1 ден от София

Възрожденски комплекс “Вароша” – история и традиция в Благоевград

Вароша
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Последните дни от 2015 година имах възможност да посетя Благоевград и днес мисля да ви споделя малка част от това, което ме впечатли най-много, а именно възрожденски комплекс “Вароша“, намиращ се в североизточната част на града, непосредствено до парк “Ловен дом”.

Вароша

Просто “Вароша”!

Възниква през 17 в. в подножието на Делвинския баир. През 17 в. и 18 в. кварталът има предимно турски облик, а през 18 в. е единствената махала с християнско население с около 150-200 семейства. По това време три моста, минаващи над река Бистрица свързват квартала с останалата част на града, в която се намират чаршията и турската част на града.

Вароша

Из улиците на “Вароша”

По време на Възраждането “Вароша” се оформя като средище, което приютява най-добрите учители и дейци на културата от региона, участващи активно в борбите за Освобождение.

Тесните калдъръмени улички те връщат в онези времена, в които животът е кипял, занаятите са процъфтявали, а културата е била на много високо ниво. Къщите са в типичния стил на възрожденските къщи от онова време. До началото на 20 в. къщите са едноетажни с малки прозорци, а по-късно се появява тенденцията къщите да будат изписвани отвън.

Вароша

Църквата “”Въведение Богородично”

През 80-те години на миналия век община Благоевград реставрира квартала, тъй като къщите са обхванати от разрухата на времето. Външният облик обаче е запазен. Към днешна дата само две от къщите са частна собственост, а останалите се използват за обществена дейност- работилници, центрове по изкуства, керамика, живопис и други.

Вароша

Камбанарията…

Думата “вароша” идва от старобългарски и в един от многото си преводи означава “стар град“. Именно тук се намира и националният паметник на кутлтурата църквата “Въведение Богородично”, който посетих. Църквата е построена в периода 1840-1844 година с доброволните дарения на българите, живеещи в квартал Вароша.

Вароша

малко от историята на църквата…

Църквата представлява трикорабна базилика, богато оформна с резбован иконостас и изключителна живопис, дело на майстори от Банската и Самоковската школа. През 1965 г. е обогатена с нартекс, който в южната част на двора завършва с камбанария. Тази църква винаги е била духовно средище на миряните от Благоевград и цялата Неврокопска епархия.

Ако имате път някой ден в тази част на България, обезателно посетете Благоевград и квартал “Вароша”.

Желая Ви една изпълнена с пътешествия и щастливи моменти 2016 година!

Map not available!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: