Култура и традиции

Музей за история на София – историята през вековете

Сградата на минералната баня в София
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

София е…

София е мой роден град. София е изключителен град. Град с хилядолетна история, град с традиции, богата култура и наследство. Град, който винаги е имал с какво да привлече любознателните хора. Град, който винаги е имал какво да завещае на поколенията си. Град с пулсиращо сърце. Град, който “Расте, но не старее”.

Днес ще ви разкажа за един стар градски музей, основан в далечната 1928 година…. Музей за история на София.

Музеят за история на София се намира на площад Бански №1. Познат ви е като красивата сграда, пред която някога бяха разположените минералните извори  на София и хиляди софиянци се стичаха там за да се сдбият с ценната и изключително вкусна минерална вода (за мен поне). Днес те са изместени малко вляво от музея.

Музеят – преди и сега

Археологически инструменти в музея

Ето така се работи на обекта 🙂

През 1928 година е основан градски музей, който обединявал още и функциите и на библиотека, и на архив.  Първата експозиция е открита през 1941г. в града на пл. Бански 3. За съжаление сданието е разрушено през Втората световна война. 10 години по-късно музеят, архивът, библиотеката  и художествената галерия стават самостоятелни.

Музей за история на София

Колекция от икони и църковна утвар също може да бъде видяна в музея

През годините независимо от липсата на експозиционна площ, се полагат изключителни усилия за опазването на фонда, който понастоящем наброява приблизително 120 хил. експоната.  И така докато през 1998 г. се създава Общинско предприятие “Стара София” със Софийски исторически музей (СИМ). През юни 2012г. ОП “Стара София” със  СИМ се преобразува в Общински културен институт “Музей за история на София”.

Музей за история на София

Позлатената каляска, подарена за сватбата на Фердинанд от Мария Антоанета

Сградата

Историята на сградата също е много интересна. Основите са положени през 1906 г., когато започва изграждането на модерна банска постройка. Зад идейния проект стоят Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов, а зад работния- Петко Момчилов. Тържествено открита през 1913г., сградата на банята нямало как да остане незабелязана.

Музей за история на София

Златното бюро, подарена на Фердинанд от немския канцлер Бисмарк

Архитектурата и е повлина от стилове, характерни за  първите години на 20 век, както и влияния от средновековното българско майсторство. През 1986г. минералната баня е затворена за ремонт.

Музей за история на София

Тронната зала на царя

И така минават почти 30 години, докато през септември 2015г. официално е открита постоянната експозиция на Музей за история на София, разпределена в 8 зали, представящи хронологически историята на столицата от 6 хилядолетие пр. Хр. до 40 те години на 20 век.

Музей за история на София

Трамвайната мотриса, движела се някога по софийските улици

Експозицията

Експозицията обхваща 8 зали, в които са застъпени следните теми:

  • Наследството на древността
  • Силата на духа
  • Династичната връзка с Европа
  • Софийската улица
  • Държавните и общинските институции
  • Домът и облеклото на софиянеца
  • Културен живот и свободно време
Музей за история на София

Велосипед тип “паяк”. А вие виждали ли сте такъв?

Експозицията плавно преминава през вековете и разказва за най-важните моменти в историята на града. За мен най-интересна и вълнуваща бе археологическата експозиция.  Макар, че открихме някои неточности в подредбата на предметите по витрините, изключително впечатляващо бе праисторическото жилище в самото начало на музея.

Музей за история на София

Ето така с аизглеждали покоите в софийския дом

Интересен посетител бе един мъж с блуза, на която бе изписано “Македония”  и веднага ми хрумнаха няколко шеги на тази тема.

Музей за история на София

Ето го посетителят от съседна Македония 🙂

Дали, ние българите не сме откраданали нещо и не сме го присвоили и прибавили към своята история. И така година по година, век след век, ще се потопите сред история… Освен археологическата експозиция ще видите интересни моменти от ежедневния момент на софиянеца през изминалия век – облекло, обзавеждане на дома.

Музей за история на София

Облеклото…

Вниманието ми бе привлеченои от златното бюро с телешка кожа на Фердинад, подарено му от германския канцлер Бисмарк, както и  трона на цар Борис III . Видях още златната каляска, подарена от Мария Антоанета за сватбата на Фединанд, велосипед тип “пак”, първият внесен у нас мерцедес, трамвайна мотриса, в която се прожектира малометражен филм за софийския живот през миналия век и какво ли още не. Сред информационните табели ще прочетете за амфитеатър, декуманус, антични вили, катакомби….Да, точно така. В София и около София има какво ли не…античен амфитеатър – понастоящем част от него е експониран в столичен хотел, антични вили има край София. Катакомби ще видите, ако посетите археологическото ниво на базиликата Света София. Смятам да не ви разказвам за всичко. Посетете Музей за история на София и научете повече за столицата ни, за най-красивия град на България. #ОбичамСофия.

Адрес/уебадрес:

пл.Бански № 1, София 1000// www.sofiahistorymuseum.bg

? Тел.:  +35929854455

Работно време:

Вторник-Неделя

10:00-18:00/продажба на билети до 17:30/

? Цена на билета:

За възрастни-6лв,  за деца до 7г, пенсионери и хора с увреждания-безплатно; за деца от 7-18 г, ученици,студенти- 2 лв.

Map not available!

1 Коментар

  • Мястото си заслужава да бъде посетено от всеки софиянец и от всеки българин въобще! Трябва да се гордеем с богатата си история и култура и да я пазим и съхраняваме!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: