Археологически

Улпия Никополис ад Нестум – един античен град в наши дни

Никополис ад Нестум
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Новата година завърши с разходка из Вароша, Благоевград и  започна с пътуване и опознаване на родината. Още на 1 януари, пътувайки от Годе Делчев към вътрешността на Родопите реших да посетя недалеч разположеният археологически обект Никополис ад Нестум. Спомените ме връщат назад във студентските години, когато учехме за всеки един град на Марк Улпий Траян. Времето беше доста студено, но ясно и слънчево. А и какво по-хубаво от това да стартираш новата година с посешение на ново място?

Разположение

Древното римско селище Никополис ад Нестум се намира в югоизточната част на България, на 7 км от Гоце Делчев, недалеч от Огняново, в южната част на землището на село Гърмен. Пътят е в добро състояние, така че, смело отбивайте вляво от основния път Гоце Делчев-Сатовча.

 Както може да се предположи, разбираме археологическият резерват не беше отворен на 1 януари в обедно време. Направих няколко снимки през оградата и се надявам, че един ден ще се посетя този обект, когато е отворен за посещения.

История на града

Никополис ад Нестум

Добре дошли!

Изключително важен археологически паметник, разпростиращ се на 14 кв.км площ. Това е единственият запазен античен град в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Оцелял повече от 14 века.

Никополис ад Нестум е основан през 106-та година на мястото на древното тракийско селище Александрополис от император Траян в чест на победата му над даките. Важното му стратегическоположение на пътя, свързващ брега на Егейско море с Виа Егнация през Родопите, Тракийската низина и Филипополис обуславя формирането му като важен център с икономическо, политическо и културно значение в периода на своя развет през периода 2-6 век.

Никополис ад Нестум

Част от вътрешността на града

Името на града Никополис ад Нестум в буквален превод от латински означава “град на победата при река Места”. Името на града се споменава в съчинението на античния географ Клавдий Птолемей.

През 6 век Никополис ад Нестум е нападнат и разрушен от авари и славяни. По-късно през 9-10 век градът отново е възстановен под името Никопол и просъществува до 13 век, когато отново е сринат при походите на кръстоносната армия. По време на Късното Средновековие върху част от града се оформя българско селище, а в югоизточната част на града – турски чифлик. През турското робство градското селище постепенно се измества на запад, а името му се запазва под формата Неврокоп (днешен Гоце Делчев).

Археологически проучвания

Те се провеждат от 1980 г. Проучената територия обхваща около 13 хектара. Най-ранните следи на обитание са от периода на неолита.

В Никополис ад Нестум са намерени монети, сечени по времето на император Комод (180-192г.) до управлението на император Каракала (211-217г.). Открити са и оброчни релефи, които свидетелстват за почитането на божествата – Зевс, Плутон, Хермес, Тракийския конник, Асклепий и Хигия. Почит е била отдавана и на речния бог Места и на почитаните от траките Арес и Дионис.

Разкрити са около 280 м крепостни стени. Част от първоначалната територия  на града е опасана със стена с дебелина 2,40-2,60 м. На места е отчетена височина 5-6 м. Изградена е от споени с хоросан камъни, редуващи се с пояси от тухли. Южната крепостна стена е подсилена от 4 кръгли кули, а южната порта е защитена с квадратни кули.

Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум

Разкрити са и две раннохристиянски базилики от IV век. Намерени са и могилни некрополи, датирани в I в.пр.н.е.

Изключителен интерес буди намерената фрагментирана олтарна маса, открита в руините на постройка в северозападната част на града. Днес тази маса е част от експозицията на Историческия музей в град Гоце Делчев. Непосредствено до южната крепостна стена е открита късноантична баня с хипокаустово отопление. Построена е в началото на IV век, а към края на века и в началото на следващия V век е унищожена най-вероятно от готските набези. В края на V век е възстановена и продължава да функционира до  третата четвърт на VI век.

В югоизточния ъгъл на града е намерено богато градско жилище от перистилен тип ( жилищните помещения са построени около вътрешен двор с мраморна колонада с покрит портик и басейн в центъра на двора (имплувий). В по-късен етап вътрешното пространство е било застлано с калдъръм.

Всичко това, за жалост не можах да разгледам, тъй като обектът бе затворен за посещения. Видях само част от крепостните стении колонада във вътрешността на града. Затова си запазвам правото за следващо посещение. Все пак този изключителен град е обявен за археологически и архитектурен паметник от Античността и Средновековието.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: