Природни

Орлово око – адреналин на колела и гледка без граници

Орлово око
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Орлово око, Буйновско ждрело, Ягодинска пещера – в един ден три невероятни места

Предполагам вече сте разбрали колко много обичам Родопите. Днес смятам да Ви разкажа за мястото, което може би открадна сърцето ми. Става въпрос за Орлово око, разположено над Буйновското ждрело. Дължината на пролома е 10 км. Това е едно впечатляващо с красотата си прорязано от река Буйновска ждрело, което привлича много туристи. Реката се провира през варовитите скали, образувайки причудливи форми. Буйновксото ждрело е част от 100-те туристически обекта.

Ягодина и Орлово око

На път към Ягодина

Изходна точка за това приключение бе Ягодинската пещера в една дъждовна събота, в която ту грееше слънце, ту валеше. Когато пристигнахме пред пещерата бе малко преди 4 часа и се подготвяше последната група за влизане в пещерата. Нашата цел, обаче не бе пещерата, тъй като неведнъж сме я посещавали. Дойдохме тук заради панорамна площадка Орлово око, чийто изходен пункт е именно паркингът пред Ягодинската пещера. Туристическо дружество “Родопея” , стопанисващо пещерата и още няколко обекта със средствата от входните билети са изградили панорамна площадка Орлово око.

Ягодина и Орлово око

Ягодина

Изкачването до панорамната площадка се случва по няколко начина:

 • с джип от Ягодинската пещера–>село Ягодина–> връх Свети Илия
 • с кола от село Ягодина–>пеш към връх Свети Илия

Ние избрахме първия начин, не защото не обичаме да ходим пеш, а заради адреналина, който искахме да изпитаме с високопроходимия автомобил.

Тръгването

Ягодина и Орлово око

Адреналин и много усмивки

Избрахме си “най-възрастния” джип-руски, Уазка. Разходката до горе и обратно струва 60 лв за целия джип. В нашия случай бяхме 6-ма души и се паднаха по 10 лв на човек. Абсолютно оправдана цена. Е натоварихме се и потеглихме. Пътят минава през село Ягодина. Китно малко селце, сгушено в сърцето на планината. Спретнати къщи с подредени дворове и цветни лехи. Нашият гостоприемен шофьор ни разказваше за селото, за хората му, за живота там, както и за панорамната площадка Орлово око. Първоначално след като преминахме през Ягодина, пътят бе добър. Да, нямаше асфалт, но не бе като лунен пейзаж. Изкачвайки се все по нагоре, имаше доста стръмни участъци, на които джипа почти заставаше вертикално на две гуми. За вълнуващото ни преживяване допринасяше и майсторското шофиране на нашия водач. Всички много се забавлявахме. А гледките, които със всяка изминала минута се разкриваха пред нас, бяха наистина защеметяващи. Нашият водач бе решил да създаде спомени, които трудно щяха да избледнеят.

Ягодина и Орлово око

Пътят…

Цялото пътуване  до панорамната площадка Орлово око трае около 25-30 минути в посока. Черният път и наклоненият терен вдигат адреналина неминуемо.

Последни метри и връх Свети Илия е достигнат. Кратка беседа за върха и околността от нашия шофьор. Наоколо панорамата е 360-градусова. Срещу нас се виеха снагите на Родопите, Пирин и Рила.

Ягодина и Орлово око

И гледката към Пирин.. Родопите… Рила…

Показа ни връх Дурдага, което в буквален превод означава “Спри и се Огледай”. Определено има за какво да спреш и да се огледаш. Именно там расте истинския мурсалски чай, който доста се различава от купешкия. Виждаха се прочутите Чаирски езера, както и част от гръцките Родопи, Борино, Чала, Ягодина.

Ягодина и Орлово око

Спиращ дъха пейжзаж…

Целият проект е струвал 21 000 лв., като парите са събрани изцяло от входните билетчета за Ягодинска пещера. Единствената препоръка на туристическото дружество е да не се изкачвате при лошо време, тъй като често падат мълнии. Това е и причината върхът да носи името на Свети Илия, повелителят на гръмотевиците.

Панорамна площадка Орлово Око

Ягодина и Орлово око

Връх Свети Илия и Прлово око

И ето че сме върху панорамната площадка Орлово око. Изключително усещане. Височината във вертикала от шосето на  Буйновското ждрело до панорамната площадка е около 600 метра, което се равнява почти два пъти височината на Айфеловата кула. Пак ви казвам думите ми са оскъдни за това, което виждаш и усещаш там горе.

Ягодина и Орлово око

И… площадката

Вятърът определено е силен, но свободата която изпитваш толкова нависоко е безгранична. Надморската височна на съоръжението е 1563 м. Впечатляващо. Ще споделя няколко снимки и дано усетите поне малко вълшебството на това място.

Ягодина и Орлово око

Връх Свети Илия

С часове може да останеш там горе със зареян поглед в далечината.След като постояхме, нааправихме много снимки, се натоварихме обратно на джипката и със завидна скорост се спуснахме по обратния път. Слизането бе доста по-вълнуващо. Шофьорът ни остави пред входа на Ягодинската пещера и след взаимни благодарности за приятно прекараното време.

Ягодина и Орлово око

Ето го и нашият автомобил в приключението “Орлово око”

Орлово око открадна сърцето ми неслучайно! Отново ще се върна там…

Други места, които да посетите в района:

Ако искате да си направите екскурзия до други интересни места в региона може да посетите другата панорамна площадка в Родопите – Вълчи камък, както и най-новата и екстремна екопътека – Дяволската пътека, която е много близо до Ягодинската пещера, а ако ви влече към подземните изживявания, задължително отделете внимание на Дяволското гърло! или още по-екстремната пещера Голубовица

В случай, че сте отседнали в Пампорово – ето моите 5 предложения какво да видите там!

Весело разглеждане на Родопите :))))

Map not available!

Орлово Око и Ягодинска пещера
 • Достъпност
 • Указателни табели
 • Изживяване
5

Резюме

Орлово Око и Ягодинската пещера са прекрасна идея за едноденвна екскурзия в Родопите. Панорамната площадка е достъпна пеша или с джип, като изживяването е прекрасно 🙂

5 коментара

 • Много е красиво, благодаря Ви за споделената красота! Непременно ще посетя и разпространя!

 • Благодаря за информацията, Юлия.
  Страшно полезно инфо събрано на едно място, а това е рядкост.

 • Да, красиво е там, но постоянният поток от туристи и джипове разваля пейзажа.
  Аз се качих с моят джип, определено не е за неопитни в офроуда водачи.
  От площадката не ми изглеждат 600м до долу, повече прилича на 100 🙂

  • Здравейте, Иван! Цялото преживяване определено е невероятно. От изкачването с джип, през невероятни пейзажи, разкриващи се по време на пътуването до невероятното усещане да стъпиш на панорамната площадка. А колкото до метрите от Буйновско ждрело да самата площадка – височината ни бе съобщена от нашия екскурзовод. естествено, по-късно проучих от доста места и наистина височината е такава – малко над 600 метра, колкото и невероятно да звучи.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: