Археологически

Смолянска крепост “Калето” в местността Турлука

Смолянска крепост
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Чували ли сте за Смолянската крепост?  Какво знаете за нея? Освен това, че най-вероятно се намира до Смолян. Стига с въпросите, ами да Ви разкажа  това което аз зная и научих за нея. Желанието ми да опознавам нови места ме отведе именно тук. Направих една кратка разходка през месец август.

Местоположение

Смолянската крепост се намира на 5 км от Пампорово в посока град Смолян. Тя е разположена само на няколкостотин метра от главния път. Идвайки откъм Пампорово точно пред вас на един голям десен завой ще видите паркинга, който ще познаете по стената за скално катерене. Освен за крепостта, оттук започва и екопътека „Невястата“, която със своята достъпност и невероятни панорамни гледки, през последните години набра огромна популярност.

Атракцион Стена за катерене

Стената за катерене на паркинга малко преди крепостта

Но днес разказът ни е за Смолянска крепост “Калето” в местността Турлука. Е, след като паркирате колата, поемата по пътеката, посочена от много указателни табели. Не повече от 10 минути е пътят до самата крепост с бавен ход. Пътеката е сгушена под вековни борове, а по цялото и протежение има пейки и беседки за отдих. На една от поляните, малко преди самата крепост , вдясно от вас ще видите висока дървена кула, използвана някога за лов на диви животни, предполагам.

Реализиран проект

Късноантичната и византийска крепост “Калето“ в местността Турлука е консервирана и реставрирана благодарение на оперативна програма Европейско териториално сътрудничество „България-Гърция  2013“.

Смолянска крепост

Един успешно реализиран европейски проект-Смолянска крепост в местноста Турлука

Пътеката до нея е обезопасена с дървен парапет, на места са изградени специални стъпала, улесняващи денивелацията, както и многото кътчета за почивка, за които вече споменах.

И така се озовах пред главния вход на Смолянската крепост…

Малко информация…

Смолянска крепост “Калето” е построена по време то на Юстиниан I, с функция на военна крепост, чиято задача била да контролира и поддържа съобщенията и движението по Централния трансродопски път през Средните Родопи.В хода на проучванията са установени два периода на функциониране – късноантичен (VI в) и средновековен (XI-XIII в).

Смоялнска крепост

Дървената къщичка за наблюдение на диви животни

Смолянската крепост се намира на надморска височина 1450-1482,2 м, а площта и е около 5дка. Построена е на труднодостъпен терен с видимост във всички посоки. Разположена е на източния от трите скалисти рида на местността Турлука, северно от град Смолян. На юг, югоизток и запад се открива гледка към долината на р. Черна, край която е разположен град Смолян. В геоложко отношение местността Турлука е изградена  около 60 % от риолитни скали, от които е построена и крепостта.

Смолянска крепост

Кратка спирка за отдих

Както повечето крепости в Средните Родопи, така и крепостта „Калето“ е издигната на труднодостъпно място с видимост във всички посоки. Голяма част от западната и стена използва отвесните скали на рида, които на места достигат 50 метра. Типичен пример за всички планински крепости : тракийски, византийски и български. По този начин, а и вероятно поради липсата на работна ръка, е спестявано време за издигането на стени, а и е бил влаган по-малко количество строителен материал.

Смолянска крепост

Беседката с информационни табла по пътя за крепостта

В това време добрата видимост е позволявала наблюдение на прилежащите райони, както и за осъществяването на визуален контакт с други крепостни съоръжения и убежища.

Смолянска крепост

Част от южната крепостна стена и главния вход ( поглед от вън )

Tака например тя има пряка  връзка с други две крепости в Средни Родопи – Повисдос (Момчилова крепост) източно от гр. Смолян и крепостта Кечикая при гр. Рудозем.

Първото, което ще видите е всъщност южната крепостна стена, в която се намира и главният вход на крепостта. Южната крепостна стена е изградена самостоятелно, без крепостни кули, стълбища и други съоръжения.

Смолянска крепост

Помещения във вътрешността на Смолянска крепост

Запазената и дължина е 38 м, височината 2,5 м, а дебелината и   е 1,6 м. Намерените строителни материали от разрушенията показват, че височината и е била 7 метра. Определено внушително! По протежение на крепостната стена, от вътрешната и част са разкрити 6 помещения, предимно със складови функции, базирайки се на намерените в тях питоси, хромели и железни инструменти.

Смолянска крепост

Панорамна беседка над северната част от укреплението с изглед към Смолян

Самата порта е с ширина 1,80 м. Разкриването на прага позволява да се установи, че портата е била затваряна  с двукрила врата. Самият праг е изграден от два големи квадратни блока, в чиито външни ъгли ясно личат гнездата, в които са стоели осите на двукрилата врата.

Колкото до източната крепостна стена, тя е сравнително в по-лошо състояние в сравнение с южната най-вероятно поради по-големият наклон на терена. Техниката на градеж е същата –гладка външна и вътрешна повърхност.

Смолянска крепост

Ето, за такива гледки говорех. Гледки, които остават в съзнанието завинаги. Смолянска крепост

На север проучванията установяват съществуването на североизточния ъгъл на куртината и втори вход към вътрешността на крепостта, който е играе ролята на потерна(таен вход), съдейки  по непристъпното и местоположение. Праговите камъни на тази втора порта са преизползвани хромелни камъни. Върху тях е лежала двукрила врата.

Смолянска крепост

Пглед към източната крепостна стена и беседката до нея

Най-вероятно е съществувала и трета порта някъде по западната стена от гледна точка на защитата на крепостта. Но засега не е намерена.

Вътре в в самата крепост навсякъде има поставени табели с информация за обекта. Така определено доста по-лесно човек би могъл да добие представа относно ситуацията на терена.

Смолянска крепост

Панорамната площадка към Смолян

В северозападната част на крепоста е изградена дървена беседка с навес, където спрях и отдъхнах. А гледката, която с еоткри пред мен бе невероятна. Точно под самата беседка  има и панорамна площадка, разкриваща невероятна гледка към Смолян.

Препоръчвам…

Спокойствието, което намерих тук  е безценно. Тишината, шумът на боровата гора и птичата песен, бяха единствените звуци, които разсейваха тишината.  Погледът няма граници, наоколо се виждат планински върхове, сгушени в подножието им селца …с две думи пророда и малко човешка намеса.

Смолянска крепост

Цвете….

Определено горещо ви препоръчвам това невероятно местенце, което отстои само на 10 минути от главния път. Посетете го и споделете вашето мнение.

А ако разполагате с още малко време и желание за красиви гледки, то бих препоръчала да посетите Смолянски езера.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: