Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 1 ден от София

Възрожденски комплекс “Вароша” – история и традиция в Благоевград

Вароша
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Последните дни от 2015 година имах възможност да посетя Благоевград и днес мисля да ви споделя малка част от това, което ме впечатли най-много, а именно възрожденски комплекс “Вароша“, намиращ се в североизточната част на града, непосредствено до парк “Ловен дом”.

Вароша

Просто “Вароша”!

Възниква през 17 в. в подножието на Делвинския баир. През 17 в. и 18 в. кварталът има предимно турски облик, а през 18 в. е единствената махала с християнско население с около 150-200 семейства. По това време три моста, минаващи над река Бистрица свързват квартала с останалата част на града, в която се намират чаршията и турската част на града.

Вароша

Из улиците на “Вароша”

По време на Възраждането “Вароша” се оформя като средище, което приютява най-добрите учители и дейци на културата от региона, участващи активно в борбите за Освобождение.

Тесните калдъръмени улички те връщат в онези времена, в които животът е кипял, занаятите са процъфтявали, а културата е била на много високо ниво. Къщите са в типичния стил на възрожденските къщи от онова време. До началото на 20 в. къщите са едноетажни с малки прозорци, а по-късно се появява тенденцията къщите да будат изписвани отвън.

Вароша

Църквата “”Въведение Богородично”

През 80-те години на миналия век община Благоевград реставрира квартала, тъй като къщите са обхванати от разрухата на времето. Външният облик обаче е запазен. Към днешна дата само две от къщите са частна собственост, а останалите се използват за обществена дейност- работилници, центрове по изкуства, керамика, живопис и други.

Вароша

Камбанарията…

Думата “вароша” идва от старобългарски и в един от многото си преводи означава “стар град“. Именно тук се намира и националният паметник на кутлтурата църквата “Въведение Богородично”, който посетих. Църквата е построена в периода 1840-1844 година с доброволните дарения на българите, живеещи в квартал Вароша.

Вароша

малко от историята на църквата…

Църквата представлява трикорабна базилика, богато оформна с резбован иконостас и изключителна живопис, дело на майстори от Банската и Самоковската школа. През 1965 г. е обогатена с нартекс, който в южната част на двора завършва с камбанария. Тази църква винаги е била духовно средище на миряните от Благоевград и цялата Неврокопска епархия.

Ако имате път някой ден в тази част на България, обезателно посетете Благоевград и квартал “Вароша”.

Желая Ви една изпълнена с пътешествия и щастливи моменти 2016 година!

Map not available!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: