Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни

18 невероятни места в Северна България

11. Шуменска крепост

Шуменска крепост

В кулата на Шуменската крепост, а зад мен и вътрешния град

Само на 3 км. от град Шумен, в историко-археологическия резерват “Шуменска крепост”, в парка “Шуменско плато” се намира и едноименната крепост. Тя е една от най-големите средновековни крепости, останали по българските земи. Най-ранните данни за обитание на мястото се отнасят към XII в.пр.Хр. Многократно превземана, разрушавана и изграждана наново, Шуменската крепост е просъществувала до 1444 г. Най-ранното укрепено селище е дело на тракийското племе – гети. По-късно римляните отчитат стратегическото и местоположение и я превръщат в свое владение. Няколко века след това византийците я превръщат в голям производствен и търговски център, а по времето на император Юстиниан I,  крепостта е важна част от отбранителната линия на подстъпите към Стара планина.

След варварските нашествия, крепостта е разрушена и възстановена отново през VIII в. Последният културен пласт е от периода на Първото и Второто българско царство.

Днес крепостта е реставрирана и дава ясна представа за своите мащаби и величие. Интересна и популярна туристическа дестинация, тази крепост няма как да ви остане безразлична. Изградени са удобни алеи, рампи, панорани площадки в рамките на крепостта, благодарение на които обхождането е изключително лесно и приятно.

?Местоположение: на 3 км от град Шумен

?Достъп: с кола, паркинг до самия обект

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: 5лв. възрастни/ 2 лв. учащи

12. Червен

Средновековна крепост Червен

Средновековна крепост Червен

В рамките на природен парк “Русенски Лом” се намира едно малко бижу – средновековна крепост Червен. Средновековният град, издигал се над едноименното село някога е бил сред най-значимите стопански, културни, религиозни и военни центрове на Второто българско царство. Именно тук, през 1235 г. е установена Червенската митрополия, в чиито околности възникват множество скални манастири.  По това време градът има добре развита търговско-занаятчийска дейност. С важно стартегическо значение, разположен на пътя от Дунав към Търново. Най-големият възход на града е по време на династията на Тертеровци, когато тя притежавала околните земи като свое родово владение. Тогава е построена и монетарница. Според учените, проучвали крепостта във вътрешния град е имало и замък. Дали е така и какво мисля аз за тези теории може да прочетете в голямата статия за крепостта съвсем скоро.

Червен се състои от укрепен вътрешен град и външен град, разположен в подножието на скалния рид и околните хълмове. Изключителен интерес буди водоснабдителната  система на Червен. Освен щерни, открити са две водочерпални съоръжения, а в основите на крепостта и карстов извор, използван за водоснабдяване по време на обсада.

Мястото е изключително живописно, едно от най-внушителните археологически обекти, които съм посещавала.

?Местоположение: над село Червен

?Достъп: с кола, паркинг  до самия обект

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: 4 лв. възрастни/ 2 лв. учащи

13. Свещарска гробница и Сборяново

Свещарската гробница

Свещарската гробница в Гинина могила

Свещарската гробница е един от обектите, включени в списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско. Намира се на няколко километра от село Свещари, недалеч от град Исперих. Някога тези земи са били населявани от тракийското племе гети, чийто владетел Дромихет се предполага, че е погребан в царската гробница. Тя е открита през 1982 г. при разкопките на Гинина могила, недалеч от селото. Тя представлява тракийско-еленистическа гробница от първата половина на III в. Състои се от коридор и три помещения-предверие, странично помещение и гробна камера, всички покрити с полуцилиндричен свод, в който от изключително значение бил централният вклиняващ камък. Основният материал е бял, добре обработен в квадри варовик. Невероятно впечатляваща е гробната камера и нейната украса от 10 женски фигури на кариатиди. Освен тази гробница може да посетите още две, които са отворени за посетители. Няма да издавам повече…

Археологическият обект-античен град Сборяново се намира на около два километра от Свещарската гробнца. Към момента той не е уреден за туристически посещения, тъй като ежегодно се провеждат разкопки на неговата площ. Градът е основан в края на IV в.и през първата половина на III в. Мощен търговски и производствен център, свидетелство за което е и най-голямата колекция от амфорни печати от елинистическата епоха в Тракия. Смята се, че това е Хелис, столицата на гетското царство, в което Дромихет приема победения елинистически владетел Лизимах през 297 (294г. ?).

?Местоположение: на ок. 2 км от село Свещари, Исперих

?Достъп: с кола, паркинг в близост до самия обект

Необходимо време: Около 1 час за разглеждане на гробниците и 20-на мин за Сборяново

?Вход: 14лв. възрастниза трите гробници, за Сборяново няма такса вход

14. Ловешка крепост

Крепост над Ловеч

Ловешката крепост

Южно от град Ловеч, на хълма Хисаря се намират останките от средновековната Ловешка крепост. На входа на обекта пък ви посреща голяма статуя на Васил Левски, с поглед вперен гордо в града. Пешеходната разходка ще ви отнеме от 30 мин. до около час, в зависимост темпото, с което се движите и дали ще надникнете във всеки ъгъл на крепостта.

Най-ранното поселение тук е от времето на траките, когато е имало тракийско селище, от което са разкрити части от жилища, битова керамика, множество предмети от ежедневието на тогаващните обитатели. Крепостта датира от епохата на Римската империя, когато на мястото на твърдината е функционирала пътна станция. Важна е ролята на крепостта и през Българското средновековие, когато Асен и Петър печелят победа над византийския император Исак II Ангел, тогава е подписан и Ловешкият мирен договор, който дава признание на Второто българско царство. По времето на цар Иван Александър започва и най-големият разцвет на Ловеч.

Крепостта е част от архитектурно-историческия резерват “Вароша”, който  включва още прочутият покрит мост на Кольо Фичето, музеят “Васил Левски”, старата градска баня и др.

?Местоположение: над град Ловеч

?Достъп: с кола, паркинг в близост до самия обект

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: 4 лв. възрастни/ 2 лв. учащи

?Всичко за Ловешката крепост може да прочетете тук

15. Крушунски водопади

Крушунски водопади

Крушунските водопади-водна феерия

Популярните Крушунски водопади се намират непосредствено до село Крушуна. Смятани са за най-голямата водна травертинова каскада с множество басейни, водоскоци, прагове. Цялата разходка из парка отнема около 2 часа. Времето е достатъчно, за да се обиколят няколкото водопада, поточетата, както и самия извор на водопада.

Първоначалното  впечатление е сякаш си в някакъв нереален свят, сякащ си попаднал на екзотичен остров. Основният водопад се спуска от над 20 метра височина, като се разделя на няколко ръкава и образува още няколко по-малки водопада. Посетен през различните сезони, той със сигурност ще е привлекателен. Екопътеката до Крушунските водопади е лесно проходима и достъпна, както за малки деца, така и за по-възрастни. Въздухът е свеж, прохлада се усеща в цялата местност. Тук цари спокойствие и приказно усещане за свобода на духа.

?Местоположение: до село Крушуна, Ловеч

?Достъп: с кола, паркинг в близост до самия обект

Необходимо време: Около 1-2 часа

?Вход: 4 лв. възрастни/ 2 лв. учащи

?Всичко за Крушунските водопади може да прочетете тук

16. Деветашка пещера

Деветашка пещера

Деветашка пещера

Недалеч от село Деветаки, на около 17 км. от Ловеч се намира една от най-големите пещери в България – Деветашка пещера. Общата и дължина е 2442 м, площта и е над 20 000 кв.м., а височината и 60 м. Доброто и местоположение в плодородна местност, големината и, близостта и до река и извори, тучни гори с богат дивеч и пасища наоколо привличат вниманието на хората от най-дълбока древност. Най-ранното засвидетелствано поселение е от около 70 хил. години преди Христа. Около V-то хилядолетие пр. Хр. пещерата е почти изцяло заселена. По-късно през бронзовата, желязната и римската епоха Деветашката пещера е била убежище за много хора. Открити са следи от обитание и от Средновековието, когато вероятно е била използвана при възникване на опасност в околните селища. В по-близко минало пещерата е била използвана като склад за съхранение на хранителни продукти от държавния резерв, а след това е била засекретен военен обект.

До момента тук са известни над 45 вида животни. Деветашката пещера е и едно от трите най-значими местообитания на прилепи в Европа. Тук те се размножават, отглеждат своите малки и зимуват. За някои видове, обаче пещерата е само спирка за зимуване. Прилепите образуват многохилядни колонии от над 60 000 индивида.

Усещането да си на това място определено е впечатляващо!

?Местоположение: до село Деветаки, Ловеч

?Достъп: с кола, много малък паркинг в близост до самия обект

Необходимо време: Около 30 мин

?Вход: 3лв. възрастни/ 2 лв. учащи

?Цялата статия за Деветашката пещера може да прочетете тук

17. Ивановски скални църкви

Ивановски скални църкви

Част от стенописите в църквата “Св. Богородица”, Ивановски скални църкви

На 18 км. южно от град Русе, в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом се намират прочутите Ивановски скални църкви. Обект под закрилата на Юнеско, те впечатляват освен с невероятното си разположение, но и със запазените в няколкото храма стенописи. За разлика от традиционните манастири, в Иваново има цяла мрежа от скални църкви, параклиси и монашески килии в скалите на различна височина, свързани с пътеки и скални стълби.

Световна известност имат стенописите в църквата “Св. Богородица” от средата на XIV век., които са едни от шедьоврите на средновековното българско и балканско изкуство. Интересен факт е, че тук стенописът с тайната вечеря е близо 100 години по стар от известната в цял свят картина на Леонардо Да Винчи.

Лека екопътека, само за 10-на минути ще ви отведе до най-впечатляващата за мен църква, а именно “Св. Богородица”, в която видях изображение на “Тайната вечеря”, с векове по-старо от картината на Леонардо да Винчи. От 1978 г. комплексът е обявен за археологически резерват.

?Местоположение: до село Иваново, Русе

?Достъп: с кола, много малък паркинг в близост до самия обект

Необходимо време: Около час, ако обиколите всички църкви

?Вход: 4лв. възрастни/ 1 лв. учащи

18. Аул на хан Омуртаг

Аулът на хан Омуртаг

Аулът на хан Омуртаг

Според определението за “аул”-това е военноопорен пункт, крепост, малка резиденция. Служи за защита на важни стратегически възли и пътища, проходи и защита на местното население от вражески нападения.

Аулът на хан Омуртаг е бил с не по различно предназначение от гореописаното. Военното укрепление (укрепен български дворец) се свързва със строителната дейност на хан Омуртаг и неговото построяване се отнася към 822 г. Свързва се с Преславско-Плисковската култура, като се смята, че именно това е дворецът, споменат в Чаталарския надпис. Сериозно готско присъствие е засвидетелствано на теритрията на средновековния аул. Според археологическите данни тук е функционирал готски ариански епископски център. Сред средновековните български находки, разпръснати в пространство от около половин декар, учените намират езическо култово съоръжение, което се смята за място, на което са били правени жертвопринушения…

Аулът на хан Омуртаг се намира в местността “Хисар кале”, в землището на община Велики Преслав на около 2 км, южно от село Хан Крум. От основния асфалтов път се достига по черен, изключително лош път, който служи по-скоро за местните земеделски нужди, отколкото да е представителен такъв, водещ към национална забележителност.

?Местоположение: до село хан Крум, Шумен

?Достъп: с кола, по черен път около 1,7 км

Необходимо време: Около 15 мин

?Вход: Няма

+Бонус+Бaсарбовски манастир

Бесарабовски манастир

Бесарабовски манастир

По поречието на река Русенски Лом, близо до село Бaсарбово се намира и едноименният манастир. Единственият действащ скален манастир в България. Възникването му се отнася към XII-XIII в., редом с  други манастири по поречието на Русенски Лом и нейните притоци. Меките варовикови скали са били издълбавани от монасите-исихиасти като ги превръщали в килли за подслон и молитви, и църкви, далеч от светската суета.

Най-известният обитател на светата обител е Свети Димитрий. Той прекара целия си живот в скалния манастир. След като починал монахът бил погребан в църквата, но по време на Руско-турската война от 1755-1768 г. мощите му са пренесени в Букурещ.

Влизайки по красива пътека в манастира минах през добре подреден цветен двор и се озовах пред кладенец, за който се смята че е изкопан от св. Димитрий, а водата в него-лековита.. По 48 каменни стъпала се стига до високо разположената килия, в която според преданието е спял светеца. Сега там има свещници. Вдясно от тази килия има скална църква с красив дърворезбован иконостас. Друго каменно стълбище ни отвежда до естествена пещера, в която е погреман монах Хрисант-човекът, който възражда манатира и го връща към живота през 1937 г.

Тихо, спокойно и изключително живописно място.

?Местоположение: село Бaсарбово, Русе

?Достъп: с кола, паркинг пред манастира

Необходимо време: Около 20 мин

?Вход: Няма

Надявам се с кратките описания на посетените от мен места да съм ви била полезна. За мен това бе изключително приятно прекарано време сред величествените кътчета на България! Места, които заслужават много повече внимание! Скоро ще публикувам подробни материали за всяка една забележителност, придружени с прекрасни снимки 🙂

 

27 коментара

 • Уникална колекция на още по-уникални места в България.
  Нямам търпение да прочета повече за Мисионис и Петрич кале, не ги бях чувала. За Патлейна също ми стана много интересно

  • Благодаря, Елица! Съвсем скоро ще разкажа за всяко едно от посетените местенца. Ще издам, че Патлейна наистина е вълшебна, грабна сърцето ми!

 • Юленце, прекрасна колекция. Като северняк, ме е срам дори да кажа колко съм посетил.

  Със сигурност ще се върна към нея 🙂

  Мога да предложа 2 места от Плевен. Едното е Музеят на виното, който е вкопан в пещера и е уникален за целия Балкански полуостров. Друго място, също уникално за Балканите, е Панорамата.

  Поздрави,
  Светльо

   • Ако трябва да сме съвсем точни, манастирът не е нито Бесарабовски, нито Бесарбовски, а Басарбовски. Името на селото е Басарбово.

  • Манастирът не е нито БесарАбовски, нито Бесарбовски, а е Басарбовски. И е правилно написан от Юлия Вукова.

 • Много искам да прочеа повече за Аула на Омуртаг. Не бях чувал за това място до сега.

 • Супер обзор на една от най-богатите на история части на България. Ще напишете ли нещо повече за крепостта в Червен?

 • Колекцията Ви е чудесна,бихте ли желала да я допълните с крепостта Царевец,хълма Трапезица и римското селище Никополис Ад Иструм? Благодаря Ви!

 • Браво за великолепно представената информация. Ясно, точно и подредено. Ще го ползвам при следващата си екскурзия.

 • Много хубаво пътешествие сте направили! На някои от обектите съм ходил, други не съм ги чувал и ми беше интерeсно да прочета за тях. Браво!

 • А Белоградчишките скали, крепостта Рациария край с. Арчар, античния Улпия Ескус в покрайнините на с. Гиген – Плевенско, Никополската крепост? С това ли се изчерпват невероятните места на Северна България??

  • Цветомир, местата в Северна България са твърде много за да бъдат вписани в една статия. Ако сте прочел началото на статията, ще ви стане ясно, че тези 18 места, аз посетих в рамките на няколко дни и са част от няколкодневна екскурзия, за която разказвам! А и кой твърди, че това са всички невероятни места в България?!

 • Поздравления за пътеводителят!! Определено си заслужава да го продължите!!
  Бих искал да споделя нещо за Овеч. Платото освен, че предлага много минало и красиви гледки е енергийно место, подходящо за занимания по слънцегледство. По-специално за изпращане на Райко. Качвайки се по пътеката от издълбани стълби в скалите от страната, която се достига с автомобил не от към града, попадате горе долу в средата на старините. В лево се простира по-късата част на платото, десно е по-дългата, която се достига по дървен мост и се слива с околният пейзаж. Върху самото плато ще видите не високи хълмове. Единият е в лево, другият в десно. За заниманията със слънцегледство е важен онзи хълм в десно. На него има ниска кула построена в наши дни. Именно на тази част на хълмът е местото с бликаща енергия и подходящо за слънцегледство. Там на близо има и места за зареждане от Земята. Особено са подходящи за жени. Това е местото, което съм избрал за събор на хора да се учат на слънцеглрдство и за синхронизиране на мисли, насочени към вселената.
  Нека да допълня още неща. Погледнато от същата отправна точка в десно, но в далечината се достига до скални ниши, с гледка към града. До тех има направен мост, който обаче е преграден, а на входа на самите ниши са поставени решетки. Все пак може да се стигне до там и да се разгледа.

 • Юлия Вукова,поздравявам ви за 18 невероятни места в Северна България.През последните няколко години със съпруга ми доста пътешестваме и все се оказва,че има още много за гледане на територията на малката геогравска теритотия на прекрасната ни Родина.Само малка корекция номер 16 се повтаря 2 пъти т.е. местата са 19 на брой.Препоръчително е Ивановски скални манастири и Крепостта Червен да се посетят на едно пътуване.Може да се добави и Басарбовски скален манастир,а защо да не прибавим и пещера “Орлова чука”а може и манастира “Св.Марина”село КаранВърбовка.Това бе мойто предложение до тук.Ето за кои ме светнахте вие:Крепост Мисионис,Петрич Кале,Марцианопол,Църквата в Патлейна,Пещерите около Мадарският конник и Античната вила,Аул на хан Омуртаг.Сега моите предложения за вас като списъкът съвсем не е изчерпателен има още много.Ще започна от изток на запад:Крепост Ковачевско Кале до гр.Попово,Крепост Хоталич край Севлиево/много си струва но трябва да се отдели повече време с подходящи обувки и вода и нещо за похапване/,Еменски каньон,Хотнишки водопад и екопътека и още много други места.Особено край Велико Търново има толкова много за гледане.Пожелавам ви много здраве и огромно желание за пътешествия.

  • Благодаря, Донка! Правилно сте забелязали 🙂
   Много хубави предложения сте дала-включени са в списъка за догодина:) Особено много искам да посетя Ковачевското кале 🙂
   Продължавайте да пътешествате и да опознавате България!
   Благодаря ви!

  • Пропускате град Бяла, първата столица на освободената от турско робство България, с музей Освободителна война, часовниковата кула, църквата и моста на Колю Фичето. И по-скоро заглавието да е в “Североизточна България”, нямате представа какво имате да видите на северозапад.

   • Статията е озаглавена “Северна България”, тъй като по време на тази екскурзия пропътувах разстоянието от Балчик на изток… до Ловеч на запад. Отделни статии имам за местата в Северозападна България 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: