Култура и традиции

Свети Николай Чудотворец

Свети Николай Чудотворец
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

С днешния празник посветен на Свети Николай Мириклийски ЧудотворецНикулден стартирам традиция в писането на кратки статии, посветени на българските празници и традиции. Ще се старая да почитам всеки празник, познат на българския народ с кратки писания за датирането, традициите и народните вярвания.

Никулден се чества на 6 декември, като се предхожда от други два християнски празника Света Варвара на 4 декември и Свети Сава на 5 декември.

Свети Николай Чудотворец

Свети Николай Чудотворец

Празникът е посветен на Свети Николай Мириклийски,  почитан като избавител на пленници, покровител на моряци, пътешественици, търговци и банкери, закрилник на бедните. У нас Никулден се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни на Николай, а именно – Никола, Ния, Нина, Кольо, Николета, Николина, Нейчо, Ница и др. Денят е всенароден празник и се oтбелязва във всеки български дом, независимо, че в някои от тях няма именник.

Свети Николай или Свети Никола е източноримски духовник, роден в град Мира, Ликия откъдето идва и името му Мириклийски.

Накратко за битието на Свети Николай Чудотворец

Той е роден през втората половина на 3 век. Произхожда от заможно семейство. Чичо му, епископ на град Патара го приема в храма си още в детска възраст, където щял да служи до края на дните си. За разлика от събратята си, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не попаднал на гонения и екзекуции, но успял да изпита многократно радостта от това да даваш без да очакваш нищо в замяна. Доказателство за това е, че след смъртта на своите родители, той раздал наследения имот и никой дори не научил за това какво е сторил.

Едно от многото предания за добродетелите на свети Николай разказва за това как спасил един обеднял човек с три дъщери. Човекът бил готов на всичко, дори да се раздели с дъщерите си и да ги продаде. Свети Николай не позволил това да се случи. Минавайки покрай неговия дом подхвърлил кесии с жълтици, с които бедният човек задомил и трите си дъщери. Хукнал да го гони човекът за да му благодари, но когато почти го настигнал видял божият пратеник и осъзнал, че такъв свят човек като Свети Николай му помогнал и го спасил от грях. Единственото, което Свети Николай искал е да не се разбира за деянията му. Той не очаквал нищо в замяна.Оттогава може би и светецът се почита като закрилник на имота и парите.

Свети Николай Чудотворец

Никулден е!

Легендата, която е свързана с морето разказва как веднъж Свети Николай тръгнал към Божи гроб за да се поклони. Страшна буря се разразила в морето и един от моряците паднал от върха на корабната мачта. Всичко го мислили за мъртъв, но Свети Николай го възкресил и с молитва успокоил морето. Вероятно оттогава той е почитан и като повелител на морските бури и закрилник на моряците.

През 325 г бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всички тогавашни епископи на познатия свят. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги часове на дискусии, имал Свети Николай. Всички негови дела, до края на живота му през 342г. имали за цел да омиротворяват и помиряват хората, да пазят и закрилят, да дават изцеление. Затова и до днес той е почитан като Чудотворец. Погребан е в катедралата в родния му град Мира, но през Средновековието мощите му били откраднати  и пренесени в град Бари, Италия, където се пазят и до днес. По-късно частици от неговите мощи са дарявани на различни поместни и православни църкви, като такива има в църквата “Свети Николай” в София, както и в Созопол. Първият светец , изправил се срещу ересите.

Традицията в България

У нас, в България Никулден се чества на 6 декември, а на 9 май се почита Свети Николай Летни. Готви се традиционно рибно ястие рибник – пълнен шаран с ориз и орехи, както и всякакви други риби, според вкуса на семействата.

Народната традиция повелява рибникът и обредните хлябове да се освещават в църква или  вкъщи, а късове от тях се раздават на съседите. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на всеки гост.

Свети Николай Чудотворец

Рибник

Жените изключително много внимават при почистването на рибата люспите да не падат по земята, защото съществува вярване, че ако човек стъпи там, се разболява и умира.

Костта от главата на рибата, наподобяваща кръст се запазва за лек против детски болести.

Съществува поверие, че построяването ан нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Николай, за да я пази от бури и ветрове.

По света

В Германия, Холандия, Белгия празникъ е на децата. Те слагат обувките и чорапчетата си навън и ако са били послушни пред годината, ще открият в тях шоколади, бонбони и подаръци. Ако са били лоши-откриват само съчки и въглени. В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които скриват в чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай носи славата на светеца като дарител на едните и неоправданите. Така познатият на запад Сейнт Никълъс.

Свети Николай Чудотворец

Saint Nicolas

 Честит Празник! Бъдете здрави, бъдете честити и дано Свети Николай бди над всички ни!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: