Пещери  Археологически  Екопътеки  Манастири  Природни  Култура и традиции

30 невероятни забележителности в Родопите, които трябва да посетите

11. Водна пещера Голубовица

Голубовица

Екипиране и подготовка преди влизането в Голубовица

Ако сте любители на пещерите, приключенията и адреналиина, то пещера Голубовица е точното място за всеки от вас.  Тя се намира край село Смилян, южно от Смолян. Цялата пещера Голубовица представлява всъщност система от 4 пещери, свързани генетично и морфолжки по между си. Посетителите, оборудвани  в специално водонепромукаемо облекло заедно с водач влизат в пещерата. През нея преминава река, а всички посетители на пещерата преминават през различни трудности-преминаване през реката, плаване с лодка под скалите… Невероятно изживяване. Тук разбрах какво е непрогледна тъмнина. След напускане на пещерата всички преминаваме през алпийски тролей и се достига до паркинга.

?Местоположение: на 25 км от Смолян

?Достъп: с кола до паркинг. Оттам пеша около 10 минути

Необходимо време: Около 1 час и 15 мин.

?Вход: 20 лв- включва екипировка, водач в пещерата

12. Момчилова крепост

Момчилова крепост

Момчилова крепост

Крепостта се намира над село Градът, недалеч от Смолян. Най-ранните археологически свидетелства за обитаване на това място са от V хил (късен енеолит), когато на това място е съществувало скално светилище, което е било използвано вероятно до III-IV в. През Късната Анточност се отнасят и крепостните съоръжения, които могат да бъдат видяни и днес. През XIII-XIV в., тук е функционирал и параклис. Това е и една от последно падналите под османско робство крепости. Момчил войвода, легенди, храбри българи… Тези думи се преплитат във филма за славния Момчил войвода, който всяка вечер се прожектира върху скалите на Момчилова крепост. Момчил войвода или Момчил юнак, както също е известен в някои хрониките реална историческа личност, живял е през XIV в. и е известен като закрилник на Родопите.

?Местоположение: над село Градът, Смолянско

?Достъп: с кола до паркинг. Оттам пеша около 20 минути

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: 4 лв (в цената влиза и билет за филма, при ясно и хубаво време)

13. Смолянската крепост

Смолянска крепост

Смолянска крепост, изглед към източната крепостна стена

Тя се намира в местността Турлука, само на 10 мин пеша от основния път Пампорово-Смолян. Смолянска крепост „Калето“ е построена по времето на Юстиниан I, с функция на военна крепост, чиято задача била да контролира и поддържа съобщенията и движението по Централния трансродопски път през Средните Родопи. В северозападната част на крепостта е изградена дървена беседка с навес, където може да поспрете и отдъхнете. А гледката, която се открива е невероятна. Точно под самата беседка  има и панорамна площадка, разкриваща приказна гледка към Смолян.

?Местоположение: на 10 км от Смолян

?Достъп: с кола до паркинг на главния път Смолян-Пампорово

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: няма

14. Крепостта край село Кошницa

Крепостта над село Кошница

Изглед от крепостта към село Кошница

Крепостта Калето край село Кошница разкрива невероятна гледка към Родопите. Късноантичната и средновековна крепост над село Кошница е имала сериозни стратегически позиции в древността. Тя е изпълнявала военни  функции и е контролирала подстъпа към недалеч разположената Смолянска крепост, за която ви разказах по-горе.  Самата крепост няма свое име, с което да е известна в писмените извори. Много интересно е разположението и. Намира се над Проходна пещера, сякаш е кацнала на върха и. До крепостта води добре поддържана екопътека, а под самата крепост има места за отдих с невероятни гледки към близкото село Кошница и красивите Родопи.

?Местоположение: село Кошница, Смолянско

?Достъп: с кола до паркинг. Оттам пеша около 20-25 минути

Необходимо време: Около 1 час и 30 минути

?Вход: няма

15. Смолянските езера

Смолянските езера

Едно от Смолянските езера и Орфееви скали над тях

Смолянските езера се намират на около 10-на минути от Смолян, като движейки се към Пампорово по основния път трябва да се отклоните наляво и да следвате табелите към езерата. Някога техният брой е възлизал над 20, днес са останали само 7, Смолянските езера привличат стотици посетители тук през всеки сезон. Най-напред ще видите езерата Кераньов гол, Силажа, Османов гьол и Лагера. Последните три езера Бистрото, Тревистото и Мътното езера са включени в „Екопътека Трите смолянски езера”, разполагайки се под Орфееви скали. Около тях  има подходящи места за пикник. Изключително ненатоварваща и лежерна разходка сред природата.

?Местоположение: на 10 км от Смолян

?Достъп: с кола до паркинг. Оттам разходка пеша

Необходимо време: Около 1 час

?Вход: няма

16. Орфееви скали

Орфееви скали

Орфееви скали. По залез

 

Място, което всеки посетител на Родопите и в частност Пампорово трябва да посети. Орфееви скали се намират над Смолянските езера, под Кула Снежанка. Ако идвате от основния път към Кула Снежанка, трябва да се отбиете  наляво и през горска пътека ще стигнете до тях. Тази година бладодетели възстановиха разрушената дървена беседка под скалите. Легендата разказва, че някога митичният певец Орфей е стоял на тези скали и взирайки се в необятните и безумно красиви планински хълмове на Родопите е получавал вдъхновение, което превъплъщавал в красиви звуци, излизащи изпод струните на неговата арфа.

?Местоположение: В Пампорово

?Достъп: с кола до пътя, водещ към кула Снежанка, оттам 10-на мин пеша

Необходимо време: около 40 мин

?Вход: няма

17. Кулата Снежанка

Кула Снежанка

Изглед от кула Снежанка

Кулата е с височина 156 метра. На най-високата част на кула Снежанка е разположено кафе-панорама на 2019 м надморска височина с невероятна 360-градусова панорамна гледка към Родопите. През 1973г. е започнал строежа на  кулата за нуждите на БНР и БНТ и е завършил през 1978г. Оттук  започват да се излъчват тв и радио предавания още през 70-те години на миналия век. При ясен ден пред очите ви се разкрива цялата Студенецка седловина и морето от планински върхове на родопския рид Чернатица, обрасъл с вековни ели, борове и смърчове. На юг се виждат Смолянските езера, а в далечината е гръцката част на Родопите. На запад се издига връх Голям Перелик, в чието подножие се намират китните села Стойките и Гела. Оттук се виждат Рила и Пирин, а на север и Стара планина. От изток се вижда платото Рожен, заедно със купола на Роженската обсерватория.

?Местоположение: В Пампорово

?Достъп: с кола до самата кула

Необходимо време: около 20 мин (ако решите да  пийнете мурсалски чай с прекрасен изглед-повече време)

?Вход: 4 лв

18. Екопътека Каньонът на водопадите

Екопътека Каньонът на водопадите

Екопътека Каньонът на водопадите

Една от любимите ми екопътеки. Преминавала съм я няколко пъти и силно я препоръчвам. Намира се на около 15 мин от центъра на Смолян в посока село Мугла. Името на екопътеката, предполагам се досещате откъде идва – от множеството водопади, чийто приблизителен брой е около 50. Внушителните с размера си са около пет. Сред тях ще видите-Каскадите, Лирата, Сърцето, Ропката. Маршрутът се изминава за около 4 часа, без да бързате, а общата му дължина е приблизително 6,5 км. Изключително лека, приятна и постижима цел е разходката из екопътека Каньона на водопадите. Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата. Той ще ви е необходим през цялото време, тъй като пейзажите, които постепенно ще се разгръщат пред вас, няма да ви дадат мира, докато не ги заснемете.

?Местоположение: на 10-на км от Смолян

?Достъп: с кола до паркинг и пеша по екопътеката

Необходимо време: около 3 часа спокойно изкачване до края на пътеката и слизане

?Вход: няма

19. Екопътека Невястата

Екопътека Невястата

Изглед от една от панорамните площадки по Екопътека Невястата

 

Екопътека Невястата предлага най-невероятните гледки в Родопите, като за покоряването и не са нужни кой знае какви планинарски умения. Изключително лесна и перфектно облагородена, екопътеката е подходяща за хора от всякакви възрасти. Общата и дължина е около 900 метра. Началото на екопътеката започва точно до самия път Пампорово-Смолян. В нейното начало се намира  манастира “Св. Панталеймон”. Ще преминете покрай панорамни площадки “Невероятна” и “Красива”, при желание ще се повозите на алпийски тролей… Накрая, ще се полюбувате на гледката от един от най-известните скални масиви-Невястата.

?Местоположение: близо до Пампорово, до самия главен път Пампорово-Смолян

?Достъп: с кола до паркинга и оттам пеша

Необходимо време: около 30 мин

?Вход: няма

20. Дяволската пътека

Дяволска пътека

Дяволска пътека

Най-екстремната екопътека, която съм посещавала досега. Невероятно място. Разполага с два входа-откъм село Борино и откъм Буйновското ждрело. Самата Дяволска пътека представлява съвкупност от естакади, дървени мостчета, конзолни платформи, водни каскади, скални форми, ерозионни котли и невероятни панорамни площадки към природна забележителност Дяволски мост и водослива на реките Буйновска и Чатак дере. Чудесно място особено ако обичате планина, река, водопади, екстремни пътеки и стълбища.

?Местоположение: близо до село Борино е едната изходна точка, а другата е откъм Ягодинска пещера и Буйновско ждрело

?Достъп: с кола до паркинга и оттам пеша

Необходимо време: няколко часа в зависимост от темпото

?Вход: няма

e6339cc88a6abc488f00e617ca4cc57cd303ea18619c088af0pimgpsh_fullsize_distr

24 коментара

 • Браво, Юлия. Това е невероятно усилие да събереш, снимаш и представиш по този прекрасен начин цялата тази информация.
  Поздравления за всичко, което правиш. Наистина ти пожелавам успех!

 • Била съм само на половината от тези места, а за много от тях не бях чувала дори. Ще си запазя статията и лятото започвам поред.
  Този сайт е моето вдъхновение!

 • Забележителностите по какъв принцип са подредени? Бих добавил още една малко известна крепост до Чудните мостове. Дали сте ходили там и имате ли информация за нея?
  Браво за усилието, материала може да бъде начало на цял пътеводител.

 • Българио, драга, мила
  земя,пълна с добрини.
  Земя, що си ме кърмила
  моя поклон приеми.
  Освен да притихна и да се поклоня, друго не ми идва на ум.

 • Това лято посетих две пещери Ягодинска и Дяволското гърло .И на двете е много красиво и интересно.Намират се на 250км от гр.Нова Загора ,доста път е ама си струва да се видят тези пещери .Също посетих преди 2 години Чудните мостове и Асенова крепост там също е красиво и интересно .

 • Бих искал да добавя Перперикон, Дяволският мост край Ардино и Триградското ждрело, задължителни дестинации при посещение в Родопите.

  • Здравейте! Със сигурност ще ги включа, веднага щом ги посетя. Обикаляла съм главно из Централни Родопи и заради това те не фигурират в статията. Предстои ми живот и здраве да ги посетя и тогава, ше бъдат включени 😉

 • Здравейте. Приветствам идеята и аплодирам всеки българин посещаващ и възхваляващ дивната природна красота на България. Адмирации за Юлия относно материала, подкрепен и със снимки.
  Очаквам с нетърпение продължението. Позволявам си да споделя опит.
  Екопътека-Струилица-Калето-Лъката, Агушевите Конаци в село Могилица, Изворът на река Арда. Продължаваме/айте/ напред!

 • Бих искал да добавя Татул,Харман кая,крепоста Моняк,вкаменената гора,каменната сватба,каменните гъби,крепоста Устра,орлови скали до Ардино,пещера Утробата,крепоста Цепина,природен феномен крокодила,природните скални феномени слона и динозавъра,крепоста Неузетикон и тракийската гробница до с.Мезек.

 • Чудесни пътеписи! Браво! Ако може само да отбележа една неточност – написано е, че изходна точка за Чудните мостове е Кръстова гора…

 • Предлагам ви маршрут : гр .Батак – гр. Доспат. По пътя си ще срещнете 4-ри от най-разкошните язовири в Родопите: Голям Беглик, Тошков чарк, Широка поляна, Доспат. След гр. Доспат, завийте в посока гр. Гоце Делчев. По целия път ще видите едни от най- красивите гледки на Родопите.

  • Благодаря, господин Павлов. Маршрутът, който предлага наистина разкрива приказни места в Родопите. При възможност бих преминала през него 🙂

 • Браво, страхотна статия 🙂 ще опитаме да обиколим всички тези места с моята компания!

 • Чудесни пътеписи и места, които са обозначени,като информация за хора, непознаващи Родопите! Благодаря сърдечно на авторката! Родопите са красиви и уникални, хубаво е да включите още места, защото посочените не изчерпват забележителностите! Освен Перперикон, споменат по-горе, има още – ,,Каменната сватба” и ,,Скалните гъби”, които са в околностите на Кърджали! Също и Златоград!

 • Няма такава планина като Родопите. С изключение на крепостта Кричим, навсякъде другаде съм била .Лично моята класация на посочените от вас места била друга, но затова сме различни и съответно и вкусовете и възприятията ни са различни .И още : има толкова неописани от вас места: яз Въча, Фотински водопади, Струилица, Бекови скали и т.н. в Западни Родопи……… а Източните Родопи нарочно ли са пропуснати?

 • Интересни места без съмнение, но като препоръка – по-добре не пишете местоположение “на 270км от София” тъй, като имате около 360 опции да се намирате на това разстояние и да не сте на описаната локация 😉

Остави коментар

В момента потребител разглежда: