Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
  Пещери  Археологически  Манастири

8 известни забележителности в Северозападна България

забележителности северозападна българия
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Северозападна България е едно малко нешлифовано бижу. Бижу, което заслужава да се покаже на света и да получи цялото уважение, което заслужава. Много хора знаят, че това е един от най-бедните и занемарени райони в България, но това по никакъв начин не омаловажава прекрасните природа, история и дух, които всички забележителности в Северозападна България предлагат!

1. Белоградчишките скали

Гледката от хотела към Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, безспорно са едно от най-известните и красиви места, които северозапада може да ни предложи. Крепостта вплетена в скалите пък е била с много важно значение за историята на България столетия и е запазила в себе си много интересни моменти и истории. Това, между другото, е една от най-запазените крепости, които съм посещавала – въобще. За скалите няма какво да говоря – както всички сме виждали и знаем, тяхната красота е ненадмината и дори призната на световно ниво!

Съвет: Подгответе се с удобни обувки, ако искате да се изкачите до върха, където е и най-красивата гледка.

2. Магурата

Слънчевият календар в Магурата

Слънчевитя календар в Залата с рисунките в пещера Магурата

Магурата за първи път посетих много отдавна с моите родители, още когато съм била дете. Сега имах възможността да я посетя след като съм завършила археология. Натоварена с много повече знания и интерес към материята. Известно е, че там е най-голямата колекция в България на пещерни рисунки. Уникалността на пещерата се крие в това, че те са почти перфектно запазени и представят историята, бита, културата на тогавашните обитатели на пещерата. В Магурата има също много следи и останки от по-късни епохи, за които съм разказала в отделна статия която може да откриете тук – Пещера Магурата.

Интересно: Знаете ли, че пещерните рисунки са рисувани с изпражнения от прилепи? Интересен факт, който рядко може да откриете, когато четете за пещерата.

3. Баба Вида

Крепост Баба Вида е разположен на брега на река Дунав.

Крепостта Баба Вида – горд пазител на Дунава

Крепостта Баба Вида е едно прекрасно, живописно и най-вече значимо място за историята на Второто Българско Царство. Заедно с крепостта при Белоградчик, това е една от най-запазените крепости – постройките са до покрив! Няма да се впускам в подробности за историята на крепостта, защото за това може да разгледате отделна моя статия, която публикувах след посещението ми там. Ще ви кажа само, че това е едно от местата, които смятам, че всеки трябва да посети, най-малкото заради красивата гледка към река Дунав

4. Монтанската крепост

Част от крепостните стени на крепостта

Крепостните стени, Монтанска крепост

За крепостта край Монтана няма много написано в историческите извори и в съвременната литература и по тази причина ми е трудно и аз да разкажа кой знае какво. Мога да ви споделя само, че крепостта наскоро е възстановена и реставрирана. Изградени са алеи за пешеходци, много голям театър в подножието на крепостта, в който сега се провеждат много интересни събития, свързани с историята на града, крепостта и региона. Самата монтанска крепост се намира на главния път минаващ покрай града, така че лесно ще я откриете.

5. Леденика

Скални образувания в Леденика

Невероятните скални воали в Леденика

Поредната прекрасна пещера в Северозападна България! Този път не толкова богата на история и археология, колкото на красиви образувания. Прекрасните сталактити и сталагмити  на пещера Леденика рисуват още по-прекрасни картини и фигури. Екскурзоводите в пещерата подробно разказват за тях и оприличават почти всяко образувание на герой от приказка, митично същество или историческа личност. Разбира, се вашето въображение не е задължено да се съобрази и вие може да припознаете в тях нещо съвсем различно!

Съвет: Отделете си допълнително време да разгледате парка около пещерата. Има много забавления за деца и удобни местенца за отдих.

6. Черепишки манастир

Черепишки манастир

Черепишки манастир

Черепишкият манастир е бил едно от любимите места на великия поет и писател Иван Вазов! Любовтта на Вазов към Искърското дефиле е пословична и той е прекарвал много време тук в покой и усамотение. Напълно го разбирам – мястото е великолепно. Красиво, величествено и много запазено. Манстирчето се намира на брега на река Искър, а над него се извисяват огромните скали на дефилето. “Задължавам” ви да го посетите 🙂

7. Клисурски манастир

Клисурски манастир

Храм “Св. Св. Кирил и Методий”

Говорейки за манастири в Северозападна България, няма как да не споменем и Клисурски манастир, близо до Вършец. Манастирът съществува вече над 400 години, като за него има сведения дори от по-рано. Самият той е доста добре поддържан и си личи, че за него се полагат грижи. Една разходка из пределите му ще ви отнеме по-малко от час.

Съвет: На излизане си купете от манастирското вино от малини. Изключително десертно вино с невероятен вкус!

8. Манастир Седемте престола

Седемте престола

Седемте престола и неговите легенди

Манастир Седемте престола е последното място, което днес ще представя, но със сигурност не е на последно място по важност. Манастирът е красиво сгушен сред природата. Малък, но също така много добре поддържан и известна дестинация за разходка. Уникалното в манастира е че той е единственият по рода си със седемте престола, посветени на различни светии. Мястото наоколо е подходящо и за пикник, така че може да се подготвите предварително!

SaveSave

8 известни забележителности в Северозападна България
  • Локация
  • Инфраструктура и информационни табели
  • Екскурзоводско обслужване
5
Sending
User Review
4.5 (4 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

1 Коментар

  • Статията е прекрасна, поздравления за което. Не веднъж съм чел Ваши статии и всички са изключително полезни. Иначе що се отнася до Северозападна България за мен, това е едно от най-красивите (да не кажа и най) кътчета в нашата родина. Има изключително красива природа и чудесни забележителности и местенца. Бих добавил само като идея, че Чипровски, Лопушански манастири, пещера Венеца, а и други си заслужава да се посетят също. Още веднъж поздравления и благодарности за статията. 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: