Пещери  Археологически  Манастири

8 известни забележителности в Северозападна България

забележителности северозападна българия
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Северозападна България е едно малко нешлифовано бижу. Бижу, което заслужава да се покаже на света и да получи цялото уважение, което заслужава. Много хора знаят, че това е един от най-бедните и занемарени райони в България, но това по никакъв начин не омаловажава прекрасните природа, история и дух, които всички забележителности в Северозападна България предлагат!

1. Белоградчишките скали

Гледката от хотела към Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, безспорно са едно от най-известните и красиви места, които северозапада може да ни предложи. Крепостта вплетена в скалите пък е била с много важно значение за историята на България столетия и е запазила в себе си много интересни моменти и истории. Това, между другото, е една от най-запазените крепости, които съм посещавала – въобще. За скалите няма какво да говоря – както всички сме виждали и знаем, тяхната красота е ненадмината и дори призната на световно ниво!

Съвет: Подгответе се с удобни обувки, ако искате да се изкачите до върха, където е и най-красивата гледка.

2. Магурата

Слънчевият календар в Магурата

Слънчевитя календар в Залата с рисунките в пещера Магурата

Магурата за първи път посетих много отдавна с моите родители, още когато съм била дете. Сега имах възможността да я посетя след като съм завършила археология. Натоварена с много повече знания и интерес към материята. Известно е, че там е най-голямата колекция в България на пещерни рисунки. Уникалността на пещерата се крие в това, че те са почти перфектно запазени и представят историята, бита, културата на тогавашните обитатели на пещерата. В Магурата има също много следи и останки от по-късни епохи, за които съм разказала в отделна статия която може да откриете тук – Пещера Магурата.

Интересно: Знаете ли, че пещерните рисунки са рисувани с изпражнения от прилепи? Интересен факт, който рядко може да откриете, когато четете за пещерата.

3. Баба Вида

Крепост Баба Вида е разположен на брега на река Дунав.

Крепостта Баба Вида – горд пазител на Дунава

Крепостта Баба Вида е едно прекрасно, живописно и най-вече значимо място за историята на Второто Българско Царство. Заедно с крепостта при Белоградчик, това е една от най-запазените крепости – постройките са до покрив! Няма да се впускам в подробности за историята на крепостта, защото за това може да разгледате отделна моя статия, която публикувах след посещението ми там. Ще ви кажа само, че това е едно от местата, които смятам, че всеки трябва да посети, най-малкото заради красивата гледка към река Дунав

4. Монтанската крепост

Част от крепостните стени на крепостта

Крепостните стени, Монтанска крепост

За крепостта край Монтана няма много написано в историческите извори и в съвременната литература и по тази причина ми е трудно и аз да разкажа кой знае какво. Мога да ви споделя само, че крепостта наскоро е възстановена и реставрирана. Изградени са алеи за пешеходци, много голям театър в подножието на крепостта, в който сега се провеждат много интересни събития, свързани с историята на града, крепостта и региона. Самата монтанска крепост се намира на главния път минаващ покрай града, така че лесно ще я откриете.

5. Леденика

Скални образувания в Леденика

Невероятните скални воали в Леденика

Поредната прекрасна пещера в Северозападна България! Този път не толкова богата на история и археология, колкото на красиви образувания. Прекрасните сталактити и сталагмити  на пещера Леденика рисуват още по-прекрасни картини и фигури. Екскурзоводите в пещерата подробно разказват за тях и оприличават почти всяко образувание на герой от приказка, митично същество или историческа личност. Разбира, се вашето въображение не е задължено да се съобрази и вие може да припознаете в тях нещо съвсем различно!

Съвет: Отделете си допълнително време да разгледате парка около пещерата. Има много забавления за деца и удобни местенца за отдих.

6. Черепишки манастир

Черепишки манастир

Черепишки манастир

Черепишкият манастир е бил едно от любимите места на великия поет и писател Иван Вазов! Любовтта на Вазов към Искърското дефиле е пословична и той е прекарвал много време тук в покой и усамотение. Напълно го разбирам – мястото е великолепно. Красиво, величествено и много запазено. Манстирчето се намира на брега на река Искър, а над него се извисяват огромните скали на дефилето. “Задължавам” ви да го посетите 🙂

7. Клисурски манастир

Клисурски манастир

Храм “Св. Св. Кирил и Методий”

Говорейки за манастири в Северозападна България, няма как да не споменем и Клисурски манастир, близо до Вършец. Манастирът съществува вече над 400 години, като за него има сведения дори от по-рано. Самият той е доста добре поддържан и си личи, че за него се полагат грижи. Една разходка из пределите му ще ви отнеме по-малко от час.

Съвет: На излизане си купете от манастирското вино от малини. Изключително десертно вино с невероятен вкус!

8. Манастир Седемте престола

Седемте престола

Седемте престола и неговите легенди

Манастир Седемте престола е последното място, което днес ще представя, но със сигурност не е на последно място по важност. Манастирът е красиво сгушен сред природата. Малък, но също така много добре поддържан и известна дестинация за разходка. Уникалното в манастира е че той е единственият по рода си със седемте престола, посветени на различни светии. Мястото наоколо е подходящо и за пикник, така че може да се подготвите предварително!

SaveSave

8 известни забележителности в Северозападна България
  • Локация
  • Инфраструктура и информационни табели
  • Екскурзоводско обслужване
5
Sending
User Review
4.6 (5 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

1 Коментар

  • Статията е прекрасна, поздравления за което. Не веднъж съм чел Ваши статии и всички са изключително полезни. Иначе що се отнася до Северозападна България за мен, това е едно от най-красивите (да не кажа и най) кътчета в нашата родина. Има изключително красива природа и чудесни забележителности и местенца. Бих добавил само като идея, че Чипровски, Лопушански манастири, пещера Венеца, а и други си заслужава да се посетят също. Още веднъж поздравления и благодарности за статията. 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: