Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 Археологически  Манастири  Природни  Култура и традиции

Българското наследство в списъка на ЮНЕСКО

юнеско
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Често обичам да казвам и изтъквам колко богата е България! Колко богат е българският народ! И тук разбира се, не визирам по никакъв начин материалното състояние на държавата.

Става дума за България-този къс земен рай. Това място, в което се вплитат 4 годишни времена, изключителна природа, дават си срещи различни култури и цивилизации през вековете на съществуване, славни времена, велики герои. Всичко това няма как да не ни прави горди БЪЛГАРИ.

В Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са включени общо 9 български обекта. От тях 7 са културни, 2 са природни. Към нематериалните обекти са включени Хорът на Бистришките баби, фестивалът Сурва в Перник, Нестинарсвтото.

С изключение на резерват Сребърна съм посещавала всички други 8 обекта. Накратко ще ви разкажа за всеки от тях.

Културно наследство

⭐ Старият град в Несебър (1983)

несебър

Несебър от птичи поглед. Снимка: ureport.bg

Несебър е град, разположен южно от Бургас (30 км) и освен, че е административно средище на община Несебър е и един от най-древните градове в Европа. Основан е върху скалист полуостров с дължина 850 м и ширина около 300 метра и заема площ от 25 хка. Свързва се посредством сушата чрез тесен провлак (насип).

Корените му датират някъде между III и II хилядолетие, когато тук съществува древно тракийско рибарска селище, наречено Менабрия. По-късно около VI век преселници от град Мегара основават тук своя колония, която наричат Месембрия. Изключително развит икономически, търговски и културен център през този период.

Интересно: Според легендите през вековете в Несебър имало 40 църкви. Понастоящем има данни за 23 от тях на територията на полуострова. Заради многобройните, добре запазени и впечатляващи християнски храмове, особено от периода XIIIXIV в., градът е наричан от наши и чужди изследователи „българската Равена“.

За първи път градът е присъединен към Българската държава през IXвек от хан Крум, за което свидетелства намерената мраморна колона с надпис “Крепост Месембрия” в Плиска.  Името “Несебър” е дадено от славяните. Голям разцвет преживява градът по време на управлението на цар Симеон и неговите наследници. По времена Второто Българско царство градът отново е в ръцете на българите и изключително развитие преживява при управлението на Иван Александър. Оконателното завоевание на града под турско робство става през 1453 г, когато пада и Константинопол. През това време градът продължава своето развитие. Строят се нови църкви. Днес можем да видим много останали сгради от периода на Възраждането – вятърни мелници, типичните несебърски къщи, обществени бани и чешми.

Любимо място на млади и стари за почивка през лятото. През 1956 г. Несебър е обявен за културен и археологически резерват, а през 1983 г. запазените културни паметници в града са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство.

⭐  Боянска църква (1979)

Боянската църква

Боянската църква. Снимка : svetimesta

Боянската църква е една от най-забележителните църкви не само на територията на София, ами и в цяла България. Средновековната българска църква “Св. Св. Никола и Панталеймон” се намира в квартал Бояна, в полите на Витоша.

Храмът е двуетажен и спада към типа двуетажни църкви – гробници, при които първият етаж е плануван за крипта, а вторият за семеен параклис. Най-ранната църква се отнася към X-XI век и е малка кръстокуполна сграда, с вградени подпори, формиращи вписан кръст. Църквата е разширена през XIII век, когато е пристроена основната част от севастократор Калоян, което я определя като храм от типа църкви-гробници. Тя е двуетажна като първият етаж-крипта е покрит със полуцилиндричен свод, а горният етаж-повтаря архитектурния тип на ранната църква.

Възрожденската трета част – пристройка, явяваща се като предверие към същинската църква е построена в средата на XIX век. По-късно княз Фердинанд устройва красивия двор около самата църква и до днес там могат да бъдат видяни засадените от него северно-американски секвои.

Любопитен факт: Втората съпруга на Цар Фердинанд – царица Елеонора – спасява Боянската църква от разрушаване, тъй като боянчани искали да я съборят и на нейно място да построят нова. Царица Елеонора осигурява друг терен за нова църква и го подарява на жителите на Бояна. Със свои лични средства тя и Ц Фердинанд плащат реставрационните работи. След смъртта й през 1917 г. царицата е погребана в двора на Боянската църква.

Това, което прави църквата толкова специална определено са нейните стенописи. Те са от различни периоди : XI-XII в (най-ценните), XIV век, XVI-XVIIвек и 1882 г. Със световноизвестна слава са стенописите от 1259 година на т. нар. Боянски майстор и неговата група средновековни художници. От стенописите научаваме имената на ктиторите на църквата – севастократор Калоян и съпругата му Десислава. Техните изображения, както и тези на цар Константин Тих и царица Ирина се открояват с подчертана индивидуалност и душевност.

В Боянската църква се влиза с екскурзовод и престоят вътре е точно определено време, тъй като е изградена климатична инсталация, която да поддържа добър микроклимат, необходим за съхранения на ценните стенописи. Един от символите на България, филиал на Националния исторически музей от 2003 година, а в голямото семейство на културно-историески забележителности на ЮНЕСКО е от 1979 година.

⭐ Мадарски конник (1979)

Мадарският конник

Мадарският конник

Едва ли има човек, който да не е чувал за Мадарския конник. Намира се на територията на ИАР – Мадара близо до днешното село Мадара, близо до Шумен. Той представлява скален релеф (барелеф), изсечен според датировката на паметника някъде през VIII век върху отвесна скала на 23 м височина. Мадарският конник е с размери на изображението 2,6 м височина и 3,1 м основа. В естествен размер са представени конник в ход надясно, до него има куче, което го следва и прободен с копие лъв, лежащ в предните крака на коня, а до тях и надписи на гръцки език. Тази композиция, символизира победата над врага, често изобразявана в античните художествени традиции (тракийски конник). Детайлите около датировката подкрепят и най-подкрепяната и разпространена теза за прабългарския произход на релефа, свързваща го с личността на хан Тервел.

Любопитен факт: Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Той е включен в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. и в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

На 29 юни 2008 г. след проведена национална анкета, Мадарският конник е обявен за глобален символ на България.

⭐ Рилски манастир (1989)

Рилски манастир

Рилски манастир. Снимка:spisanievip

Рилски манастир – още един от символите на България.  Разположен е на 1147 м. надморска височина сред вечнозелените иглолистни гори на Рила. Светата обител представлява съвкупност от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Погледнат отвън, манастирът има вид на крепост с 24-метровите си каменни стени и форма на неправилен петоъгълник.

Смята се, че манастирът е основан от Иван Рилски през X век, по време на управлението на цар Петър. Всъщност канонизираният светец Иван Рилски, чийто тленни останки са изложени за поклонение в главната църква е живял в малка пещера на около половин час пеша от днешния комплекс. Смята се, че самият манастир е построен от неговте ученици.

Рилски манастир се е радвал на голяма почит и уважение от страна на всички наши царе от Иван Асен II до падането на България по турско робство, и всички те са правели големи дарения на манастира.

Хрельовата кула е най-старата запазена сграда в манастирската обител. Издигната е като отбранителна кула от местния феодален владетел протосеваст Хрельо през 1335 г.  На върха на кулата се намира малък параклис “Свето Преображение” с ценни фрески от XIV век.

Рилският манастир достига своя апогей в развитието си между XII-XIV век, като подемът е пречупен с идването на турците като следва разрушаване на манастира в средата на XV век. Оттогава с помощта на руската православна църква започва неговото съживяване. И така до ден днешен. Рилският манастир е един от най-обичаните и посещавани обекти в България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО през 1989 г.

⭐ Скалните църкви край село Иваново (1979)

Ивановски скални църкви

Част от стенописите по стените и тавана

Село Иваново се намира на около 20 км южно от град Русе. Именно там се намират и известните Ивановски скални църкви. Забележителни са с това, че за разлика от останалите запазени скални манастирски комплекси в България,  Ивановските скални църкви са с много добре запазени стенописи, различни стопански помещения, свързани помежду си посредством разклонена мрежа от църкви, параклиси, килии. Всяка от тях е издълбана в скалите на различна височина и се свързват с тесни пътеки и скални стъпала. Скалните църкви при село Иваново са неразделна част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които в периода на зрялото Средновековие се превръщат в прочуто духовно средище на българите.

 Знаете ли, че: Учените правят интересен аналог с една от рисунките в църквата “Света Богородица”. Смятат, че един от стенописите тук е  и първообразът на Тайната вечеря, която години по-късно Леонардо Да Винчи също пресъздава. .

Най – запазената църква  от целия комплекс е „Света Богородица“. Тя е добила световна известност със забележителните си стенописи. Църквата е изсечена на височина около 40 метра, има няколко помещения , както и малка тераса с изглед към живописната долина на Русенски Лом. Цялата е изписана с библейски сцени, а също и жития на светци.

Още интересни моменти от посещението ми на този прекрасен обект може да намерите в статията ми, посветена на Ивановските скални църкви

⭐ Тракийската гробница при Казанлък (1979)

Казанлъшка гробница

Царската двойка

Тракийската царска гробница се намира в град Казанлък, в парк Тюлбето.

Казанлъшката гробница се състои от коридор, правоъгълна предгробна камера и куполно кръгло помещение-същинската гробна камера. Подобен тип гробници са открити в Тракия, Русия, Мала Азия. Гробницата е изградена от тухли, които в коридора имат правоъгълна форма, споени с вар и пясък, а в гробната камера са с трапецовидна форма и са свързани помежду си с хоросан.

Знаете ли, че: Тракийската гробница в Казанлък е открита случайно на 19 април 1944г. по време на изкопни работи на противосамолетно убежище.

 

Гробницата е обгърната от каменна риза, от която пред входа на коридора се открояват два успоредни зида и се оформя предверие с размери 2,60 на 1,84 м.

Огромната си популярност, Казанлъшка гробница дължи на своите уникални стенописи, характерни за ранноелинистическата епоха. Едни от най-добре запазените образци от своето време. Стените на коридора и гробната камера за покрити с изящни и искрящи цветове и сцени, представящи отделни моменти от земния, военния и задгробния живот на положените в нея мъж и жена-царят и неговата царица.

Най-интересна е безспорно живописта в куполното помещение, която е разделена в няколко хоризонтални фриза, основният от които представя „Погребално угощение“. Гробницата, в която се влиза днес е точно копие на оригиналната, която се намира на няколко десетки метра от нея. Поради невъзможността за консервация на оригиналните стенописи, Оригиналът е затворен за всякакви посещения.

Тракийската гробница край Казанлък е първият български паметник, включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО през 1979 г.

⭐ Тракийската гробница при Свещари (1985)

Свещарската гробница

Свещарската гробница в Гинина могила

Недалеч от село Свещари, община  Исперих, област Разград се намира прочутата Свещарска гробница.

Един уникален паметник на тракийско-елинистическото изкуство и култура, датиран към края на ІV – първите десетилетия на ІІІ в. пр. Хр. Открита е  по време на разкопки на Гинина могила през 1982 г. Определя се като царска гробница, в която по всяка вероятност според основните изследователи е погребан гетският владетел Дромихет.

Гробницата е част от могилен некропол и влизането в нея става само и единствено с екскурзовод при строги мерки.

Размерите и са внушителни – дължина 7,5 м, ширина при фасадата 6,5 м, височина на гробната камера (отвътре) 4,45 м. Градежът е от големи варовикови блокове, предварително обработени. Състои се от: дромос и три помещения (предверие, странично помещение и гробна камера), всяко покрито с отделен свод.

 Предположение: Учените смятат, че погребаният владетел е именно Дромихет, а положената до него съпруга-дъщерята на Лизимах. След направен антропологичен анализ, данните показват медитеранския и произход, тоест напълно е възможно тя да е дъщерята на Лизимах.

Най-впечатляваща е гробната камера. Стените и са оформени като колонада с колони, долепени до стената. Каменните блокове под свода се поддържат от 10 женски фигури (кариатиди). Те са застанали с вдигнати ръце и са с височина 1,20 м. Много от детайлите в гробницата са останали недовършени, което свидетелства за внезапната смърт на владетеля и налагащото се обстоятелство той да бъде погребан в нея, преди да е довършена.

През 1985 г. Свещарската гробница е включена в Списъка на световното културно и световно наследство на Юнеско.

Природно наследство

⭐ Национален парк Пирин (1983)

Пирин

Пирин. Снимка:pirinhouse.eu

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. “Пирин” е един от трите национални парка в Република България.

Национален парк “Пирин” е създаден в далечната 1962г и първоначалното име, което е носел е Народен парк “Вихрен”. Тогава площта му е била 6212 ха и обхващала най-високите части на Демянишкия и Вихренския дял. През следващите години територията на парка се увеличила няколко пъти и днес национален парк “Пирин” обхваща над 40000 хектара. От 1983г националният парк е под защитата на ЮНЕСКО.

Да си призная, Пирин ми е доста непознат и предстои тепърва да го опознавам. Една прекрасна планина, която предлага много възможности за туризъм и отдих.

⭐ Национален резерват Сребърна (1983)

Сребърна

Резерват Сребърна. Снимка: sreburna.wordpress.com

Сребърна е сладководно езеро, разположено край Дунав, на 16 км от Силистра. Резерватът Сребърна е поддържан биосферен резерват, включен в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г. То обхваща езерото и неговите околности. Намира се на главното миграционно трасе, през което преминават прелетните птици между Европа и Африка.

 Легендите говорят: Съществуват няколко интересни легенди за произхода на името “Сребърна”. Първата е за хан Сребрун, който загива по тези места в неравен бой с печенегите. Втората легенда разказва за заровена лодка, пълна със сребро, по бреговете на блатото.
А третата легенда, която е най – правдоподобна, гласи, че името идва от вълшебната картина, наблюдавана вечерно време при пълнолуние. Когато луната е високо, нейното отражение създава илюзията за разтопено сребро.

Нематериално наследство

⭐ Хор на Бистришките баби (2008)

бистришки баби

Бистришки баби. Снимка: clubz.bg

“Бистришките баби” е популярна група от фолклорни певици. Името им подсказва откъде са- от софийското село Бистрица. Дамската формация е създадена преди 60 години и представя автентични шопски песни. Уникалните им гласове, многогласове пеене, характерна мелодика ги отличава и през 2008 година Бистришките баби са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

⭐  Нестинарство (2009)

Нестинари и аз, Роженски събор 2015

Да те пренесат над жаравата за здраве!

Нестинарството е древен култ, при който извършващите го изпадат в транс и танцуват боси върху жарава и въглени. Това е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практиван из Беломорска Тракия, а в наши дни само в няколко села в Странджа – Българи, Кости. Бродилово.

Танцът се изпълнява върху жарава от боси танцьори (нестинари), които са в народни носии и носят окичена с цветя икона на Св. Св. Константин и Елена, смятани за покровители на нестинарите. Много интересно е нестинарството само по себе си с всичките съпътстващи го обичаи и традиции, подготовка. През 2009 г. Нестинарството е включено в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство

⭐ Фестивалът Сурва (2015)

Сурва

Кукери. Снимка: vesti.bg

Фестивалът на маскарадните игри “Сурва” в Перник за първи път се провежда през 1966 г. Оттогава досега той е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Имах щастието да присъствам преди доста години на фестивала в Перник и останах очарована. Ежегодно в последната събота и неделя на месец януари се провежда “Сурва”, който дава среща на различни маскарадни групи от всички етнографски области в България, а също гости от Европа, Азия и Африка.

През 2015 фестивалът влиза в Представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Силно вярвам, че имаме още доста обекти, които имат потенциала и заслужават да влязат в Списъка на Юнеско. Може би е въпрос на държавна политика да ги развие и популяризира, за да достигнат до световната сцена на културно-исторически, природни забележителности и нематериално богатство.

“Поживьом увидим”, както се казва!

Българското наследство в списъка на ЮНЕСКО
  • Локация
  • Историческа и културна стойност
  • Инфраструктура до обектите
5
Sending
User Review
4.67 (3 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: