Археологически

Абритус – античният град почти погубен от съвременен завод

Абритус
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Това лято имах уникалната възможност да обиколя голяма част от Северна България, като част от едноседмична екскурзия, за която ви разказах в статията: 18 невероятни места в Северна България. Една от спирките, някъде по средата на пътешествието ми беше античният римски град Абритус. Още като студент бях учила за него и нямах търпение да го посетя, особено след като разбрах, че градът е много добре реставриран и експониран. Към него е изграден и уникален посетителски интерактивен център, но за това ще разкажа след малко.

Къде се намира Абритус?

Абритус

Абритус

Античният град Абритус се намира на 2 км. източно от съвременния град Разград, като много трудно ще го объркате. Няма значение откъде идвате, ще срещнете достатъчно указателни табели. Когато стигнете до входа на археологическия резерват ще видите сравнително голям паркинг и сградите на посетителския център и билетния център.

Историята на Абритус

Абритус

Абритус и останките от града

Градът безспорно е един от най-значимите такива на територията на Северна България или така наречената провинция Долна Мизия. В началото на I век градът е възникнал върху старо тракийско селище и е бил със статут на военен лагер. през IV век на мястото са изградени крепостни стени дебели над 3 метра и високи повече от 10 метра, което е било присъщо само на важни градски центрове. Градът е разполагал с 4 порти и 35 бойни кули. През периода на V-VI век се утвърждава като важен християнски център, а животът на римското поселение продължава до края на VI век, когато заедно с повечето варвари на балканите са унищожени и големите римски градове. Аварите и славяните често опожаряват и разрушават римските градове и грабят богатствата им, като голямо подобно нападение се случва края на века, което практически слага край на величието на града. Той е възстановен отново към края на IX век, когато на негово място е изградена българска средновековна крепост.

Интересен факт около историята на Абритус е че той е споменат в много извори във връзка с битката край града, където през 251 година животът си губи император Траян Деций.

Посетителският център

След краткия урок по история нека преминем към това какво може да се види в града в днешно време. Първо ще започна с посетителския център и това колко много той ме впечатли. Определено това беше една от най-големите изненади по време на пътуването ни. Цялата идея на центъра е много иновативна и интересна, особено за по-малките посетители, но не само. Целият център е пълен с интерактивни игри, загадки и раздвижващи ума и стимулиращи логиката инсталации.

Абритус

Посетителският център в Абритус

Силно препоръчвам да посетите центъра с дечица, които имат интерес към историята. Там могат да се снимат в униформата на римски центурион или да разберат колко точно е струвала 1 амфора с вино, както и как точно легионерите са успявали за 1 ден да построят укрепен военен лагер. Тези и още страшно много интересни факти за римската империя и за живота на римляните са представени по един невероятно интересен и пленяващ начин.

Съвет: Отделете си повече време за посещение на античния град, ако с вас има деца на години между 7 и 15 години. Интерактивният музей в посетителския център е място, което ще плени всяко дете 

Останките от античния град

Абритус

Част от крепостната стена на града

Абритус, както вече споменах е един от най-големите и важни градове в провинция Долна Мизия. В момента, за съжаление огромна част от града е под съвременен завод за лекарства, ако не се лъжа. В момента много добре възстановени са част от централния площад на града – форума, както и останки от жилищни и стопански сгради.

Абритус

Поглед към Абритус

Запазени са крепостните стени и няколко от 35-те бойни кули. Алеите са добре направени и осветени, а по тях може да обиколите по-голяма част от града.

Археологическият музей

Абритус

Дворът на археологическия музей

В началото на резервата има и малък археологически музей, който си заслужава да разгледате, а в двора му изложени много антични склуптори и останки от архитектурни елементи намерени при разкопките. Музейчето е малко и експозицията е много интересна, като там може да видите вещи, принаджелжали на местни обитатели.

За посещение си отделете:

1:30 часа


20% Complete


Абритус е подходящ за:

                   


Кога да се посети:

        


Абритус, Разград
  • Локация
  • Инфраструтура
  • Цена
  • Музей
5

Резюме

Абритус е един добър пример за това как българските антични градове са експонирани и реставрирани. Уникалният интерактивен музей, пък е най-интересния, който съм виждала в България. Истинско бижу, особено за малки дечица, запалени по история.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: