Археологически

Свещарската гробница и Сборяново – две от бижутата на ИАР “Сборяново”

Свещарската гробница
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Най-накрая и ние посетихме Свещарската гробница. Имайки в предвид колко е говорено за тази гробница в часовете по архитектурна археология…

Като част от обиколката ни из забележителностите на Северна България, гробницата в Свещари бе вписана по график за посещение. И макар, че денят не предложи кой знае какво време, ние се отправихме нататък.

Как да стигнем до Свещари?

Село Свещари се намира в Североизточна България, община Исперих, област Разград. Пътувайки именно от Разград, движейки се на североизток преминахме покрай селата Недоклан, Малко Йонково, Голям Поровец, Лудогорци и така след около 40-на км по не особено добре поддържан път (поне тогава беше така) стигнахме до село Свещари. Оттам след още 2,5 км пристигнахме на паркинга на ИАР Сборяново.

Свещарската гробница

Гинина могила

Свещарската гробница

След като закупихме билети от информационния център се наложи да изчакаме малко, тъй като в гробницата се влиза заедно с екскурзовод, а в момента имаше друга група, на която се изнасяше беседа. През това време имахме възможност да разгледаме наоколо и да се разходим измежду останалите могили, които не бяха толкова впечатляващи по размери, както Гинина могила.

Ето, че дойде и нашият ред, екскурзоводката дойде и закрачихме към дългоочакваната среща със Свещарската гробница.

Отсега да споделя, че в статията ще приложа мои снимки от резервата и такива, които съм взела от публичното пространство, тъй като вътре снимането е строго забранено.

Озовахме се пред входа на могилата, която се затваря с врата, подобна на тези от може би от сейфовете на банките. Екскурзоводката въведе специален код за достъп. Влязохме в могилата и преди да започне обиколката ни бяха разяснени някои правила- не се снима, не се пипа, не се подпираш никъде. Бяха ни раздадени калцуни. Казвам ви всичко вътре бе толкова стерилно и изпипано откъм мерски за сигурност… Чувствах се, че сякаш влизам в архивите на Ватиканската библиотека…

Около могилата са изградени алеи, тревни площи, а в самата гробница-охранителна система, климатична система-която  поддържа постоянна температура във вътрешността, а входът се затваря с хидравлична врата с дистанционно управление.

И разказът започна… моментът, който винаги съм чакала – да видя наживо този невероятен паметник на елинистическата гробнична архитектура.

Устройство

Много е говорено и изписано за тази гробница. Един уникален паметник на тракийско-елинистическото изкуство и култура, датиран към края на ІV – първите десетилетия на ІІІ в. пр. Хр. Открита е  по време на разкопки на Гинина могила през 1982 г. Определя се като царска гробница, в която по всяка вероятност е погребан гетският владетел Дромихед.

Свещарската гробница

Схема на гробницата в Гинина могила
Снимка: dostoini-bulgari.com

Размерите и са внушителни – дължина 7,5 м, ширина при фасадата 6,5 м, височина на гробната камера (отвътре) 4,45 м. Градежът е от големи варовикови блокове, предварително обработени. Състои се от: дромос и три помещения ( предверие, странично помещение и гробна камера), всяко покрито с отделен свод.

Преминахме през входа (дромоса) и се озовахме пред същинския вход на Свещарската гробница. От двете си страни, той е украсен с две колони, завършващи с йонийски капители, а над тях се разполага релефен фриз със стилизирани бичи глави (букрании), а между тях розети и гирлянди.

Свещарската гробница

Входът на гробницата. Снимка: bulgariatravel.org

Страничната камера е предвидена за дарове и жертвоприношения, а на стената, граничеща с предверието има отвор, който наподобява прозорец. Именно в това помещение са открити и костите на 5 коня, които според тракийските традиции, трябвало да придружават господаря си в отвъдното..

Украсата в гробната камера

Естествено, най-впечатляваща е гробната камера. Стените и са оформени като колонада с колони, долепени до стената. Каменните блокове под свода се поддържат от 10 женски фигури (кариатиди). Те са застанали с вдигнати ръце и са с височина 1,20 м. Облечени са в дълги до земята силно надиплени рокли, препасани под гърдите с коланче. А от кръста надолу дрехата е офирмена като обърната цветна чашка надолу. Косите им са стилизирани, а на главите си имат своебразна кошница-калатос. Някога лицата, косите, дрехите им с абили оцветени, на места се вижда тъмнокафява боя по тях.

Свещарска гробница

Свещарска гробница. Източник: wikipedia

Кариатидите са разположени по следния начин: 4 на фронталната стена и по 3 на страничните. Само ще установите, че както самите кариатиди, така и цялостната украса не е завършена. Това ясно показва, че вероятно владетелят, погребан в нея е починал внезапно и тя е останало недовършена.

Над 4-те кариатиди, разположени на стената срешу входа е представена сцена с обредна хероизация-обожествяване на владетеля, който е закичен със златен венец от Великата богиня-Майка, която е следвана от четири жени, носещи различни дарове в ръцете си.

В гробната камера, до две от стените се разполагат две каменни гробни ложета. До едно от тях е намерена малка скулптурна фасада на умален храм.

Находки

В гробницата са открити още кости от коне, вероятно умъртвени и принесени в жертва, за да съпътстват владетеля в божествения му път. Всичко по-ценно, с което се смята , че е билпогребан владетелят е разграбено още в древността. В насипа на могилата са открити

Хипотези

Откривателката на гробницата проф. Мария Чичикова, както и моят преподавател в университета професор Тотко Стоянов смятат, че тук е погребан именно Дромихед-гетският владетел, позовавайки се на следните факти:

?  Почти по същото време Диодор говори за гетския владетел Дромихет и за неговата столица Хелис

?  Дромихет побеждава Лизимах,прави го своя пленник и се жени за неговата дъщеря

?  Учените са склонни да идентифицират Хелис-столицата на гетите с разположеното недалеч от Гинина могила селище Хелис

?  Предполага се, че погребаният владетел е именно Дромихет, а положената с него съпруга-дъщерята на Лизимах. След направен антропологичен анализ, данните показват медитеранския и произход. Тоест напълно е възможно тя да е дъщерята на Лизимах.След разходката из гробницата се поразходихме измежду другите могили, в две от които може да се влиза.

Свещарската гробница

Под Могила № 9 е открит каменен саркофаг, с погребение на мъж

Оттук се отправихме към Хелис или Сборяново.

Хелис-Сборяново

Сборяново се намира на няколко километра от Свещарската гробница и е част ор Археологогическия резерват. Укрепеният с мощни каменни стени град се датира в последните десетилетия на IV век. Мощен търговски и производствен център. Открита е най-голямата колекция от амфорни печати от елинистическата епоха, а това свидетелства за значението му като важен политически и икономически център.Жилищата тук са били с каменна основа, а в тях са открити свещенни огнища-есхари.

Сборяново

Сборяново

Разбира се, това, което видяхме тук съвсем не подсказва за важността на този град, тъй като предполагам, знаете как изглежда един археологически обект в наши дни, но всичко намерено и проучено тук, недвусмислено говори именно за това- огромната вероятност това да е столицата на гетския владетел Дромохед –Хелис.

Сборяново

Хелис и крепостните му стени

Тези две невероятни забележителности, които ви представих са част от Историко-археологически резерват “Сборяново”. В него са включени още няколко обекта (Демир Баба Теке, Камен Рид, Бювен Касабъ и др.), които също може да включите в обиколката си.

През 1985 г. Свещарската гробница е включена в Списъка на световното културно и световно наследство на Юнеско.

За посещение си отделете:

1:30 часа


10% Complete


Свещарската гробница е подходяща за:

          


Кога да се посети:

           


Работно време:

09:30 – 16:30 часа

от 17 март до 30 ноември (от 01 декември до 16 март гробницата не работи)

понеделник и вторник – почивни дни


Цени за вход:

10 лв. възрастни/5 лв. за деца


 

 

SaveSave

SaveSave

Свещарската гробница и Сборяново- две от бижутата на ИАР "Сборяново"
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Информационни табели
4.7

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

1 Коментар

  • Браво, Юлия!!!
    Много полезен блог!
    Информацията е поднесена достъпно и задълбочено.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: