Култура и традиции

Роженски събор 2016 – Български дух и самобитност

Роженски събор 2016
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Една прекрасна новина!

И през 2016 година, отново през месец юли ще се проведе Роженският събор! Той ще се състои отново през юли, а мястото е познато-обширните и тучни роженски поляни!

След 9 годишно прекъсване, Роженският събор бе възобновен през 2015 година. Стотици хиляди гости на събора от близо и далеч изпълниха роженските поляни в продължение на 3 дни. Музика, песни и много танци изпълваха това невероятно родопско място! Изпълнители от цялата страна, различни конкурси, много хора, смях и глъч бяха само част от невероятните емоции, скоито всеки е запомнил събора.

Малко повече за Роженски събор 2016

Роженски събор ражда емблемата на Родопите – невероятният гайдарски състав „100 каба гайди“. През далечната 1961 година по време на тридневния събор се провежда надпяване. Въпреки, че във времето Роженският събор търси своята социална значимост чрез различни тематични събори, той не губи своята значимост на пазител на родопската традиция и самобитност. На родопския дух! Доказателство за това е нарастващият брой на самодейците и гостите на събора, които с всяка изминала година стават все повече и повече. От 1993 година насам Роженски събор носи статута и на Национален такъв, като в него вземат участие сторци от цялата страна за да могат да покажат богатсвтото на българския национален фолклор.

Да живее България! В очакване сме на Роженски събор 2016 година!

Map not available!

3 коментара

Остави коментар

В момента потребител разглежда: