1 ден от София  Култура и традиции

Архитектурно-етнографски музей на открито “Етър”

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Дряновски манастир, крепост Хоталич, Соколски манастир, Трявна, Етъра, Боженци, Габрово…. все места, които никога не бях посещавала, но ето, че за всичко си има време.

Архитектурно-етнографски музей Етър, Габрово

Добре дошли в Етъра!

В няколко поредни дни обиколихме 10-на чудни места из Централна България, в района на Трявна и Габрово, за някои от които вече ви разказах. След посещението на Соколски манастир “Успение Богородично” се отправихме към Архитектурно-етнографски музей на открито “Етър”. Той се намира на 24 км от Трявна и на 10-на км от Габрово. Всъщност пътят за Соколски манастир минава точно покрай Етъра, така, че отивайки към него успяхме да надникнем е архитектурно-етнографския комплекс от пътя. Това обаче никак не е достатъчно. Затова… заповядайте на една виртуална разходка в АЕМ на открито “Етъра”, Габрово.

Архитектурно-етнографски музей на открито “Етър”

По обяд пристигнахме на паркинга. Първоначално решихме да влезем с количката на малката девойка из калдъръмените улици на комплекса…но скоро след това се разубедихме и я сложих в раницата.

Архитектурно-етнографски музей Етър

🙂

Но сега малко повече за самия комплекс.

История

“Етъра” е създаден през 1964г., а по-късно през 1971г. е обявен е за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение. Идеята за създаването му идва от Лазар Донков, чийто паметник може да бъде видян в центъра на комплекса. Както той пише “Всичко това беше причината да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито…. за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство.”

Архитектурно-етнографски музей Етър

Рекичката, която протича през комплекса

Знаете ли: Откъде произлиза и какво означава думата сарачество? Произлиза от арабската дума сарач, означаваща седло. Майсторите сарачи изработват впрегатни и ездитни конски принадлежности, ремъци, каиши, куфари, чанти, колани, кобури, щавени цървули и др. Основният използван материал са кожите от едър рогат добитък, овце, кози и свине.

В Музея са разположени 50 обекта – технически съоръжения за вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Идеята на цялата музейна експозиция на открито е да пресъздаде архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през периода на Възраждането. По това време в града процъфтяват 26 занаята, чиято продукция намира пазар в Румъния, Австрия, Франция, Турция. Както знаете Габрово е мястото, в което се открива Първото светско новобългарско училище – Априловската гимназия. Подемът в икономически, политически и културен план извеждат Габрово като един значителен стопански, духовно-просветен и културен център в България.

Архитектурно-етнографски музей Етър

Какво да видим?

Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, които са заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).

Водни съоръжения в Етъра

В Етъра се разполага единствената в България колекция на народна техника за вода. Тя включва 10 обекта, което я прави една от най-добре организирани и богати технически сбирки сред европейските музеи на открито. А както знаете водното колело е емблема на Етъра.

Архитектурно-етнографски музей Етър

Едно от водните съоръжения в Етъра

Всеки обект от сбирката е в действие, благодарение на заварената тук вадищна система, оформена на две нива.  На първото ниво могат да бъдат видяни точило, тепавица, воденица-караджейка, валявица и струг за гаванки.

Етъра

И още

На второто – гайтанджийска одая, воденица-долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница и валявица от с. Стоките.

Архитектурно-етнографски музей Етър

Още едно водно съоръжение

Занаятчийската чаршия

Тази част от Етъра на мен поне ми бе най-любопитна и интересна. Както вече разказах Етъра е  умален вариант на някогашно Габрово. Къщите по занаятчийската чаршия са 16 на брой и представляват образец на балканската архитектура – двуетажна къщичка, на долния етаж се намира работилницата, за да се намира близо до хората, а на втория етаж живее занаятчията със своята челяд.

Етъра

Занаятчийската чаршия в Етъра

 Историята разказва: През 1961 г. Лазар Донков е поканен за кум на сватбата на Райко Дамянов, значима фигура в управляващата партия, член на ЦК на БКП. По време на хорото Лазар Донков успява да му сподели за идеята си да създаде музей на открито. Младоженецът го подкрепя в неговата идея, макар, че минават години преди да се реализира тя. 

Във всяка от къщите може да се наблюдава производството на различни изделия по традиционен начин – обработка на метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина…. изключително интересна ми бе къщата, в която по интересен начин се разкрива технологията за производство на шарлан – така наречената Шарланджийница.

Архитектурно-етнографски музей Етър

Това, и това, и това…

Не пропуснахме да влезем в Шекерджийницата, от която си закупихме локум, бяло сладко, и традиционния габровски шоколад от сини сливи.

Архитектурно-етнографски музей Етър

Познайте какво се произвежда в тази къща?

От етърската фурна пък си закупихме айрян, боза и кифли с мармалад. Още си спомням вкуса на топлите сиренки. Като любител на тестото във всичките му форми много ме впечатли и симиденият хляб.
Архитектурно-етнографски музей Етър

Любимият ми кадър – Саковата къща и мостът

За малката Карина купихме малко дървено конче с колелца, както и свирка-петле. Като онези от нашето детство. На място ги гравираха с имената й, дата и място. За спомен. Все още не може да ги оцени, но надявам се, че един ден и това ще стане.

Занаяти

Бакърджийство, Иконопис, Сарачество, Хлопкарство, Шекерджийство, Куюмджийство, Тъкачество, грънчарство, дърворезбарство са само част от всички представени занаяти в Етъра, разкриващи самобитния характер на възрожденските строители.
Етъра

Земеделски инвентар в Етъра

В Етъра, както в миналото, занаятчията произвежда и сам продава изделията си. Така посетителите могат да наблюдават старинната технология, оригиналните инструменти, да разговарят с майсторите и да отнесат със себе си ръчно изработен предмет от метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина и др. А какво по-любопитно и интересно от това дори сам да участваш в производстото на дадената стока?

Забележителна възрожденска архитектура

Сакова къща

Тази къща определено грабва окото и прави впечатление. Къщата на габровския търговец Петър Сака е построена през 1850 г. до Баев мост в Габрово. Искрящо синя, тя контрастираше на жълто-червената окраска на дърветата над нея. Възстановена е в музея в Етъра през 1970 г. По-запознатите веднага ще усетят пример за влиянието на Средиземноморието в архитектурата – фасадата й е изпъстрена с рисувани колони с множество прозорци; откритият чардак преминава в закрито помещение.
Етъра

Саковата къща, Етъра

Първият етаж е търговски дюкян – тук се продават изделия, изработени от майстори на народните занаяти.
На втория етаж е показан интериор на търговско жилище. Разбира се, всичко товае отворено за посетители. Встрани от нея има паметник на Лазар Донков, както и една плоча със следната мисъл:
Архитектурно-етнографски музей Етър

Плоча до паметника на Лазар Донков

Църква “Свето Богоявление” с училище

В самия край на занаятчийската чаршия се намира църквата с училището. Тя копие на храм от с. Радовци, община Дряново от 1868 г.
Архитектурно-етнографски музей Етър

Църквата с училището, Етъра, Габрово

Архитектурата на сградата е интересна с това, че съчетава балканска къща, култова сграда и училище. През 1975 г. църквата е обявена за паметник на културата от местно значение.
Изграждането и в Етъра става през периода 1998-2004 г. с дарения на граждани, етърските майстори, фирми, институции, средства на музея и В.Т. Епархийски съвет.

Часовниковата кула

През 1811 г. в Габрово е построена първата часовникова кула. Тя е дървена.  По-късно на площад „1 май 1876”,  на нейното място,  през 1835 г. е построена днешната каменна кула – образец на българската възрожденска архитектура. Една от най-високите в България –  27,70 м., действаща и днес. В Етнографски музей „Етъра”  Лазар Донков изгражда  часовникова кула, копие на Габровската, която също показва точно време.
Етъра

Кулата, Етъра

И така в рамките на около час и половина успяхме да се върнем години назад и да се потопим в атмосферата, която е кипяла във Възрожденско Габрово и региона. Изключително приятно място, което е подходящо за хора от всякаква възраст, включително и за най-малките, за които е помислено. В Музеен детски кът “Открий какво умееш”децата имат възможност да се запознаят с различни занаяти и домашни дейности на принципа “учене чрез опита”, също така да опознаят народните традиции и фолклор. Освен това под формата на тематични работилници децата могат да изработват традиционни предмети за обреди и празници; да разкрият тайната на занаятите с помощта на майстори и специалисти-етнографи.
Както може да се досетите след някоя и друга година имам огромно желание да се върнем отново тук. И добре, че е имало такива велики българи кавито несъмнено е Лазар Донков, както и всички, които са помогнали в реализирането на “Етъра”. Българи с мисъл за идните поколения, за да можем днес да се потопим в атмосферата, такава, каквато е била в Габрово преди няколко века.

За посещение на Архитектурно-етнографски музей “Етъра” си отделете:

1:30 часа

 

Цени за вход:

5 лв


30% Complete


Архитектурно-етнографски музей “Етъра” е подходяща за:

          


Кога да се посети:

          


Архитектурно-етнографски музей на открито "Етър"
  • Местоположение
  • Информационни табели
  • Инфраструктура до обекта
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: