Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни

18 невероятни места в Северна България

6. Побити камъни

Побитите камъни

Побитите камъни

Природният феномен Побити камъни, известен още с името “Дикилташ” се намира на  около 20 км. от град Варна и на няколко от Белослав. Скалният феномен представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10м., кухи или плътни цилиндри, различни по форма и големина каменни блокове и късове разпилени на площ от 7 кв.км. Хилядолетната работа на природата ни е завещала днес впечатляващи скулптури. Непосредствено до самата природна забележителност има безплатен паркинг, където да оставите колата си.

Разхождайки се из обекта със сигурност ще започнете да търсите приликата между скалните колони и фигурите и силуетите на хора, животни, чудовища, митични същества. Съществуват различни теории за произхода на тези скални блокове. Сред най-популярните теории е тази, според която тези земи преди 50 милиона години са били морско дъно. Различните отлагания били с различна плътност и структура. Морето, отдръпвайки се измива голяма част от пластовете и така само най-твърдите скални форми остават. Скалните блокове са изградени от светлосив варовик с карбонатно съдържание. И по този начин днес имаме такова природно богатство, каквото са Побитите камъни Интерес факт е, че това се води и единствената пустинна област в България.

Обърнете внимание на пясъка под краката си. Сякаш си в пустиня-светъл, чист, изключително фин. И потърсете камъка със сърцето и кръга на щастието.

Останалите групи са разположени около гр. Белослав и също си заслужава да бъдат разгледани.

?Местоположение: в близост до село Слънчево, на няколко км. от Белослав

?Достъп: с кола, паркинг до самия обект

Необходимо време: 20 мин ( ако не решите да обходите всичките 7 кв.км)

?Вход: 3 лв. възрастни/ 1 лв. учащи

7. Плиска

Плиска

Плиска и Крумовият дворец

За Плиска може да сe изговори и напише толкова много. Най-общо това е столицата на Първата Българската държава – от основаването и до 893 г, когато цар Симеон мести столицата в Преслав. Що се отнася до архитектурата и строителството на Плиска, тя е сред най-важните и значими укрепления, които са строени по нашите земи. В най-големия си разцвет, територията на Плиска е около 23 кв.км, което я нарежда на челните места редом с най-големите европейски градове. Тук живеят всички български управници до приемането на християнството, сред които хан Аспарух, хан Крум, Хан Омуртах, княз Борис I.

Регистрирани са три етапа в изграждането на столичния град, като най-ранните укрепления били дървени. По-късно хан Крум строи масивна каменна постройка, чиито основи може да бъдат видяни и днес. Тя е и сред най-бележитите паметници от първия етап. По времето на Омуртаг, след опожаряването на Плиска от византийците, ханът възстановява старите укрепления, като ги заменя с каменни. С неговото име се свързва вторият период от изграждането на града – Тронната палата, канализацията, водопровод, езически култови сгради. Третият период обхваща времето след покръстването на бъгарите 864-865 г.  На територията на самия археологически комплекс може да се докоснете до уникални предмети изложени в музея и открити в Плиска. Музеят носи името на един бележит български археолог, който отдава живота си на Плиска, загинал нелепо в горящ влак преди няколко години – проф. Рашо Рашев. Точно до музея е и археологическата база.

На по-малко от километър е и Голямата базилика, която освен с внушителните размери, “впечатлява” и с твърде съвременното “дострояване” на места.

?Местоположение: до град Плиска

?Достъп: с кола, паркинг до самия обект

Необходимо време: Около 1-1,30 час

?Вход: 5 лв. възрастни/ 2 лв. учащи

8. Преслав

Преслав

Велики Преслав

Велики Преслав е столица на България от 893 г до 971 г. Смята се, че Преслав е град, направен по подобие на Константинопол. В миналото теорията, господствала в научните среди гласи, че основната част от строителството на Велики Преслав се случва по времето на Симеон. По негово време България става една от трите най-могъщи държави в Европа редом с Византия и Немското кралство. Тогава е разцвета на българската книжнина и култура. Според данните от последните археологически проучвания обаче, учените са по-склонни да смятат, че Преслав е основан по-скоро по времето на Омуртаг, а самата подготовка за преместването на столицата от Плиска в Преслав се извършва докато на власт е княз Борис I. И оттук делото поемат Симеон Велики и Петър I, при чието управление се приема, че са завършени голяма част от дейностите.

Патлейна

Църквата в Патлейна

След десетилетия на духовен разцвет и издигане на духовното, Преслав е опожарен и превзет от Византия, но по-късно отново върнат в пределите на България. Тук ще се разходите из Тронната зала, малкия дворец, ще надникнете зад портите на Кръглата църква, а при желание може да посетите и Патлейна – художественото сърце на Велики Преслав.

?Местоположение: до град Велики Преслав

?Достъп: с кола, паркинг до самия обект

Необходимо време: Около 1-1,30 часа

?Вход: 5лв. възрастни/ 2 лв. учащи

9. Мадара и Мадарският конник

Мадарски конник

И почти на върха на Мадарското плато, отправям се към Мадарската крепост

Само на 17 км от Шумен, на 75 км от Варна и само на 2 км от село Мадара се намира историко-археологическия резрват Мадара. Величествени скали ограждат мястото, на което се раполага всеизвестният скален релеф и величествената крепост, намираща се на върха. Околоността е обитавана още от времето на траките, а след това от римляните. Крепостта Мадара е съществувала по времето на Първата и Втората българска държава и е превзета от турците през 1388г. Крепостта има неправилна тригълна форма. Във вътрешността и са открити църква и няколко помещения.

Не пропускайте да разгледате също така Голямата и Малката пещера, както и тази на нимфите с целебното изворче, скалното параклисче, функциониращо и днес “Св. Панталеймон”. Малко след тях ще видите и уникалния скален релеф Мадарски конник или както го срещнахме в превод Madara Rider или Madara Horseman :). Около него са разположени няколко надписа на гръцки език, разкриващи геройството на трима български ханове Тервел, Крум, Омуртаг. Недалеч от археологическия резерват е и Вила Рустика – антична вила, съществувала между II-IV век.

?Местоположение: до село Мадара

?Достъп: с кола, паркинг до самия обект

Необходимо време: Около 1-2 часа

?Вход: 5лв. възрастни/ 2 лв. учащи

10. Абритус

Абритус

Абритус

Малко преди самия вход на град Разград, на главния път Русе-Варна се намира и археологически резерват “Абритус”. Целият комплекс е разположен на площ от 1000 дка. Историческите данни  отнасят неговото основаване в I в., когато градът е бил изграден като римски военен лагер. През  следващите векове варварските набези нанасят солидни разрушения. По-късно през Средновековието, Абритус се превръща във важно средище на живот. Отново разрушен, този път от печенегите през XI в. След това, западно от разрушения град възниква малко средновековно българско селище Хразград (Хръсград). Превзето е от турците в края на XIV в.,  днешният град Разград е негов продължител.

Освен разходката из улиците на Абритус, може да посетите и двата музея към комплекса. Единият е традиционен археологически музей, в който може да разгледате експозицията, проследяваща развитието на човешкото общество тук. Пред сградата на музея паркът е превърнат в лапидариум, където ще видите множество епиграфски паметници, надгробни плочи, архтектурни детайли. Най-новата придобивка на резерват Абритус е интерактивният музей, в който историята на крепостта и античния град е представена по един нетрадиционен начин, особено интересен за всички деца. За огромно съжаление по-голяма част от античния град в момента се намира под действащ завод, но явно има по-важни неща от нашето наследство.

?Местоположение: на 3 км от град Разград

?Достъп: с кола, паркинг до самия обект

Необходимо време: Около 1-1,30 часа

?Вход: 6лв. възрастни/ 3 лв. учащи

e6339cc88a6abc488f00e617ca4cc57cd303ea18619c088af0pimgpsh_fullsize_distr

27 коментара

 • Уникална колекция на още по-уникални места в България.
  Нямам търпение да прочета повече за Мисионис и Петрич кале, не ги бях чувала. За Патлейна също ми стана много интересно

  • Благодаря, Елица! Съвсем скоро ще разкажа за всяко едно от посетените местенца. Ще издам, че Патлейна наистина е вълшебна, грабна сърцето ми!

 • Юленце, прекрасна колекция. Като северняк, ме е срам дори да кажа колко съм посетил.

  Със сигурност ще се върна към нея 🙂

  Мога да предложа 2 места от Плевен. Едното е Музеят на виното, който е вкопан в пещера и е уникален за целия Балкански полуостров. Друго място, също уникално за Балканите, е Панорамата.

  Поздрави,
  Светльо

   • Ако трябва да сме съвсем точни, манастирът не е нито Бесарабовски, нито Бесарбовски, а Басарбовски. Името на селото е Басарбово.

  • Манастирът не е нито БесарАбовски, нито Бесарбовски, а е Басарбовски. И е правилно написан от Юлия Вукова.

 • Много искам да прочеа повече за Аула на Омуртаг. Не бях чувал за това място до сега.

 • Супер обзор на една от най-богатите на история части на България. Ще напишете ли нещо повече за крепостта в Червен?

 • Колекцията Ви е чудесна,бихте ли желала да я допълните с крепостта Царевец,хълма Трапезица и римското селище Никополис Ад Иструм? Благодаря Ви!

 • Браво за великолепно представената информация. Ясно, точно и подредено. Ще го ползвам при следващата си екскурзия.

 • Много хубаво пътешествие сте направили! На някои от обектите съм ходил, други не съм ги чувал и ми беше интерeсно да прочета за тях. Браво!

 • А Белоградчишките скали, крепостта Рациария край с. Арчар, античния Улпия Ескус в покрайнините на с. Гиген – Плевенско, Никополската крепост? С това ли се изчерпват невероятните места на Северна България??

  • Цветомир, местата в Северна България са твърде много за да бъдат вписани в една статия. Ако сте прочел началото на статията, ще ви стане ясно, че тези 18 места, аз посетих в рамките на няколко дни и са част от няколкодневна екскурзия, за която разказвам! А и кой твърди, че това са всички невероятни места в България?!

 • Поздравления за пътеводителят!! Определено си заслужава да го продължите!!
  Бих искал да споделя нещо за Овеч. Платото освен, че предлага много минало и красиви гледки е енергийно место, подходящо за занимания по слънцегледство. По-специално за изпращане на Райко. Качвайки се по пътеката от издълбани стълби в скалите от страната, която се достига с автомобил не от към града, попадате горе долу в средата на старините. В лево се простира по-късата част на платото, десно е по-дългата, която се достига по дървен мост и се слива с околният пейзаж. Върху самото плато ще видите не високи хълмове. Единият е в лево, другият в десно. За заниманията със слънцегледство е важен онзи хълм в десно. На него има ниска кула построена в наши дни. Именно на тази част на хълмът е местото с бликаща енергия и подходящо за слънцегледство. Там на близо има и места за зареждане от Земята. Особено са подходящи за жени. Това е местото, което съм избрал за събор на хора да се учат на слънцеглрдство и за синхронизиране на мисли, насочени към вселената.
  Нека да допълня още неща. Погледнато от същата отправна точка в десно, но в далечината се достига до скални ниши, с гледка към града. До тех има направен мост, който обаче е преграден, а на входа на самите ниши са поставени решетки. Все пак може да се стигне до там и да се разгледа.

 • Юлия Вукова,поздравявам ви за 18 невероятни места в Северна България.През последните няколко години със съпруга ми доста пътешестваме и все се оказва,че има още много за гледане на територията на малката геогравска теритотия на прекрасната ни Родина.Само малка корекция номер 16 се повтаря 2 пъти т.е. местата са 19 на брой.Препоръчително е Ивановски скални манастири и Крепостта Червен да се посетят на едно пътуване.Може да се добави и Басарбовски скален манастир,а защо да не прибавим и пещера “Орлова чука”а може и манастира “Св.Марина”село КаранВърбовка.Това бе мойто предложение до тук.Ето за кои ме светнахте вие:Крепост Мисионис,Петрич Кале,Марцианопол,Църквата в Патлейна,Пещерите около Мадарският конник и Античната вила,Аул на хан Омуртаг.Сега моите предложения за вас като списъкът съвсем не е изчерпателен има още много.Ще започна от изток на запад:Крепост Ковачевско Кале до гр.Попово,Крепост Хоталич край Севлиево/много си струва но трябва да се отдели повече време с подходящи обувки и вода и нещо за похапване/,Еменски каньон,Хотнишки водопад и екопътека и още много други места.Особено край Велико Търново има толкова много за гледане.Пожелавам ви много здраве и огромно желание за пътешествия.

  • Благодаря, Донка! Правилно сте забелязали 🙂
   Много хубави предложения сте дала-включени са в списъка за догодина:) Особено много искам да посетя Ковачевското кале 🙂
   Продължавайте да пътешествате и да опознавате България!
   Благодаря ви!

  • Пропускате град Бяла, първата столица на освободената от турско робство България, с музей Освободителна война, часовниковата кула, църквата и моста на Колю Фичето. И по-скоро заглавието да е в “Североизточна България”, нямате представа какво имате да видите на северозапад.

   • Статията е озаглавена “Северна България”, тъй като по време на тази екскурзия пропътувах разстоянието от Балчик на изток… до Ловеч на запад. Отделни статии имам за местата в Северозападна България 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: