Култура и традиции

Роженски събор – една възстановяваща се традиция

Роженски събор 2015
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Магията на Родопите – завладяла съзнанието и душата не на един и двама…

С нетърпение очаквам датата 17 юли… Питате се защо? Тази година между 17-19 юли ще се проведе прочутият Роженски събор. След 10 годишно прекъсване на роженските поляни отново ще се съберат родопчани от всички краища на страната. За последен път той е проведен през 2006-та година., но най-запомнящият се е този през 2000 година, когато посетителите на събора са над 200 000.

Кога възниква?

В далечни времена, в края на по-миналия век на родопските поляни в рамките на два месеца юли и август са се провеждали събори в чест на светциите и техните черкви. Така през 1898 година, отец Ангел Инджов от село Соколовци пръв дава идеята тези чествания да се случват на 27 юли- денят, в който се почита Св. Панталеймон. Мястото, на което се събират всички е храмът „Св. Кирик и Юлита“. Тогавашната граница между България и Османската империя е минавала през връх Рожен. Това е и мястото, на което се събирали жителите на трите изкуствено разделени села- Проглед от българска страна, и Момчиловци и Соколовци от турската. Оттогава в един ден от годината роженските поляни оживяват от глъч, смях и приказки на близки и роднини, събрали се да споделят радост и болка. Неусетно поколенията родопчани превръщат този събор в традиция не само на населяващите Родопите, но и на всички онези, изселени във вътрешността на страната.

Развитие през годините

Роженски събор ражда емблемата на Родопите- самобитният гайдарски състав „100 каба гайди“. През 1961 година по време на тридневния събор се провежда надпяване. Въпреки, че през годините Роженският събор търси своята социална значимост чрез различни събори- на туристи, автомобилисти, животновъди, той не губи своята значимост на пазител на родопската традиция и самобитност. Доказателство за това е нарастващия брой на самодейците и гостите на събора, които с всяка изминала година стават все повече и повече. От 1993 година Роженски събор носи статута и на Национален такъв, като в него вземат участие сторци от цялата страна за да могат да покажат богатсвтото на българския национален фолклор.

100 каба гайди

100 каба гайди ще огласят Родопите по време на Роженски събор 2015 Източник: erodopi.eu

Събор Рожен 2015

Тазгодишният Роженски събор готви много изненади за своите посетители. Още в деня на откриването си на 17 юли 400 гайдара, обединени в 4 лъча ще се съберат около главната сцена, на която ще бъде емблематичната за събора песен „Бела съм, бела, юначе“, след което и Валя Балканска, заедно с две дечица ще изпеят куплет от „Излел е Дельо хайдутин“. Декор ще бъде българския трикольор с размери 300 м дължина и 80 м ширина.

За първи път на Роженският събор тази година ще  бъде показана колекция от автентични народни носии от цялата страна в специално ревю. Те са част от колекцията на Ангел Низамски, танцьор във Фолклорнния ансамбъл „Жяр“ и гардеробиер към читалище „ Др Петър Берон“1926, София.

Тази година се очкава съборът да има ново съдържание и акценти. В програмата са включение фолклорен конкурс „Рожен“, традиционно занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, биволи, кучрта. Допълнение ще бъде и словесният фолкор. Ще се представят  и разказвачи на приказки, легенди, сказания, пословици.  В трите дни от събора ще има конкурси за обредни хлябове, традиционни ястия и печива. Ще бъдат представени всякакви пособия от ежедневието и бита на животновъдите.

Спирам до тук, за да запазим все пак и доза изненада от предстоящия Роженски събор 2015, а след него ще Ви разкажа в подробности за видяното и преживяното.

Със своята над 100 годишна история, Роженският събор е пазител на традицията и  на наследството на българщината. Наследство, в което намираме своята национална идентичност. Идентичност, която ще оставим след нас за бъдещите поколения.

Map not available!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: