Археологически  Природни

10 забележителности в Силистра

забележителности силистра
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Силистра. Най-североизточната част на България, в която съм ходила. Много се радвам, че стигнах и до тук.

По покана на хотел Дръстър в началото на месец юли се отправихме към Силистра. Ако кажа, че не се притеснявах от дългото пътуване до там и от това как малката ще понесе тези 5-6 часа, ще излъжа. Но, мина повече от добре. Пътят бе спокоен, нямаше места с ремонти, които да предизвикат допълнителни затруднения и задръствания.

Сега ще ви разкажа за всичко това, което успяхме да посетим и видим в Силистра, но първо ще опиша (ако някой не знае) за това как се стига до града.

Как да стигнем до Силистра?

Пътувахме прес автомагистрала Хемус, отклонихме се към Русе и оттам към Силистра. Изминахме тези около 430 км за около 5 часа с две малки почивки. Карайте внимателно.

“Път време няма”-Народна поговорка.

Малко повече за историята на Силистра

Античният Дуросторум  е основан в далечната 106 г., когато по нареждане на император Траян на територията на града е разквартируван XI Клавдиев легион. 60 години по-късно градът е обявен за муниципиум (самоуправляващ се град) от Марк Аврелий. В годините между II и VI век Дуросторум е главният отбранителен пояс на Римската империя срещу варварите  на Долен Дунав.

През IX век Силистра получава българска епископска катедра, оглавенa от епископ Николай, а през 927 г., по времето на цар Симеон градът получава и патриаршеска корона, чийто носител е първият български патриарх Дамян.

Няколко века по-късно, между XI и XII век Дръстър се превръща в столица на земите, северно от Балкана. Сред управителите и пълководците на това време изпъква името на Нестор, а сред дръстърските митрополити – интелектуалецът и богослов Лъв Хрисант.

По време на Второ българско царство Дръстър е митрополитска център и резиденция на областни управители. Дръстър е бил дом за известно време на цар Ивайло, деспот Теодор Светослав, Тертер.

1. Национален архитектурно–археологически резерват “Дуросторум–Дръстър–Силистра”

Като археолози с нетърпение очаквахме да видим останките от крепостната стена, патриаршеския дворец, както и всичко това, което бе съхранено за идните поколения.

Силистра е град с богата история. В продължение на две хилядолетия тези земи са ставали арена на сблъсъци между различни племена и народи. Всеки един от тях е оставил своята културно-историческа следа, от които днес ние черпим макар и оскъдна информация.

хотел Дръстър

Дуросторум

На територията на Силистра се намира Национален архитектурно-археологически резерват Дуросторум-Дръстър-Силистра. Резерватът обхваща по-голямата част от града. Той съдържа уникални реставрирани паметници от римската империя, както и от средновековната българска държава. Най-голям интерес предизвикват паметниците в Крайдунавския парк. Тук видяхме патриаршеската базилика на патриарх Дамян. Тук е открита и част от известната колона на хан Омуртаг, което според повечето изследователи доказва, че неоткритият до момента “преславен дом на Дунава” , построен от него се намира именно в Силистра.

Антична, къснантична, средновековна и османска крепост Дуросторум/Дръстър/Теодорупол/Силистра привлича много туристи всяка година. И да ви споделя на залез на руините на крепостта се получават страхотни снимки.

Ако ви е интересно повече за историята на Дуросторум има къде да прочетете. Няма да ви отегчавам със исторически данни.

 Адрес: в крайдунавския парк, както и в голяма част от града има руини

 Вход : Няма вход

Приключението ми бе благодарение на хотел Дръстър, Силистра. Единственият 5 * хотел на река Дунав в България. Прекрасно място както за семейна почивка, така и за бизнес пътуване. Хотелът е кацнал на брега на реката, a гледките от него те оставят безмълвен. Залезите, които наблюдавахме бяха невероятни, а храната, която опитахме е на Топ ниво. Препоръчвам от личен опит и престой 🙂

За посещение си отделете:

0:15 часа


10% Complete


 НААР Дуросторум-Дръстър-Силистра е подходящ за:

         


Кога да се посети:

      


2. Крайдунавски парк

Потърсих информация кога е създадена крайдунавският парк и всички данни сочат към края на XIX век, като многократно е претърпявал преустройства за да достигне до днешния безупречен парк. Днес той е едно красиво и прохладно място за отдих.

Обиколихме парка поне 20 пъти. Изпратихме няколко залеза. Посетихме многократно руините – крепостни стени, храма и двореца на античния Дуросторум.

силистра

Крайдунавски парк

Голяма част от засадените дървета са рядко срещани в България. Пред въпросните дървета са поставени информационни табели, така че научихме някои неща за тях. През няколко метра има поставени пейки, изградени са беседки. Има детски площадки. Има всичко. Интересно ми бе да открия Стария дъб. За него ми писа една моя читателка, която обясни, че той е засаден в годината, в която Лев Толстой е починал. Недалеч от дъба има и паметник на Лев Толстой.

Хотел Дръстър притежава малка част от градината, която поддържа отлично. Красиви фенери осветяват алеите.

В източната част на парка има истински танк, както и паметник, посветен на комунистите. Не, че това е много важна информация, просто споменавам.

 Адрес: край Река Дунав

 Вход : безплатно

За посещение си отделете:

0:40 часа


10% Complete


Крайдунавският парк е подходящ за:

         


Кога да се посети:

      


3. Археологически музей

Посетихме го още през първия ден. В него работи наш колега от университета. Не се бяхме виждали от има-няма 7 години. Побъбрихме си и между приказките кой с какво се занимава, как му се стича живота успяхме да разгледаме и експозицията, която обхваща периода от Праисторията, през Античността, Средновековието… та до наши дни.

силистра

Археологически музей

Сградата, в която се помещава първоначално археологическият музей е построена през 20те години на 20 век като клон на Румънската национална банка. От 1990 г. в нея се помещава Археологическата експозиция на Силистренския исторически музей. Около самата сграда има изложени различни статуи, каменни плочи с епиграфски надписи, различни архитектурни детайли.

Силистра

Макет на Дуросторум

 Адрес: бул. „Цар Симеон Велики“ 74

 Вход: 4 лв

За посещение си отделете:

0:30 часа


10% Complete


Археологическият музей е подходящ за:

         


Кога да се посети:

      


4. Етнографски музей

Да ви кажа. Това бе единственото място, което бе в списъка ми и не успях да посетя. Замотахме се с времето и някак не стигнахме до етографския музей.

Създаден е през 1967 г и се помещава в бивша сграда на турската полиция. На около 300 кв.м площ, разпределена в 10 изложбени зали могат да бъдат видени различни предмети от бита и културата на хората от Добруджанския край и Силистра – от средата на XIX в. до началото на XX в.
Остава ми за следващия път.

 Адрес: ул. „Отец Паисий“ 37

 Вход:…

За посещение си отделете:

0:20 часа


10% Complete


Етнографският музей е подходящ за:

         


Кога да се посети:

      


5. Меджиди Табия

Първият опит за посещение тук не бе успешен, защото когато тъкмо паркирахме пред вратите на крепостта и се изля страхотен порой. Отделно от това малко трудно намерихме крепостта. Не стана с GPS, тъй като той ни показа път, по който може да се мине може би само с танк или поне с трактор 🙂 Често той показва най-преките пътища, но не и най-добре поддържаните. Та, заради това с питане стигнахме до крепостта, която се намира на висок хълм над града, близо до Телевизионната кула.

Силистра

Меджиди Табия-входът

Посетихме крепостта на следващия ден, когато времето бе слънчево и предразполагащо за една разходка.

Крепостта Меджиди Табия е най-запазеният от шесте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската  и Руско-турските войни. Построена е като допълнителна защита на крайдунавските градове като по това време реката с еутвърждава като естествена защита от север на Османската империя. Дело е на немския военен инженер Хелмут фон Молтке.

Крепостта има формата на неправилен шестоъгълен, височината и на места достига до 8м. Непосредствено до нея има ров, служил едновременно за препятствие и маскировка.

Силистра

Вътрешността на крепоста

Разходката на крепостта започва от няколко помещения, превърнати в експозиционни зали представящи различни моменти от живота на крепостта. В една от тях бе отдадена чест и на Васил Левски, забележително. След това разходката минава покрай самата крепостна стена.

Ако трябва да съм честна не знаех, че Меджиди табия е единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от османския период в България.

 Адрес: 7500 Парк Крепостта, Силистра

 Вход: 4 лв

За посещение си отделете:

0:30 часа


10% Complete


Меджиди табия е подходяща за:

         


Кога да се посети:

    


6. Биосферен резерват Сребърна

Последният ни ден от гостуването в Силистра посветихме на биосферен резерват Сребърна. Намира се около 20-на километра от града.

Силистра

Гледка към езерото

Разходката започна от Природо-научния музей, в който още от входа ни бяха раздадени бинокли, с които да наблюдаваме в реално време отблизо езерото. Има разположени и телескопи, през които успяхме да видим ято лебеди и любимите на Карина патици. Самият музей е доста архаичен, с остаряла база, което не мисля, че е редно за място, фигуриращо в списъка на Юнеско. Това определено беше една от забележителностите в Силистра, които очаквах да посетя с най-голямо нетърпение.

 

Любопитно: На територията на резерват Сребърна са установени 1123 таксона водорасли, 17 вида гъби, 15 вида лишеи, 139 таксона/видове/ висши водни и влаголюбиви растения, принадлежащи към 45 семейства и 97 рода. От богата флора на влажните зони в България на Сребърна принадлежат 53% от видовете, респективно 75% от родовете и 78% от семействата. .

Въпреки това, в множество витрини са изложени препарирани огромен брой различни водоплаващи и летящи птици, както и бозайници, които се срещат на територията на резервата. Витрините са много добре аранжирани, наподобяват естествено заобикалящите ги растения и среда. За най-любопитните има и огромен екран, на който се прожектират интересни филми, свързани с историята и живота в Сребърна.

Силистра

Музеят

Около самото езеро има множество екопътеки. Аз, да ви кажа, очаквах, че доста по-близо до езерото ще минават въпросните екопътеки и ще има възможност да се докоснат отблизо до флората и фауната.

Ние походихме малко по една от екопътеките, но тъй като бе много топло, а и беше точно около обяд…решихме, че по-добре да се върнем към Силистра.

 Адрес: с. Сребърна 7587

 Вход : 5 лв.

За посещение си отделете:

0:30 часа


10% Complete


Резерват Сребърна е подходящ за: