Археологически

Калето Мездра – ключът към Северозапада

Крепостта в Мездра
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Калето Мездра – място, изтъкано от история и славни моменти, датиращи от отпреди 70 века…

Поредното уникално място в нашата страна, което не е сред най-популярните туритически дестинации, но набира преднина сред любителите на историята, археологията и древната култура. Място, на което преоткриваш отново и отново България и нейните съкровища. Съкровища пазени през  хилядолетията… Калето Мездра. Обявено е за национален паметник на културата. Отворено е целогодишно за посещения.

1. Мездра- Коя е Тя?

Малък и сравнително нов град в Северозападна България, област Враца, възникнал в края на XIX в. С построяването на железопътното трасе София – Горна Оряховица. Името на града идва от турската дума „мездрея“ – запустяло населено място. Отстои на 98 км от София и на 23 км от областния град Враца. Град Мездра е разположен в живописна котловина, на мястото където Искърския пролом напуска Стара планина за да поеме към Предбалкана и Дунавската равнина. Градът е забележителен не само със своята природна красота, но и със местоположението си на важен кръстопът на Северозападна България.

Река Искър, която минава покрай крепостта

Река Искър, Мездра

2. Калето Мездра

Прекрасно място, което препоръчвам на всичките си приятели, особено запалените по археологията и историята. Няма да казвам, че попаднах там съсвсем случайно, защото посещението ми не бе планирано предварително.

От главния път София – Мездра се отклонявате надясно и минавайки над мостчето над река Искър се озовах на паркинга пред крепостта. Тук личеше, че всичко е изключително добре направено и поддържано. В подножието на крепостта има малко площадче с няколко помещения, устроени като малка галерия, сувенирен магазин, информационно бюро.

Това е площада с експозиционна зала, сувенирен магазин, информационно бюро на крепостта

Площадчето, Калето Мездра

Археологическият комплекс  „Калето“ предостави на мен и приятелите ми възможност да се докоснем до една хилядолетна история на цивилизациите, обитавали района от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие) до Средновековието. Под скалистия рид, надвесен над река Искър лежат останки от цялата човешка история.

В информационния център се информирахме за останалите възможности за посещения в района, а от магазина за сувенири си купих картичка и магнит. Да не забравяме и печата в книжката „100-те национални туристически обекти“.

Още интересни места в района
Ако искате да разгледате други 7 забележителности в региона:

7 забележителности около Враца

Самият археологически комплекс  Калето обхваща 4 нива. На първото ниво се разполага 30-местен паркинг, красив фонтан и алпинеум,административните и експозиционни помещения. В следващото второ ниво се разполага новоизградена театрална сцена с 84 места и декоративни колони.

Новоизградената театрална сцена

Театрална сцена, Калето Мездра

Изкачвайки няколко каменни стъпала нагоре откриваме третото ниво – модерна климатизирана, експозиционна кръгла постройка, в която се потопихме в историята на крепостта през вековете. В нея намерихме макет на крепостта от II в., римско време. Изложени са и предмети и останки от бита на хората, населявали крепостта през различните етапи на нейното съществуване. Керамика, сечива и много други предмети намират своето място сред витрините на експозицията.

Това е възстановка на римската крепост, съществувала някога тук.

Възстановка – макет на римската крепост, съществувала някога на това място

Изложени са и предмети и останки от бита на хората, населявали крепостта през различните етапи на нейното съществуване. Керамика, сечива и много други предмети намират своето място сред витрините на експозицията.

Керамика, изложена във витрините на музея

Част от експозицията на музея, Калето Мездра

Като археолог, разбира се вниманието ми бе изцяло привлечено от крепостните останки, разположени на четвъртото ниво. Моите  интереси са в сферата на крепостното строителство и съоръжения и именно заради това толкова време отделих там.

3. Историята на крепостта…

Всичко бе много добре експонирано и консервирано. Имах възможността да видя част от протеихизма (допълнително укрепление), което е изградено в периода IV-V в. В крепостната стена има разрушена част, която представлява овъглен пласт от пожар. Това са именно следите от най-ранното заселване на скалния рид.

Ясно се вижда структурата на крепостната стена-големи каменни блокове- квадри, дялан и речен камък. Върху северната кула пък се виждат местата, в които между каменните блокове са лежали дървените греди – сантрачи. Това е служило за по-голяма устойчивост и здравина.

Крепостните стени на Калето Мездра

Част от крепостните стени и едно от помещенията, Калето Мездра

Най-ранните регистрирани следи от живот датират от  IV хилядолетие пр. Хр. Хълмът е осигурявал естествена защита и заедно с това е бил кръстовище на основни пътища, използвани от древността до днес. Тук са съществували две укрепени селища, съответно от каменно-медната епоха и бронзовата, които са загинали при стихийни пожари. Откритите находки от Калето Мездра свидетелстват, че тук се е развивала сериозна занаятчийска дейност.

Най-впечатляващото, което разбрах е, че именно тук е открито  „Светилище на тура“– една от най-значимите находки за периода на каменно-медната епоха. На близо 4 м дълбочина е открит жертвеник-олтар с два симетрично разположени черепа на тур ( праисторическо диво говедо) и каменна букрания.

Това място има съществено значение, тъй като 2500 години по-късно, траките изграждат тракийски храм. Трибалите (тракийско племе) живеели тук до 1 в, когато цяла Мизия се превръща в част от Римската империя.

Стълбище, водещо към крепостта

Стълбите към крепостта

В средата на крепостта, непосредствено до светилището се намират останки и от римски храм, в който са били принасяни дарове за боговете.  От това време са открити множество бронзови монети, фибули, токи, торква и сребърно листо от лавров венец. Тук е намерена и напълно запазена монета на Александър Север, която не е била в обръщение, а е била дар за храма.

Важна находка е и откритата бронзова отливка на орел, символ на Римската империя, на сила и власт. Много ценен е и намереният бронзов ключ в една представителна сграда. Археолозите допускат, че поради ключовото стратегическо значение на римската крепост, то това е символичният ключ към Северозапада. Интерпретации много…итересни също толкова много…

Калето Мездра и река Искър

Крепостта и река Искър, Мездра


Крепостта е използвана отново по време на Второто българско царство. Според множество легенди, именно в този участък на Искърското дефиле са проведени едни от последните  битки на цар Иван Шишман. Крепостта е участвала в облъскването на турците. Окончателно губи своите позиции и функции с падането под османско владичество.
 През VI-VII в. Тук се заселват славяните, а по-късно и прабългарите. Тук те построяват свое селище, просъществувало от IX до XI в. Тогава византийският император Василий II превзема крепостта и селището. Крепостта през византийското владичество е имала наблюдателна и отбранителна функция.

4.  Археологически комплекс „Калето”

Комплексът е изграден по проекта Историята, културата и природата- туристическите атракции на община Мездра”, спечелен от община Мездра по ОП” Регионално развитие”. В реализираните по проекта дейности се включват консервацията и реставрацията на самия обект, експозиционния надзид, укрепване на крепостната стена и основи. Реконструирана е и техническата инфраструктура, осигуряваща достъп до обекта.

Вляво от експозицията са изложени макети на катапулт и стенобойна машина. Над тях има приказно красив алпинеум, подтикващ туристите към снимки. В една от експозиционните зали имаше частна колекция от огнестрелни оръжия на няколко колекционера.

Стенобойна машина и катапулт ,калето Враца

Катапулт и стенобойна машина под крепостта, Мездра

Да не пропусна да отбележа, че мъжът, който ни постави печатите в книжката със “100-те национални туристически обекта” бе изключително изчерпателен и внимателно ни обясни кога какви мероприятия  ще се проведат на калето Мездра.

Поздравления на всички участници в проекта за съживяването на едно от многото ни национални съкровища! Благодарение на него, този невероятен археологически паметник се превръща във все по-силна притегателна туристическа дестинация, пазеща над 70-вековна история, оставила своите следи и отпечатъци върху скалистия хълм над река Искър, пазещ “Каменното съкровище на Мездра”!

5 коментара

  • Здравей, аз бях мъжът на касата. Благодаря за хубавите думи и прекрасната статия. От свое име и от името на целия ми екип искам да те поканя на всички наши следващи събития. Ще те помоля да ми изпратиш някакъв email, facebook профил или телефон за да мога да ти изпращам лични покани за събитията, които организираме.

  • Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта под номер 16А. Обявена е за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения, има печат и марка.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: