Култура и традиции

Широка лъка – едно прекрасно кътче в Родопите

Широка лъка
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Много пъти съм ходила в Широка лъка. И през зимата, и през лятото. Това родопско селце е част от Стоте турристически обекта и смятам, че едва ли има човек, който да го е посетил и да не му е харесало.

Широка лъка

Обичайна калдъръмена уличка и красивите къщи около нея

Как да стигнем до Широка лъка?

Всички пъти, в които  съм пътувала до Широка лъка пътят ми е минавал през Пампорово. От центъра на курорта се поема в посока Девин. За около 20 минути се стига до центъра на селото. Често хората, отправили се към Дяволското гърло и Ягодинската пещера, правят задължителна спирка в китното родопско бижу – Широка лъка. Реално разходката из селото няма да ви отнеме повече от 30-40 минути. Не пропускайте да се насладите на традиционния родопски дух и атмосфера. А тук той е навсякъде.

Широка лъка

🙂

История на Широка лъка

Широка лъка е обявена за архитектурен и фолклорен резерват. Името на селото идва от старобългарската дума „лѫка“, буквално преведена тя означава “извиква, кривина или лъкатушене”. Вероятно името е свързано с местоположението на селото. Пътят минава през неговия център и на някои места се налага да се направят зигзаговидни завойчета, покрай реката. На места пътят е толкова тесен, че буквално минава под балконите на къщите, а те са съобразени с извивките на пътя и на места, ъглите им са отсечени така, че да може да минават и по-големи автомобили.

Широка лъка

Широка лъка

През 1899 г в Широка лъка е основано дружество на Македонската организация. В Широколъшкото Македоно-Одринско дружество влизат още селата Стойките, Махмутица, Солища и Гела. Като казах Гела – в това приказно село също има какво да се види. Прекрасна ранно-византийска базилика, както и тракийска крепост. И за тях ще ви разказвам.

Любопитно?: Знаете ли, че  В Широка лъка се намира и къщата на Капитан Петко войвода, която е била негов щаб след Освобождението..

Забележителности в Широка лъка

Широка лъка е известна  най-вече с традиционните си родопски къщи, сред които са Сгуровската, Учиковската и Григоровската  къщи.

Широка лъка

Църквата

Моят съвет е да оставите колата си в самото начало на селото, ако идвате откъм Пампорово и да се спуснете към вътрешността и центъра на селото. Първоначално ще се движите по асфалтовия път. Една от най-големите гордости на жителите на китното село е построената през 1834 година църква „Успение на Пресвета Богородица”. Църквата ще ви се падне от лявата страна. Ще преминете през чудно каменно мостче и ще се озовете пред нея.Църквата е издигната само за 38 дни с помощта на родолюбивите жители на селото. Иконостасът в църквата е това, което най-много впечатлява. Предполага се, че негови автори са двамата братя Димитър и Захари Зограф. В непосредствена близост до нея се намира и старото училище, строено година след Божия храм.

Широка лъка

Мостчето

После може да се впуснете из калдъръмените улички, които криволичат и заобикалят уникални архитектурни шедьоври. Снимайте. Съвет от мен. Най-хубавото е, че градът е запазил своя облик и не се допуска строителство, различно от стила, характерен за този край.

Освен с красивата си архитектура, Широка лъка е известна и с Националното училище за фолклорни изкуства “Широка лъка”. Тук млади таланти от цялата страна усвояват тънкостите на фолклорната музика. Училището има свои състави, които представят традициите на българския фолклор както у нас, така и по света.

Широка лъка

Нейде из улиците…

В Широка лъка се намира къщата (музей), където от 1878г. до 1879г. е живял Капитан Петко Войвода, както и негов паметник. Друга къща-музей, която може да посетите е родният на дом на екзарх Стефан. Аз лично не съм я посещавала, но все пак ви го давам като идея.

Широка лъка

Паметник на Екзарх Стефан

Песпонеделник

В този район на Родопите е съхранен древен езически обичай, обогатяван в продължение на много години с елементи на Християнството.

Песпонеделник се провежда в с.Широка лъка всяка година в първата неделя на март. На този ден мъжете обличат кукерските си костюми. Те танцуват из селото, за да гонят злото от къщите и душите на хората. Кукерите са накичени с всичко, което родопската земя ражда – най-общо казано: чесън, боб, чушки. На кръста им подрънкват различни по големина и форма хлопки и чанове. В неделният ден се събират кукерски състави от цялата страна, като кулминацията на празника са широколъшките “песяци”. Вярва се, че имено шумът, който те създават гони злото. Преди няколко години посетих Песпонеделник и беше много вълнуващо. Имаше и фолклорна програма след края на кукерските танци. Атмосферата бе приповдигната и празнична въпредки ниските температури. Дълги хора се виеха из селото, носеше се глъч, и всичко това на фона на широколъшката архитектура… просто незабравимo!

Широка лъка

Широка лъка отвисоко

Така, че когато и да ви се отдаде възможност, посетете Широка лъка 🙂 Все пак това е една от една от големите забележителности в Родопите.

Полезна информация

За посещение на Широка лъка си отделете:

01:00 час


Широка лъка е подходяща за разходка за:

          


Кога да се посети:

             


SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Широка лъка - едно прекрасно кътче в Родопите
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Възможности за туризъм и приятно прекарано време
5
Sending
User Review
5 (2 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: