1 ден от София  Култура и традиции

Назад във времето – забележителности в Трявна

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Приказно красиво място. Бях го гледала на снимки, бях слушала за него разкази от близки и приятели, бях чела пътеписи на блогъри… Крайно време беше да го посетя.

Месец октомви се оказа месец, в който успяхме да съгласуваме ангажиментите си, времето да бъде хубаво и ето, че набързо се организирахме. По покана на хотел Калина Палас прекарахме няколко чудни дни в Трявна, която бе и наша отправна точка за много и интересни места, за част от които вече съм ви разказвала. Сред тях са Дряновски манастир, Крепост Хоталич, Соколски манастир, Архитектурно-етнографски музей Етър, Боженци, Велико Търново…

Пристигнахме в Трявна в късния следобед. Настанихме се. Вечеряхме. Време бе да си починем от големия ден – път, няколко интересни места, известно количество детски плач. 🙂

Трявна – местоположение

Трявна се намира в Централна България, сгушила се на сигурно в северните склонове на Стара планина, в долината на река Тревненска. Градът се намира на 40 км от Велико Търново, на около 30 км от Габрово. От София отстои на 240 км. Пътят, по който ние минахме бе през магистрала Хемус, оттам се отклонихме по пътя към Севлиево и след това към Трявна. Бихте могли да пътувате и през Подбалканския път, да минете през прохода Шипка, да стигнете до Габрово и оттам до Трявна.

Това пътешествие бе реализирано по покана на хотел Калина Палас, Трявна. Едно страхотно място, подходящо както за семейна почивка, така и за бизнес пътувания. А гледката оттук е просто спираща дъха – Трявна в целия си блясък. Препоръчвам от личен опит и престой 🙂

Трявна – през вековете

Трявна възниква през XII век, като тогава носи името Търнава”. От тогава до днес Трявна се развива в много направления и в наши дни се слави с богато културно и историческо наследство. Част от него е чудесно запазената възрожденска архитектура, която определя и целият стил на града. Много са произведенията на местните майстори, с които тревненци се гордеят.

Трявна забележителноти

Улицата на занаятите

Любопитно: Според преданието, по времето на Цар Иван Асен II над близкото с. Царева ливада, около махала Нейчевци се е разполагал летният дворец на царя, където били намерени  „царските саби и други царски неща“. До днес мястото се нарича Градът и е чест обект на иманярски набези. Отново според легендата, на ливадите в падината под селото са пасли конете на Асеневци. Оттам е произлязло и името на днешното тревненско село – Царева ливада. Платото до него е историческата местност Стринава. То е по-трудно достъпно и в средновековието е укрепено като стратегическа твърдина.

Какво да посетим в Трявна – забележителности

Както ви разказах по-рано, в няколкото дни, с които разполагахме обиколихме много места. Един от следобедите посветихме на Трявна. Паркирахме колата недалеч от прочутия Гърбав мост и поехме към него.

Трявна забележителноти

Трявна

Гърбавият мост (Кивгиреният мост)

Един от символите на Трявна. Емблематично място. Построен е в периода 1844-1845 г. от майстор Димитър Сергюв. Любопитно е, че няма нито една запазена фотография или каквото и да е изображение на този майстор. Но делото му е факт и до днес. Построен е в римски стил. Характерно за него е сводестата му конструкция. Силно изгърбен е в средата (откъдето идва и името му). В централната си част парапетът е оформен от по-високо поставени плочи, от вътрешната страна на едната от които, ако се вгледате има малка издялана стомна. За нея има различни легенди.
Трявна забележителноти

Гърбавият мост и Часовниковата кула

” Според старите тревненци: „Майсторът е поставил стомничката на моста, за да се измиват габровци от нечистите си дела, когато идват на гости в Трявна…“, а според габровци тя е поставена, „за да се измиват …, когато напускат града…“ . Това напомня за негласното съревнование между двете селища в миналото, което понякога стига до прояви на недружелюбност.”- инфо от tryavna.org

Часовниковата кула

Преминавайки през калдъръмения мост, в самия му край вляво от вас ще се извиси високата  21,15 метрова снага на Часовниковата кула. Построена в далечната 1814г, а механизмът, който и до днес съобщава времето на тревненци на неговите гости е от 1815 г. Легендата разказва, че за да получат разрешение за строежа на кулата, тревненците е трябвало да се откажат от традиционния накит за глава, характерен за тази част на страната – сокай.

Трявна забележителноти

Часовниковата кула в Трявна

През 1971 г. към часовниковия механизъм е добавен магнетофон, който в 22 ч. след отбелязването на 10-ия час се включва и от него се разнася песента “Неразделни” от Пенчо Славейков – жител на град Трявна. Същата тази песен става и химн на града.

Трявна забележителноти

Отблизо

Часовниковата кула на Трявна е един от символите на града. Тя е един от най-ценните и забележителни архитектурни паметници от епохата на Възраждането.

Площад капитан Дядо Никола

Знаете ли, че в  центъра на Трявна се намира единствения запазен днес възрожденски площад в България. Той носи името на капитан Дядо Никола. Реална личност, поборник за свободата на България. През 1856г край лясковския манастир сформира  малка  чета и като нейн войвода я повежда към Габровския Балкан.

Трявна забележителноти

Площад дядо Никола

След няколко успешни сражения е предаден от тревненеца Белчо Цанев. Погребан е от селяните в градината на Дончо Стоянов (негов съзаклятник), а през 1906 г. с тържествен ритуал тленните му останки са пренесени и препогребани в Трявна.

Църква “Свети Архангел Михаил”

Навярно знаете за прословутата победа на царете Асен и Петър в Тревненския поход през 1190 г над войските на византийския император Исак II Ангел. В чест на тази победа е построена най-старата църква в Трявна храмът “Св. Архангел Михаил”. Черквата е неделим елемент от архитектурния ансамбъл, включващ площад Дядо Никола и Часовниковата кула. Опожарявана и разрушавана неведнъж, днес църквата напомня за отминалите времена със своята уникална архитектура.

Трявна забележителноти

Храмът “Св. Архангел Михаил”

Интересен акцент е ниският плочест покрив, както и желязната порта – единственият оцелял оригинал днес. Може би бъркам, но имам спомен от посещението ни в Златоград за една подобна като архитектура църква с нисък плочест покрив.

Музей Старото школо

На едноименния площад се намира и едно от първите светски училища в България. Открито е като взаимно училище през есента на 1839 г. Тук за известен период от време преподава Петко Славейков,  който открива и класно училище в тази сграда. Въвежда изучаването на музика, рисуване, часове по физическо възпитание. През пролетта на 1850 г. в тревненското училище се провеждат първите годишни изпити.

Музеят Старото школо Трявна

Промените, които Славейков прави тук, са толкова много и значими, че до днес старото училище е известно и като Славейковото школо. Тук ще може да се върнете назад във времето, да посетите стая от взаимното училище. да опитате да пишете върху пясък, да почетете от взаимоучителните таблици, да усетите строгостта на училището от онези времена. Освен всичко друго тук се помещава страхотна изложба от стари часовници и още няколко интересни експозиции, но няма да издавам повече за да ви е интересно.

 Улица „Петко Рачов Славейков”

Посетихме и улица „Петко Р. Славейков“, известна още като улица на занаятите. Улицата е павирана, с тротоари от двете страни, а кокетни дюкянчета привличат вниманието на посетителите и. Тук се намират две от най-забележителните къщи-музеи на Трявна – Даскаловата и Славейковата къщи.  Даскаловата къща е една от най-красивите възрожденски къщи, запазени до ден днешен.

Трявна забележителноти

Улицата на занаятите

Построена е в периода от 1804 до 1808г. за двама от синовете на чорбаджи Христо Даскалов. Това, с което е може би най-известна са резбованите тавани в двете стаи. Те са изработени след облог между стария майстор и неговия калфа в продължение на шест месеца. Стаите се озаряват от лъчите на спокойното майско и горещото юлско слънце. Това своеобразно състезание между двамата творци се смята за първия български художествен конкурс. Но, няма да ви издам кой е спечелил облога, ще разберет сами, когато посетите Даскаловата къща. В малка пристройка към къщата се помещава музея за резбарско изкуство.

Трявна забележителноти

Съшиването на знамето

Изключително забележителна е и Славейковата къща. Построена около 1850 г. Тя е разположена на самата улица на занаятите. Ще ви привлече вниманието веднага. Бъдете сигурни. Интересна е историята как Петко Славейков идва в Трявна като учител и тук се задомява. Съдава голямо семейство. Всички негови деца са успешно реализирани в обществения и политически живот на България.

Ако сте любители на кафето, не пропускайте да опитате традиционното кафе на пясък в шекерджийницата на самата улица. Ще я намерите по аромата, който се разняся от нея.

Трявна забележителноти

Интересен паметник

Тук ще усетите автентичния облик на Възрожденска Трявна. Тук някога е кипял и се е случвал живота на това хубаво градче. Вземете си нещо за спомен, направете си някоя и друга снимка.

Много още има какво да видите, опитате и да научите за града. Изброените от мен места са само част от културно-историческото богатство на Трявна.

Веднъж годишно пътувайте до място, на което никога не сте били преди! – Далай Лама
Назад във времето - забележителности в Трявна
  • Местоположение
  • Забележителности
  • Информационни табели
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: