Други

Animal foto – пъстроцветни и говорящи папагали

Animal foto
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

С най-голямо удоволствие ще ви разкажа какво посетих през уикенда. Но първо как разбрах за това събитие.. Няколко пъти в социалните мрежи срещнах постове за изложба на редки видове папагали Animal foto в един от столичните молове. И без да звучи като реклама ще споделя мястото- Sky city mall в квартал Гео Милев, за да може и вие през идния месец, ако решите да отскочите до там и да им се насладите.

Animal foto

Добре дошли!

А най-хубавото е, че след като посетите изложбата, чиято цена е повече от символична участвате в томбола и имате възможност на 23.12, когато ще се избере победителят да спечелите красив папагал 🙂

Още с влизането си в търговския център ще ви посрещне голяма реклама на Animal foto, която е разположена на 3-ия етаж. Помещението е превърнато в същинска тропическа гора или може би джунгла… Още с прекрачването на прага ви посреща поздрава на дузина папагали, кой от кой по-приказлив и песнопоен. Погледът ми се разфокусира, защото навсякъде бяха подредени красиви и многоцветни папали, всеки на собствено дръвче.

Animal foto

Пъстро и цветно!

Синьожълта Ара

Първият красавец, с който ще ви запозная е синьожълтата АРА Поли. Голяма красавица. Известна със своята красота, нрав и индивидуалност, това е може би най-популярният от всички видове АРА. Това е и първият папагал на собственика на изложбата и определено има голяма сантиментална стойност за него.

Animal foto

Синьожълта Ара Поли

Естественото му обитание е Централна Южна Америка. Доколкото разбрах тя изисква от своя собственик голяма всеотдайност и топлина. Размерите на този вид АРА в зряла възраст са между 76-86 см, а теглото межуд 900-1300 грама. Красива и ярка окраска в жълто, сини, зелени багри. Явно и тя ме хареса след като буквално скочи на рамото ми и започна да опипва с клюна си якето ми.

Ара Макао

Следващият папагал, с който имах възможността да се запозная е АРА Макао или Червена АРА. Представителката на този вид АРА се казва Ала и е доста гласовита. Разкошно червените и багри няма как да останат незабелязани. Ярко сините  пера в задната част  на крилата, както и жълтите такива правят  този вид изключително привлекателен.

Animal foto

Ара Макао Ала

Размерите на птицата в зряла възраст достигат до около 1100 грама, а дължината между 81-96 см. Обитава влажните субтропически гори и савани на Централна и Южна Америка.

Военна Ара

Военната АРА с име Путин  е уникална, красива и интелигентна по думите на своя стопанин. Много обичлив и нежен, Путин има свой собствен характер, който невинаги е благ. Обитава Централна и Южна Америка, Мексико, Венецуела. При него преобладава яркозеленото оперение оперение, с ярко червено перо на  челото. Летателните му пера са ярко сини. Клюнчето е черно.

Animal foto

Военна Ара с име Путин – с характер и не обича светкавиците на фотоапаратите

Размерите на възрастаната птица е около 900гр при рзмери 70-75 см. Путин беше превъзбуден и не пожела да бъде заснет в спокойно състояние, а разпери крила за да ни ги покаже.

Гостите на изложението Animal foto  имат възможност да се снимат със всеки един от редките екземпляри. А най-щастливи са децата, които искрено се радват от срещата с папаглите.

Розово какаду и жълтоврата амазона

На едно дръвче заедно бяха застанали Васко  и Адолф Хитлер (който понякога сам си изговарял името). Васко е розово какаду.

Animal foto

Розовото какаду Васко

Характерно за какадутата като цяло са по-издължените крака. Съществуват доста спорове около произхода на какадутата, но основно за тяхна родина се приемат териториите на Австралия и Нова Гвинея. Васко е тих и спокоен, а до него гордо стоеше Хитлер – жълтоврата или златоврата амазона. Тя обитава земите на Мексико, Централна, Северна и Южна Америка.

Animal foto

Жълтоврата Ара Хитлер

Дължината на птиците е около 38 см и живеят сравнително дълго около 60 години.

Кралско Жако

Следващият красив представител на папагалите е  Кралско жако е Маша. Жакото е почти изчезнал вид и затова се знае толкова малко за тях. Красивата му сива окраска контрастира с ярко червените средни опашни пера.

Animal foto

Кралско Жако Маша

Кралското жако има размери между 30 и 33 см, а теглото варира между 300-600 грама. Склонни са да се привързват към “своето място” и реагират болезнено на всяка промяна.

Еклектус

Следващите два папагала, които видях са от вида Еклектус. Характерно за тях е, че най-бързо влизат в разплод. Нани е червената птичка, а зелената си нямаше име. Те са изключително интелигентни, любопитни, забавни. Силно изразеният диморфизъм при този род папагали лесно позволява да се определи пола на птиците.

Animal foto

Папагали Еклектус

Женските представители с а с яркочервено оперение, като на крилете и гушката имат ярко сини пера, човките им са черни. При мъжките екземпляри зеленият цвят е господстващ в оперението им, като клюновете им са с бонбонено жълт цвят, с черни отблясъци в долната част. Размерите варират около 35 см,  теглото между 450 и 600 грама.

Бяло Какаду Алба

Следващите красавци, с които имах удоволствието да се запозная са белите какадута Алба. Искрящо бели, Коко и Барак Обама гордо позираха за снимки.Този вид е най-известният сред какадутата. Изключително интелигентни, сладки и чаровни, какаду алба могат да бъдат и доста шумни, ако за дълго време останат без внимание или играчки.

Animal foto

Бели какаду Алба

Размерът на зрялата птица е около 46 см, а теглото е в порядъка между 550-800 грама. Изцяло бели, с жълти пера под крилете какаду Алба няма как да останат неоценени от разбирачите на папагали.

Златна аратинга

Ето, че и стигнахме до красивата златна аратинга със закачливото име Яйчицето. Видът е световно застрашен от изчезване със статут уязвим. Наричана още “Кралицата на Бавария” , златната аратинга има ограничена популация в Северна Бразилия. Размерите варират между 20-44 см. Внесени за още през 19 век от Сащ.

Animal foto

Златна аратинга и Хиацинтова ара

Интелигентни и изключително любвеобилни. Златната аратинга, заедно със Хиацинтовата ара, за която ще ви разкажа сега сще може да  видите в рамките на 10-на дни. Изключително редки и скъпи папагали.

Хиацинтова Ара

Хиацинтовата Ара е и най-големият папагал в света. Освен това, че тялото му от главата до опашката има размер около 1 метър, характерно за него е и изскрящо синьото му оперение, което на крилата е по тъмно, а по шията и главата по-светло. Гонзо, както е и името на представителят на хиацинтовите ари, който е специален гост на изложението заедно със златната аратинга, е дълголетна птица, която при оптимални условия може да живее над сто години.

Animal foto

Гонзо и Яйцето

Застрашен вид, който обитава екваториалните гори на Южна Америка, но се среща и в саваните.Ако се чудите какъв вид е папагалчето Рио от едноименният анимационен филм е той е хиацинтова АРА. Ще се влюбите в него от пръв поглед. Толкова е миловиден. Гонзо е и единственият представител на хиацинтовите АРА в София.

Синьоглава Ара и зеленокрила Ара

До него гордо стояха синьоглава ара и зеленокрила ара(червена). Красиви и пъстроцветни тези два папагала могат да разкажат много за себе си само като ги погледнете.

Гордите им осанки няма как да не ви впечатлят. Видях и наградата – красив папагал, но няма да издавам от какъв вид е. Всеки посетил изложбата участва в томбола и има шансът да спечели малък говорящ приятел.

Animal foto

Синьоглава Ара и зеленокрила Ара

Да спомена, че абсолютно всички папагали, с които се запознах са говорящи-малки бърборковци. Едни пеят, други предпочитат да повтарят думи, всеки е с характер.

Има и две змии, с които също може да се снимате –  питона Цецко и боата Бойко :).

Animal foto

Бойко и Цецко 🙂

Надали ще имате възможност да видите такава богата колекция на едни от най-красивите, а и на някои от най-редките и скъпи папагали в световен мащаб. Всеки ден до 23 декември в Sky city mall. Любезните домакини бяха изключително изчерпателни за всеки свой пернат приятел. Заповядайте и се потопете сред красотата на пагалите!

 

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: