1 ден от София  Манастири

Земенски манастир – десет века история

Земенски манастир
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Съботният ден предложи слънчево и топло време, затова и реших да го използвам на максимум и разгледах какви интересни забележителности около София не съм посещавала. Първата от набелязаните точки бе Земенски манастир. За първи път го посетих и останах наистина очарована от това място.

Земенски манастир

Входът на манастира

Местоположение на Земенски манастир

Земенски манастир “Свети Йоан Богослов” се намира на 80 км от София в югозападна посока. Трябва да поемете към Перник, оттам към Радомир и когато достигнете табела с отклонение наляво към село Кленовик, трябва да завиете надясно. Оттам следват няколко села – Дебели Лаг, Егълница, Калище, Жабляно и след това ще достигнете град Земен, попадащ в полите на Конявската планина, съвсем близо до Земенския пролом на река Струма.  Следвайки табелите за манастира, ще се изкачите над самия град и пред вас ще се покажат портите на манастира.

Земенски манастир

Камбанарията…

Земенски манастир “Свети Йоан Богослов”

Земенски манастир е място, на което не попадаш случайно. Това е място, което рано или късно те привлича без да осъзнаваш и се озоваваш сред останките на 10 вековна история. Манастирът е основан през XI век и се състои от църква, камбанария и две манастирски сгради и голям двор в средата. Към момента манастирът не е действащ.

Земенски манастир

Причудлив обитател на Земенски манастир

Заради богатата му архитектурна и историческа стойност той е превърнат във филиал на Националния исторически музей (2004 г.), а църквата е обявена за паметник на българската живопис и архитектура (1966 г.).  През Второто българско царство е влизал в пределите на крепостта Землинград, чиито функции са били свързани с охрана на пролома на река Струма.

Земенски манастир

Музеят на Земенски манастир

Църквата на Земенския манастир

Веднага щом преминахме манастирските порти насреща и малко вдясно погледът ми се прикова от невероятната църква. Това е и най-старата сграда в манастира, оцеляла цели 10 века. Един паметник на българската архитектура, строителство и стенопис. Храмът представлява триабсидна сграда с кръстокуполен план (кръст, вписан в квадрат). Построен е от добре издялани бигорни блокчета, споени с хоросанова замазка. Изключителен е и нейният купол. Смята се, че това е единствената църква у нас със кубична форма. Стените и са обсипани със стенописи, по-голямата част от които са от XIV век.

Земенски манастир

Църквата на манастира

От създаването на храма през XI век е оцеляло единствено изображението на Св. Анна. Автентичен от този период е и подът, покрит с разноцветни каменни и мраморни парчета.  От по-късните рисунки могат да се видят изображенията на ктиторите на църквата на Деспот Деян и съпругата му Доя. Те са тогавашните местни владетели, дарили средства за повторното изографисване на храма. Специалистите ги определят като най-старите, впечатляващи и с най-голяма стойност след ктиторските образи на Калоян и Десислава от Боянската църква.

Земенски манастир

Каменният олтар, който сбъдва желания…

Интерес представлява и двойният образ на Христос в сцената “Причастие на апостолите”, където вместо един образ на Христос, са изрисувани два. Не по-малко интересни са сцените “Благовещение” и  “Успение Богородично” . Изображенията на Св. иван Рилски и Св. Йоаким Осоговски са едни от най-старите познати.

Земенски манастир

Част от изображенията в църквата

Под купола има каменен олтар, за който се казва, че докоснеш ли го, изречеш ли  искренна молитва и отвориш ли сърцето си, желанието ти се сбъдва. Да видим 🙂

През XIX век се извършва реставрация на храма и е построена нова манастирска сграда, за чието освещаване е бил поканен кюстендилския митрополит. Това се случва на 20 май (когато е и денят за почит на Свети Йоан Богослов).

Земенски манастир

Поглед към град Земен

Оттогава и до днес на този ден се провежда традиционният пролетен събор, по време на който големи родови фамилии изпълват двора на светата обител. След Освобождението единственото, което е добавено е малката камбанария в двора на манастира.Към момента едната от сградите на Земенски манастир е превърната в музей, но за съжаление не успяхме да го видим, тъй като беше затворен. Ако сте гладни, в една от манастирските сгради може да опитате вкусна боб-чорба, както е крем карамел, приготвен от екологично чисти продукти.

Земенски манастир

Манастирските сгради

Цени и работно време:

Работно време :

Всеки ден: 09:00- 17:00

Цени :

За възрастни: 3 лева

Ученици, студенти и пенсионери: 1 лева

Последен понеделник на всеки месец: Безплатно

За униформени войници и хора с увреждания: Безплатно

 

Земенски манастир
  • Локация
  • Достъпност
  • Инфраструктура
  • Указателни табели
5

Резюме

Земенски манстир е едно от най-приятните места за еднодневна разходка около София, което може да посетите. Манастирът преплита в себе си прекрасна природа и многовековна история.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Остави коментар

В момента потребител разглежда: