Пещери  1 ден от София  Природни

Пещера Проходна – „Очите на Бога“

пещера очите на бога или темната дупка
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

„Там, където небето и реката се сливат… Там където цветовете на изгревите и залезите са по-ярки от мечтите, Там където Господ гледа…“

Много отдавна чаках деня, в който ще сбъдна това свое си желание да посетя Карлуковския регион и по-точно пещера Проходна. Това беше една от забележителностите около София, която много исках да посетя. Много истории бях слушала от познати пещерняци и в общи линии вече имах своя представа за това място. 24 май, една слънчева и топла неделя се оказа прекрасна възможност, от която с  моята вярна „дружинка за пътешествия“, както често наричам своите спътници се  възползвахме и се отправихме към това предизвикателство. Казвам предизвикателство, защото всяко ново и непознато място за мен е такова.

 1. Как да стигнем до там?

От София се поема по автомагистрала Хемус и оттам покрай Правец и Ябланица се хваща пътя за Луковит. Достигайки до село Румянцево отклонихме на северозапад следвайки табелите за Карлуково. Цялото разстояние според GPS-а е около 115 км. Пътят е в сравнително добро състояние, с изключение на този в Карлуково, който определено се нуждае от сериозен ремонт. Но това не е тема на днешния разказ и спомените от прекрасната разходка.

На около 2 км от село Карлуково се натъкнахме на голяма табела сочеща надясно към самата пещера Проходна. Много от колите бяха оставени до самия асфалтов път, но имаше и такива, които бяха стигнали и до входа на пещерата. Ние решихме да походим малко пеша, затова оставихме колата си близо до пътя и изминахме разстоянието от около 0,3 км. Всичко наоколо бе застлано с  килим от маргаритки и току що поникнала зелена тревичка. Накъдето и да се огледаш, те заобикаля пейзаж, излъчващ спокойствие и щастие. До самия вход на пещерата има малко блато, пълно с жабки всякакъв размер. Всъщност ние стигнахме до Големия вход на пещерата.

Паркинг пред входа на Пещера Проходна е с височина 45 м.

Паркингът пред входа на пещерата

 1. Природен феномен Пещера Проходна

Пешера Проходна се е образувала вследствие на карстовите процеси в Карлуковския район, около село Карлуково, влизащ в областната администрация на Луковит. Това е един от най-големите карстови райони в България. Карлуковския пролом  е пълен със пещери, пропости, скални мостове, интересни скални образувания. Пещера Проходна освен, че е изключително впечатляваща е и най-дългият пещерен тунел в страната (262 м). През 1962 г е обявена за природна забележителност. Името и отвежда към двата края на пещерата- Малък вход (35 м) и Голям вход (45 м), които се явяват двата края на естествен скален мост, по чието протежение минава пътека.

САмият вход на пещерата и паркинга

Пред пещерата и блатото пред нея

Трябва да ви кажа, че самата пещера е доста по-различна от пещерите, които обикновено посещаваме. Самите и размери я правят изключително внушителна. В този ден имаше наистина доста хора. Няма екскурзовод тъй като не е необходим. Всеки се разхожда, където иска. “Очите на Бога” предоставя отлични възможности за любителите на скалното катерене и доста хора, практикуващи този спорт бяха решили да го направят именно на 24 май.Около минута ходене в самата пещера и спряхме. С широко отворени очи гледахме към тях- две еднакво оформени дупки в тавана на пещерата – резултат от ерозионната дейност на карста. Те наподобяват формата на очи, през които силна струя слънчева светлина навлизаше и усещането, което предполагам всеки един човек усеща в този момент е разтърсващо. През Очите на Бога, застинали в пещера Проходна, всяка година на 21 март, в деня на пролетното равнодействие  минава слънчев лъч, загатващ за някогашните обреди, извършвани на това място. Този момент отбелязва началото на новите културни насаждения, с които годината е започвала.

Изглед към Очите на Бога

“Окната” в пещера Проходна

Повярвайте, аз самата застинах на място, с вперен поглед нагоре към тези големи, светещи „очи“. В мен се събудиха сякаш толкова много копнежи и скрита сила, че след като си тръгнах от това място бях заредена с енергия за седмици напред… Необяснимо е…

Това са очите, под които се моли и поп Алигорко от филма „Време разделно“ по романа на Антон Дончев. Пещерата се явява снимачна площадка и на още няколко продукции, някои от които чуждестранни.

Окната в пещера Проходна

“Окната” от филма “Време разделно” , на които поп Алигорко се моли

Към края на самата пещера при Малкия вход се извършват скокове с бънджи. Както разбрах, специалистите съветват всеки, който е намислил да скочи за пръв път с бънджи, пещера Проходна е идеална за първи опит. И днес имаше желаещи. Постояхме и погледахме известно време. „Изгледахме“ полета на момиче и момче, които скочиха прегърнати. Със сигурност зарежда с адреналин, но поне аз не съм готова още за скок с бънджи. Някой ден, може би.

Малкият вход на пещера Проходна е с височина 35 м.

Малкият вход на пещерата и един бънджи скок

От този край на пещерата тръгват две пътечки, укрепени с дървени парапети, но ние така и тръгнахме по тях, тъй като имахме още задачки за изпълнение.

Направих много снимки. Катерехме се по скалните израстъци, опитвайки се да стигнем по-нависоко и по-нависоко. Тук опрелено има какво да се види.

Гледка към Карлуковския пролом, част от който е и пещера Проходна

Невероятна гледка към Карлуковския пролом

Интересно за мен бе да разбера, че и в тази пещера са открити останки от древни обитатели.

Излизайки от пещерата, знаех вече че това място определено те променя. Не, това не са гръмки думи, така е. Пожелавам ви да го изпитате!

 1. Пещерен дом „Петър Трантеев“

Той се намира на няколко стотин метра от самата пещера. Построен е през 1981г. за нуждите на научно-изследователската и проучвателска дейност по спелеология в богатото на карстови форми Карлуковско плато. По-късно е преустроен в база за туризъм. Всеки, който желае да избяга от напрегнатото ежедневие може  да го направи именно там. Изцяло реновирана е през 2012 г. Базата е на няколко етажа, като на най-долният етаж се намира приятно малко ресторантче с панормана тераса към река Искър и част от пещерата.

Река Искър и Големият вход на пещера Проходна

Изглед към река Искър и Големия вход на пещера Проходна

Гледката е невероятна. Отдъхнахме там, взехме си печат, тъй като пещера Проходна се намира под № 30( в зависимост от годината на издаване) в книжката със 100-те национални туристически обекта. Самата сграда е вкопана в цепка на варовикова скала, а формата и погледната от високо, наподобява прилеп.  Усещането  буквално е сякаш си в облаците. Ако някой път решите да посетите този район, не порпускайте и пещерния дом. Определено има какво да Ви предложи.

Гледка към река Искър от пешерен дом петър Трантеев

Изглед от пещерния дом към река Искър 

4. Какво още да видим в района?

Близо до пещерата Очите на Бога се намира едно прекрасно място, което препоръчвам на всеки – Геопарк Искър Панега. Екоътеката там е много лесна и се изминава изключително бързо – за по-малко от 40 минути и то със спирки за снимки и любуване на прекрасните гледки.

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Усещането, с което останах от видяното и преживяното остава за цял живот. Магнетичната сила на „две очи“, които ни напомнят за основния ни дълг към заобикалящата ни пророда- да я ценим, пазим и съхраняваме за идните поколение!

Map not available!
Пещера Проходна
 • Достъпност до обекта
 • Инфраструктура на обекта
 • Такса/вход-няма
 • Работно време-няма
 • Информационни табели
4.8

10 коментара

 • Може ли информация дали в пещерата е подходящо за по-малки деца, например 3-4 годишни?
  Браво за статията. Най-интересната и подробна, която намерих за пещерата, а има толкова много писано.
  С твоя блог преоткривам България.

  • Здравей, Камелия! Благодаря за хубавите думи, означават много за мен! Пещерата представлява широк и голям пещерен тунел, напълно подходящ и за малки деца. Там видях младо семейство със новородено! Пожелавам приятна разходка!

 • Благодаря ви за хубавото описание на пещерата. Думите Ви са изпълнение с ЛЮБОВ към Бога и България. Докато на земята има хора като вас, нищо не е загубено. Учителка съм и след няколко дни ще водя там дечица. Описанието на вашето преживяване ще ми помогне да насоча емоциите и сетивата им към това , което излъчва мястото, за да могат да го възприемат и изживеят с цялото си същество.

  • Благодаря, Десислава! Хубавите ти думи за мен и работата ми ме карат да се чувствам наистина пълноценна в това, което правя и любовта, което влагам в блога си. Радвам се, че сте решили да заведете децата до това прекрасно място. Пожелавам ви хубаво време и много прекрасни емоции. Сигурна съм, че децата ще ви бъдат благодарни за дестинацията, която сте избрала 🙂

 • Здравейте,
  Можете да добавите към точка 4 (забележителности в района) екопътеката при село Реселец (Тектонски гребен Калето).

 • Пещерата е невероятна, като основно предимство може да се каже, че е ок да се водят и по-малки деца. Има изграден път, а вътре си на разходка т.е. няма да се притеснявате, че някой може да се изгуби, падне или нарани. Това е, както предимство, така и недостатък. Пещерата е малко препрълнена с хора, но ако сте отседнали близо е супер място за почивка. Препоръчвам, особено ако имате малки деца и искате да ги запалите по планинарството/пещерите 🙂

 • Много описателна статия! Поздравления и от мен.
  Пещерата е една от любимите ми и според мен трябва всеки да я посети 🙂

 • В района има и още няколко скални феномена- Провъртеника и Струпаница, както и скални манастири. Близо е и Съевата дупка. Има си материал за един уикенд, че и повече за разходки. Горещо препоръчвам хотел Дипломат плаза в Луковит като място за настаняване. Невероятен хотел, а и организират разходки и различни мероприятия на споменатите места.

 • Няколко пъти съм бил там, всеки път се изумявам, сякаш е първи. Уникално място.

Остави коментар