1 ден от София  Манастири

Дряновски манастир “Св. Архангел Михаил”

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Нямах търпение да посетя Дряновски манастир. Толкова снимки бях гледала и толкова бях изчела за неговата история, както и за историята на целия район тук. Есенно, октомврийски време. Следобедно. След посещението ни на крепост Хоталич и преди да стигнем до Трявна, Дряновски манастир бе нашата междинна спирка и отдавна чакана дестинация.

Къде се намира Дряновски манастир?

Дряновски манастир “Св. Архангел Михаил” се намира на около 220 км източно (североизток) от София по пътя през Севлиево. От Габрово отстои само на 20 км. Чудесна отправна точка за много от забележитеностите в тази част на Стара планина. Както споменах по-рано това бе втората спирка от първия ден на нашата октомвройска екскурзия в Централна България. Пристигнахме следобяда, когато слънцето тъкмо бе решило да потегля към своя залез, но все още бавно се приплъзваше по небосклона.

Дряновски манастир

Входът и калдъръмената пътека към църквата

Дряновски манастир “Свети Архангел Михаил”

Един от най-важните духовни и културни центрове на България. Място, което неведнъж е опожарявано и разрушавано, но някак  винаги е успявало да се въздигне наново с помощта, разбира се на родолюбивите българи.

Разположен е в невероятно красива местност, в подножието на старопланинското плато “Стражата”. Покрай стените на манастира протича река Андъка, чието име носи и една пещера, разположена недалеч от град Дряново, но до която не успяхме да стигнем, може би остава за следващия път.

Дряновски манастир

Различни предмети от близкото минало

Според преданието Дряновски манастир е построен през XII век на няколко километра от мястото, на което се намира сега. Няколко века по-късно той е опожарен от турците. Възстановен е през XVI век от другата страна на реката, но отново има злочестата съдба да бъде разрушен. Следва поредно възстановяване, след което отново е опожарен. За щастие през XIX век той е съграден на сегашното си място и тогава именно започва неговият разцвет. Въпреки многото разрушения през времето (загубих бройката), манастирът е устоявал и е съумявал да се възражда.

Дряновски манастир

Костницата-мавзолей

Превръща се в един от най-големите книжовни центрове на Възрожденска България.

Дряновски манастир има важна роля при подготовката на Априлското въстание. Тук са отсядали за кратко поп Харитон, Бачо Киро, Васил Левски и Георги Измирлиев. Бил е щаб квартира на БЦРК в Търново. Споменах Васил Левски и се сетих, че почти не се сещам манастир, в който да не се е укривал. Много интересна е историята за Дякона и посещението му на Араповски манастир.

Дряновски манастир

Иконостасът и част от интериора на храма в Дряновски манастир

След Априлското въстание за пореден път манастирът е разрушен. Скоро след това частично е възстановен и близо до него е построен мавзолей с параклис и костохранилище.

Дряновски манастир

Манастирският двор

В Дряновски манастир може да проследите цялата история на това място като посетите музейната сбирка “Археология и Възраждане”, в която са представени различни предмети, снимки, оръжия и дрехи на участници от Априлското въстание. Освен това тук са изложени находки от пещера “Бачо Киро”, намираща се на около 300 метра от манастира, в която са открити находки от неолитната епоха. Изобщо, ако ви е интересно то обезателно се отбийте в музея.

Самата църква на манастира също е много красиво изрисувана. Успях да направя една снимка, разбира се с позволение на един монах. Забравих да спомена, че Дряновски манастир е  действащ мъжки.

Дряновски манастир

Дворът

През 2000г. близо до Дряновския манастир е открита Дряновската еко пътека. Маршрутът следва дефилето на Дряновска река сред атрактивна природна среда. Пътеката е с дължина 3 км с подходящи места за почивка, пикници и платформи за наблюдение на птици и диви животни, което превръща пътеката в доста колоритно място.

Какво да посетим около Дряновски манастир?

След като разгледахме манастира минахме през едно стълбище, което ни отведе до мост минаващ над река Андъка- същата тази река, която буквално и преносно мие част от стените на манастира. Толкова живописно и запомнящо се. Някъде наляво след като преминахме през моста има водопад, до който обаче ние не стигнахме, ами се отправихме по пътеката към пещера Бачо Киро.

Дряновски манастир

Мостът

Това всъщност е Дряновската пътека, минаваща покрай бреговете на река Андъка. По калдъръмения път изминахме около 300 метра като вляво видяхме красиво малко водопадче, на което се порадвахме. Обезателно посетете пещерата, което е и първата облагородена пещера в България. Ако изберете екопътека Vie Ferrata, ще стигнете до водопад Сини вир, до който ние не стигнахме.

Дряновски манастир

Водопадът

Тук веднага се сещам за още един манастир с водопад, разположен на метри от него – става дума за Етрополски манастир, за който ви разказах неотдавна в статията си “3 забележителности около Етрополе”.

Бях прочела, че малко над пещера Бачо Киро се намира  така добилата популярност Панорамна пейка на любовта. Останки от няколко крепости също могат да бъдат видяни, недалеч от манастира.

Дряновски манастир

Реката и част от манастира

Да ви споделя, след като посетихме пещерата решихме да хапнем в заведението, намиращо извън манастирските порти, малко след мостчето. Без да му правя реклама, всичко там бе много вкусно приготвено и бързо поднесено.

Ако сте фенове на талисмани, сувенири, магнити и всякакви такива джунджурийки за спомен, то на паркинга на манастира има няколко такива павилиончета, от които бихте могли да си ги закупите.

Ако се чудите какво посетихме на следващия ден? Ще ви подскажа – Соколски манастир и Етнографски комплекс “Етър”.

Дряновски манастир

Сувенири

За посещение на Дряновски манастир си отделете:

00:25 час


10% Complete


Дряновски манастир “Св. Архангел Михаил” е подходящ за:

          


Кога да се посети:

          


 

Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил"
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Историческа и културна стойност
5
Sending
User Review
5 (3 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: