Екопътеки

Вазова екопътека – по стъпките на Вазов

Вазовата екопътека
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Неделният ден се оказа чудесна възможност за еднодневна екскурзия до Искърското дефиле и по-точно до Вазова екопътека. Отдавна набелязана и харесана като идея, то тя най-накрая бе осъществена.

Как да стигнем до Вазова Екопътека?

Тръгвайки от София в посока Мездра през красивото дефиле на река Искър, веднага след Своге ще видите табела указваща посоката на „Вазова екопътека“. Ако предпочетете  този маршрут ще стигнете до село Заселе, откъдето първоначално ще се спускате, но след това ще срещнете сериозно изкачване. Препоръчвам горещо да пътувате до село Бов и да се отклоните вляво, когато видите втората табела към Вазова екопътека. Първоначално ще има изкачване, като на около половината път ще видите един от най-високите водопади в България  Скакля и в края на екопътеката ще стигнете село Заселе, разположено върху самото плато над водопада.  Ако предпочетете жп транспорта, ще трябва да слезете на гара Бов и след като пресечете шосете поемате по  тесен асфалтов път, който ще ви отведе до началото на самата екопътека. Времето за пропътуване с кола е около час, а киломотерите са 50-на. С бавно и спокойно каране по отлично ремонтирания път на Искърското дефиле ще бъде истинско удоволствие за вас.

Бов

Интересна е историята на село Бов. Тя разказва, че по време на IV-ия Кръстоносен поход  през 1206 г. войските на цар Калоян заловили рицарите. За да бъдат пощадени, част от тях начело с маркиз Сен Бьов били принудени да се заселят в тукашните земи. Оттогава селото носи името на пленения маркиз Бов.

Вазова екопътека

В първоначалния си вид Вазова екопътека започва да функционира през далечната 1972 г.През 2007 г е обновена-изградени са множество  мостчета, кътчета за отдих, поставено е осветление и информационни табели.  Патриархът на българската литература Иван Вазов многократно е изкачвал въпросното трасе търсейки и черпейки вдъхновение за своите разкази. Енергията на това невероятно късче земя го вдъхновява и той написва един от най-прочутите си разкази Дядо Йоцо гледа. Недалеч от тук е и отвесната скала, наречена Зли камък, от която прототипът на дядо Йоцо е увековечен в поза, „загледана“ към дефилето”.

Паркингът

Оставихме колата на последното уширение на пътя, където всъщност е края на асфалтовия път. Там има малко заведение, където бихте могли да се подкрепите преди или след разходката ви по пътеката.

Краят на асфалтовия път

Краят на асфалтовия път и началото на Вазова екопътека

Малко след началото на пътеката се натъкнахме на малка пещера, наречена Козарска. Пещера или по-скоро голяма вдлъбнатина в скалата.

Козарска пещера

Козарска пещера в началото на екопътеката

Пътеката започна да се вие нагоре. Първоначално тя не е укрепена допълнителна, тъй като е лесна и не изисква специална подготовка. Не бих могла да я определя като тежък терен, определено.

Река Скакля

Река Скакля в долната си част

Водопад Скакля

По-нагоре, където височината нарастваи теренът е по-труден за преминаване има изградени дървени мостчета, метални парапети, осигуряващи безпроблемно изкачване. 20 минути след началото на изкачването попаднахме в самото подножие на водопада Скакля, който през юли определено бе доста малък.

Водопад Скакля

Водопад Скакля

В месеците, когато реката, която го захранва и му дава името си – Скакля е пълноводна, то водопадът определено ще е доста по-внушителен със своите 85 метра. Той е сред един от най-високите водопади в България.

Вазова екопътека

Един от многото невероятни пейзажи

Пътеката минава под водопада и продължава над него, докато не стинахме до платото над самия водопад. Там има няколко беседки, които  бяха запълнени с туристи като нас, които си отдъхваха.

Беседка на платото

Беседка за отдих

И моля помнете – Раницата е вашето кошче. На една от снимките, ще разберете апела ми!

Всъщност тук е и крайната точка на Вазова екопътека при село Заселе. Отдъхнахме , отпочинахме, наслаждавайки се на невероятните гледки, откриващи се от платото към  Искърското дефиле.

Още идеи за  забележителности около София.

Скакля

Водопадът Скакля

След заслужената почивка поехме лека-полека надолу, като това ни отне около 40-на минути за да стигнем до колата.

Още две бонус предложения от мен ако сте в района: Черепишки манастир и Манастир Седемте престола.

Ако пък сте фенове на екопътеките, не пропускайте да прочетете статията ми за Дяволската пътека в Родопите. Една от най-впечатляващите екопътеки, които съм посещавала в България!

Букет

Красив горски букет – красота от планината

Продължителност:  около 2 часа в двете посоки общо без да се бърза

Начална точка: село Бов/гара Бов/

Крайна точка:  село Заселе/на върха на платото над водопад Скакля/

Map not available!

Вазова екопътека
  • Достъпност
  • Поддръжка
  • Указателни табели
5

Резюме

Вазовата екопътека е една от най-посещаваните екопътеки в близост до София. Едновременно достъпна и лесна, тя е идеална за еднодневна екскурзия от столицата.

Sending
User Review
4.71 (7 votes)

1 Коментар

  • Едно от любимите ми места. Препоръчвам го и през есента, когато слънцето гали, а гората изпълва очите с жълто-червено-кафявите си багри.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: