Безплатно е.

Важно: Много полезен е сайта: opapisa.it. Своевременно тук, може да проверите работното време, да резервирате и закупите билет с час за кулата, да прочетете по-подробно за временните експозиции.

Към момента на писането на статията, Museo Del Opera del Duomo е затворен поради ремонт.

След Пиза се отправихме към приказна Флоренция. Ако сте любопитни да разберете кои места видях и посетих може да ги разгледате тук – Забележителности във Флоренция.

Всички цени са актуални спрямо момента на посещение – април, 2016.

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

1 Коментар

  • Благодаря за изчерпателната информация. Предстои ми пътуване до Пиза и Флоренция и мисля, че с това подробно описание няма как да не се оправи всеки.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: