1 ден от София  Археологически

Цари Мали град и село Белчин – Крепостта от моето детство (обновена 2021)

Цари Мали град
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Днес ще ви разкажа за Белчин и Цари Мали град. Съботна разходка до място с изключително голяма сантиментална стойност за мен. Това е от местата, които завинаги остават дълбоко в сърцето.

Цари Мали град

Алеята към крепостта и въженото мостче отляво

Белчин местоположение

Село Белчин е  сгушено в живописната долина на река Палакария, между Рила и Верила, Витоша и Плана планина. Характеризира се с изключително мек климат, невероятни природни дадености и земя, напоена с история.  Белчин се намира само на 50-на км от столицата и на 15 км от град Самоков. До него може да стигнете по няколко начина, в зависимост от коя точка на страната идвате. Най-краткият път от София е през Бистрица, Железница и няколко малки села. Втори вариант е през дефилето на река Искър, посока град Самоков и оттам към Белчин, с което пътят ви се увеличава с около 15-на км. През Дупница също има вариант за достигане до Белчин през Клисура.

Белчин и аз

Цари Мали град

Поглед към Белчин

Белчин е мястото, на което съм прекарала голяма част от летните и зимните си ваканции при моите баба и дядо. По цял ден, заедно със сестра ми и братовчедите ми играехме навън, тичахме сред поляните, обхождахме горите, търсейки заровени съкровища. Помагахме в домакинството и работата около големия стопански двор, с който разполагахме, включително се учехме как се гледат пчели.Там се научихме на труд, на любов към природата, на уважение към възрастните хора. Много често се организираха културни прояви на самодейния певчески състав на белчинските баби, сред които блестеше и моята баба. Често се качвахме и до останките от Цари Мали град, които тогава изглеждаха доста по различно от сега, и до които се стигаше не по пътека, а директно по склона на хълма. Всяка година, точно на Спасовден около голямото оброчно дърво се организираше събор на родовете и всички близки и роднни се събирахме там. Разпъваха се големи трапези, пееха се песни, играеха се хора. Няма как да ви опиша с думи какво означава този край за мен.

Цари Мали град

Аз и оръдието

Големият проект Цари Мали град

“Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари Мали град” е част от европейската оперативна програма за регионално развитие 2007-2013г. Община Самоков печели проекта и през 2012 година се поставя началото на реставрация и консервация на няколкото обекта. Инициатор и главен изпълнител е Главболгарстрой, чийто президент Симеон Пешов е родом от Белчин и от първо лице мога смело да заявя, че благодарение на него и фондация “Възраждане на Белчин” селото придоби съвсем нов облик.

Цари мали град и Белчин

Цари Мали град

Първата копка на обекта е съпътствана от поставяне на капсула на времето за идните поколения в земята. На церемонията присъстваха Мининстърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов. Проектът предвиждаше освен реставрация и консервация на крепостта, но и изграждане на музей с намерените артефакти от околността, етнографска експозиция, влакче-атракцион за придвижване на туристите, въжен мост, детски кът и множество други атракциони. 2 години по-късно, през 2014-та година, всичко това бе факт!

Хълмът Свети Спас

Хълмът е една неизменна част от многовековната история на района. С него са свързани много легенди за голямо старинно селище, познато като “Цари Мали град”, буквално преведено малък Цариград. Там до XIXв. всеоще личали части от високи бели каменни кули и стени, измазани с бял хоросан. Напомняли на местното население за Царигард. Така и до ден днешен, белчинци възприемат, че именно Цари Мали град е старото имен на Белчин. Всичко това става повод през 2007-ма година да стартират археологическите проучвания на хълм Свети Спас.

Цари Мали град

Двете кули и портата

В началото на разкопките става ясно, че непосредствено под  върха на хълма се намират останките от римска военна крепост с много важни стратегически функции в системата на Римската империя. Разкрити са няколко фортификационни структури, сред които кули, порта и крепостни стени, ров, сгради около крепостта както и такива, залепени до нея.

През целия си период на съществуване се наблюдава приемственост на култовото място през хилядолетията – в началото възниква като езическо светилище на траките, след това е построена раннохристиянска църква от IV в., следвана от християнска базилика от VI в., средновековна църква “Възнесение Христово “, датираща от XVв. и така до едно оброчно дърво в дъбовата гора от наши дни.

Цари Мали град

Още една красива гледка

Периоди на обитание на Цари Мали град

Проучванията на хълма Свети Спас ясно показват кога започва изграждането на крепостта, а именно по време на управление на император Валент (364-378г). Мястото, на което се изгражда крепостта не е случайно. В предвид са взети освен изключителното стратегическо място на хълма, стоящ на кръстопътя на два важни антични пътя. Крепостта се намира в близост до древния военен път от Рим, през Скупи, Пауталия, Германея, Филипопол към Константинопол, както и до достъпния, но най-пряк път към Македония. Възникването на крепостта тук е предпоставено и от наличинето на лечебни минерални извори, богати рудни залежи в равнината и изключително мек климат.

Цари Мали град

Паркът между крепостните стени

Траките се заселват още през втората фаза на ранно-желязната епоха (VIII- VI в. пр. Хр.). Разкрити са множество малки и по-големи ями, разпръснати по обекта. В тях има въглени и фрагменти от урноподобни и разлати съдове. Отсъствието на изявен културен пласт от този период изключва поселищен живот, но не и развитие на на голямо ямно светилище.

Римляните са следващите претенденти за обитатели на хълма, където сега се намира крепостта Цари Мали град. Находки от III-IV в. свидетелстват за спорадично посещаване на обекта, но сигурни следи от обитаване засега няма. Вероятно през този период е функционирало езическво светилище, останки от което са разкрити в северната част на обекта.

През първия строителен период на крепостта (III век)се наблюдава оградна стена от дървени колове и плет, обмазани с глина, която е опожарена в средата на IVвек.

Цари Мали град

Изглед към храм “Възнесение Христово”

Следващият период на застрояване на Цари Мали град се свързва с управителите на римска провинция Средиземна Дакия, които предприемат укрепяванена хълма. Каменна крепостна стена е издигната, като дългите отсечки са подсилени от няколко кули. Стените заграждат място с площ 1 хка.

Обширната строителна и укрепителна кампания на Юстиниан Велики (527-565г.) съвпада с третия строителен период на крепостта, а именно с реконструкция. Неговият наследник Юстин II изгражда северната преградна стена, увенчана от две правоъгълни кули и голяма порта.

След  578 г. животът тук замира, но в подножието на хълма местното население остава да живее.  Свидетелства за това са намерените по време на изграждане на канализацията на селото останки от обитаване през византийския период и средновековието.

Християнски култов комплекс

Непосредствено на север от портата на крепостта Цари Мали град се намира християнски култов комплекс.  Останки от три храма, построени буквално застъпвайки се един върху друг могат да се видят и днес. Най-ранна е църквата от IVв., следвана от базилика от VIв., а върху нея лежат основите на църквата “Възнесение Христово”  от XVв. През годините, а и до днес белчинци празнуват Спасовден именно тук.  А някога край големия вековен дъб е имало и оброчен кръст.

Цари Мали град

Храм “Възнесение Христово” XV век

В “Рилска повест” на Владислав Граматик, разказваща за пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски се споменава за презвитер Йоан от село Белчин. Това е единственото духовно лице, посочено с мястото, от което идва. Какво по-знаменателно от това, че презввитер Йоан е построил църква, в която да посрещне мощите на Свети Иван Рилски?

Цари Мали град

Пътят, който изминават мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново към Рилския манастир, минавайки през Белчин

Музейните експозиции на Цари Мали град

В рамките на крепостта са разположени няколко музейни експозиции.  Една разходка във времето показва останките от праисторията, артефакти, свързани с бита и поминъка през късната античност. Посетителите се потапят  в атмосферата на ежедневния бит на местното население. Керамиката, както знаем е най-широко разпространеният материал в един археологически обект. Въз основа на неговото количество, качество, украса, предназначение се прави цялостна реконструкция на функционалната същност на обекта и неговата хронология.

Нумизматичното и военното дело също са представени.  Монетите са извор на информация за хронологията, търговските взаимоотношения и връзки през късната античност. Както стана ясно хълмът и околността на Цари Мали град са били натоварени изключително със военни и охранителни функции и в  резултат на това днес можем да се докоснем до богатата колекция от върхове на стрели, ножове, бойни топки, както и възстановка на обсадна техника.

Цари Мали град

Част от наградите на Цари Мали град

Под самата крепост се намира и Етнографският музей на Белчин. Непосредствено до него се намира  средновековния храм “Света Петка”, който е и паметник на културата -I-ва категория.

А сега ще Ви разкажа за начините, по които бихте могли да стигнете до крепостта Цари Мали град. Ако обичате разходките и обичате да разглеждате различни забележителности около София може да изберете между две екопътеки, като едната е нормална, а другата доста по-екстремна и “остра” бих я нарекла. Въпрос на избор. Ако желаете бихте могли да се качите на фурникуляра (малко влакче), с което за няколко минути ще се изкачите до върха. Последният вариант е за НЕлюбителите на движението – а именно с кола. Пътят е в самия край на селото. Черен е и е по-подходящ за високопроходими автомобили, но и обикновенните смятам ще се справят с изкачването. Точна зад самата крепост има обособен паркинг, където можете да оставите автомобила, да се качите на въженото мостче, което винаги е изпълнено със интусиазирани преминаващи и след това покрай крепостната стена ще се озовете пред входа на крепостта.

Цари Мали град

Дървен войн в парка до крепостта

В някоя следваща статия ще Ви разкажа повече за фондация “Възраждане на Белчин”, за нейните проекти, за празниците на селото, просто за живота в Белчин.

 

Едно посещение 6 години по-късно през 2021 г.

Последно идвах тук, заедно с моите родители през 2015-та година. Тук нещата не са се променили много, да не кажа никак. Но при нас ситуацията е съвсем различна. Вече сме с двама малки пътешественика, любопитни да видят всичко, да пипнат онова, което им се стори интересно. В последния ден от несец февруари 2021 нашето семейство, заедно с моите родители, сестра ми и баба ми направихме една чудесна разходка до Белчин, възползвайки се от хубавото време.

Не видяхме щъркелите, които обичайно всяка година пристигат тук и отглеждат своите малки наследници, но пък си набрахме красиви кокичета от нашия двор. Отово не се повозихме на фуникуляра, тъй като имахме и някои задачи за вършене, предвид това, че щеше да отнеме известно време докато се качим и спуснем с него.

Но пък бих ви препоръчала, ако сте физически активни да оставите колата си на главния вход при църквата “Свети Спас” и оттам по една от двете пътеки да се разходите до началната точка на крепостта. Природата е разкошна, а гледките, които се откриват към равнината около любимото ми селце и Витоша са невероятни.

За децата има доста атракции. Катерушки, въжени мостчета, люлка, пързалки. При хубаво време, доколкото зная има и човек, който може да ви поразходи с кон в околността. Отделно от това, може да си спретнете чудесен обяд на някоя от масите с пейки. В деня, в който ние посетихме Цари Мали град имаше павилион, който предлагаше скара и напитки.

Приятна разходка.

Работно време:

Вторник-Петък 09:00-16:30

Събота -Неделя 09:00-17:00

Почивен ден: Понеделник

Влак/график Сряда-Неделя

Техническо прекъсване: 12:00-13:00; 15:00-15:15

Цени:

За възрастни: 4 лева

Ученици, студенти и пенсионери: 2 лева

Всеки вторник: Безплатно

Деца под 7 години и хора с увреждания: Безплатно

Цари Мали град
  • Локация
  • Инфраструктура
  • Цена
  • Състояние
5

Цари Мали град

Цари Мали град е място напоено с много емоции за мен. Намира се много близо до София и е идеално за еднодневна разходка през уикенда.

Sending
User Review
5 (3 votes)

3 коментара

Остави коментар

В момента потребител разглежда: