Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
  Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни  Култура и традиции

30 невероятни забележителности в Родопите, които трябва да посетите

21. Широка лъка

Широка лъка

Широка лъка по залез

Красиво родопско село с богата история. Място, на което традициите са все още живи. Тук ще усетите истинското гостоприемство на родопчанина, ще се насладите на уникална, автентична архитектура и неописуема, чиста природа. През март тук се провежда традиционния за тази част от страната кукерски събор Песпонеделник. Присъствала съм на едно негово издание. В Широка лъка в далечната 1971г. е създадено Националното училище за фолклорни изкуства. В далечната 1832 г. в селото е създадено килийно училище. Училището се намира точно до църквата „Успение Богородично“ – едно от задължителните за посещение места в Широка лъка, заедно с етнографския музей. Читалище “Екзарх Стефан” се намира в центъра на селцето. Там са изградени паметници в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан.

?Местоположение: на 15 км от Пампорово

?Достъп: с кола и разходка из селцето пеша

Необходимо време: около час

?Вход: няма

22. Агушеви конаци

Агушеви конаци

Агушеви конаци

Агушевите конаци се намират в село Могилица, Смолянско и представляват архитектурен и художествен паметник от национално значение от 1964 г. Всъщност те са най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Архитектурният ансамбъл се състои от две представителни жилищни сгради и стопански постройки. Съградени са така, че да образуват 3 самостоятелни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Всички сгради в конака имат общо 221 прозореца, 86 врати и над 20 комина. Изграден през XIX в. за Салих Ага и тримата му синове. В края на миналия век конакът е реставриран и превърнат в етнографки музей, а през 2011г. след реституция е върнат на наследниците на Салих Ага.

?Местоположение: село Могилица, Смолянско

?Достъп: с кола

Необходимо време: когато аз ги посетих бяха затворени. Не се допускаха туристи, тъй като имотът е частен.

?Вход: няма

23. Крепост Градище край село Гела

Крепост Градището

Крепост Градището. Малко преди голямата буря.

Крепостта е най-високо разположената такава в Родопите и е прекрасна идея за полудневен преход. Намира се на 3 км oт село Гела и се взема за около час и половина спокойно ходене. Крепостта е известна с това, че е най-високо разположената крепост на Балканите. На върха на крепостта на най-красивата панорамна площадка е регистрирано ранножелязно светилище. Установени са 2 строителни периода на крепостта, като те са ясно разграничини хронологически и архитектурно. Първият е датиран от XI – IX век пр.Хр, а вторият-VIII–VI век пр.Хр. Отново по данни на керамиката се предполага, че крепостта е използвана чак до II-III век, когато е била изцяло изоставена. Интересна идея за разходка, когато сте в района на Гела.

?Местоположение: село Гела, близо до Широка лъка

?Достъп: с кола някъде около базиликата и оттам пеша

Необходимо време: около 3 часа

?Вход: няма

24. Базилика Гела

Базилика Гела

Базилика Гела

Село Гела е прекрасно място в Родопите, известно най-вече с природа, гледки и гайдарското надсвирване през агуст. Има много интересни места, които могат да бъдат посетени. Едно от тях е ранновизантийската базилика в края на селото. Напълно реставрирана, около нея е изграден приятен парк, където може да седнете и да се полюбувате на красивите гледки и историята, с която това място е открито. Базиликата край село гела е най-виисоко разположената такава в югоизточна Европа, като вероятно тя е била част от по-голям комплекс, който е целял да внедри християнството сред тракийското племе Беси, които са обитавали Родопите по това време. Базиликата е изградена през V в., като е просъществувала само 200 години.

?Местоположение: село Гела, близо до Широка лъка

?Достъп: с кола до паркинга пред базиликата

Необходимо време: около 30 мин

?Вход: няма

25. Вълчи камък

Вълчи камък

Една от двете панорамни площадки на Вълчи камъкна залез слънце…

Нй-високата панорамна площадка на Балканския полуостров. Със своята височина от 1650 метра над морското равнище, панорамна площадка Вълчи камък предлага 360-градусова панорамна гледка към Родопите. Дотук може да се изкачите с високопроходим автомобил или пеша, но ще ви отнеме часове. Върхът, на който се намира площадката се нарича “Каба таш”. Място, от което ясно се виждат Рила, Пирин…Триградското ждрело, околните села и навсякъде Родопите. Легендата разкзва, че на връх Каба таш някога хората от селото са оставяли овците си да пасат на хълма и всяка сутрин намирали някое от животните с прегризано гърло. Дебнели в продължение на дни… Най-накрая хванали пакостника-голям и сив вълк, който провесили над пропастта и го захвърлили от скалата. Падайки надолу се чул силен вой, който огласил околността и оттогава и до днес местността на връх Каба таш носи името Вълчи камък.

?Местоположение: до село Гьоврен, Девин

?Достъп: с високопроходима кола или пеша

Необходимо време: около 1 час и 30 мин с пътуването

?Вход: няма

26. Орлово око

Ягодина и Орлово око

И… площадката Орлово око

Орлово око, разположено над Буйновското ждрело, над село Ягодина. До връх Свети Илия и панорамната площадка се достига по два начина: с високопроходим автомобил или пеша от село Ягодина. Височината във вертикала от шосето на  Буйновското ждрело до панорамната площадка е около 600 метра, което се равнява почти два пъти височината на Айфеловата кула. Надморската височина на панорамна площадка Орлово око е 1563 м над морското равнище. Оттук се виждат прочутите Чаирски езера, както и част от гръцките Родопи, Борино, Чала, Ягодина, Рила и части от Пирин.  С часове може да останеш там горе със зареян поглед в далечината.

?Местоположение: близо до село Ягодина, Девин

?Достъп: с високопроходима кола или пеша

Необходимо време: около 1 час и 30 мин с пътуването

?Вход: няма

27. Крепостта Перистера

Крепостта Перистера

Крепостта Перистера

Крепостта Перистера се намира северно от град Пещера. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава “гълъб”. Представлява крепост с три пояса крепостни стени и шест отбранителни кули, разположени на най-вътрешната крепостна стена. Крепостта е датирана в IV в. сл.Хр., като краят и се поставя в VII в. Археолозите смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище. Интересна е легендата за името на крепостта: „Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят своята църква. Така от хълма Света Петка литнало ято гълъби.“ Гълъбът е знакът на Христос. След разкопките, извършени от Археологическият екип е ръководен от доц. д-р Бони Петрунова при Национален археологически институт с музей, БАН, крепостта е консервирана, реставрирана и облагородена. Красива цветна пътека отвежда към входа на крепостта.

?Местоположение: над град Пешера

?Достъп: с кола до паркинга и оттам пеша

Необходимо време: около 30 мин

?Вход: 4 лв

Батак

Църквата “Света Неделя” в Батак

Църквата “Света Неделя” е построена през 1813г. върху дареното от кмета Тодор Балинов  място. Църквата е кръстокуполна, изградена е изцяло от камък, с дъбови врати и опасана от високи каменни стени. Църквата е един от символите на храброст и българщина по време на Априлското въстание. Църквата крепост се оказва последно убежище за над 2000 жени, деца и старци, безмилостни изклани след това. По стените на църквата все още се виждат следи от кръв, а в специални витрини може да се видят натрошените черепи на хилядите дали живота си без да предадат своята вяра и народност.  От 1977г. църквата “Света Неделя” е обявена за национален исторически паметник на културата. Тя се е превърнала в символ на борбите за национална свобода и има огромнавъзпитателна историческа мисия: да съхранява и предава за идните поколения самосъзнание и нажионален дух.

?Местоположение: Батак

?Достъп: Оставяте колата си някъде в града и разходка пеша

Необходимо време: около 15 мин

?Вход: няма

29. Язовир Доспат

Язовир Доспат

Язовир Доспат

Язовир Доспат-най-големият язовир, който съм виждала. Разполага се на 1200 м. надморска височина и се нарежда сред първенците по площ (18,3 кв.км.) и обем сред язовирите в България. Построен е на река Доспатска. Дълъг е 19 км и широк около 3 км. Живописният път, по който минавах бе между градовете Сърница и Доспат. Зная, че язовир Доспат е любимо място за много летовници. Водите на язовир Доспат се използват за добив на ел. енергия, промишлено рибовъдство, спортен риболов и воден туризъм. Наред със стопанското си значение, той е и изключително подходяща база за развитие на спортен риболов и свързаните с него форми на туризъм.

?Местоположение: град Доспат, област Смолян

?Достъп: С кола

Необходимо време: колкото пожелаете

?Вход: няма

30. Село Косово

село косово

Пролетно и цветно. Село Косово

Село Косово е едно от онези вълшебни места, които остават завинаги в сърцето ти. Тази пролет го посетих и оставих частица от сърцето си там. Село Косово се намира само на 3 км от основния път Асеновград-Пампорово. Сгушено в по-ниските части на Родопите, това вълшебно място съхранява вековна история, съхранена архитектура и силна вяра, увековечена в многото параклиси разпръснати навсякъде. Интересното е, че към момента, когато го посетих селото имаше само 9 постоянни жители, но пък за сметка на това много гости целогодишно. Може да останете за уикенд, та дори и за седмица. Хубави екопътеки, интересен етнографски музей и разбира се, магазин “Безгрижен живот”.

?Местоположение: Село Косово, на 5 км от Нареченски бани

?Достъп: С кола

Необходимо време: колкото пожелаете

?Вход: няма

Това са част от посетените от мен обекти в Родопите през последните години. Държа да отбележа, че някои цени може би не са 100 % актуални, тъй като са посетени преди време и съм потърсила  наличната към този момент информация за тях в интернет.

SaveSave

21 коментара

 • Браво, Юлия. Това е невероятно усилие да събереш, снимаш и представиш по този прекрасен начин цялата тази информация.
  Поздравления за всичко, което правиш. Наистина ти пожелавам успех!

 • Била съм само на половината от тези места, а за много от тях не бях чувала дори. Ще си запазя статията и лятото започвам поред.
  Този сайт е моето вдъхновение!

 • Забележителностите по какъв принцип са подредени? Бих добавил още една малко известна крепост до Чудните мостове. Дали сте ходили там и имате ли информация за нея?
  Браво за усилието, материала може да бъде начало на цял пътеводител.

 • Българио, драга, мила
  земя,пълна с добрини.
  Земя, що си ме кърмила
  моя поклон приеми.
  Освен да притихна и да се поклоня, друго не ми идва на ум.

 • Това лято посетих две пещери Ягодинска и Дяволското гърло .И на двете е много красиво и интересно.Намират се на 250км от гр.Нова Загора ,доста път е ама си струва да се видят тези пещери .Също посетих преди 2 години Чудните мостове и Асенова крепост там също е красиво и интересно .

 • Бих искал да добавя Перперикон, Дяволският мост край Ардино и Триградското ждрело, задължителни дестинации при посещение в Родопите.

  • Здравейте! Със сигурност ще ги включа, веднага щом ги посетя. Обикаляла съм главно из Централни Родопи и заради това те не фигурират в статията. Предстои ми живот и здраве да ги посетя и тогава, ше бъдат включени 😉

 • Здравейте. Приветствам идеята и аплодирам всеки българин посещаващ и възхваляващ дивната природна красота на България. Адмирации за Юлия относно материала, подкрепен и със снимки.
  Очаквам с нетърпение продължението. Позволявам си да споделя опит.
  Екопътека-Струилица-Калето-Лъката, Агушевите Конаци в село Могилица, Изворът на река Арда. Продължаваме/айте/ напред!

 • Бих искал да добавя Татул,Харман кая,крепоста Моняк,вкаменената гора,каменната сватба,каменните гъби,крепоста Устра,орлови скали до Ардино,пещера Утробата,крепоста Цепина,природен феномен крокодила,природните скални феномени слона и динозавъра,крепоста Неузетикон и тракийската гробница до с.Мезек.

 • Чудесни пътеписи! Браво! Ако може само да отбележа една неточност – написано е, че изходна точка за Чудните мостове е Кръстова гора…

 • Предлагам ви маршрут : гр .Батак – гр. Доспат. По пътя си ще срещнете 4-ри от най-разкошните язовири в Родопите: Голям Беглик, Тошков чарк, Широка поляна, Доспат. След гр. Доспат, завийте в посока гр. Гоце Делчев. По целия път ще видите едни от най- красивите гледки на Родопите.

  • Благодаря, господин Павлов. Маршрутът, който предлага наистина разкрива приказни места в Родопите. При възможност бих преминала през него 🙂

 • Браво, страхотна статия 🙂 ще опитаме да обиколим всички тези места с моята компания!

 • Чудесни пътеписи и места, които са обозначени,като информация за хора, непознаващи Родопите! Благодаря сърдечно на авторката! Родопите са красиви и уникални, хубаво е да включите още места, защото посочените не изчерпват забележителностите! Освен Перперикон, споменат по-горе, има още – ,,Каменната сватба” и ,,Скалните гъби”, които са в околностите на Кърджали! Също и Златоград!

 • Няма такава планина като Родопите. С изключение на крепостта Кричим, навсякъде другаде съм била .Лично моята класация на посочените от вас места била друга, но затова сме различни и съответно и вкусовете и възприятията ни са различни .И още : има толкова неописани от вас места: яз Въча, Фотински водопади, Струилица, Бекови скали и т.н. в Западни Родопи……… а Източните Родопи нарочно ли са пропуснати?

Остави коментар

В момента потребител разглежда: