Археологически

Кастра ад Монтанензиум или Монтанска крепост

Крепост Монтана
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Монтанската крепост или Кастра ад Монтанензиум се намира върху хълма Калето, разположени северозападно от града. Изключителен сблъсък между природа и история.

  1. Откъде да минем и за колко време ще стигнем?

 Разстоянието от София до Монтана може да бъде изминато по два основни пътя. Единият, по-кратък тръгва северно от София, продължава през Костинброд, село Гинци, Берковица и оттам към Монатана, като този вариант е с дължина 110 км. Обходният, по-дълъг маршрут преминава през автомагистрала Е 79, оттам към Ботевград, Мездра, Враца и към Монтана, като ако изберете този вариант се пригответе за ок. 150 км. По изчисления този маршрут може да е по-дълъг като разстояние, но е по-добър като инфраструктура и се взима за около 2 часа и половина, за сметка на другия, който се дава с 10-20 минути по- дълъг като времетраене. Аз посетих това чудесно природно кътче на път от Видин към София, като част от предварително начертан маршрут със забележителности. Сега гонехме прочутата Монтанска крепост.

Монтанска крепост

Указателна табела със забележителностите наоколо

  1. Монтанензиум, Кутловица, Фердинанд, Михайловград, Монтана

Монтана е град в северозападна България, разположен в предпланинските части на Стара планина, през който преминава река Огоста, вливайки се югозападно от града в язовир Огоста. Според данни на НСИ към 2013г. населението на града е 42 426 жители.

Първото име на града е Монтанензиум, което било дадено от римляните. В последствие, когато било заселено от славяните, го нарекли Кутловица, вероятно поради местопложението на града в котловина. И така до 1891 г., когато Кутловица е преименувана във Фердинанд и получава блоговолението на княз Фердинанд като получава статут на град.

Монтанска крепост

Гледка към Кастра ад Монтанензиум

Носи се легенда, че в деня когато е открита новата железопътна сграда, местните управници напили Фердинанд на празненството след официалното откриване и така лесно го убедили да даде статут на град на Кутловица. Друга местна легенда разказва, че след избирането на Фердинанд за княз на България, преминавайки Дунава, той остава да пренощува именно във Кутловица. Княжеските съветници  подсказали на местните първенци да поискат от Фердинанд градски статут за Кутловица, но тъй като за да стане град трябвало да има определен брой души. Местната управа си послужила с измама и преувеличила броя на населението и по този начин получила така жадувания градски статут, и в чест на княза била преименувана на Фердинанд.

През 1945 г. правителството на отечествения фронт именува града Михайловград по името на загиналия комунистически активист в Септемврийското въстание на града Христо Михайлов. През 1993 г. д-р Желю Желев дава името Моната ( заради античното име на града Municipio Mantanensium).

  1. Кастра ад Монтанензиум или просто Монтанска крепост

Тя се намира в северозападната част на града, върху хълма Калето. Главният път от и към София минава покрай него и само след малък завой и няколко метра се озовахме на паркинга под крепостта.

Монтанска крепост и нейният паркинг

Паркингът и подходът към крепостта

Няма такса за вход, крепостта е със свободен достъп. Ако желаете обаче разходка с екскурзовод, трябва предварително да го заявите в Историческия музей в Монтана. Всички подходи към самата крепост са възстановени. Изкачихме няколко каменни стъпала, добре иззидани по съвременен начин и се озовахме около част от възстановените постройки на крепостта. Лично мое мнение, че тенденцията всичко старо да се възстановява във височина, без ясно да се откроява къде са старите основи, не е много нормална, но това е само мое мнение и не ангажирам Вас с него.

Това, което мога да разкажа за крепостта е, че много преди тя да съществува, на хълма Калето са живели обитатели от каменно-медната епоха. Период от историята важен с това, че именно тогава се осъществява прехода от ловци-номади към по-уседнал начин на живот, свързан с обработването на земята и застрояване на постоянни селища. Тази територия, по-късно добила името Монтана е била изключително подходящо място за живот, поради своите плодородни земи и естествена защитеност на района. Открити са основите на няколко жилища от този период.

Част от крепостните стени на крепостта

Крепостните стени, Монтанска крепост

В по-късно време мястото е обитавано от трибалите (тракийско племе), които останали на хълма до I в.пр.Хр. От крепостта, която построили с цел защита от нападатели са останали каменни зидове, широки повече от 100 см., които днес могат да се видят.

Когато римляните в края на I в.сл.Хр. завладяват тракийската крепост, започват да я използват за свои нужди привлечени от богатите залежи на руда и злато. По това време Монтана се превръща както във град, така и в център на провинция Долна Мизия, където постоянно биват разквартирувани военни части.

В този период градът разцъфтява, изградени са пътища, свързващи Монтана с останалите части на империята. Процъфтяващи са както златодобивът и рудодобивът, така и земеделието и занаятчийството.

III в. е век на нашествия и набези на различни готски племена. Именно срещу тях е построена и крепостта Кастра ад Монтанензиум, върху основите на старата тракийска крепост. Изградени са казармени помещения, една базилика и много масивни крепостни цени, имащи за цел да отхвърлят набезите на нашествениците.

Реставрирани части

Част от реставрираните участъци на крепостта

В близост до крепостта се намира древно светилище, чийто главни богове са Диана и Аполон. Диана е и покровителка на Монтана и е изобразена върху герба на града. Покрай светилището се обосила нещо като вилна зона, която обаче заедно с него били разрушени при някое от готските нашествия през IV в.н е.

Краят на града и крепостта идва в края на VI в.н е., когато са разрушени от славяни и авари. По-късно славяните построили свое селище, което нарекли Кутловица, както и свое езическо светилище в чест на бог Перун или Дажбог, а най-вероятно и на двамата едновременно.

Хълм Калето

Изглед от най-високата точка на хълма Калето

Както видях крепостта днес е отчасти рестварирана, къде малко повече, къде не толкова. Съвременният град се намира в долината на Огоста, и това дава шанс хълмът Калето да не бъде застроен като своеобразен паметник на културата. Тук виждаме частица от всяка една от цивилизациите, обитавали това място. А крепостта е неразделна част от града, виждаме я и върху герба на Монтана, заедно с покровителката Диана.

Първите разкопки в околността започват още през 80-те години на 20 век. С годините са намерени над 160 епиграфски паметника, даващи абсолютна точност при датировката на отделните моменти от съществуването на крепостта.

Долната част на самата крепост е възстановена във височина с доста съвременни материали, докато частта, която се намира на върха изглежда сравнително по-автентично.

крепостни стени

Част от стените на Монтанска крепост

Определено добра идея за еднодневна разходка. Място, на което със сигурност ще усетите силната енергия от 2-хилядната история на този хълм. Място, напоено с история, легенди и традиции на няколко поредни цивилизации.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: