Археологически

Средновековен град и крепост Хоталич край Севлиево

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Поредица от много интересни места в рамките на няколко дни. Заплануваната ни екскурзия до град Трявна включваше още десетина интересни места за посещение, едно от които бе крепостта Хоталич край Севлиево, за която ще ви разкажа в настоящата статия. След последното ни пътуване до няколко забележителности около Етрополе, ето, че бе време за нови приключения из страната.

Разположение:

Севлиево се намира почти в идеалния географски център на България. А самата крепост се разполага на около 4 км североизточно от самия град. От София потеглихме по автомагистрала Хемус, отбихме се към Ябланица, през Български извор и така до Севлиево. За около 2 часа изминахме около 180 км от София до самата крепост Хоталич. Тя се намира извън града, но се налага да се влезе в него за да се стигне до обекта. Той разполага с голям паркинг. Добро впечатление ми направи наличието на добре поддържан санитарен възел близо до самия вход, както и вендинг машина с напитки и различни десерти. Времето бе прекрасно – слънчево и топло. Златна есен.

 крепост хоталич

🙂

Кога и как възниква крепостта Хоталич?

Намира се върху естествено укрепената хълмиста местност Крушевски баир, над пролома на река Росица. Времето, в което възниква е V-VI век, а през X-ти на това място възниква български град с името “Хотел”. Неговата главна функция е укрепително съоръжение, с което да брани северната страна на Стара планина от варварски нашествия, а от юг – набезите на Византия. Стратегическото му местоположение между Търново и Ловеч го определя като средновековен град с местно значение. Той бил най-големият по площ, като изключим големите средновековни градове от Първо и Второ българско царство Плиска, Преслав и Търново. Името му “Хотел” е открито в един-единствен средновековен писмен извор. По-късно се срещат названията Хуталиджа, “кааза Хоталич”, които  се отъждествяват именно с Хоталич.

крепост хоталич край севлиево

Един от жилищните квартали и основите на няколко сгради

След завземането на града-крепост от турците, населението е прогонено в “долния Хоталич” и го наричат Серви-Селви (Севлиево). Градът постепенно се разраства и придобива функциите на административен център, какъвто е бил Хоталич и по този начин се превръща в икономически, стопански и културен център на района.

Хоталич

Една от алеите

Какво видяхме?

Първоначално се разходихме в предградието на крепостта, ако мога така да се изразя (външния град). Открити и разкопани са над 80 каменни постройки, извън крепостните стени на цитаделата. Тъй като денивелацията тук си е сериозна, жилищата били полувкопани. Около самата крепост има и няколко некропола с разкрити над 60 гроба. Разкрити са и няколко средновековни църкви. Имахме възможността да се разходим измежду отделните постройки, “надникнахме”  в две от църквите, но улисани в желанието да се изкачим на върха на хълма, забравихме да отидем до некропола.

Казах в “две от църквите”. Тъй като те са образно казано вписани една в дръга. На мястото на по-старата, по-голяма църква се изгражда нова, по-малка, която според данните е просъществувала и в годините след падането на България под турско иго.

крепост хоталич

Вкопаните една в друга църкви

И така, пътят до върха отне около 10-12 минути спокоен ход по добре трамбована пътека. Там, където бе необходимо имаше изградени стъпала и парапети. Малката пътешественичка послушно стоеше в раницата си и само надничаше отляво и отдясно, а разминаващите ни хора доста и се радваха. Добре, че беше сънена и не и се разхождаше още.

хоталич

По пътеката…

Ето, че влязохме през главната порта, подминахме няколко казармени помещение, полюбувахме се на панорамата, която се разкриваше след всеки изминал метър. Достигнахме до известната болярска църква – сравнително малка еднокорабна базилика. Малка, най-вероятна се смята, че това е семейна църква, която е служила на болярина на Хоталич и на неговото семейство. В даден момент от своето съществуване църквата е превърната във водохранилище.

Не зная защо, но имам някакъв спомен за нещо подобно в крепостта над Мелник.

 Интересно: В крепостната част на града е намерен голям брой средновековна керамика (глинени съдове от XII-XIII век), съдове от ранновизантийската епоха, много домакински принадлежности, както и предмети от живота на населението – хромелни камъни, гвоздеи, ножове, глинени прешлени за вретена, тежести за стан.

 

хоталич

Болярската (розова църква)

Малко по-нагоре от болярската църква се разполага и крепостната кула, имала основна цел да защитава източната порта на цитаделата. Тя е била с височина над 10 метра. Имала е вътрешна дървена стълба. Сега, разбира се няма и следа от нея, но по-смелите биха могли да се покатерят върху част от стената и. А гледката от тук….е малко казано феноменална. Изградена в най-високата част на хълма, крепостната кула е имала не само отбранителна функция. Осъщестявала е и визуален контакт с околните крепости, което е било много важно за тогавашната система за сигнализация.

Дряновски манастир

Поснимахме се, полюбувахме се на есенните гледки, които се разкриваха отвисоко.

хоталич

От върха

Средновековен град „Хоталич” – мистика, реалност и приключения в сърцето на България

Основна цел на проекта по възстанояването и експонирането на крепостта Хоталич е създаването на самостоятелен туристически продукт и запазена марка “Средновековен град „Хоталич” – мистика, реалност и приключения в сърцето на България”. Това неминуемо ще доведе до увеличаване броя на туристите и ще превръне град Севлиево  в интересна и любопитна туристическа дестинация. И няма как да е иначе. Това е археологически обект с национално значение. Една от най-добре поддържаните и експонирани крепости в България.

хоталич

🙂

Следваща цел

Оттук се отправихме към Трявна – мястото, което щеше да бъде отправна точка за много пътешествия в следващите няколко дни. Очаквайте скоро разкази и за останалите места, които посетихме – Соколски манастир, Етъра, Боженци, Велико Търново!

хоталич

Пред крепостната кула

За посещение на крепост-град Хоталич си отделете:

1:00 час

 

Цени за вход:

3 лв.


30% Complete


Крепостта Хоталич е подходяща за:

          


Кога да се посети:

          


 

Ваша Юлия!

И не забравяйте! Винаги е време за пътуване 🙂 It’s always time 2 travel 🙂

Средновековен град и крепост Хоталич край Севлиево
  • Местоположение
  • Информационни табели
  • Инфраструктура до обектаа до обекта
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

1 Коментар

Остави коментар

В момента потребител разглежда: