Археологически

Крепостта Калето над село Кошница

крепостта над кошница
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Толкова живописни места има  в България. Толкова са много, че  един живот надали може да стигне за да ги обиколиш всичките. Днес ще ви разходя до едно много интересно място, което в последно време набира все по-голяма известност и се радва на увеличен посетителски интерес. За крепостта над село Кошница съм ви разказвала в обзорната ми статия за 30 невероятни забележителности в Родопите.

Крепостта над село Кошница посетих за първи път през 2013-та година. Това бе и година, в която обиколих голяма част от този край на Родопите. Тогава крепостта изглеждаше по-доста по-различен начин поради простата причина, че течаха археологически разкопки и се изграждаха стъпала, парапети, панорамни площадки. Благодарение на проект за Регионално развитие и това място бе проучено и облагородено. Посетих крепостта и през 2015, когато всичко бе готово. Но нека започнем от самото начало. Къде се намира, какво представлява, малко повече за историята на крепостта.

Крепостта над село Кошница

Мостчето над река Арда

Къде се намира Крепостта Калето?

За да стигнете до крепостта над село Кошница е необходимо да минете през Смолян. Оттам следвайки табелите, ще преминете през село Чокманово, оттам през село Смилян и след около 10-на км в посока Могилица и пещера Ухловица ще видите отбивката наляво за крепостта. Колата може да оставите и на самия път, където е устроен неголям паркинг с информационни табели.

По пътя към Крепостта Кошница

Разходката към крепостта продължава според индивидуалното темпо в рамките на 15-30 минути. Тя се разполага на върха на висок хълм. Хубавото е, че самия хълм е обгърнат от плътна гора така, че ако уцелите горещ летен ден, тази сянка със сигурност ще ви хареса. И така, след като оставихме колата, потеглихме лека-полека нагоре. Първо преминахме покрай малко, дървено мостче над река Арда и оттам все нагоре и нагоре. Пътеката е горска, в по-голямата си част има изградени дървени стъпала с парапети, пейки, места за отдих, където всеки може да отдъхне. Денивелацията си е наистина сериозна, ще се убедите сами. Пак споделям, че в спокоен ход около 25-30 минути ще са необходими (с почивките) за да стигнете до самата крепост.

Крепостта над село Кошница

По стъпалата нагоре и все нагоре….

Самата тя е изградена на върха на хълма, а под нея се разполага Проходна пещера. Минахме под нея, за да се изкачим на самата крепост. Под свода на самата пещера са изгардени отново места за отдих – невероятни пейки с маси, разкриващи невероятни гледки към хълмовете стоящи на отсрещната страна. Идеално място, ако си носите обяд или лека закуска да се подкрепите – сянка е и изключително приятно.

Крепостта над село Кошница

Пейка и масичка в самата пещера

Ето ни и на върха

Когато през 2013-та година, както ви споменах по-рано, посетихме за първи път крепостта, тогава кипяха активни разкопки, проучвания и изграждане на укрепителните съоръжения. Тогава човек от екипа археолози ни разказа малко повече за самата крепост.

Крепостта над село Кошница

Панорамна площадка

Оказа се, че в интерес на истината, крепостта няма свое име, което да е регистрирано в писмените извори. Късноантичната и средновековна крепост е разположена върху хълм с конусовиден връх, разполагаща се на височина от 1006 метра. Това внушително разположение подсказва за сериозни стратегически позиции в древността. Това, което се знае е, че крепостта над село Кошница, заедно със Смолянската крепост са имали военни функции, свързани с охраната на пътищата, идващи откъм Беломорието към вътрешността на Родопите.

Крепостта над село Кошница

Поглед от панорамната площадка

По време на проучванията са регистрирани два периода на функциониране на крепостта -ранен- обхващащ VI век и късен – XIII век. Тези дати, според човека, с когото разговаряхме тогава се потвърждават и от проучването на съхранените в основи крепостни параклиси в южната част на крепостта. Разкрита е външна бойна кула, отново потвърждаваща военно-отбранителните функции на крепостта. Стените и са изградени от добре познатата техника “двулицев градеж” – ломени камъни, споени помежду си с хоросанова замазка.

Съвет?: Обуйте си удобни обувки, в никакъв случай с джапанки или сандали с тънки каишки, тъй като пътеката до крепостта е горска. Вземете най-необходимиото с вас – вода, нещо за хапване, фотоапарат – задължително (или телефон), и разбира се добро настроение.

Относно самата пещера Проходна, за която ви споменах няколко реда по-нагоре, по време на проучванията са открити свидетелства и данни за използването и като скално светилище – V-IVхилядолетие преди Христа. Изборът на това място се обуславя от благоприятните природни условия.

Крепостта над село Кошница

Още стълби

Анализът, който археолозите са направили показва значително за времето си човешко присъствие на върха на хълма от късния енеолит, през бронзовата епоха, ранножелязната епоха, трако-римския период и през Средновековието.Разходката на самата крепост

През 2015 година всичко изглеждаше по доста по-сериозен начин. Рампи, пейки, беседка, панорамни площадки. Всичко е облагородено и поддържано. Поне тогава, когато аз посетих Крепостта над село Кошница. Най-впечатляващо за мен бе изгледът, който се открояваше към село Кошница. Обградено от околните хълмове, къщите на китното селце сякаш са накацали на дъното на кошница, откъдето най-вериятно идва и самото име.

Крепостта над село Кошница

Гледка към село Кошница

Постояхме и се полюбувахме на всичко, което ни заобикаляше. Радвам се, че през последните години, крепостта наистина стана доста известна и посещавана. А и как няма, целият този край на Родопите е невероятен. Оттук може лесно да стигнете до пещера Ухловица, Агушеви конаци, както и до една екстремна перла – пещера Голубовица, за която вече съм ви разказвала.

Слизането надолу бе бързо и неусетно. Гъстата сянка допринасяше за хубавото усещане макар, че всъщност си бе горещ юлски ден. Спуснахме се бързо и неусетно.

Полезна информация

За посещение на Крепостта над село Кошница си отделете:

01:30 час


Крепостта над село Кошница е подходяща за разходка за:

        


Кога да се посети:

          


Каньонът Горло

Каньонът Горло

Табелата, която ще видите на самия път

За това място, разбрах от Ели от Друми в думи. При следващо наше идване в този район, решихме да намерим това красиво кътче, за което искам да ви разкажа сега. Съветвам ви, ако посетите крепостта, да се отбиете и до въпросния каньон.

Каньонът Горло

Каньонът Горло

Потегляйки от крепостта в посока Смилян, следете във ваше дясно табела за къмпинг “Трошачката” и такава за каньон Горло. Благодарение на описанието на Ели, бързо се справихме и намерихме това невероятно място. От мястото, на което оставите колата си, реално ви трябват 7-8 минути ходене пеш за да стигнете до самата река Арда, където се намира и каньонът, заключен между скалите.

Каньонът Горло

Тишина и спокойствие

Пътят минава покрай една градина, но шумът на реката е този, който ще ви води реално. Тук времето сякаш бе спряло. Прилагам няколко снимки и ви пожелавам и горещо съветвам идвате ли насам, да не пропускате това местенце.

Каньонът Горло

Някога тук е имало и мостчета, за да може да се прехвърлят хората от другата страна на реката…

За Каньонът си отделете около 30-40 минути. Както споменах по горе, за да стигнете до него от мястото, на което оставите колата си са необходими 8-10 минути, а там просто може да поседнете и да се насладите на спокойния ход на река Арда. Да, може би някои хора биха казали, че това място не е нищо особено. На мен лично ми хареса и затова ви го предлагам като още една възможност, така и такa сте в района 🙂

Крепостта над село Кошница
  • Локация
  • Информационни табла
  • Инфраструктура до обекта
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: