Археологически По света

Черветери – етруският некропол край Рим

Черветери
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Никога няма да забравя една лекция в университета, по време на която нашата преподавателка ни показа снимки от некропола Черветери, за който предстои да ви разкажа. Това, което се бе запечатало в съзнанието  ми са гробниците, издълбани в материковата скала, заобиколени от страшно много зеленина. Това не е просто некропол, това е цяла една разходка хилядолетия назад… Запомних това място и ето, че след няколко години посетих това място!

Черветери

Обичайна поза за мен – с картата -разузнавам обекта 🙂

Черветери – етруският некропол

Черветери бе място, влязло в 5 петдневната ни програма за Рим, което нямаше как да  бъде пропуснато просто така. Малкото градче се намира на около 40 км северозападно от Рим. Предварително бяхме проучили вариантите за това как да стигнем до Черветери и в ранната септемврийска утрин се отправихме натам. От централната жп гара Termini  хванахме влак, с който пътувахме около час и половина. Слязохме на спирка Cerveteri-Ladispoli. Куриозът тук бе, че след като слязохме от влака и започнахме да разпитваме къде точно спира автобусът за Черветери и за некропола, никой сякаш не знаеше  за него…В крайна сметка хванахме някакво автобусче и с него попътувахме още 15-20 минути.

Черветери

Една от големите гробници

Слязохме в центъра на града, точно пред регионалния музей. Решихме, че него ще посетим след самия некропол. Градът има около 35 000 жители (по преброяване от 2008 г). Хапнахме по сандвич на крак, чакайки следващото автобусче, което щеше да ни отведе до самия Necropoli della Banditaccia.

Ето ни  пред него…

Черветери е създаден от етруските и в древноста  е носил името Chaire, Cheri, Cisra. В средата на 4 век  римляните пленяват града и го преименуват на Цере ( Кере, Чере). Един от най-важните центрове на етруските, търговски център на Тиренско море с три пристанища. Разцветът на града е през 7-6 век, а от  5 век започва икономически и културен упадък.

Некрополи дела Бандитачиа

До самия вход на археологическия парк води път осеян от двете страни с високи, осровърхи дървета. Изключително красиво.

Черветери

Друга гробница

А вътре, в самия некропол повярвайте ми може да изкарате поне 2-3 часа. През 2004-та година, Некрополът при Черветери е обявен за част от Световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Некрополът наистина е впечатляващ. Дължината му по дългата ос е около 2 км, което го прави не само най-забележителният в цяла Етрурия, но и в целия Средиземноморски басейн. Самите гробници се намират в могили-тумули, частично изсечени в меката скала-туф, която в този регион е в изобилие и частично достроени във височина.

Черветери

В една от гробниците

Целта на тези съоръжения според разбиранията на древните етруски е да си осигурят един охолен и аристократичен живот след смъртта. Това обяснява наличието и изобилието на луксозни стоки, намерени в гробниците – домакиснка посуда от ценни метали, златни предмети, рисувани вази, всякакви предмети-внос от Гърция и Близкия Изток като оръжия, колани, ножици, бижута и др. Интериорът в гробниците наподобява къщите, в които приживе са живеели погребаните етруски аристократи.

Неапол

Някои от тях са с повече от едно помещение, по стените са оформени прозорци и врати, колони, стълбове, на места се различава дори гредоред. Задължителен елемент са погребалните ложета, както и различни ниши, в които са били оставяни гробните дарове. От снимките ще добиете обща представа какво представляват самите тумули, как изглеждат гробниците отвътре.

Черветери

Черветери

Големи късметлии се оказахме, тъй като не бяхме взели билети за разходка с гид, тъй като бяхме изпуснали предходната група и трябваше да чакаме… но някъде пред една от гробниците, екскурзоводът на една от групите ни покани да се включим към тях. Наистина ви казвам изживяхме невероятни емоции – влязохме в една от гробниците, разположихме се покрай стените, затвориха входа на гробницата с плътна завеса и започна прожектирането на мултимедиен филм. По стените се “движеха” различните части от траурната процесия, със светлинни лъчове се очертаваха гробните ложета, нишите… Представете си истински научно-популярен филм, който се прожектира в гробницата. И музиката и цялото изживяване наистина бе зашеметяващо.

Черветери

🙂

След обиколката на още няколко специални гробници, всяка разполагаща с мултимедия, се отправихме към посетителския център, в който отново ни прожектираха филм за областта Етрурия, за взаимоотношенията и с останалите народи, развитие, култура и тн.

Черветери

В градчето – а на преден план е музеят

Доста интересно изживяване бе посещението ни на този вълшебен парк, “град на мъртвите” или просто казано некропол. Да се движиш из малките тесни улички, а отляво и отдясно да изникват нови и нови входове на гробници…. Ето на това му казвам невероятно изживяване.

Интересно: Етруската писменост е близка до архаичната форма на старогръцката писменост. Запазени са близо 10000 писмени паметника – няколко по-обширни надписа, стотици кратки, както и множество различни глоси в различни римски писмени източници, отделни знаци. Те не са разчетени, тъй като езикът не е сроден с други езици и не са запазени двуезични текстове, а и поради силната фрагментарност.

Черветери

Находки от некропола

Оттук се отправихме отново към градчето и посетихме музея на Черветери. Ще споделя няколко снимки от там, без да ви затормозявам с излишна информация. Накратко това е музей, представящ живота на етруските по намерените в некропола артефакти.

Черветери

В музея

Макар и за кратко да сте в Рим, отделете си един ден, дори половин ден за да посетите Некропола на етруските в Черветери. За ценителите на античната история и археология, сигурна съм, че това ще е едно вълшебно пътуване назад във вековете.

Полезна информация:

Адрес

Via della Necropoli 43/45 – Cerveteri (Roma)

Работно време

От 8:30-до здрач (така е обявено в сайта на некропола)

Не работи- в Понеделник, на Коледа и Нова година.

Билети

За възрастни – 6 евро

Билет с намаление – 3 евро

Комбиниран билет за Музея+Некропола

За възрасти – 8 евро

Билет с намаление – 4 евро


Черветери - един етруски некропол край Рим
  • Локация
  • Транспорт до обекта
  • Информационни табла
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: