Археологически

4 интересни крепости в района на Пампорово

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Обичам да пиша обзорни статии, в които на едно място да се намира цялата необходима информация в синтезиран вид за всеки пътешественик. Днес съм ви подготвила статия на тема “Крепости в района на Пампорово”. Любимо мое място, а и лятото е времето, в което да пътуваме и опознаваме всички тези красиви места. Така, че смятам тоази статия би ви била от полза, ако посетите Пампорово и региона и се чудите какво да правите в топлите, но прохладни по своему летни дни.

Крепостта “Градище” над село Гела

Крепост над село Гела

По пътя за крепостта

Крепостта Градище, разположена над село Гела е най-високо разположената такава в Родопите . Чудесна идея за полудневен поход, като може да го съчетаете и с посещение на ранновизантийската базилика, която се намира в самото селце. Крепостта се намира на около 3 км от село Гела и за да стигнете до нея ще са ви необходими около час и половина-два спокойно ходене. Известна с това, че е най-високо разположената крепост на Балканите. На върха на крепостта Градище на най-красивата панорамна площадка е регистрирано ранножелязно светилище. Установени са 2 строителни периода на крепостта (XI – IX век пр.Хр, а вторият-VIII–VI век пр.Хр), като те са ясно разграничини хронологически и стратиграфски.

Любопитно: По своята площ, тракийската крепост „Градище” е една от най- големите в Родопите и е сред най-големите крепости, строени въобще във високите части на планината, подобно на Смолянската крепост в местността “Турлука” и Момчиловата крепост над село Градът .

След задълбочен анализ на керамиката се предполага, че крепостта е използвана чак до II-III век, когато е била изцяло изоставена. Интересна идея за разходка, когато сте в района на Гела. Моят опит с крепостта бе през юли месец, когато времето в планината се променя толкова бързо и от някакви си 30 градуса…стигайки на върха излезе буря с гръмотевици, светкавици, дъжд…Ще я посетя отново със сигурност. Нооо, си заслужава. Не се колебайте. Пътят е сравнително равен, като само в последните няколкостотин метра има по-осезаема денивелация.

Крепост над село Гела

Минути преди бурята

 Местоположение: село Гела, близо до Широка лъка

 Достъп: с кола някъде около базиликата и оттам пеша

Необходимо време: около 3 часа

 Вход: няма

Момчилова крепост

Момчилова крепост, България

Момчилова крепост, България

Любимо мое място, което за първи път посетих през 2007-ма година като част от проекта под ръководството на президента Георги Първанов “Съхрани Българското”. Даже, когато посетите Момчилова крепост, в малкия информационен център под крепостта има изложени фотоси от въпросният проект, на които ме има и мен като млад първокурсник по Археология. Самата крепостта се намира над село Градът, недалеч от Смолян.

Не пропускайте: Ако сте планирали посещение на Момчилова крепост в съботния ден, обезателно се обадете в Информационния център и се поинтересувайте дали вечерта ще има прожекция на филма за Момчил Войвода .

Най-ранните археологически свидетелства за обитаване на това място са от V хилядолетие, когато на това място е съществувало скално светилище,  използвано вероятно до III-IV в. През Късната Античност се отнасят и крепостните съоръжения, които могат да бъдат видяни и днес. През XIII-XIV в., тук е функционирал и параклис.

Момчилова крепост

Изглед към Момчилова крепост, идвайки от село Градът

Това е и една от последно падналите под османско робство крепости. Момчил войвода, легенди, храбри българи… Ако посетите Момчилова крепост през някоя събота от летния сезон (разбира се, най-добре с еобадете предварително) след залез слънце може да посетите специалната прожекция под открито небе за храбрия юнак Момчил войвода, прожектиран на самите скали  на Момчилова крепост. Момчил войвода или Момчил юнак, както също е известен в някои хрониките реална историческа личност, живял е през XIV в. и е известен като закрилник на Родопите.

 Местоположение: на около 18 км км от Смолян и на около 50  км от Пампорово

 Достъп: с кола до подножието на хълма, и оттам около 15-20 минути пеша изкачване

Необходимо време: Около 1 час и 3о минути с качването и слизането.

 Вход: 4 лв (в цената влиза и билет за филма, при ясно и хубаво време). Цена, актуална към момента на посещението ми.

 

Крепостта над село Кошница

Крепостта над село Кошница

По стъпалата нагоре и все нагоре….

Напоследък тази крепост стана доста популярна и посещавана. След разкопки, реставрация и облагородяване на целия терен крепостта над село Кошница определено има какво да предложи на всеки посетител.

Крепостта над село Кошница

Гледка към село Кошница

Крепостта Калето над село Кошница разкрива невероятна гледка към Родопите и към малкото китно село Кошница. Името му най-вероятно идва това, че самото село отвсякъде е заобиколено от високи хълмове, а къщичките му са разположени в ниската и равна част, сякаш на дъното на кошница. Крепостта над Кошница е имала сериозни стратегически позиции в древността. Тя е изпълнявала военни  функции и е контролирала подстъпа към недалеч разположената Смолянска крепост, за която ви разказах по-горе.  Самата крепост няма свое име, с което да е останала в историята и писмените извори. Самата крепост се намира се над Проходна пещера, сякаш е кацнала на върха и. До крепостта води добре поддържана екопътека, а под самата крепост и реално под сводовете на пещерата има места за отдих с невероятни гледки към близкото село Кошница и красивите Родопи. Посещавала съм това място два пъти – по време на археологическите разкопки и облагородяването на инфраструктурата и две години след това… Разликата е огромна. Съветвам, когато сте в района да я посетите и да я съчетаете дори с посещение на пещера Ухловица и Каньонът Горло на река Арда.

 Местоположение: До село Кошница, на около 25 км от Смолян и на около 55 км от Пампорово

 Достъп: с кола до паркинг. Оттам пеша около 20-30 минути в зависимост от темпото

Необходимо време: Около 1 час и 30 минути

 Вход: няма

Смолянската крепост

Смолянска крепост

Част от южната крепостна стена и главния вход ( поглед от вън )

Не се сещам за по-лесно достижима крепост като локация. Разположена само на няколкостотин метра от главния път Пампорово-Смолян крепостта “Калето” предлага наистина интересна история, красива беседка и като цяло е доста лесна и подходяща за хора от всякаква възраст. Смолянската крепост се намира в местността Турлука, само на 10 мин пеша от основния път Пампорово-Смолян. Построена по времето на Юстиниан I, с функция на военна крепост, чиято задача била да контролира и поддържа съобщенията и движението по Централния трансродопски път през Средните Родопи.

Смолянска крепост

Панорамна беседка над северната част от укреплението с изглед към Смолян

В северозападната част на Смолянска крепост е изградена дървена беседка с навес, където може да поспрете и отдъхнете. А гледката, която се открива е невероятна. Точно под самата беседка  има и панорамна площадка, разкриваща приказна гледка към Смолян. Според изворите от тази крепост е имало визуална връзка с околните хълмове, на които също вероятно е имало стратегически пунктове з аохрана на района. Непосредствено покрай крепостта преминава и екопътека “Невястата”, която също има с какво да ви изненада.

 Местоположение: на 10 км от Смолян и на 5 км от Пампорово

 Достъп: с кола до паркинг на главния път Смолян-Пампорово и оттам 10-на минути пеша

Необходимо време: Около 1 час

 Вход: няма

SaveSave

4 интересни крепости в района на Пампорово
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Информационни табла
5
Sending
User Review
5 (3 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: