Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 1 ден от София  Манастири

Земенски манастир – десет века история

Земенски манастир
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Съботният ден предложи слънчево и топло време, затова и реших да го използвам на максимум и разгледах какви интересни забележителности около София не съм посещавала. Първата от набелязаните точки бе Земенски манастир. За първи път го посетих и останах наистина очарована от това място.

Земенски манастир

Входът на манастира

Местоположение на Земенски манастир

Земенски манастир “Свети Йоан Богослов” се намира на 80 км от София в югозападна посока. Трябва да поемете към Перник, оттам към Радомир и когато достигнете табела с отклонение наляво към село Кленовик, трябва да завиете надясно. Оттам следват няколко села – Дебели Лаг, Егълница, Калище, Жабляно и след това ще достигнете град Земен, попадащ в полите на Конявската планина, съвсем близо до Земенския пролом на река Струма.  Следвайки табелите за манастира, ще се изкачите над самия град и пред вас ще се покажат портите на манастира.

Земенски манастир

Камбанарията…

Земенски манастир “Свети Йоан Богослов”

Земенски манастир е място, на което не попадаш случайно. Това е място, което рано или късно те привлича без да осъзнаваш и се озоваваш сред останките на 10 вековна история. Манастирът е основан през XI век и се състои от църква, камбанария и две манастирски сгради и голям двор в средата. Към момента манастирът не е действащ.

Земенски манастир

Причудлив обитател на Земенски манастир

Заради богатата му архитектурна и историческа стойност той е превърнат във филиал на Националния исторически музей (2004 г.), а църквата е обявена за паметник на българската живопис и архитектура (1966 г.).  През Второто българско царство е влизал в пределите на крепостта Землинград, чиито функции са били свързани с охрана на пролома на река Струма.

Земенски манастир

Музеят на Земенски манастир

Църквата на Земенския манастир

Веднага щом преминахме манастирските порти насреща и малко вдясно погледът ми се прикова от невероятната църква. Това е и най-старата сграда в манастира, оцеляла цели 10 века. Един паметник на българската архитектура, строителство и стенопис. Храмът представлява триабсидна сграда с кръстокуполен план (кръст, вписан в квадрат). Построен е от добре издялани бигорни блокчета, споени с хоросанова замазка. Изключителен е и нейният купол. Смята се, че това е единствената църква у нас със кубична форма. Стените и са обсипани със стенописи, по-голямата част от които са от XIV век.

Земенски манастир

Църквата на манастира

От създаването на храма през XI век е оцеляло единствено изображението на Св. Анна. Автентичен от този период е и подът, покрит с разноцветни каменни и мраморни парчета.  От по-късните рисунки могат да се видят изображенията на ктиторите на църквата на Деспот Деян и съпругата му Доя. Те са тогавашните местни владетели, дарили средства за повторното изографисване на храма. Специалистите ги определят като най-старите, впечатляващи и с най-голяма стойност след ктиторските образи на Калоян и Десислава от Боянската църква.

Земенски манастир

Каменният олтар, който сбъдва желания…

Интерес представлява и двойният образ на Христос в сцената “Причастие на апостолите”, където вместо един образ на Христос, са изрисувани два. Не по-малко интересни са сцените “Благовещение” и  “Успение Богородично” . Изображенията на Св. иван Рилски и Св. Йоаким Осоговски са едни от най-старите познати.

Земенски манастир

Част от изображенията в църквата

Под купола има каменен олтар, за който се казва, че докоснеш ли го, изречеш ли  искренна молитва и отвориш ли сърцето си, желанието ти се сбъдва. Да видим 🙂

През XIX век се извършва реставрация на храма и е построена нова манастирска сграда, за чието освещаване е бил поканен кюстендилския митрополит. Това се случва на 20 май (когато е и денят за почит на Свети Йоан Богослов).

Земенски манастир

Поглед към град Земен

Оттогава и до днес на този ден се провежда традиционният пролетен събор, по време на който големи родови фамилии изпълват двора на светата обител. След Освобождението единственото, което е добавено е малката камбанария в двора на манастира.Към момента едната от сградите на Земенски манастир е превърната в музей, но за съжаление не успяхме да го видим, тъй като беше затворен. Ако сте гладни, в една от манастирските сгради може да опитате вкусна боб-чорба, както е крем карамел, приготвен от екологично чисти продукти.

Земенски манастир

Манастирските сгради

Цени и работно време:

Работно време :

Всеки ден: 09:00- 17:00

Цени :

За възрастни: 3 лева

Ученици, студенти и пенсионери: 1 лева

Последен понеделник на всеки месец: Безплатно

За униформени войници и хора с увреждания: Безплатно

 

Земенски манастир
  • Локация
  • Достъпност
  • Инфраструктура
  • Указателни табели
5

Резюме

Земенски манстир е едно от най-приятните места за еднодневна разходка около София, което може да посетите. Манастирът преплита в себе си прекрасна природа и многовековна история.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Остави коментар

В момента потребител разглежда: