Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни  Култура и традиции

30 невероятни забележителности в Родопите, които трябва да посетите

21. Широка лъка

Широка лъка

Широка лъка по залез

Красиво родопско село с богата история. Място, на което традициите са все още живи. Тук ще усетите истинското гостоприемство на родопчанина, ще се насладите на уникална, автентична архитектура и неописуема, чиста природа. През март тук се провежда традиционния за тази част от страната кукерски събор Песпонеделник. Присъствала съм на едно негово издание. В Широка лъка в далечната 1971г. е създадено Националното училище за фолклорни изкуства. В далечната 1832 г. в селото е създадено килийно училище. Училището се намира точно до църквата „Успение Богородично“ – едно от задължителните за посещение места в Широка лъка, заедно с етнографския музей. Читалище “Екзарх Стефан” се намира в центъра на селцето. Там са изградени паметници в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан.

?Местоположение: на 15 км от Пампорово

?Достъп: с кола и разходка из селцето пеша

Необходимо време: около час

?Вход: няма

22. Агушеви конаци

Агушеви конаци

Агушеви конаци

Агушевите конаци се намират в село Могилица, Смолянско и представляват архитектурен и художествен паметник от национално значение от 1964 г. Всъщност те са най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Архитектурният ансамбъл се състои от две представителни жилищни сгради и стопански постройки. Съградени са така, че да образуват 3 самостоятелни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Всички сгради в конака имат общо 221 прозореца, 86 врати и над 20 комина. Изграден през XIX в. за Салих Ага и тримата му синове. В края на миналия век конакът е реставриран и превърнат в етнографки музей, а през 2011г. след реституция е върнат на наследниците на Салих Ага.

?Местоположение: село Могилица, Смолянско

?Достъп: с кола

Необходимо време: когато аз ги посетих бяха затворени. Не се допускаха туристи, тъй като имотът е частен.

?Вход: няма

23. Крепост Градище край село Гела

Крепост Градището

Крепост Градището. Малко преди голямата буря.

Крепостта е най-високо разположената такава в Родопите и е прекрасна идея за полудневен преход. Намира се на 3 км oт село Гела и се взема за около час и половина спокойно ходене. Крепостта е известна с това, че е най-високо разположената крепост на Балканите. На върха на крепостта на най-красивата панорамна площадка е регистрирано ранножелязно светилище. Установени са 2 строителни периода на крепостта, като те са ясно разграничини хронологически и архитектурно. Първият е датиран от XI – IX век пр.Хр, а вторият-VIII–VI век пр.Хр. Отново по данни на керамиката се предполага, че крепостта е използвана чак до II-III век, когато е била изцяло изоставена. Интересна идея за разходка, когато сте в района на Гела.

?Местоположение: село Гела, близо до Широка лъка

?Достъп: с кола някъде около базиликата и оттам пеша

Необходимо време: около 3 часа

?Вход: няма

24. Базилика Гела

Базилика Гела

Базилика Гела

Село Гела е прекрасно място в Родопите, известно най-вече с природа, гледки и гайдарското надсвирване през агуст. Има много интересни места, които могат да бъдат посетени. Едно от тях е ранновизантийската базилика в края на селото. Напълно реставрирана, около нея е изграден приятен парк, където може да седнете и да се полюбувате на красивите гледки и историята, с която това място е открито. Базиликата край село гела е най-виисоко разположената такава в югоизточна Европа, като вероятно тя е била част от по-голям комплекс, който е целял да внедри християнството сред тракийското племе Беси, които са обитавали Родопите по това време. Базиликата е изградена през V в., като е просъществувала само 200 години.

?Местоположение: село Гела, близо до Широка лъка

?Достъп: с кола до паркинга пред базиликата

Необходимо време: около 30 мин

?Вход: няма

25. Вълчи камък

Вълчи камък

Една от двете панорамни площадки на Вълчи камъкна залез слънце…

Нй-високата панорамна площадка на Балканския полуостров. Със своята височина от 1650 метра над морското равнище, панорамна площадка Вълчи камък предлага 360-градусова панорамна гледка към Родопите. Дотук може да се изкачите с високопроходим автомобил или пеша, но ще ви отнеме часове. Върхът, на който се намира площадката се нарича “Каба таш”. Място, от което ясно се виждат Рила, Пирин…Триградското ждрело, околните села и навсякъде Родопите. Легендата разкзва, че на връх Каба таш някога хората от селото са оставяли овците си да пасат на хълма и всяка сутрин намирали някое от животните с прегризано гърло. Дебнели в продължение на дни… Най-накрая хванали пакостника-голям и сив вълк, който провесили над пропастта и го захвърлили от скалата. Падайки надолу се чул силен вой, който огласил околността и оттогава и до днес местността на връх Каба таш носи името Вълчи камък.

?Местоположение: до село Гьоврен, Девин

?Достъп: с високопроходима кола или пеша

Необходимо време: около 1 час и 30 мин с пътуването

?Вход: няма

26. Орлово око

Ягодина и Орлово око

И… площадката Орлово око

Орлово око, разположено над Буйновското ждрело, над село Ягодина. До връх Свети Илия и панорамната площадка се достига по два начина: с високопроходим автомобил или пеша от село Ягодина. Височината във вертикала от шосето на  Буйновското ждрело до панорамната площадка е около 600 метра, което се равнява почти два пъти височината на Айфеловата кула. Надморската височина на панорамна площадка Орлово око е 1563 м над морското равнище. Оттук се виждат прочутите Чаирски езера, както и част от гръцките Родопи, Борино, Чала, Ягодина, Рила и части от Пирин.  С часове може да останеш там горе със зареян поглед в далечината.

?Местоположение: близо до село Ягодина, Девин

?Достъп: с високопроходима кола или пеша

Необходимо време: около 1 час и 30 мин с пътуването

?Вход: няма

27. Крепостта Перистера

Крепостта Перистера

Крепостта Перистера

Крепостта Перистера се намира северно от град Пещера. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава “гълъб”. Представлява крепост с три пояса крепостни стени и шест отбранителни кули, разположени на най-вътрешната крепостна стена. Крепостта е датирана в IV в. сл.Хр., като краят и се поставя в VII в. Археолозите смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище. Интересна е легендата за името на крепостта: „Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят своята църква. Така от хълма Света Петка литнало ято гълъби.“ Гълъбът е знакът на Христос. След разкопките, извършени от Археологическият екип е ръководен от доц. д-р Бони Петрунова при Национален археологически институт с музей, БАН, крепостта е консервирана, реставрирана и облагородена. Красива цветна пътека отвежда към входа на крепостта.

?Местоположение: над град Пешера

?Достъп: с кола до паркинга и оттам пеша

Необходимо време: около 30 мин

?Вход: 4 лв

Батак

Църквата “Света Неделя” в Батак

Църквата “Света Неделя” е построена през 1813г. върху дареното от кмета Тодор Балинов  място. Църквата е кръстокуполна, изградена е изцяло от камък, с дъбови врати и опасана от високи каменни стени. Църквата е един от символите на храброст и българщина по време на Априлското въстание. Църквата крепост се оказва последно убежище за над 2000 жени, деца и старци, безмилостни изклани след това. По стените на църквата все още се виждат следи от кръв, а в специални витрини може да се видят натрошените черепи на хилядите дали живота си без да предадат своята вяра и народност.  От 1977г. църквата “Света Неделя” е обявена за национален исторически паметник на културата. Тя се е превърнала в символ на борбите за национална свобода и има огромнавъзпитателна историческа мисия: да съхранява и предава за идните поколения самосъзнание и нажионален дух.

?Местоположение: Батак

?Достъп: Оставяте колата си някъде в града и разходка пеша

Необходимо време: около 15 мин

?Вход: няма

29. Язовир Доспат

Язовир Доспат

Язовир Доспат

Язовир Доспат-най-големият язовир, който съм виждала. Разполага се на 1200 м. надморска височина и се нарежда сред първенците по площ (18,3 кв.км.) и обем сред язовирите в България. Построен е на река Доспатска. Дълъг е 19 км и широк около 3 км. Живописният път, по който минавах бе между градовете Сърница и Доспат. Зная, че язовир Доспат е любимо място за много летовници. Водите на язовир Доспат се използват за добив на ел. енергия, промишлено рибовъдство, спортен риболов и воден туризъм. Наред със стопанското си значение, той е и изключително подходяща база за развитие на спортен риболов и свързаните с него форми на туризъм.

?Местоположение: град Доспат, област Смолян

?Достъп: С кола

Необходимо време: колкото пожелаете

?Вход: няма

30. Село Косово

село косово

Пролетно и цветно. Село Косово

Село Косово е едно от онези вълшебни места, които остават завинаги в сърцето ти. Тази пролет го посетих и оставих частица от сърцето си там. Село Косово се намира само на 3 км от основния път Асеновград-Пампорово. Сгушено в по-ниските части на Родопите, това вълшебно място съхранява вековна история, съхранена архитектура и силна вяра, увековечена в многото параклиси разпръснати навсякъде. Интересното е, че към момента, когато го посетих селото имаше само 9 постоянни жители, но пък за сметка на това много гости целогодишно. Може да останете за уикенд, та дори и за седмица. Хубави екопътеки, интересен етнографски музей и разбира се, магазин “Безгрижен живот”.

?Местоположение: Село Косово, на 5 км от Нареченски бани

?Достъп: С кола

Необходимо време: колкото пожелаете

?Вход: няма

Това са част от посетените от мен обекти в Родопите през последните години. Държа да отбележа, че някои цени може би не са 100 % актуални, тъй като са посетени преди време и съм потърсила  наличната към този момент информация за тях в интернет.

SaveSave

24 коментара

 • Браво, Юлия. Това е невероятно усилие да събереш, снимаш и представиш по този прекрасен начин цялата тази информация.
  Поздравления за всичко, което правиш. Наистина ти пожелавам успех!

 • Била съм само на половината от тези места, а за много от тях не бях чувала дори. Ще си запазя статията и лятото започвам поред.
  Този сайт е моето вдъхновение!

 • Забележителностите по какъв принцип са подредени? Бих добавил още една малко известна крепост до Чудните мостове. Дали сте ходили там и имате ли информация за нея?
  Браво за усилието, материала може да бъде начало на цял пътеводител.

 • Българио, драга, мила
  земя,пълна с добрини.
  Земя, що си ме кърмила
  моя поклон приеми.
  Освен да притихна и да се поклоня, друго не ми идва на ум.

 • Това лято посетих две пещери Ягодинска и Дяволското гърло .И на двете е много красиво и интересно.Намират се на 250км от гр.Нова Загора ,доста път е ама си струва да се видят тези пещери .Също посетих преди 2 години Чудните мостове и Асенова крепост там също е красиво и интересно .

 • Бих искал да добавя Перперикон, Дяволският мост край Ардино и Триградското ждрело, задължителни дестинации при посещение в Родопите.

  • Здравейте! Със сигурност ще ги включа, веднага щом ги посетя. Обикаляла съм главно из Централни Родопи и заради това те не фигурират в статията. Предстои ми живот и здраве да ги посетя и тогава, ше бъдат включени 😉

 • Здравейте. Приветствам идеята и аплодирам всеки българин посещаващ и възхваляващ дивната природна красота на България. Адмирации за Юлия относно материала, подкрепен и със снимки.
  Очаквам с нетърпение продължението. Позволявам си да споделя опит.
  Екопътека-Струилица-Калето-Лъката, Агушевите Конаци в село Могилица, Изворът на река Арда. Продължаваме/айте/ напред!

 • Бих искал да добавя Татул,Харман кая,крепоста Моняк,вкаменената гора,каменната сватба,каменните гъби,крепоста Устра,орлови скали до Ардино,пещера Утробата,крепоста Цепина,природен феномен крокодила,природните скални феномени слона и динозавъра,крепоста Неузетикон и тракийската гробница до с.Мезек.

 • Чудесни пътеписи! Браво! Ако може само да отбележа една неточност – написано е, че изходна точка за Чудните мостове е Кръстова гора…

 • Предлагам ви маршрут : гр .Батак – гр. Доспат. По пътя си ще срещнете 4-ри от най-разкошните язовири в Родопите: Голям Беглик, Тошков чарк, Широка поляна, Доспат. След гр. Доспат, завийте в посока гр. Гоце Делчев. По целия път ще видите едни от най- красивите гледки на Родопите.

  • Благодаря, господин Павлов. Маршрутът, който предлага наистина разкрива приказни места в Родопите. При възможност бих преминала през него 🙂

 • Браво, страхотна статия 🙂 ще опитаме да обиколим всички тези места с моята компания!

 • Чудесни пътеписи и места, които са обозначени,като информация за хора, непознаващи Родопите! Благодаря сърдечно на авторката! Родопите са красиви и уникални, хубаво е да включите още места, защото посочените не изчерпват забележителностите! Освен Перперикон, споменат по-горе, има още – ,,Каменната сватба” и ,,Скалните гъби”, които са в околностите на Кърджали! Също и Златоград!

 • Няма такава планина като Родопите. С изключение на крепостта Кричим, навсякъде другаде съм била .Лично моята класация на посочените от вас места била друга, но затова сме различни и съответно и вкусовете и възприятията ни са различни .И още : има толкова неописани от вас места: яз Въча, Фотински водопади, Струилица, Бекови скали и т.н. в Западни Родопи……… а Източните Родопи нарочно ли са пропуснати?

 • Интересни места без съмнение, но като препоръка – по-добре не пишете местоположение “на 270км от София” тъй, като имате около 360 опции да се намирате на това разстояние и да не сте на описаната локация 😉

Остави коментар

В момента потребител разглежда: