Манастири

Манастир Седемте Престола – една жива легенда

Седемте престола
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Обикаляме планините, градовете, селата, но днес ще отскочим до една малка света обител само на 80-на км от София, която се явява и една прекрасна възможност за еднодневна раходка във всеки един сезон от годината – Манастир Седемте Престола. Искърското дефиле, през което минава пътя е красиво по всяко време, или просто аз го обичам твърде много.

Къде се намира манастир Седемте Престола?

Манастир „Седемте престола“ е разположен в Стара планина, в долината на малката река Габровница, край село Еленов дол, община Своге, Софийска област.

Как да стигнем до него?

До манастир Седемте Престола се стига като се поеме по пътя към Искърското дефиле. След като се стигне до гара Елисейна се поема по тесен асфалтов път към село Еленов дол. Разстоянието от София до манастира е 86 км, а времето за което се достига е около час и половина. От гара Елисейна до манастира разстоянието е 10 км. Дефилето на река Искър е едно от най-живописните и любими мои места, така, че съм убедена, че самото пътуване ще е наистина вълнуващо и запомнящо се за Вас. От град Своге отстои на 40-на км.

Другото име, с което е известен манастира  е Осеновлашки манастир, заради близостта му до село Осеновлаг.

Манастир Седемте Престола е основан през XI в. Най- старата сграда в манастира е съборната църква, чиято датировка принадлежи към XI в, също. През годините храмът и манастирският комплекс са били разрушавани многократно и изграждани отново. Във вида, в който се намира сега църквата съшествува от 1815г.

Седемте престола

Част от красивата градина на манастира

Храмът…

Църквата “Рождество Богородично” има интересен план – кръстовиден наос и шест престола (малки параклиси). Всеки от седемте престола е посветен на светец. Резбованите дървени иконостаси на църквата и параклисите се датират от XVII – XVIII. На тях могат да бъдат видяни растителни орнаменти, изображения на животни и библейски  сцени. Едно от най-интересните произведения на изкуството, притежание на манастира е дървеният полилей “Хоро”, сътворен през 1815 г.  Полилеят е съставен от 15 части с оцветени дърворезбовани сцени.

През XIX в са изградени жилищните и стопанските сгради. Храмовият празник на комплекса е 8 септември- Рождество Богородично.

Кога възниква манастир Седемте Престола?

Според исторически източници и предания манастирът е издигнат по време на Втората Българска държава XII-XIV в.

Седемте престола

Камбаната и клепалото

Легендата разказва, че…

Седем боляри създали седем селища в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В Църквата има седем престола, което според специалистите го няма никъде другаде сред българските християнски култови сгради.

Северно от манастира е имало крепост-градище, част от което може да бъде видяно и днес, след като се поеме по стръмна пътечка, водеща началото си от манастира. Днешната порта на манастира е взета именно оттам.

Друго предание разказва, че по време на турското робство манастирът бил разрушен и опожарен. Вълчан войвода събрал всички войводи от околността и заедно издигнали манастира. В чест на седмината строители били направени седемте престола в църквата.

Седемте престола

Семпло и красиво

В манастира е пребивавал и служел Софроний Врачански – епископ на Врачанска митрополия, в чийто диозец тогава попадал и манастир Седемте престола.

В чест на Седемте престола е написано и стихотворението “Клепалото бие” Неговият автор Иван Вазов често отсядал в манастира. Цялата околност на Искърското дефиле била любима на Вазов.

Тук ще видите  гробът на  Змей Горянин – известен български детски писател (1905-1958г.).

Съвременният облик на манастира и оформен през 1970 г.

Седемте престола

Аязмото

През 1848г. към манастира е изградено килийно училище. “Седемте престола” е бил духовен, религиозен и просветителски център с особено голямо значение за развитието на съседните селища по време на турското робство.

Към самия манастир има леглова база, която наброява 50 места за спане, разпределени в чисти и спретнати стаи (килии)с по 2, 3, 5 и повече легла. Пред светата обител има голям паркинг и симпатичен ресторант, в който да опитате от местните специалитети.

Какво да посетим в района:

Ако се чудите как да оползотворите целия си ден ви съветвам да посетите още красивата Вазова екопътека, както и да отскочите до Черепишкия манастир или до паметника на Дядо Йоцо в Искърското дефиле.

Пожелавам Ви една прекрасна разходка 🙂

Манастир Седемте Престола
  • Достъпност
  • Поддръжка
  • Указателни табели
5

Резюме

Манастир Седемте Престола пленява с красивата си градина и поддържаният си двор пълен с цветя. Мястото е близо до София и е идеална алтернатива за уикенд туризъм.

Sending
User Review
4.8 (5 votes)

Остави коментар

В момента потребител разглежда: