По света

Пожелавам си за 2021…

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Пожелавам си за 2021…

В желанията ми винаги, независимо по какъв повод е това да има здраве за семейството ми и всички близки мои хора. Без здраве сме заникъде. Наред с пожеланията за късмет и благополучие, любов и прекрасна година, през 2021 си пожелавам всичко да бъде нормално. Предвид това колко странна година беше, страховита и изпълнена с всякакви ограничения, промяна на планове и несбъднали се страхотни преживявания, които тъй силно желаехме…

Неведнъж съм ви споделяла мои мечтани дестинации в Германия. Но днес ще си представим, a  и вярвам,  че Новата 2021 ще бъде по-хубава, по-здрава, по-усмихната и повече отвсякога сбъдваща мечти година.

Пожелавам си за 2021…

В тази статия ще ви споделя за едно мечтано пътуване. Tакова, каквото си го представям да се случи през 2021.

Ще започна от там, че местата, които силно искам да посетя са доста. Не само големи градове, но и природни паркове, исторически забележителности, увеселителните паркове (за които вече съм разказвала), езера икакво ли още не. Да не забравяме, че Германия – страната, която не съм, а искам да посетя има над 25000 замъка…

Днес се спирам на дестинация Мюнхен, баварски замъци и Бергхоф, близо до Берхтесгаден.

В идеалния вариант времето, в което искам да се случи това пътуване е след средата на май и най-късно края на септември.

Ако сме с децата, то със сигурност ще бъде пътуване със самолет. Ако сме без, може би ще го направим с кола от България. Това пътешествие го виждам в рамките на седмица до 10-на дни. В тази статия ще ви споделя основните моменти и места, които сме планирали. Разбира се, покрай тях ще видим и други.

Мюнхен

Най-често Мюнхен се асоциира с бира и футбол, но той е много повече от това. Една истинска палитра от исторически забележителности, различни културни прояви и събития и футуристични сгради. Мюнхен е столицата на Бавария, а така също и най-големият град в тази германска провинция. Намира се на река Изар и е локализиран на север от Баварските Алпи. Тук има толкова  много интересни забележителности, които трябва да се видят, че не зная дали 3-4 дни дори и с нашето темпо ще бъдат достатъчни. Мисля, че наведнъж за толкова кратко време е трудно да бъдат обхванати всички.

Пожелавам си за 2021

Мариенплац, снимка: bohemia.bg

Едно от първите места, които смятам да посетим е Мариенплац (“Площадът на Мария”). Централният площад се намира в Стария град. От север на площада е Новото кметство (Neues Rathaus), вляво е – Старото кметство (Altes Rathaus). Безспорно най-голямата атракция тук е камбанарията със старинния часовник с музикален механизъм. Красиви цветни фигури в определени часови диапазони пресъздават моменти от историята на града. А доколкото знам гледките, разкриващи се към Мюнхен от върха на камбанарията са едни от най-невероятните.

 Знаете ли, че: Недалеч от Мариенплац се намира Хофбройхаус – най-старата бирария. Тя е създадена по заповед на херцог Вилхелм V. Това се случва през 1589 година, но там не са допускани обикновени хора. Право на достъп имат от 1882 г. Намерих информация, че на втория етаж по време на Втората световна война се е събирала войската на Хитлер и негови съмишленици. Тук разисквали държавната политика.

Фраункирхе ( “Църквата “Света Богородица) се намира само на няколко крачки от площада. Двете й впечатляващи кули близнаци са оцелели по време на бонбандировките по време на Втората световна война, за разика от самата катедрала и интериора й.

Любопитно: Особено интересна е дяволската стъпка или Teufelstritt. Според легендата този черен отпечатък от крак показва къде е стоял дявола, който любопитен влязъл да разгледа църквата без прозорци, щом обаче видял светлината в миг се изпарил .

 

Градският музей с неговата богата експозиция, Резиденцията на династията Вителбах, Глиптотеката, Старата и новата пинакотека са също от must-visit местата от нашия списък. Ами музеят на БМВ?

За да не ставам твърде отегчителна в обяснения кой от изброените музей с какво е популярен и привлекателен конкретно за мен, ще се прехвърля на следващата част от забележителности, на които смятам да обърнем внимание.

Английската градина представлява един от най-големите паркове в света. Намира се на западния бряг на река Изар. Създадена е в края на 18 в., и е създадена с цел да бъде място за отдих на войниците. 3 години по-късно е отворена за посещение на обикновени хора.

Пожелавам си за 2021

Английската градина, снимка: wikipedia

Германския или още наричан Техническият музей е място, което определено за нищо на света не бих пропуснала да посетя. Това е най-големият, най-старият и най-пълният технически музей в света. Датата на неговото откриване е  7 май 1906 година.
Знаете ли, че тук е експониран първият електрически локомотив на Сименс – 1879 г.? Или първата германска подводница от 1906 г.? Тук всеки може да види работната маса от лабораторията, в която за първи път се е осъществило делението на атома. Да не говорим за  десетки ценни автомобили, сред които първият „Бенц“ от 1886 г.

Maximilianstrasse пък е една от най-известните търговски улици в Мюнхен, които също няма как да пропуснем. Със сигурност ще потърсим наоколо и някоя стара местна бирария, в която да хапнем вкусни вурстчета, печени картофи и традиционното за тук зеле.

Максимилианщрасе, снимка: footage.framepool.com

Поне още толкова са местата, които ще посетим в Мюнхен, според зависи с какво време ще разполагаме. Но толкова добре си го представям вече, че наистина нямам търпение за това така мечтано пътешествие.

Нойшванщайн

Най-приказният сред може би всички замъци в цяла Германия. И да може би не е използван с някаква стратегическа цел, може да е бил фантазия на луд владетел, да е на 120 години, но със сигурност е най-известният от всички замъци в Германия.

Нойшванщайн, снимка: amazon.com

Името му от немски означава “Нова лебедова скала”. Приказният замък става и емблема на анимационното студио на Уолт Дисни. Под самия замък се разполага алпийското Лебедово езеро. Комбинацията от замъка и езерото вдъхновяват Чайковски за създаването на балета “Лебедово езеро”.

“Замъкът на лебедовата скала”  се намира в подножието на баварските Алпи и връх Цугшпице, на 5 км от Фюсен. 

Интересно, че в този приказен замък никой никога не е живял.

Амбициозната мечта на Лудвиг да изгради величествения Нойшванщайн никога не успява да се изпълни до край, защото и до ден днешен замъкът остава незавършен. Владетелят прекарва около шест месеца под покрива на приказния дворец, но така и не дочаква своите старини, които да прекара, радвайки се на своето най-прекрасното творение.

Пожелавам си за 2021

Нойшванщайн, снимка: themunichguide.de

А чували ли сте за Мариенбрюке? Най-добрият photo spot към Нойшванщайн. Мостът „Мариенбрюке“ е изграден на височина над 90м., над дефилето Полат. От него се открива невероятна гледка към замъка. Той е кръстен на кралица Мария Пруска, майката на крал Лудвиг II. Строежът на моста е започнал през 1845г. от крал Макссимилиан, съпруг на кралицата, който е поръчал дървен мост и е завършен от сина й.

Пожелавам си за 2021

Поглед от Нойшванщайн към Хоеншвангау, снимка: themunichguide.de

Толкова за това изключително място. Повече за него, когато го посетя и на яве, не само в мечтите и плановете си.

Хоеншвангау

Замъкът Хоеншвангау е следващият замък от списъка ми. Той е построен от бащата на баварския крал Лудвиг II – Максимилиан II, в непосредствена близост до замъка Нойшванщайн. Намира се край немското село Швангау, близо до град Фюсен.

Пожелавам си за 2021

Хоеншвангау, снимка: cities-of-europe.com

През 1832г крал Максимилиан се влюбил в заобикалящата природа и купил руините на тогава все още наричания Шванщайн, пренебрегвайки желанието на баща си да се премести в стария замък в град Фюсен. В следващите близо 20 години се случили повечето преустройства, достроявания и довършителни работи.

Замъкът Хоеншвангау е бил официална и ловна резиденция на Максимилиан, съпругата му Мария и двамата им синове – Лудвиг (по-късно крал Лудвиг II Баварски) и Ото (по-късно крал Ото I Баварски). Младите принцове прекарали тук голяма част от детството си. Кралица Мария обичала катеренето в планините и създала алпийска ботаническа градина с растения, събрани от всички краища на Алпите.

След смъртта на краля през 1864г  тронът бил наследен от сина му Лудвиг, а през 1869г започнал строеж на свой собствен замък – Нойшванщайн, високо над замъка на родителите си.

Ежегодно Хоеншвангау е посещаван от над 300 000 туристи. Надявам се през следващата година и ние да бъдем част от статистиката на продадените билети.

Бергхоф

Бергхоф (на немски: Berghof) е домът на Адолф Хитлер в Оберзалцберг в Баварските Алпи близо до Берхтесгаден, Бавария.

Така нареченото “орлово гнездо” е построено на височина  1834 м.  в планината Kehlestejnhaus. Необичайноата му позиция го прави уникален архитектурно-инженерен подвиг.

Пожелавам си за 2021

Kehlsteinhaus, снимка:Kehlsteinhaus.де

Бергхоф е едно от местата, на които Хитлер прекарва много време по време на Втората световна война. Тя също е сред най-известните главни негови квартири, които са разположени из цяла Европа.

Бергхоф започва своята история като много малка хижа, наречена Haus Wachenfeld ваканционен дом, построен през 1916 от Ото Винтер, бизнесмен от Букстехуд. Неговата вдовица отдава под наем къщата на Хитлер през 1928г .

Малката в стил на хижа сграда е премебелирана и много разширена през 1935-36, когато е преименувана на Berghof. Построена е голяма тераса с големи цветни в курортен стил чадъри. Къщата се поддържа като малък курортен хотел от няколко икономи, градинари и други домашни работници.

Пожелавам си за 2021

Да ви споделя, набелязала съм една конкретна екскурзия  с начална точка Берхтесгаден. По време на обиколката с автобус екскурзовод представя  историята на Оберзалцберг, местност над Берхтесгаден. Прекрасно планинско място, свързано с историята на Германия.

Мецду другото Национален парк Берхтесгаден  е и единственият немски национален парк в Алпите. Истински рай за хората, които обичат живота и търсят пълноценна почивка.

Накратко ви разказах какво си пожелавам в пътешественически план за 2021. Разбира се, тези места, ще се дообогатяват, само да видя зелената светлина за пътуване. Дай Боже да сме живи и здрави, всичко останало ще си го сбъднем.

А на вас пожелавам изобилие от всички земни блага и много мечти, които да сбъдвате! Вяра, че ще успеете, късмет, за да се случват лесно нещата и точни моменти, в които да реализирате всичко това!

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: