Екопътеки  Природни

Дестинация Екопътека Каньонът на водопадите (обновена юли 2022)

Екопътека Каньонът на водопадите
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Настоящата статия е обновена през юли 2022 и е добавена актуална информация.

Днешната разходка ще ни отведе в сърцето на Родопите… Там, където съществува онази магия, която ще ви завладее и ще ви накара да се връщате отново и отново тук. В планината на Орфей. Величествените Родопи. Озовахме се отново в любимите Родопи, и по-точно в Пампорово. Любимо мое място, както зиме, така и лете.

Как да стигнем до Екопътека Каньонът на водопадите?

Пътувайки по основния път Пловдив-Асеновград-Смолян, след като стигнете до Смолян на първия сфетофар поемате надясно. След това следвайте указателните табели за западния квартал Средок и село Мугла. Не след дълго ще се натъкнете на табела, указваща посоката към „Резерват Сосковчето“. Все пак, ако се загубите, допитайте се до някого. Хората в Смолян са изключително добронамерени и отзивчиви и с радост ще ви упътят.

Указателна табела Екопътека Каньонът на водопадите

Ако следите указателните табели, няма как да сбъркате пътя.

Когато достигнете до запустяла автобаза, значи сте на правилния път. Вдясно от нея има тесен път и след около 100-на метра по него ще се озовете  малък паркинг, където спокойно може да оставите превозното средство. Продължавайки пеша по същия път скоро ще стигнете голяма беседка с барбекю и надпис „ Резерват Сосковчето“. Ето оттук започва същинската екопътека.

Ако все пак искате да спестите малко от ходенето на разположение малко след паркинга има джипове, които срещу 5 лева на човек ще ви качат до Информационния център. Ако пък сте фенове на по-екстремните изживявания може да се възползвате и от варианта за разходка с коне. В зависимост от това, докъде по пътеката искате да стигнете, съответно и цената на услугата е различна.

Не забравяйте:

Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете. В зависимост от желанията и времето, с което разполагате екопътеката може да бъде обходена и за 2-3 часа, но ако сте решили да направите бавна, спокойна и отпускаща разходка, то около 5 часа ще са напълно достатъчни.

А сега напред!

Първото, на което ще се натъкнете е стар римски мост, застинал някак във времето и пространството. Строен преди стотици години, този мост все още достолепно стои напълно безупречен и здрав на своето място. Изграден в техника „суха зидария“, при неговата направа не е използвана никаква спойваща техника. Камъните са издялани и вклинени един в друг, което е и едн от причините за неговата здравина.

Римски мост, екопътека Каньонът на водопадите

Старият римски мост

Продължавайки все напред по пътеката пред вас ще се разкрие осанката на стар рибарник, вдясно от който продължава стар римски път, водещ към билото на планината. Не тръгвайте по него. Очаква ви друго по-голямо преживяване.

На около 100-150 метра след изоставения рибарник започва екопътеката! Добре дошли във феерията от водопади, водоскоци и омайна природа. Пътеката е наскоро маркирана, изградена по протежение на каньона, разположен в резерват „Сосковчето“.

Интересна табела с превантивни мерки при среща с … мечка ви ще видите в самото начало на разходката. Донякъде забавно, но определено явно има защо да бъде поставена именно тук.

Указателна табела

Указателната табела с инструкции за “среща с мечки”

Продължавайки напред ще се натъкнете на голяма сграда, в типично родопски стил. Тази сграда помещава туристическият информационен център, използван също така за научни лекции и беседи. Преди няколко години благодарение на българо-гръцки проект са възстановени голяма част от съоръженията и маркировката на екопътеката.

По време на последната ни разходка тук през юли 2022 посещавайки Туристическия център разбрахме, че екопътеката е дадена на концесия. Вече има входна такса от 3 лв, която се използва за облагородяване на мостове, пейки, беседки. Подкрепям това, тъй като иначе всичко бе оставено да се разрушава.

Тръгвайки оттук пътеката се вие ту отляво, ту отдясно, а малки дървени мостчета ще Ви прехвърлят от двете страни на притичащата тук Еленска река. Провирайки се покрай вековните смърчове, тя заобикаля големи скални блокове, наречени от местните хора редените камъни.

Дървено мостче по екопътеката

Мостче по екопътеката

Нагоре по екопътеката са обособени специални места за отдих, където може да отпочинете, да хапнете и да утолите жаждата си. Изградени са около 10-на места за почивка с пейки и маси за хапване по цялото протежение на екопътеката.  Може просто да постоите да се полюбувате на изключителното спокойствие, което цари тук. То се нарушава единствено от чуруликането на птичките и напевното ромолене на близката Еленска река.

Без да усетите ще се озовете пре Вековния бук, който впечатлява с размерите си. Диаметърът му е над 4,20 м, а височината…даже не мога да я изчисля. Ще прекарате невероятни могове на близост с природата. Всичко тук – заобикалящата ви природа и зеленина, дървените мостчета, стъпала, парапети създават усещане за едно по-различно и близко общуване с природата. Биологичното разнообразие тук е представено в пълната си цялост в резерват „ Сосковчето“. Естествени обитатели на резервата са мечката, дивата коза, сърната, глухарът, както и много специфични растителни видове.

Табела на Резерват "Сосковчето"

Резерват “Сосковчето” и неговите маршрути

Името на екопътеката, предполагам се досещате откъде идва – от множеството водопади, чийто призителен брой е около 50. Внушителните с размера си са около пет.

Най-напред ще срещнете Каскадите – поредица от водопади, чиито води феерично се спускат по скалите и сякаш образуват приказно красив фееричен воал. Те ще се паднат във ваше ляво и ще трябва леко да се отклоните от пътеката за да стигнете до тях. Не пропускайте снимките.

Дървена беседка

Едно от местата за отдих

Връщайки се обратно на пътеката, малко по-нагоре ще се озовете пред голяма дървена беседка, на която може да отдъхнете и да пемете въздух за следващите срещи с останалите водопади. Продължавайки напред, ще се наложи да вземете вертикално направление, но не се притеснявайте. Навсякъде има изградени хубави и стабилни стъпала и парапети, така че изкачването да бъде по-малко натоварващо и много повече вълнуващо и приятно.

Водопад Орфей

Водопад Орфей – може би най-впечатляващият!

Така след известен брой стъпала ще се окажете пред най-големият и според мен забележителен водопад от тази група. Носещ името на митичния певец Орфей, със своята височина от 70 м, този водопад определено ще се запечата в съзнанието ви. След него водата сякаш се разделя на множество малки поточета, които напомнят за арфата на Орфей, чиито мелодии са посветени на неговата любима Евридика. Така е наречена и една от панорамните площадки.

След като се полюбувате на водопада, ще се наложи отново да се върнете на стълбището за да се изкачите и до мястото, където тупти живота в планината- водопадът Сърцето, чиято форма изумително наподобява формата на сърце.

Водопад "Сърцето"

Водопад “Сърцето” – пулсът му се усещаше нявсякъде …

Непосредствено над него са следващите водопади – Казаните. Тяхното име идва от начинът, по който водата запълва скалните пространства, сякаш се пълнят казани.

Завършекът на тази водна феерия дава водопад Ропката. Вдясно от него има поставена табела за хижа Перелик. Е, ако имате желание след около 40-на минути в тази посока ще достигнете и връх Голям Перелик (2191 м). Ако сте добре подготвени и този маршрут ще Ви се стори също толкова лек и вълнуващ.

Ако предпочетете да останете и да стигнете до самия край на екопътеката, ще се озовете на най-високата точка, в която се намират и трите панорамни площадки, разположени на над 1700 м. надморска височина. От тях ще видите високите Перелишки върхове, както и красиви пейзажи, стигащи чак до Гърция.

От най-високата площадка се разкрива невероятна гледка към Смолян, който изглежда като точица на фона на цялата родопска красота. И трите панорамни площадки са на разстояние една от друга  15 минути, така, че не пропускайте да разгледате и трите. Няма да съжалявате, обещавам! Всяка от тях си заслужава и споменът от видяното ще остави дълбоки следи у вас.

Панорамна плошадка

Изглед от първата панорамна площадка

Маршрутът се изминава за около 4 часа, без да бързате, а общата му дължина е приблизително 6,5 км. Изключително лека, приятна и постижима цел е разходката из екопътека Каньонът на водопадите. По време на нашата разходка срещнахме възрастен господин, който сподели че е на 80 години и че обхожда маршрута по няколко пъти годишно.

Всичко е възможно стига да имаме желание!

Юли 2022

Потвърждавам горното твърдение. Ето, че се завърнахме тук близо 10 години след първото ни идване  тук, но вече не сами, а с две деца.

Екопътека Каньонът на водопадите

С две деца е доста по-забавно

Нещата се променят, но не и нашето желание да пътуваме с тях, да ги запознаваме с красивите места на нашата родина. Карина и Боби извървяха близо 6 км с минимална помощ за Бобчо. Все пак е на 2 години и половина и имаше някои стръмни участъци, в които се налагаше помощ от наша страна.

Екопътека Каньонът на водопадите

Кари в джипчето по пътя към Екопътеката

В общи линии новостите тук беше възможността да се възполваме от превоз от паркинга до Информационния център, тъй като искахме да спестим максимална част от силите на децата за същинската част от Екопътека Каньонът на водопадите.

Екопътека Каньонът на водопадите

Лежерна разходка по мостчетата и край водопадите. Без нищо на всяка цена

Голяма част от мостчетата бяха облагородени. Този път не стигнахме до крайната точка на екопътеката. Стигнахме до водопад Сърцето, като децата и Крис ме чакаха на водопад Орфей, тъй като трасето между двата бе доста стръмно и опасно за тях. Споделям с вас снимки от днешното ни приключение и смело мога да заявя, че пътеката е напълно постижима и с малки деца. Кой докъдето може и се чувства комфортно, разбира се.

приятни мигове по екопътека Каньонът на водопадите.

Екопътека Каньонът на водопадите

Ето ме и мен в момент без някой да ме е хванал за крака или ръката 🙂

Вижте още:

Смолянският водопад

За съжаление имахме ограничено време и не успяхме да го посетим. Но той също се намира в близост до Екопътеката. Вече има и кафява табела, която информира за съществуването на този чисто градски водопад. Намиращ се съвсем близо до главна улица, той със сигурност е истинско съкровище за всеки, който не подозира за неговото съществуване и го открие.

Чинара

За това дърво научихме от човека, който ни упъти на паркинга на Екопътека Каньонът на водопадите. Няма много табели из града, които да го популиризират и общо взето само и единствено при късмет да попаднете на единствената табела  при отбивката към Чинара ще ви отведе до него. Идвайки от Екопътека Каньонът на водопадите, непосредствено преди ОМВ (бензиностанцията се пада във ваше дясно) вляво ще видите стръмня улица и табела, която наполовина бе скрита от клоните на дърво, указващо посоката към Чинара.

Чинара Смоялн

Чинара

Самото дърво е пренесено от Гърция  през 1720 година. Короната му е с размер около 600 м2. Вековното дърво е един от символите на стария Смолян. Там се е намирал „Хуриет Мегдан“, който  по-късно е прекръстен на площад „Свобода“. В непосредствена близост се намира и Централната джамия на Смолян. Губаво впечатление ми направи това, че в двора на джамията имаше изградена детска площадка.

Чинара Смоялн

В цялата си прелест

Ако имате път отбийте се и се насладете на дебелата сянка (ако е лято) на това вековно дърво. Струва си.

Ако искате да разгледате още интересни места в близост:

Съветвам ви да посетите Момчиловата крепост край град Смолян или да се полюбувате на уникалните Орфееви скали, а ако това не ви стига съм подготвила още 5 невероятни места в Пампорово и региона.

Приятни мигове в Родопите!

Екопътека Каньона на водопадите
  • Достъпност
  • Указателни табели
  • Красиви гледки
  • Поддръжка
4.3

Резюме

Екопътека Каньона на Водопадите е едно от любимите ми места в Родопите, заедно с панорамната площадка на Орфееви скали.

Sending
User Review
4.71 (17 votes)

5 коментара

  • Ако сте “от мъжете в хладни механи” или от категорията “кашкавален турист” маршрутът е труден. По пътя няма вода, така че си носете. Животни не видяхме, а и не чухме. Дори птички се чуваха рядко. За връщане от площадките има друга пътека, която е по-лека, но не е обезопасена и няма какво да се види. Маршрутът отнема около 5 часа. През август реката не е така пълноводна като през пролетта, така че не очаквайте чудеса.

  • и ние със семейството ми го посетихме наистина красиво и неповторимо място

  • Юли-август срещат ли се змии по екопътеката? Искам да я минем, но това ме притеснява.

  • Пътят от паркинга до началото на същинската екопътека е около 2,5 км. и е доста неприятен и каменист. Освен това е открит и е доста горещо през лятото. Съветвам ви да ползвате някой от джиповете, които срещу 5 лева на човек ще ви качи до Сосковчето. Пести се време, а най-вече сили, които ще ви трябват после.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: