Археологически

Старосел и тракийският култов комплекс

Старосел
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Майски ден. В плана за почивните дни имахме няколко основни дестинации-Старосел, Хисаря и Долината на тракийските владетели.

Отправихме се към Старосел. Съботният слънчев ден, макар всичките заплахи за дъжд, ни предостави топло, майско време.

Първата цел за деня бе Старосел и тракийския култов комплекс там.

Къде се намира Старосел?

Село Старосел  е разположено в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Средната надморска височина на района е 300 м н.м.р. Най-високите върхове на планината около Старосел са Алексица (1530 м) и Фенера (1450 м). Старосел се намира на около 2 часа път от София и има няколко варианта да стигнете до там

  1. През Автомагистрала Тракия- отклонявате се вляво от магистралата към Съединение, Любен, покрай язовир Пясъчник, Старосел -172 км
  2. През Подбалкнаския път-128 км

Им разбира се и други варианти, в зависимост откъде пътувате.

Ние се отклонихме малко и минахме първо през Хисаря и оттам се върнахме по пътя към Старосел.

Тракийски култов комплекс при Старосел

Тракийският култов комплекс край село Старосел е археологическа сензация със световна слава. Състои се от два тракийски храма, вкопани под могилен насип. През 2000г Георги Китов се натъква на основния храм (от Vв пр. Хр.), който се намира в Четиньова могила. През 2002 г бял свят вижда и единствената гробница-хероон с колонада, разположена в могилата Хоризонт. Разкопките не свършват дотук. Открити са общо 120 могили, а от тях само 22 са проучени.

Старосел

Старосел

Могила Хоризонт

Първо посетихме нея. Намира се вляво от пътя към Четиньова могила. Има паркинг, на който оставихме колата и след няколко минути ходене стигнахме до дървената конструкция, под която се намират и останките от тракийския храм в едноименната могила „Хоризонт“. Преди да сте си задали въпроса за името на могилата, ще ви разкажа, че то идва от името на европейската фондация „STICHTING HORIZON“, с чиито средства основно се е провела Траколожката експедиция за могилни проучвания под ръководството на Георги Китов.

Старосел

Могила Хоризонт

Тогава е открит този уникален тракийски храм с колонада и е датиран в V-IV в.пр. Хр. Храмът е вкопан във вече готова могила, като част от наспа й е отнет при построяването. По-късно правоъгълното помещение е затрупано, а фронталната част е останала видима. И днес могат да се видят части от 6 лицеви колони и по 2 странични колони в ранен дорийски стил. Прости и семпли, но пък впечатляващи, още повече, че това към момента е единственият тракийски храм с 10 колони. В средата на IV в. в храма е погребан обожествен тракийски владетел, заедно със своя кон. Храмът всъщност представлява храм-мавозлей/хероон. По-късно, по неясни причини той е осквернен, разрушен и след това засипан. По време на разкопките са открити малка част от дрехите и вещите на владетеля – пластинки от златна ризница, бронзови върхове за стрели, парчета от керамични съдове. Обектът е свободен като достъп и няма билет за него.

Старосел

Под защитното покритие

Върху съседния хълм някога е имало храм, върху чиито основи днес е изграден параклисът „Свети Спас“. Много любезен господин ни посрещна и разказа за историята на храма, както и за предшестващия го. Нашата група остави дарение на храма, тъй като има нужда от довършителни работи, а човекът е сам и разчита единствено на дарения и на собствения си труд. Ако трябва да съм честна, той продължи да уговаря една от дамите, които бе с нас, да го спонсорира заи да му закупи градински фенери за двора на храма, като даже и даде и срок…..Четиньова могила

Оттуук се качихме на колата и се отправихме към Четиньова могила, до която имаше не повече от 2 километра. Тук определено посетителите бяха доста повече. Най-напред ни посрещна Дървена конструкция, под която има гроб на тракийски владетел с датировка V-IV в. Оттук по алеята се отправихме и към самата Четиньова могила. Таксата за нея е повече от символична: 3 лв за възрастни, за ученици и пенсионери-1 лв. В тази такса влиза и разказ на екскурзовод.

Четиньова могила

Четиньова могила

Ето ни и пред самата могила. Твърди се, че ако не е най-голямата е една от най-големите могили в България. Според някои учени, това е последният дом на тракийския владетел Ситалк.

Старосел

Входът

Грандиозният тракийски храм е датиран в края на V и началото на IV в. пр. Хр. Той се състои от впечатляваща ограда (крепида) с дължина цели 241 м и запазена височина до 3 м.,централно и две странични стълбища, дромос, прецизно изпълнена фасада и правоъгълно и кръгло с куполен покрив помещения. С димаетъра си от 5,3 м о е най-голямото в България. Тук е погребан, както споделих по-рано владетел, може би самият Ситалк. За изграждането на внушителното съоръжение са използвани повече от 4000 големи, обработени каменни блокове. Предположения са изказани относно използването на храма като хероон. Също така най-вероятно тук са се изпълнявали тайни орфически мистерии и ритуали, които са изивсили погребания до боговете.

Старосел

Четинчова могила

Всички знаем, че траките са били големи ценители на виното. За това свидетелства ще намерите и тук. От северната страна на храма има вкопана скална елипсовидна ваза за просизводстов и съхранение на ценната напитка. По време на разкопките около нея са намерени различни предпети, свързани с производството и консумацията на виното.

Любопитно: Откритото съоръжение не е традиционна гробница, а своеобразен храм-гробница. Смята се, че най-вероятно е на цар Ситалк. Освен погребението, в това светилище са се извършвали обичайните ритуали, свързани с тракийския култ и вярвания. .

Ако все още имате желание да пообиколите наоколо и да се срещнете с още ценни забележителности от приблизително същото време, на около 14 км от тук се намира тракийската царска резиденция Кози грамади, разполагаща се на около 8 дка площ. Тук  са разкрити монументални сгради, опасани с крепостна стена. В тях са намерени множество монети на тракийските царе Терес II и Аматок, както и различни предмети, съдържащи символът на царската власт-двойна брадва -лабрис.

Старосел

Гледката наоколо

Голяма част от тези километри трябва да се измине пеша, тъй като пътят не е облагореден и е подходящ само за високо проходими автомобили.

Е, ние този път не стигнахме до там, но е в плана за следващото ни пътуване в този район, когато ще се отдадем на изучаване на тракийската царска резиденция на връх Кози грамади.

За край ще споделя малко полезна информация:

Цени:

В “Четиньова могила” входът за възрастни е 3 лв, за студенти и пенсионер 1 лв

В могила “Хоризонт” няма вход

Работно време:

Всеки ден от 09:00-17:00


За посещение си отделете:

1:20 часа


50% Complete


Тракийски култов комплекс край Старосел е подходящ за:

      


Кога да се посети:

           


В района може да разгледате още:

  • Долината на тракийските царе
  • Старосел
  • Хисаря
  • Казанлъшката гробница

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Старосел и тракийският култов комплекс
  • Локация
  • Информационни табла
  • Екскурзоводско обслужване
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: